Клуб „Спри и помисли!“ или защо не трябва да спираме да мислим 9


Mike Ram

Ще ви разкажа за едно събитие, на което имах честта – А И УДОВОЛСТВИЕТО – да присъствам за първи път вчера. (Самият „хепънинг“ се организира регулярно – през един уикенд – от около 3 месеца насам).

Ако мога да обобщя всичко видяно и чуто на сбирката на клуб „Спри и помисли!“ в едно-единствено изречение – със сигурност бих избрал за тази цел една народна поговорка:

„КРАСТАВИТЕ МАГАРЕТА СЕ НАМИРАТ И ПРЕЗ ДЕВЕТ БАИРА!“

Българската Уикипедия все още мълчи по въпроса какво, аджеба, означава понятието „клуб“. Но световната ми нашепна, че „клуб е сдружение на двама или повече хора, обединени от общи интереси или цели“.

А какво точно представлява клубът „Спри и помисли!“?. Ето какво споделя по този въпрос самият автор на идеята за този клуб – небезизвестният Майк Рам:

_mike-4-1Клуб “Спри и помисли!” е мястото, където се срещат предприемчиви и ентусиазирани хора за обмяна на идеи, за споделяне на успешни решения и горчив опит, за търсене на подкрепа и полезни съвети в своите бизнес и лични начинания.

Клубът е своего рода мозъчен тръст за малките и средни предприемачи. Той дава възможност за разширяване и заздравяване на бизнес контактите помежду им, за създаване на успешни мрежи от хора, вярващи в сродни идеи, преследващи общи цели и убедени в силата на нестандартното мислене.

Ако още не ви е станало съвсем ясно – вижте и малко по-подробното представяне на идеята от самия Майк Рам по време на първата сбирка на клуба:

httpv://www.youtube.com/watch?v=i4g6CYQzjE8&feature=player_embedded

Следя с интерес дейността на Майк Рам от доста време, а едва наскоро се запознахме и наживо – по време на прословутата среща на TEDxSofia, за която вече ви разказах неотдавна. (Тогава получих и покана да присъствам на поредната сбирка на клуб „Спри и помисли!“).

Отидох на въпросната сбирка без негативни предубеждения. Знаех, че щом зад това нещо стои човек като Майк Рам – значи няма да си загубя времето.

Но не подозирах, че ще бъде такъв купон! „Официалната“ част на събитието – две лекции от по 20-30 минути – въобще не беше толкова официална в крайна сметка. И обстановката (сбирката беше в офиса на Development zone и доколкото разбрах тази компания и друг път е помагала безвъзмездно сбирките на клуба да са реалност), и публиката (10-15 млади хора – и по възраст, но и по дух), а и самите лектори (в случая – Николай Димитров и самия Майк Рам) бяха основните фактори това събитие да е всъщност „хепънинг“. И да се забавляваме – като същевременно всеки от нас научава нещо полезно и интересно.

Темата на двете лекции беше една и съща, макар и пречупена през личната история на всеки един от двамата лектори. Ники и Майк споделиха с нас историята на един техен провал  бизнеса – и направиха анализ на причините за неуспеха си, като ни дадоха и полезните си съвети как да не повтаряме същите грешки. (Представянето на Ники доста ме развесели – той определено има талант на шоумен. Докато темата на Майк освен че, също много ми хареса, малко ме замисли – за гурутата в моя живот и защо с някои от тях пътищата ни се разделиха…)

След лекциите дойде веселата част. Но в никакъв случай – по-малко полезната! 😉

Преместихме се в отсрещното заведение на по бира. (Ана, Хари – съжалявам, че не дойдохте на сБирката и така и не успях да ви кажа колко се радвам да се засечем „случайно“ на такова място! Явно сме от краставите магарета…)

Запознах се малко по-отблизо с хора, с част от които се оказа, че вече се познаваме задочно или по-скоро виртуално (напоследък това ми се случва все по-често… но не се оплаквам – напротив!) 🙂

С Емо от InspireLearning.net вече си бяхме писали преди. Но познанството наживо си е… друга бира!

С Марио май се виждахме за сефте, но съм сигурен, че няма да е за последно (въпреки, че той не се интересува от нещата, от които се интересуват 99% от останалите хора – все пак мисля, че имаме доста допирни точки).

Станислав знаеше кой съм. Но аз не подозирах кой е той. Образ неземен! Малко са хората, които – ей така, между другото – могат да ти обясня накратко какво е общото между генетиката и бизнеса. Това не е майтап – темата се оказа много провокативна и интересна и лично аз много ще се радвам ако Станислав я превърне в лекция за някоя от следващите сбирки на клуба. (И му благодаря, че предизвика интереса ми към работата на Стивън Волфрам! Очертава се интересна тема за задълбаване…)

Имаше и още няколко интересни люде, чиито имена не можах да чуя (или да запомня – това ми е стара слабост, но работя по въпроса), включително и чаровната дама, която се оказа съпругата на Майк.

Имаше и още много интересни теми на разговорите ни около масата.

А сигурен съм – ще има и нови. И още по-интересни и полезни…

Защото клуб „Спри и помисли!“ е за точно определен вид хора – тези, които никога не спират да мислят!

(Но не е късно и да започнете!) 😉

Полезни връзки:

The Man On The Silver Mountain – личният блог на Майк Рам

Спри и помисли! – още един блог от Майк

PM Stories – нали не сте си помислили, че Майк Рам има само два блога?! 😉

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

9 мисли относно “Клуб „Спри и помисли!“ или защо не трябва да спираме да мислим

 • Марио Пешев

  Марио има вродена нетърпимост към комерсиални неща и теми и избягва рамките, когато е възможно 🙂 Но, в крайна сметка, светът е шарен и каквото – такова.

 • Пламен Петров Автор

  @Марио Пешев
  Докато не измислим как да минем на фотосинтеза – ще трябва да преглътнем комерсализацията. Поне до известна степен… (Сиренето все още е с пари – а не срещу усмивки. Колкото и на мен лично да ми се иска да беше втория метод за разплащане…) 😉

  И ми даваш идея за нова публикация…

 • Марио Пешев

  @Пламен, тъй като няколко човека ме цитирате от неделя, искам да внеса малко уточнение 🙂 Първо, за да си на пазара в днешни дни, непременно трябва да си гъвкав и под някаква форма да си със ‘стадото’, иначе ‘кучета те яли’ 🙂 Мисълта ми беше, че ако в група от 100 човека 90 дискутират едно и също нещо, то шансовете са аз или да съм в опозиция (заради необходимостта от баланс, зодия Везни съм), или да човъркам в съвсем различна посока. Подобно нещо е и с блоговете – когато видя няколко блога да пишат по една и съща тема, обикновено избягвам да се включвам, защото ми идва блудкаво.
  Та, това е основната концепция. Идеята за ренесансовия човек и индивидуалиста/уникалността е хубава, но се разделих с нея в ранните ученически години 🙂

 • Георги Нейчев

  Поздравление за ентусиазъма с които си писал статията.Много ми допадна клипа с Майк Рам,който ми подсказва че неговата идея е много сходна с тази
  на ТЕДx SOFIA а това е прекрасно !!!