За мечките и хората

 ПОРЕДНАТА MADE IN BG ИСТОРИЯ, ОТ КОЯТО ТЕ ЗАСЪРБЯВАТ РЪЦЕТЕ

Преди да са наскачали зоофилите (и всички други, дето първо се хващат за кобура, пък чак после мислят), да си кажа: не съм против животните!

Напротив. Против насилието съм – включително и срещу животни. И мразя лова и избиването им – особено когато се прави за кеф, кървав кеф…

И не ми се ще тази публикация да се разглежда първосигнално – животните или хората. Няма нищо лошо да си защитник на животинските видове – стига да ти е мил и собствения ти вид, с предимство…

Както няма нищо лошо в това да си купиш бутилка ракия, например. Освен ако децата ти нямат какво да ядат – тогава е престъпление, а и грях, да си дадеш последните пари за пукница, а не да купиш с тях хляб за децата си.

Примери от този тип – бол. А и съм далеч от мисълта, че пари на вятъра се хвърлят само по проектите за приюти за танцуващи мечки

Ама някак си това с мечките ми се набива в очите – като алегория просто.

Щото тия дни мечка уби човек – и покрай тази кървава история за пореден път излезе на бял свят абсурдът, че по нашите (европейски!) закони… мечката е по-защитена от човека.

И пак тия дни държавата Абсурдистан скочи да се заяжда не с мутрите и тия, дето са „скрили“ милиони (то какво да им криеш, като караш кола за 500 000 лв и живееш в палат за три пъти по толкова?!), а с един беден – поне откъм пари – свещеник.

Един поп, който си няма друга работа (като някои други църковни служители, дето също се возят в черни лимузини с кожен салон) ами тръгнал да гради приют за бездомни – деца, не мечки!

Я сега да му пратим на този луд поп една комисийка! Я сега да видим дали строежът му има всички необходими документи  разрешителни! Ооооо, ама той не е и регистриран като доставчик на социална услуга?! Няма лиценз, диплома, разрешително, цветна хартийка от някое Министерство – с 8 печата, за които трябва да се чака на 12 опашки и да се бутнат пари на поне 5 чиновника…

Едно време прадедите ни – като им писвало от беззаконието на башибозука – и са хващали гората. При мечките…

Ама преди това са хващали и някой за гушата. И са стискали – с всичката събрана сила от изчерпаното си търпение…

А ние сме мърша. (Сори – не съм го казал аз, а един по-голям българин). Щото Бриджит Бардо ни пази мечките, ама няма кой да ни опази децата. От собствената им държава…

И няма кой да я хване за гушата.

А тия дни поредният ни управник със сигурност ще направи поредната първа копка. С дежурното чупене на шампанско, питка и сол и другите там салтанати…

Питам се – кога ли ще направим и първата копка по човечност?!

Май в тая държава наистина е по-добре да си мечка. И да ядеш хора…

Бюрократи събарят приюта на отец Иван

След сигнал от полицията в Елин Пелин приютът на отец Иван от Нови хан е подложен на серия от проверки за законността му. От тях става ясно, че приютът е незаконен, не отговаря на изискванията за пожарна безопасност и има голяма вероятност да бъде съборен или закрит. 130 души от цялата страна живеят там и има опасност да останат без подслон. От тях 80 са деца, като някои от тях са бебета, които се нуждаят от всекидневна родителска грижа.
………………………………………………………………….

Отецът не е регистриран и като доставчик на социална услуга, което допълнително усложнява ситуацията.

Източник: Novinar.net

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

11 коментара за “За мечките и хората”

 1. Между другото, Отец Иван има „таланта“ да е винаги на топа на устата заради делата си. Писал съм за това тук и преди:

  http://blogatstvo.com/blogatstvo/charity/skandal-na-godinata/

 2. Ирина каза:

  Тук не става въпрос да противопоставяме животните на хората или да се обвиняваме взаимно.
  Проблема е ,че властта,държавата или както щете го наречете- в лицето на бюрокрацията прилага някакви недоизмислени закони какато си иска ,и в резултат истинските нарушители нагло ни се хилят в лицето,а хората като отец Иван ,стават жертва на публични демонстрации на ред и законност.
  Дори Отеца да не е спазил законовите разпоредби добрите му дела са достатъчно основание нещата да се озаконят и да му се помогне да спази предписанията за противопожарна безопасност-..но да по-лесно е да се озакони някое незаконно построено заведение отколкото дома на тези хора.
  А къде е в тази случка православната ни църква и защо не застава зад своя служител?
  И по-тежкия въпрос-какво всеки от нас би могъл да направи ?

 3. Ognyan Chipev каза:

  Пламен, ще си позволя да дам мнението си по случая, най-малкото, понеже се разиграва под носа ми. Как знаеш – живея в същото населено място, където се намира сиропиталището на „отеца“. Днес, докато пътувах с колата, хванах по Дарик радио една дикусия по случая „отец Иван“ и сиропиталището в Нови хан. Направи ми впечатление, че не бяха поканени хора, не подкрепящи „отеца“, което за мен не е голяма изненада. Но ако накой поиска мнението на новоханчани, то ще е категорично против „отеца“. На територията на община Елин Пелин (в село Доганово) се намира дом за сираци, който е един от най-големите и най-добре организираните в България. Защо държавата да не се погрижи за малолетните в сиропиталището на „отеца“, понеже той определено няма капацитета и нивото да го направи както трябва. Според мен, нещата в сиропиталището са една бомба със закъснител и ако не се вземат адекватни мерки (преди всичко от страна на компетентните органи и институциите), рано или късно тя ще избухне. Дано не съм прав…
  (а дали, както обикновено, държавата се намесва със закъснение – т.е. бомбата да е гръмнала вече, а пък ние да не знаем?!…)

  PS: Ще кажа още нещо – в момента със съпругата ми сме приемно семейство на едно момче, вече тийнейджър, който преди години е имал честа да живее и расте за известно време и в сиропиталището на „отеца“ и в дома в Доганово. Така че, бих казал, че сме доста добре запознати и с двата случая.

  • Както ти казах и на другого място, уважавам те много и затова се опитвам и да те разбера – в конкретния случай обаче не виждам мотивите ти да си против дейността на отец Иван.

  • bgbox каза:

   Огняне тук става въпрос за човечност и топлота която получават от отец Иван живеейки в неговия приют.В дома за сираци в село Доганово персонала се грижи за децата по задължение . В повечето случаи личи едно крайно безхаберие на персонала който трябва да се грижи за децата и да ги възпитава. Всички гледаме репортажи за такива домове където децата не се възпитават по никакъв начин и са оставени на произвола да си се самовъзпитават.Виждаме как от тези домове заради липсата на контрол излизат малки престъпници и 11-12 год. проститутки готови да си заработят един шоколад.
   Другото което искам да кажа е че отец Иван приема тези деца с родителите им да живеят при него.Според теб трябва да откъснем тези деца от родителите им защото нямат финасови възможности и да хвърлим тези деца в дома в село Доганово .И не на последно място като стана въпрос за възпитание мисля че отец Иван учи тези деца на християнски ценности всеки ден защото го прави по призвание а не по задължение.

 4. Събинa каза:

  Пламси, това да убиеш мечка с малко е епик фейл! Мечките нападат хора, когато са гладни. Гладни са 99% от Бг ловците са бракониери! Тоест мечката не е виновна, че хората са тъпанири, но плаще за това с живота си!
  И честно, много по-малко ми пука за човешкия вид, защото е пълен с толквоа много плевел, че ако го няма света, ще е доста по-добро място!

 5. Труден каза:

  Като интелигентни същества, ние хората трябва да знаем, че може не само да ядем, но и да бъдем изядени.
  Затова, по-интелигентно е да се пазим В природата, а не да унищожаваме природата и мечките като част от нея.

  Страшното е, не че може да бъдем изядени от мечка. Това е шанс едно на няколко милиона, ако всички живеем в гора с мечка човекоядец, която е защитена от Бриджит Бардо.
  По-страшното е, че едно себеподобно, защитено от властта, която сме му дали, може само с една точка от закона да ни изяде животеца.
  Ама какъв живот в мършата…?
  (Това за мършата, вече знаете от кого е.)

 6. Мартин каза:

  Малко информация, която намерих с два клика във FB:

  Дом за сираци „Св. Николай“ при храм „Св. Троица“,
  БУЛСТАТ: 175743823 или 175236581
  Банкова сметка: UNI CREDIT BULBANK,клон Елин Пелин IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF

  И още в този дух:

  http://www.svetinikolai.org/dariteli.php

  Всичко е в ръцете ни 😉

 7. Галя каза:

  В правв текст: До къде е мъдростта и до къде интелекта. Какви ли не статии се писаха за отец Иван, в какво ли не го обвиниха. Лично аз не съм наясно с някои писания и не мога да взема страна, НО: след като един човек и то божи служител се е заел с подобна праведна постъпка, или поне това си мисля, то трябва да има последователи. Иначе всеки може да си пита какъв е смисъла на живота и в какво се състои той. В общи линии: Човекът е хищник. Такъв ми е извода.

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes