С Любо Стоянов за нинджите и изкуството да презентираме


Дори и на отминалия току-що Webit Bulgaria Summit (за който ще ви споделя впечатленията си по-подробно в началото на идната седмица) се видя, че презентирането не е лъжица за всяка уста. Изключения, разбира се има, но те само потвърждават нерадостната тенденция: у нас добрите презентатори се броят на пръсти.

Нямам намерение да навлизам точно сега в причините за това. Само ще споменя, че в САЩ, примерно, така наречените „публични дебати“ от десетилетия са част от училищното обучение. Но и вредица други държави отдавна са открили, че ораторското изкуство е ценна придобивка за всеки човек с амбиции в живота – още от времето на древногръцките философи, а сигурно и много преди това.

Случвало ми се е неведнъж да се изправям пред пълна зала и знам от собствен опит как можеш да загубиш цялата аудитория само за миг – особено ако не си се подготвил както трябва.

Изпитвал съм и другата крайност – да успееш да „грабнеш“ хората пред теб, така че очите им да грейнат и да те слушат с отворена уста. (Малко неща в живота са ми доставяли такова удоволствие и удолетворение…).

Каквото и да си говорим – презентирането не е само талант, а е преди всичко умение.

И като всяко умение, то може да бъде усвоено, тренирано и усъвършенствано. До безкрай…

Днес – в поредното си „задочно интервю“ – ще ви срещна с моя приятел Любо, който е и един от организаторите и лекторите на предстоящото (съвсем скоро – другия четвъртък) обучение в изкуството на презентацията.

Събитието носи нетрадиционното име NINJAPRESENTER – пак от личен опит, мога да ви уверя, че чувството за хумор е може би най-ценното качество за всеки настоящ или бъдещ оратор.

Пламен Петров: Представи се накратко на читателите на Блогатство?

Любомир Стоянов: Казвам се Любомир Стоянов и съм собственик на българската платформа за съхранение и споделяне на презентации, документи и електронни книги – Slides.bg .

Млад и авантюристичен.

От около 2 години, като медиен партньор на много семинари съм посетил над 25 обучения на български и чуждестранни лектори. Това ми даде поглед над най-различни стилове на презентиране и говорене пред публика.

Кога и как ви хрумна идеята за този семинар?

Решихме да реализираме семинара преди около месец и половина, но от повече от година мислим за нещо такова.

С Николай Михайлов от CGArt.bg си говорехме как можем да сме полезни на хората, защото на Idea – кръг от 3Challenge на предприемаческия клуб Start It Smart видяхме много страхотни идеи, които можеха да бъдат представени значително по-добре.

Много млади хора имат малка подготовка как да преставят идеите си, да правят Elevator Pitch и имат пропуски в почти всяко отношение.

Как избрахте лекторите и защо точно тях?

След като споделихме идеята на момчетата от Mind Mapping, те веднага решиха че ще е добре да го направим заедно.

Те се занимават с креативност и отключване на „скрития“ потенциал на всеки човек, а това е елемент, който трябва да бъде покрит.

Николай е дизайнер и аниматор, голям фен на TED, гледал е страхотни презентации на едни от най-добрите конференции по света и има поглед върху това как влияе визията.

В последствие се спряхме и на Стив Кайл, който ще е гост лектор. Той умее да пленява публиката. Точно това искаме да сподели – как да сме интересни, оригинални и да ни запомнят.

За кого НЕ Е това събитие?

Семинарът не е за хора, които искат да са майстори на Пауърпоинт.

Програмите се учат и винаги може да се намери дизайнер, който да направи много по-интересна визия и анимации от вас.

Семинарът не е за хора, които умеят да говорят добре пред публика и смятат, че това е всичко което им трябва.

Много често поради липса на визитки или добра обратна връзка се пропускат възможности и не се продължава доброто впечатление което са оставили от лекцията си.

Работата на добрия презентатор е да има еднакво високо ниво на комуникация преди и след като слезне от сцената.

Кой ще загуби най-много ако го пропусне?

Най-много биха пропуснали хора, работещи в продажбите, рекламата, връзки с общественоста, преподаване и др.

При тях е много важно как изглеждат, какви невербални сигнали издават, как представят своите продукти и услуги.

Какво би казал на дежурните скептици, които твърдо вярват, че такива събития са загуба на време и пари?

Когато човек наистина погледне отстрани, може да види, че в България има страхотни идеи и хора, които дават много стойност, даже в сравнение със световни “звезди”.

За съжаление, не се обръща достатъчно внимание на качеството на презентирането – подготовката, визията и обратната връзка след презентациите.

Ако дори малко подобрим средата и осъзнаването на няколко малки неща, това значително ще повиши представянето на страната ни.

В крайна сметка, комуникацията е едно от най-важните средства за сключване на сделки и представяне на идеи.

Кой ще е критерия ви дали семинара е бил успешен или не?

Резултатите, които ще постигнат участниците.

Обикновено след края на един семинар хората биват изоставяни. Ние имаме друг подход.

Имаме 2 работилници, в които посетителите ще работят и приложат наученото до момента.

След събитието, те ще продължат работата и ще събират специални бонус точки – „шурикени“, с които ще спечелят допълнителни награди осигурени от нас и наши партньори.

Голямата награда за най-отличилия се ще бъде заснемане на професионален видео клип.

Това ще се случи до един месец след събитието, като ще работим интензивно с победителя, така че да може той или тя да представи своята идея, продукт или компания.

Целта ни е хората да продължат работа така, че да изградят навик да прилагат наученото. Всеки посетител ще бъде лично консултиран за една негова презентация, която ще му помогнем да направи така, че да бъде неотразим.

А кое ще е следващото ви предизвикателство?

Е, предизвикателства много…

Вярваме в успеха на предстоящия семинар и се надяваме през есента да направим още по-голямо събитие.

Тогава ще се фокусираме повече към ученици и студенти, защото в българското образование има огромна нужда да се придобиват подобни знания.

Много хора осъзнават това твърде късно, на кандидат-студентските събеседвания, когато отидат на обмен в чужбина или накрая – на дипломните защити.

ПОБЪРЗАЙТЕ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТЕ ОЩЕ СЕГА – И ДА ПОЛЗВАТЕ 15% ОТСТЪПКА С ПРОМО-КОД BLOGATSTVO!

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.