TEDxSofia: опит за летене и… приземяване 3


TEDxSofia-300x250-bannerПомните ли култовата филмова реплика „Татко ще ми купи колело… друг път!“ ? Щото горе-долу това се случи и с надеждите да имаме и у нас най-после регионално TED събитие.

За съжаление. Мила родна картинка: мераклии много, но спонсори – кът! (И както се казва в телешопинга: „Но това не е всичко!“).

Снощи, столичното CHILLOUT CAFE беше домакин на едно доста любопитно събитие. Целта на вчерашното събитие беше проста – да обясни защо днес няма да се състои обещания (и дългоочакван) TEDxSofia.

Но ако си мислите, че това беше нещо като тъжен помен или гневно аутодафе – много сте далеч от истината! Противно на всяка нормална логика (все пак сме в България), събитието си беше истински купон. А на всичкото отгоре се оказа и пълно с изненади…

Първата изненада беше мястото на събитието. Докато бяхме само 5-6 човека нямаше проблем. Но като станахме 15-на – тогава вече си помислих дали пък нямаше да е по-добре да бяхме някъде, където е малко по-широко. И доста по-тихо… 😉

Втората изненада сигурно е била само за мен. Предполагам, че повечето от другите гости на събитието бяха прочели предварително страницата „За нас“ в официалният сайт на TEDxSofia. Е, аз не бях…

И затова малко се стъписах когато вместо някакви „тежки бизнесмени“ ни посрещнаха две млади и симпатични момчета и една прелестна млада дама. Впоследствие се оказа, че младостта им не пречка – даже напротив. И въпреки, че в някои от коментарите и съветите накрая (от страна на гостите) се усещаше известно отношение от типа „Слушай сега старото к’во ще ти рече!“ – аз смятам, че дързостта и амбицията на тези млади хора заслужава истинско възхищение.

А също и подражание. Дай Боже! 🙂

За да не преразказвам подробно цялото събитие, след краткото представяне на идеята TED и конкретния замисъл на TEDxSofia, последва по-пространно обяснение на това, защо всъщност събитието няма да се състои. Оказа се, че не чак толкова огромната сума (около 10 000 лв), необходима, за да стане TEDxSofia реалност не е могла да бъде събрана. Организаторите обиколили над 20 фирми, но така и не срещнали достатъчно радушен отклик от тяхна страна. Криза? Балкански манталитет? Неопитност? Може би по малко от всичко…

На мен специално ми беше интересна и частта за това как са кандидатствали за лиценз пред TED, но по обясними причини това не беше обяснено чак в пълни подробности.

Накрая стана най-интересно. Когато ние – гостите на събитието – започнахме своите въпроси към организаторите. А също и коментари

Не липсваха, както вече казах, коментари, в които се усещаше и известна доза отрицателно отношение към скромния опит на младия екип. Но в по-голямата си част всички съвети бяха по-скоро градивна критика. И идеи как следващият път начинанието да е по-успешно.

А дали ще има следващ път?!

Това ще покаже бъдещето…

ОЧАКВАЙТЕ МНОГО СКОРО В БЛОГАТСТВО.КОМ ИНТЕРВЮ С ТРИМАТА ОРГАНИЗАТОРИ НА НЕСЪСТОЯЛИЯ СЕ TEDxSofia!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 мисли относно “TEDxSofia: опит за летене и… приземяване

  • Пламен Петров Автор

    Ако някой друг от гостите на снощното събитие е писал някъде по темата – моля нека да ми прати линк, за да го добавя към тази публикация!

  • Майк Рам

    Ентусиазмът на организаторите е наистина похвален, но според мен основната причина, поради която не се състоя това събитие, беше, че информацията, изнесена в интернет пространството и най-вече на техния сайт, беше твърде оскъдна, за да спечели повече последователи и евентуални спонсори.
    Надявам се, че все пак идеята на TED ще пробие у нас и скоро ще можем да присъстваме на неговия български вариант.