TEDxBG – Българска работа 7


TEDxBGАко очаквате, че сега ще ви разказвам надълго и нашироко какво представляваше първото за България TEDx събитие – не сте познали. Колегите блогъри вече са написали доста подробни репортажи за TEDxBG и в края на тази публикация ще намерите списък с най-добрите от тях.

Както се казва, и аз бях там, и аз презентации гледах, и аз натрупах впечатления… а и много емоции. Част от тях ще споделя сега тук с вас, но някои ще запазя и само за себе си.

Няма да скрия, че отидох на събитието с много предразсъдъци. По ред причини…

На първо място, преди 4-5 месеца, първият опит за организирането на такова събитие в България се провали безславно (може би си спомняте репортажа ми за несъстоялия се TEDxSofia). Младостта на организаторите на сегашния, втори опит, също будеше подозрения…

Освен това, не си спомням досега което и да е родно издание на някое световно шоу, програма или събитие да не е било пародия или само бледо копие на оригинала…

Ето защо, в съботната сутрин прекрачих прага на Rainbow Plaza с всичкия този „багаж“ в главата си. Но в следващите няколко часа щях малко по малко да се разтоваря от всички предварителни нагласи и очаквания. И да събера много положителни впечатления и емоции. А също и много размисли, които тепърва имам да смилам и предъвквам. (Предвиждам доста публикации по теми и идеи, които ме осениха точно по време на това събитие).

Накратко – TEDxBG беше наистина незабравимо събитие! Организацията му беше почти безупречна и само човек с много злонамерени задни мисли би седнал да се заяжда за дребни пропуски и детайли. (Няма нещо добро, което да не може да се подобри – но това не е достатъчна причина да сме дежурните критикари и мърморковци).

Когато осъзнах, че близо 90% от гостите са млади хора под 30 години… в началото този факт ме остави със смесени чувства. (Може би защото аз бях от останалите 10%). Но като размислих… това наистина е чудесно. Защото – колкото и клиширано да звучи – тези хора наистина са бъдещето на тази страна. И събития от този род могат да направят това бъдеще само малко по-светло и по-достойно.

Защото да бъдеш наравно със световните тенденции е обратното на това да се свиеш в черупката си и да си повтаряш, че ние сме само малка балканска държавица. На TEDxBG – въпреки негримираното отразяване на доста от родната действителност – усещането беше точно обратното. И това е само началото…

Събития като TEDxBG наистина ти дават усещането, че сме само една от махалите в общото глобално село. И че световните проблеми са и наши проблеми, а нашите проблеми – могат да бъдат присърце и на всеки друг (един „луд“ британец, например).

Едва ли има човек, който да не е чувал прословутия израз „Българска работа!“. Той винаги се използва за негативни неща, неща от които трябва да е срамуваме. Като тези:

Много ми се иска един ден тази поговорка да означава точно обратното – нещо, от което трябва да се гордеем.

И този TEDxBG ми дава надеждата, че тази мечта не е съвсем утопична и невъзможна…

България може, знае и заслужава! И ако ние не сме успели – тези след нас имат много по-добри шансове да живеят в собствената си държава, без да я мразят или псуват. Преди три дни, три момичета и едно момче ни показаха как…

Още за TEDxBG:

 1. TEDxBG 2010 (изключително подробен репортаж на Тодор Христов от Novavizia.com)
 2. TEDxBG – лекциите (още един детайлен разказ от Боян Юруков)
 3. Първият TEDxBG (публикация от блога на Силвина)
 4. Мисленки около TEDxBG (размисли от Вила Вилекула)
 5. TEDxBG 2010 (заглавието е същото, но впечатленията този път са на Жюстин Томс)
 6. TEDxBG – В свои води (от блога на Комитата)
 7. TEDxBG: Как да възпитаваме децата си, как велоалеите да висят във въздуха, как… (в-к ДНЕВНИК)
 8. TEDxBG – порция истинско вдъхновение (в-к КАПИТАЛ)
 9. TEDxBG 2010 Official Photos (Flickr)
 10. TEDxBG (Facebook страницата на събитието, където има най-актуална информация за неговото отразяване)

Списъкът с линкове е съвсем импровизиран и не претендира за изчерпателност. Ако сте написали нещо по темата във вашия блог или сте попаднали на интересно отразяване на TEDxBG някъде другаде – дайте линк в коментарите по-долу!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 мисли относно “TEDxBG – Българска работа

  • Пламен Петров Автор

   Много сте бързи!!!

   Аз трябва да ви благодаря. И тази публикация е моят начин да го сторя…

   Боря се с предразсъдъците си и един от тях мисля, че вече е туширан – този, че Учителите в живота ни са задължително с побелели коси… 😉

 • Катина К.

  Много ми е приятно да видя израза „българска работа“ в този добър смисъл 🙂 – има нужда и е чудесно хрумване, Пламен. Благодаря за споделеното!

  • Пламен Петров Автор

   Няма защо. Аз също отдавна мечтая този израз да си промени „полюса“ и мога да изредя още куп аргументи в плюс на „българската работа“.

 • Мартин

  Да, наистина това е чудесно, и нямам думи да опиша как се радвам, че TEDxBG е реалност в българската ни деиствителност. Следя всичко „online“ и се насърчавам и окуражавам че има светлина в тунела, надявам се всъщност тези които имат уши да слушат, да слушат, но и да чуват. Пожелавам ви успех.

  П.П. Идеите които се обсъждат в TEDxBG се отнасят до устоичиво развитие и т.н. …. след като прочетох препратката която се отнася за „подробния репортаж“ на г-н Тодор Христов се натъкнах и на тези негови възгледи, които считам за недопустими … ето на това аз викам БЪЛГАРСКА РАБОТА !!!!!
  https://www.novavizia.com/3695.html