За добрите хора и златната рибка

 С ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВА ЗА БОГАТСТВОТО, ДОБРОТАТА И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Не познавам Валентина лично. Попаднах на група във Facebook – целта на групата беше да се помогне на тази жена с нелека съдба и на нейното семейство. Така се „запознах“ задочно с Валя и започнахме да си пишем…

Сигурно в България има много хора като Валентина. За съжаление. Но това не е причина да подминем нейната история просто така…

Може би съм прекалено наивен, но все още продължавам да вярвам, че българите сме хора с добри сърца. И че можем да направим нещо – всъщност можем да направим много неща – така че, в дома на Валентина да грейнат поне три усмивки.

Ето и моето „задочно“ интервю с Валя. То е кратко, но в думите й има много сила. За живот…

Пламен: Представи се с няколко думи на читателите на Blogatstvo.com?

Валентина: Приятно ми е, казвам се Валентина Петрова. Ние сме семейство инвалиди с дъщеря Деница на 14 години. От 1983 г. след катастрофа съм парализирана напълно с двата долни крайника и се придвижвам с инвалидна количка. Мъжът ми е със засегнати крак и ръка след раждане. Дъщеря ми завърши 7-ми клас с отличен и ще кандидатства в икономически техникум.

Кога ти е било най-трудно и защо?

Имала съм няколко трудни моменти – когато разбрах, че ще остана инвалид за цял живот. След като родих дъщеря ми, защото лекарите ми казаха, че мога да загубя живота си. В момента също ми е трудно, защото се подлагаме на много лишения и се сблъскваме с много проблеми.

Кое те крепи през всичките тези години?

В първите години ме крепяха родителите ми. Сега те са много болни и съм в ръцете на съпруга си и дъщеря ми, която ми вдъхва кураж и сили да продължа.

Кой ти помага? На кого можеш да разчиташ?

На семейството си мога да разчитам, както и на добрите хора.

Според теб, добри хора ли са българите?

Много труден въпрос. Срещала съм и злобата, жестокостта,  лъжата и лицемерието. Въпреки, че българинът е зле, има добро сърце и се надявам, че добрината все още е останала в него.

Кое ще те направи най-щастлива?

Да видя дъщеря ми абитуриентка, устроила живота си, тръгнала смело по пътя на успеха…

Ако спечелиш джакпота на тотализатора или от лотарията – за какво ще използваш толкова много пари?

Ако спечеля толкова много пари, първо бих направила специален асансьор, за да мога да излизам с дъщеря ми навън, защото не съм излиза от 5 години. Ще оправя зъбите на съпруга си, защото са му развалени. Ще оставя пари за образованието на Деница. Останалите пари бих дарила в болници – за операции на деца, в домове за сираци…

Какво значи за теб богатството? Кой човек, според теб, е богат?

Богат е този, който обича хората. Не ги наранява, не е злобен… който помага в трудностите на приятелите си.

Оптимистка ли си? Виждаш ли светлина в тунела?

Разбира се! Единственото нещо, за което живеем е това – да вярваме, че всичко ще бъде наред!

Ще се оправи ли някога България и кога?

Ако почнем да мислим един за друг, да се уважаваме и да се обичаме, а не всеки да мисли само за себе си и да мисли само за собственото си благополучие – тогава България би била много по-добре!

Помага ли Интернет в благотворителността и какво означава това лично за теб?

Видях, че Интернет помага и на други хора. Помага и на известните хора и за това се надявам да помогне и на една обикновена жена като мен. Искам по-щастлив живот за моята дъщеря и за това се боря. Защото, макар и като родители в неравностойно положение спрямо другите,  през тези 14 години никога не сме си помисляли да се откажем от детето си и да я дадем в дом за деца.

Ако хванеш златната рибка, кои три желания би пожелала да ти сбъдне?

Хората да станат по-щастливи – да се усмихват по-често, никой да не живее в немотия. Другото ми желание е, да не се раждат болни деца, нито да има сираци. Последното желание отстъпвам на дъщеря си, за да може тя да избере едно желание, което да й се сбъдне!

ЗА КОНТАКТ С ВАЛЯ:

гр. Благоевград 2704, ж.к. „Еленово“, бл.69, ет.4, ап. 16

Валентина Симеонова Петрова

073/897 463, 0893583844

Както виждате, Валя пише така, както живее – простичко и без излишни украшения.

Но въпреки това, написаното стига надълбоко.

Как точно можем да помогнем? Нека всеки от вас да зададе този въпрос сам на себе си.

Сърцето ви знае отговора.

Благодаря!

httpv://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

7 коментара за “За добрите хора и златната рибка”

 1. Пламски, забелязал ли си една закономерност – някои хора, като се сблъскат с препятствия и трудности,стават добри и позитивни. Други, се озлобяват от най-малкото камъче, спънало ги случайно на пътя.
  Бих искала да дам кураж на Валя, защото друго си нямам. Вярвам, че ще се справи!

 2. Valeria каза:

  Наистана Пламене, когато музиката и думите на песента на незабравимия Емил Димитров оттекнат в душите ни, нашето сърце знае как да постъпи.Това, че ни направи съпричастни към съдбата на Валя, приеми моите уважения.

 3. За пореден път ни показа човечност и това, което наричаме доброта! Дано тя се събуди и разцъфне в повече хора, да се замислим кои сме и какво можем да дадем, а не само да вземаме. Успех!

 4. Много се радвам, че вече има реални резултати от публикацията. Преди малко, една бизнес-дама, която наистина желае да остане анонимна, отправи чрез мен покана към Валя за едноседмична почивка на морето в нейния хотел!

  Сигурен съм, че с това „чудесата“ няма да свършат…

 5. Roska Notskova каза:

  Това е любимата ми песен ,една от вечните песни на незабравимия Емил Димитров.Точно попадение в сърцето,а българите са добри по
  природа.
  Мило семейство,не падайте духом!Имайте вяра и надежда,че Доброто ще спаси света.
  Валя, пред вас са радостта и любовта.Живот и здраве,ще бъде и абитуриентка ,и студентка и ще се гордеете с такова добро и ученолюбиво момиче!От какво най-много имате нужда,споделете!

 6. Валя каза:

  Благодаря ви от сърце за добрите думи!Г-жа,Roska Notskova имам нужда от най-необходимото -нямам средства за купуване на храна,продукти за изхранването на дъщеря ни…Ще се радвам на всяка помощ! BG 34FINV91501003709633 в BGN код BIC FINVBGFS Валентина Симеонова петрова!

 7. Благодаря на Пламен за връзката с тази жена. Мога да публикувам снимка и интервюто с автор Пламен на страниците на ноемврийския брой на вестника, който издавам. Православен е. Така ще могат свещенослужители и миряни да се помолим за семейството им, а и да се дарят средства и всеки, каквото е решил да дари на Валя. Не зная дали е удобно да се публикува от моя страна имейл за връзка или адрес на сайта, за всеки случай ги оставям: atanassya@abv.bg, http://www.blagovestnik-bg.com
  Бог е милостив!

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes