Явлението Bookcrossing 2


bookcrossingСамо допреди век и нещо, по-голяма част от целокупното човечество е смятало, че мястото на жените е до печката и детското креватче. Днес вече съвсем не е така. И по-здравомислещата част от същото това Човечество отдавна е приела правото на жените да бъдат еманципирани и да правят каквото си поискат.

Само допреди 8 години, за книгите също се вярваше, че мястото им е само по рафтовете на частните или обществени библиотеки. (Тук няма да се разпростирам относно друго приложение на книгите – като добро гориво за аутодафета – чийто автори са носели пречупени… или не съвсем… кръстове).

През пролетта на 2001 година, обаче, някой си Рон Хорнбейкър решил да стартира едно масово и глобално движение за освобождение на книгите от оковите на прашните рафтове.

И както при всяка революционна идея – отначало получил само насмешки и недоверие. Но и тук правилото, че който се смее последен не е задължително най-тъпото копеле… отново проработило.

Рон ХорнбрейкърИнтересното е, че въпросният Рон Хорнбрейкър по професия е… ветеринар. Говори се, че като дете бил израснал в компанията на 13 котки, които знаел по име… но очевидно около него е имало не само котки, но и книги. Защото Рон решил да помага не само на животните, но и на книгите. И измислил нещо просто, но и почти гениално – идеята за bookcrossing.

Какво представлява явлението bookcrossing?

Накратко, това означава да пуснеш една книга „на свобода“. Да я оставиш някъде – на спирката на автобуса, в чакалнята на зъболекаря или където другаде ти хрумне – и след теб някой друг да я вземе и да я прочете. А след това от него се очаква да направи същото – да остави книгата на друго място, за други читатели.

Цялата работа не би била толкова вълнуваща (и щура) ако не беше момента с „проследяването“.

Преди да оставите „освободената“ книга където и да е, трябва да я регистрирате на едноимения сайт – bookcrossing.com. Така вашата книга ще получи своя уникален BCID-номер (BookCrossing ID Number), за да може нейното пътешествие по света да бъде проследено и документирано. Този номер се записва на етикет, който поставяте на самата книга – така че да стане ясно за какво точно става дума и следващите й „собственици“ да могат да посетят сайта и по номера на книгата да впишат новото й местонахождение, собственото си име, впечатления, коментари и т.н.

И след това приключението започва! Може да оставите самата книга в т.нар. Official BookCrossing Zones (OBCZs), които обикновено се намират в кафенета или на други обществени места (ако сте собственик на такова заведение – помислете си дали да не обособите специално място за целта!) или където ви хрумне.

много книги - много проблеми! ;-)За много хора всичко това наистина може да изглежда прекалено откачено или дори да заклеймят идеята като неуважителна спрямо книгите. „Консерви“ ще има винаги, а и само на техния сив фон истински цветните хора и идеи могат да бъдат отличени. 😉

В началото, самият уебсайт и цялата идея не са били особено популярни и близо година нещата са се случвали с отчайващо бавни темпове. След това в едно списание излиза статия за това явление и нещата започват да се развиват с лавинообразна скорост.

Днес сайтът има почти милион регистрирани буккросъри и близо 6 милиона книги, пуснати на свобода. Още през 2004 година Краткият Оксфордски Речник включва термина bookcrossing като официална нова дума в английския език, а през май 2005 сайтът печели две от прословутите Webby Awards – за най-добър обществен и социален уебсайт.

Много известни личности се обявяват в подкрепа на тази интересна идея, като между най-запалените буккросъри са, например, писателят Ричард Бах и радиоводещият Джим Хоукинс.

В България явлението буккросинг също не е съвсем непознато и съществува дори български сайт, посветен на тази идея, а наскоро открих, че във Варна има и един клуб-библиотека , който е направил и свое Book Crossing рафтче.

И като заговорихме за клубове – нека да обясня и защо реших да напиша всичко това в блога си.

Преди няколко седмици, на поредната среща на Клуб „Спри и помисли“, моят приятел Майк Рам направи една много интересна презентация по темата какво да правим с „излишните“ книги вкъщи.

Както обикновено, самата презентация прерасна в оживена дискусия и на моя милост беше възложено за някоя от следващите сбирки на клуба да направя специална презентация относно „оставянето на книги на обществени места“.

Умните хора знаят, че мързелът е двигателят на прогреса. Е, мен наистина ме домързя да правя презентация по темата, но реших да се „отчета“ поне с една публикация.

Надявам се да ви е било интересно, а Майк да не ми се сърди много за изхитряването…

Рапорт даден! 😉

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мисли относно “Явлението Bookcrossing