Скандал на годината?! 16


И АЗ НЕ ЗНАМ ВЕРНИЯ ОТГОВОРНе толкова отдавна ви призовах да гласувате в конкурса „Човек на годината“. Даже два пъти…

Първият път аз самият гласувах в подкрепа на инициативата „Спаси, дари на…“. Но само няколко дни по-късно писах и за Отец Иван и създания от него дом за сираци „Свети Николай“ в Нови хан.

Отец Иван също беше номиниран (да – беше, но вече не е) и затова ви помолих да гласувате и за неговата кандидатура. С мотивите, че този човек наистина заслужава признание за това, което върши (почти сам) в продължение на години…

Наясно съм, че всяко нещо си има и своята скрита, тъмна страна – но за мен лично по-важното е колко по-ярка е светлата му страна. Защо снежнобелите ангели на този свят са много, много рядко явление…

Затова и бях безкрайно учуден, изненадан и скандализиран когато днес прочетох в официалния сайт на въпросния конкурс следното изявление:

Съобщение за свалена номинация

Журито на „Човек на годината“ поднася на хората, номинирали и гласували за отец Иван, своите най-искрени съжаления – налага се да отстраним тази номинация, доколкото установихме, за съжаление, със закъснение, публични изявления на отец Иван, които са в дълбок разрез с духа на наградата „Човек на годината“.

Тези изявления, направени в ефира на предаването „Пирамида“ по телевизия ТВ 2 на 03 февруари 2009 г., грубо унижават жените и подбуждат към нетърпимост срещу хомосексуалните хора.

Надяваме се, че хората, гласували за отец Иван, ще разберат, че подобни изявления са дълбоко неприемливи за „Човек на годината“, и ще насочат подкрепата си към друга, достойна номинация от съществуващите. Благодарим ви.

ИЗТОЧНИК: https://humanoftheyear.org/?page_id=945

Не знам какво да мисля за всичко това… наистина не знам…

Но днес една много добра приятелка ме посъветва (по друг повод) следното: „Не мисли, чувствай!“

Ще послушам съвета й и ще ви кажа какво чувствам. Пък истината все ще излезе наяве – макар че, със сигурност ще има най-различни интерпретации…

Чувствам, че има нещо гнило – не само в Дания, но и у нас. А гнилото винаги мирише неприятно…

Въпросните „скандални“ публични изяви на отец Иван (не съм гледал въпросното предаване и няма как да ги коментирам обективно) са се случили преди почти девет месеца. За да се стигне до сегашният скандал, очевидно някоя „будна гражданска съвест“ е сигнализирала където трябва. Само че, едва ли съм единственият, който има известни предубеждения към такива будни граждани…

Ако искате хората да ви разберат – и то правилно – защо не сложихте и запис на това предаване или поне да бяхте цитирали дословно думите на отеца?! За да преценим сами дали наистина деноминацията е мотивирана точно от това. Или от нещо друго…

Поисках обяснение от създателите на Facebook страницата ДА ПОДКРЕПИМ ОТЕЦ ИВАН ОТ НОВИ ХАН В БЛАГОДНАТА МУ МИСИЯ (на която също съм член). И доста бързо получих следния отговор:

Пламен, говорих с отец Иван. Той също е изненадан. Ще обмислим дали да реагира публично. Това, което е казал е било свързано с острото му несъгласие за това хомосексуалните двойки да отглеждат деца. Влязъл е в спор с дама с хомосексуална ориентация и е защитавал христианските принципи за брак между мъж и жена. Категоричен е, че нито е отправял обидни квалификации, нито е обиждал жените като такива. За съжаление се опитах да открия в интернет това предаване , но не успях. Ако някой го намери нека да изпрати линк.

Ще ви държа в течение.

Аз също ще ви държа в течение на тази скандална деноминация. Да видим кой крив, кой прав…

Но имам и още един въпрос към организаторите на „Човек на годината“:

Проверихте ли внимателно всички останали номинирани дали не са се изказвали против негрите, педалите, педофилите с депутатски имунитет… или дали в крайна сметка не им миришат поне чорапите?!

Защото ако не сте – мирише нещо друго!

Това са чувствата ми към момента. Утре може и да са други…

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

16 мисли относно “Скандал на годината?!

 • Огнян Чипев

  Мнението ми по въпроса е като човек, който се води от морални принципи и ценности (за по-точно библейско-християнски), а не от чувства, въпреки че няма нищо неправилно в това да сме чувствителни към дадена ситуация или към някой.

  Аз не дискриминирам нито един човек на тази земя, който е с проблем, и му давам шанс да се промени към по-добро. Сам Господ Исус (Чийто рожден ден ще празнуваме съссем скоро)приема грешниците и престъпниците и иска да им помогне – и може, което е по-важното, стига те да Го потърсят.

  Друг е въпросът какво приемам и какво не от действията на хората. В случая, не приемам: хомосексуалните бракове и абортите, понеже това е извращение на принципите и заповедите на Бога, Който (а не ние) е създал всичко и Той има правото да каже кое е правилно и кое не.

  Това е съвсем накратко. Препоръчвам на всеки, Който си няма Библия, да си купи една от пл. Славейков в София, например, и да я чете, но да си сложи не религиозните, а чисто човешките очила и да търси непредубедено Бог в Словото – и Той ще му открие. Успешен ден! 🙂

 • Мерцедес

  Защо ли не се учудвам?
  Не след дълго в България ще е по-добре да си хомосексуален, отколкото хетеро, да си ром, а не българин, да си прост, а не умен.
  Нека да си правят измислените конкурси. Най-добре сред множеството такива да си направят и мис хомоскесуалист. То и няма как да е мистър……

 • Truden

  Откога търпимостта към хомосексуализма стана КРИТЕРИИ с който да мерим един човек.
  Значи ако съм против хомосексуализма, аз съм ЛОШ човек и не мога да бъда предлаган за обществени награди и признание.

  Егати тъпунгерите отглежда България.
  Остави другото, ами народа се води по такива малоумници.

 • Пламен Петров Автор

  Донякъде – но само донякъде – ТОВА обяснява нещата (но пак се съмнявам, че ВСИЧКИ останали кандидатури са проверени щателно за „политически некоректни“ възгледи:

  Наградата «Човек на годината» е инициирана от Български хелзинкски комитет. Български хелзинкски комитет е основан през 1992 г. Той е независима, неправителствена организация за защита правата на човека. БХК осъществява мониторинг на правозащитната ситуация в България в няколко приоритетни области: права на личността, на етническите и религиозните малцинства, права на детето, защита от изтезания и малтретиране, права на бежанците и мигрантите, свобода на словото и достъпа до информация, положението на хората в затворени институции, проблеми на системата за наказателно правосъдие. Комитетът предоставя и безплатна правна помощ на жертви на правозащитни нарушения и работи за повишаване на обществената чувствителност към правозащитната проблематика.

 • Димитър Мандов

  Всъщност според мен всичко това няма никакво значение. Човек на годината не е мис Вселена и дори не се гледа като шоу. Няма никакви облаги за личността, освен една тъпа грамота и шум за един ден.
  А отец Иван е Голям Човек и въобще едва ли на някой му пука какво мислят шепа организатори на събитие със съмнителен имидж.

  • Пламен Петров Автор

   Не искам да разпалвам контра-война – нито срещу конкурса по принцип, нито срещу организаторите му!

   И не става въпрос нито за религия, нито за отношение към хомосексуалистите (и към двете отношението ми е…да кажем, че не е много розово, но не за това иде реч).

   Ставаше дума единствено за КРИТЕРИЯ – за мен поне, нещата не са обяснени много прозрачно…

   Интересно ми е също на кое място щеше да е номинацията на Отец Иван – ако не беше „разпнат“ навреме?!

 • Деяна Илиева

  Щом е намесен Хелзинския комитет, каквото и свято дело да прави отец Иван, непризнаването от него на правата на някаква социална група директно го „вади“ от номинираните.
  Някой е подал сигнал – ОК. По същия начин може да бъде подаден сигнал и за друг от номинираните.Ако е подаден сигнал за друг и сигналът не е уважен – бихме могли да търсим „конспирация“.
  Никой не отрича делото на отец Иван. Бих го подкрепила и дарила за това дело. Но не бих го подкрепила за „Човек на годината“, ако изискванията са ясно поставени – личността да не дискриминира някого по какъвто и да е параграф.

  • Пламен Петров Автор

   Приемам аргументите ти. С една-единствена забележка – просто този конкурс да се прекръсти на „Политически коректен човек на годината“…

 • Evgeni

  1.Политически коректен = Червения Иво Инджев.
  2.Ужким е човек на годината а как тогава се вписва радио К2 и Фейсбук групата „Гласуване без граници“.Ако са чак толкова значими нека да номинират създателя им.
  3.Относно отец Иван.Ами той защитава своята позиция която е продиктувана от вярата му в Бог и разбиранията му че това не е редно двама от един и същи пол да се женят и да създават деца.
  4.Наистина ми омръзна да ми навират в лицето тази наша криворазбрана демокрация.Не съм против хомосексуалистите,всеки има право да си запълва дупките както му е угодно.Дразни ме меренето с двойния аршин.Дразни ме че стана нещо като мода всеки втори да се изживява като педал и да ми навира в лицето своята сексуалност по най-грозния и пошъл начин.Аз не съм застанал срещу него с ръка на чатала да му обяснявам колко много ме кефи секса със жени,съответно не искам и от него да ми чупи китки срещу мен.

  • Пламен Петров Автор

   Аз, честно казано, май вече се отвратих от подобни „възвишени“ прояви…

   С парите,дето ще потрошат за скъпи зали и коктейли могат да се нахранят доста деца.

   За „различните“ – споделям напълно мнението ти. Не искам да съм ДЛЪЖЕН да харесвам всички и всичко – все пак това си е мой избор и мое право…

   …което е съществувало доста преди Хелзинкския комитет.

 • Деяна Илиева

  Е, нека не обръщаме темата в за и против хомосексуалността и подобни.
  Г-н Петров, не разбрах защо смятате, че отстраняването на отец Иван е свързано с политически пристрастия, та предлагате ново име на конкурса?

  • Пламен Петров Автор

   Темата наистина не е за или против хомосексуализма. Даже не е и за или против хомосексуалните двойки да отглеждат деца…

   А изразът „поличитески коректен“ пък не е задължително пряко свързан с политиката като цяло – по-скоро с криворазбраните представи за демокрация, морал и…благотворителност.

 • Evgeni

  Деяна тука не става въпрос за и против хомосексуализма а за това че всеки има право на лично мнение и отец Иван е изказал неговото.Точно това е демокрация.И не е демократично да бъде деноминиран само защото е изказал лично мнение което не се е харесало на някой.Всеки има право да гласува за даден човек стига и гласовете да не са манипулирани.Относно благотворителността в лъскавите зали Евгени Минджев е живия пример как можеш да живееш охолно от благотворителност и да бъдеш лансиран от лобито на хомосексуалистите.

 • johndaddy332

  аман вече от такива „будни“ граждани,що все ще се намери някой, който да завиди на другия. ей всеки та дърпа надолу обратно в казана аман вече от такива…..