Larger Than Life 19


Преди малко ме осени една идея. Голяма идея. Ама много голяма… направо larger than life!

И ме стресна. Направо ме уплаши. С размера си – пред толкова голяма идея аз самият изглеждах някак си малък, даже жалък…

И онази „черна станция“ – дето почти всеки от нас си я носи в главата – веднага започна да бълва комюникета и „приятелски“ съвети:

„Това няма как да стане! Прекалено голямо е! Не е залък за твоята уста…“

„А бе, ти луд ли си?! Това може и да стане – ама в Америка! В България – никога!  Ни-ко-га!!!“

„Ти за какъв се мислиш?! Точно ТИ ли ще го направиш това нещо?! Какво ВЕЛИКО дело си постигнал досега?! Никакво! Само градиш въздушни замъци… Единствено в това те бива!“

И други от този род. Общо взето – до болка познат репертоар.

И ми стана мъчно. За голямата ми мечта. А и за мене си…

Почти бях на път да му повярвам – на мазното приятелско гласче, което толкова много обича да ме сваля грубо на земята. Когато за пореден път се зарея в облаците…

И ми стана още по-мъчно – като се сетих колко пъти досега съм му вярвал. А не е трябвало…

А най-мъчно ми стана като се замислих колко много хора по света се отказват с лека ръка от мечтите си. Щото някое мазно гласче ги е накарало да повярват, че такива мечти са прекалено ГОЛЕМИ. И нереални…

(Само)съжалението ми гостува понякога, но никога – слава Богу! – не се застоява прекалено дълго. И този път беше изгонено навреме. От едно къдраво и с навити рога чувство – имат го повечето хора, родени между 21-ви март и 20-ти април.

Не е задължително да си Овен, обаче, за да си наясно, че всичко Голямо, постигнато от който и да е Голям човек… в самото начало е било просто една малка идея. Която е изглеждала смешна, нереална или невъзможна – на всички, освен на създателя си.

Не е и трудно да пресметнем колко много такива велики идеи са си останали погребани завинаги – под тоновете неверие, недоверие, насмешка или страх. Милиони…

Е, в крайна сметка, това също е просто един избор. Да продадеш или да предадеш мечтата си – срещу шепа измамна сигурност. Или да я отстояваш – независимо от цената.

Ще ми се да ви кажа, че съм направил избора си… но истината е, че тепърва ми предстои.

И все пак, надявам се Страхът да не победи!

Защото нали и аз уж съм larger than life… особено в ханша… 😉

Larger than life („По-голям от Живота“) e популярен англо-езичен израз с малко неясен произход. Използва се за нещо много голямо, внушително… понякога и с ирония (както на български: „Този се мисли за Голяма работа!“). Освен като израз, има и комедия с такова заглавие (филмът е забавен и приятен за гледане – както почти всеки филм с участието на Бил Мъри), музикален албум на някоя си Джоуди Уотли, а също и популярен хит на едни момчета от задната улица. Да взема да ви поздравя, а?!

httpv://www.youtube.com/watch?v=nmfsxdst_I4

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

19 мисли относно “Larger Than Life

 • Мартина Иванова

  Пламски, да те подсетя за „Големия измамник“.. или как там бе интерпретирано названието… 🙂 Първо наритай него, а след това услужливите приятелски съвети. И потърси отговора .. знаеш къде 🙂
  Hugs, смело напред!

 • Соня Георгиева

  Малко ти завидях / и въобще не благородно / ! От години не ме е спохождало това крилато чувство, че мога да преобърна света / пък дори и само моят вътрешен/!
  Желая ти огроооооооомен успех, защото както се казва в приказката искай много, за да получиш достатъчно ;)))

 • Мария Явашева

  Благодаря, точно на място ми дойде темата, за да не ми изчезне идеята! В моя случай са много външните гласчета, които се опитват да ми подрежат крилете, ама от тях ми стават все по-големи идеите, та да не ме хванат:)) Много се радвам на теб и хора като теб, сигурна съм че ставаме все повече!

 • Borislav Sapunov

  Ти си Larger Than Life, и не е нужно никой да ти вярва, стига ти сам да си повярваш и да преследваш мечтите си – no matter what!!!

  Robert Kiyosaki казва, че 95% от хората НИКОГА не реализират мечтите си, защото ги е страх да излезнат от зоната си на комфорт и да са готови на всичко, за да превърнат мечтите си в реалност!

  „Anything I’ve ever done that ultimately was worthwhile, initially scared me to death.“ – Betty Bender

  Dream first, then act on your dreams. „I dream my paintings and I paint my dreams.“ – Vincent Van Gogh

  Където и да си емоционално, вярата е това, което ще ти даде смисъл на живота и това, което искаш да направиш от него. Следвай сърцето си, то никога няма да те подведе.
  УСПЕХ ВЪВ ВСИЧКО!

 • irina

  Толкова често съм се вслушвала в „Мазното гласче“,че купът с нереализирани мечти е неимоверно голям,дори не си спомням и за какаво съм мечтала…Сега се боря -първо да си спомня мечтите си и да си създам нови и да се боря за тях-както за малките,така и за големите.
  Пламене,желая ти да следваш мечтата си и да се вслушваш само в по-добрата и по-смелата си страна това пожелавам и на себе си !!!
  УСПЕХ!

 • Ани

  Страхотно звучи всичко това, ама е като приказка.Колко пъти се опитвах да вървя срещу правилата, които всъщност са правила за една шепа хора, толкова пъти се удрях в стената.И когато след n-тия път отново се опитвах да докажа на себе си, че мога, получавах поредното разочарование.Е, след толкова удари нали се сещате, че няма как да повярвам в осъществяването на „голямата мечта“!

  • Пламен Петров Автор

   Принципите са еднакви за всички. Приказките – също.

   Само числото N е различно. При някой е 1, при други – 101, а има и такива, при които е 4 или 5-цифрено… 😉