Който планира – просперира! 9


Майк Рам е пич. Нищо, че истинското му име си е съвсем обикновено, българско… Той самият обаче е доста необикновен. И е доста космополитна личност.

В онзи, предишния строй, за такива хора казваха: „всестранно-развита личност“. Може да ползваме и друг термин: „ренесансова личност“. Който и от двата да си харесате – Майк определено е ярка личност. И голяма част от нещата, с които се занимава са наистина част от едно ново Възраждане…

Въпросните „неща“ (в които Майк влага много душа и сърце, време и пари, нерви и емоции) не са никак малко. С риск да пропусна поне половината, ще направя опит да ги изброя: Майк Рам е нещо като „доайен“ на блогърската гилдия в България (ненапразно го поканих и за съавтор в проекта БЛОГОПЕДИЯ), основател и „мотор“ на небезизвестния Клуб „Спри и помисли“, деен участник в безброй IT форуми и събития…

… и не на последно място – лектор и обучител. (А това, че е пич, означава предимно, че всичките тия неща ги върши не как да е – а с майсторлък и голям кеф).

Именно в ролята му на лектор го поканих за едно блиц-интервю по повод неговия предстоящ (остават само 3 дни!) практически семинар “Планиране на проекти”.

Честно казано, аз самият не съм много добър в управлението на каквото и да е. (Може би щото съм виртуоз в отлагането и протакането). И затова поразпитах Майк дали този семинар е не само за „бизнесмени“, но и за „нормални“ хора, които биха желали да станат по-организирани и ефективни.

За да разберете верния отговор – ще ви се наложи да прочетете цялото интервю!

Пламен Петров: Какво точно е „планиране на проект“ и може ли този термин да се разглежда в по-широки граници? Примерно, постигането на една съвсем лична цел спада ли към тази категория и твоят курс би ли помогнал и на такива „проектанти“?

Майк Рам: Категорично да! Смисълът на един проект е винаги извършване на някаква работа за постигане на някаква цел.

Планирането, по моето лично разбиране, е управление на работата в рамките на основните проектни ограничения: обхват, срокове и разходи, така че да можем да стигнем до желаната цел, извървявайки по една стъпка всеки ден.

В този смисъл, умението за планиране е нужно на всеки човек, който си е поставил някаква цел и наистина иска да я постигне.

Планирането на проекта най-важната част от целия процес ли е и ако не – кои са другите важни етапи?

Има много важни фактори, които влияят на успеха на един проект и доброто планиране е един от тях. Другите са: ясна и изпълнима цел, активна и ясна комуникация между възложител и изпълнител, както и между членовете на екипа, добро разбиране на работата, която трябва да се свърши, управление на рисковете и пр.

Защо смяташ, че твоят курс ще бъде наистина полезен и на кого точно?

Независимо дали сте член на проектен екип, който изпълнява бизнес задачи, или преследвате индивидуални цели, са ви нужни умения за планиране.

Всички специалисти в областта препоръчват в планирането да участват всички, които ще изпълняват задачите и аз напълно подкрепям това мнение. Затова уменията за планиране са необходими на всички.

А защо точно моят семинар е полезен? Защото предлагам много примери от практиката (положителни и отрицателни), които най-добре илюстрират ефекта от действията или бездействието на екипа, и защото провокирам участниците да мислят и сами да стигнат до решения, които ще доведат до успешно завършване на проекта, като в същото време най-добре пасват на техния начин на работа.

Имаш ли наблюдение колко от получените знания и съвети след това се прилагат наистина в практиката от самите курсисти?

Доколкото знам, малко от научените неща се прилагат на практика, но аз и не очаквам друго.

Човек има нужда да преосмисли начина си на работа и промяната в него става бавно и постепенно.

Важното е да са разбрали посланието, да прилагат наученото творчески и да са постоянни в стремежа си към успех.

Достатъчен ли е един такъв курс, за да сме добри в планирането на проекти и какво още ни е нужно?

Категорично не е достатъчен, но смятам, че е важна стъпка към повишаване на успеваемостта в работата по проекти.

За да постигнем по-добри резултати, е нужен и доста практически опит. Комбинацията от добри знания, креативна мисъл и натрупан опит е моята рецепта за успех на всеки проект.

Майк Рам направи и специален жест за читателите на Blogatstvo: всеки от вас може да се регистрира за семинара с промо-код „PP-PLAN-11“ и така ще получи специална отстъпка от цената! Ако се регистрирате до 10 юли включително, таксата за вас е само 78 лв (а след това става 87 лв). БЛАГОДАРЯ, МАЙК!

Лично аз съм убеден на 1000%, че си заслужава да се посети и участва в такова едно практическо обучение. Никой (било то човек, бизнес или процес) не е чак толкова съвършен – че да не може да бъде подобрен и усъвършенстван!

Като гледам, доста други хора мислят по същия начин за този семинар:

Имаш ли план, вече си наполовина там

Разговор с Майк Рам за Планирането на проекти

За планирането и живота

„Планиране на проекти“ на 12.07 от Майк Рам

Семинар “Планиране на проекти” – 12 юли 2011 г., София

СНИМКИ: личен архив на Майк Рам

httpv://www.youtube.com/watch?v=Jr0OKvfLg5s

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

9 мисли относно “Който планира – просперира!