Самотни на Св. Валентин?

 ЕДНА ОТ ИСТИНИТЕ ЗА ДЕНЯ НА ВЛЮБЕНИТЕ

По времето когато все още бях ерген имаше два празника, които истински ме подлудяваха – Коледа и Свети Валентин. Толкова ме подлудяваха, че даже веднъж – беше малко преди Коледата когато за втори път бях тръгнал да ставам „софиянец“ – влязох в едно софийско кино  (някогашното „Глория палас“) без да подозирам какво ме чака след това.

Влязох, за да гледам комедия – „Сам вкъщи“. Не подозирах, че освен много добра комедия това е и един много семеен филм. А аз (до)тогава още нямах семейство…

Филмът така ме настъпи по мазола, че излязох от салона треперещ. Навън си беше доста студено (беше последната прожекция за деня, декември), но не от този студ бях разтреперан.

Тогава направих една от най-крайните постъпки в живота си. Без да му мисля хванах първия трамвай за Централна гара, а от там – последния влак за родната Враца.

(От гарата бях успял да позвъня на бъдещия ми работодател, за да й кажа, че се отказвам от предложението й. И че се връщам у дома…)

Върнах се. Но много скоро ме върнаха обратно.

Жената, с която тогава исках да създам семейство, беше разбрала много преди мен, че „манастирът тесен за мойта душа е“. И че рано или късно тази теснотия ще ме задуши. И няма да съм наистина щастлив.

Затова и ме върна – почти насила. Обичаше ме и затова избра да ми даде свободата да съм щастлив с някоя друга жена. Отколкото да съм с нея – но нещастлив и копнеещ за нещо друго.

Дълго време не я разбирах. И ми трябваха доста години да осъзная колко правилно е постъпила. И колко й е струвало това…

(Много пъти съм се питал какво би станало ако бях останал тогава. Наистина не знам. Но със сигурност животът ми щеше да е много по-различен.)

Днес и двамата имаме семейство. Тя нейно, аз – свое. И сме само добри приятели.

А моето семейство бе „заченато“ точно на един Свети Валентин. Но си мисля, че истинското му начало е било точно на онази Коледа… в Двореца на Глория….

httpv://www.youtube.com/watch?v=1wO70IMyGvA

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes