Microweber и неговите български създатели 2


С Борис и Петър се познавам сравнително от скоро. Но когато разбрах за техния амбициозен проект Microweber – не се поколебах и за минута, че трябва да ги подкрепя. Не само защото са млади, нахъсани и талантливи. Нито пък само защото са българи, а такива софтуерни платформи с родно авторство не са никак много…

Искрено се надявам тези момчета да успеят и да намерят по-широка подкрепа. За какво точно става дума – най-добре да научите от самите тях:

Пламен Петров: Представете се с по няколко думи пред читателите на „Блогатство“?

Петър: Казвам се Петър Иванов. Роден съм в Казанлък през далечната 1984. Пътят ми в IT сферата започна в края на 90-те, когато Интернет започна да навлиза в България. Захласнах се. Интернет ме спечели с това че мрежата е мястото където всеки може да се изрази свободно себе си.

В началото исках да разбера как работят всички тези сайтове които гледах всеки ден. Започнах да уча програмиране.  Беше ми нещо като хоби, експеримент, в който се чудих какво ли ще се случи? През годините натрупах опит.

През 2003 заедно с партньора ми Борис Соколов създадохме една от първите уеб дизайн компании в страната. По онова време, бизнесът в България, все още беше в шок. Не се мислеше за мрежата като за перспектива, от която могат да се извлекат големи ползи. Това ни подтикна да се обърнем към чуждестранния пазар. Така и до днес, работим предимно с клиенти от чужбина.

Извън „сферата на технологиите“ съм голям фен на положителното мислене. Човек трябва да действа, а не да се да се оплаква. Смятам, че българите сме достатъчно силни по дух и сме природно надарена нация. Можем да постигнем всичко с работа и малко късмет.

Борис: Здравейте, казвам се Борис Соколов, на 28 години.

Занимавам се професионално с планиране и изграждане на уеб-сайтове, софтуерни разработки и Интернет маркетинг.

Собственик на фирма за уеб дизайн. Създател и партньор в Microweber.

Какво е Microwebеr и как се зароди идеята за проекта.

Петър: Microwebеr е безплатна система за създаване на сайтове, която разработихме.

Microwebеr се зароди от нуждата. Клиентите ни трудно се справяха с управлението на техните сайтовете с ранните версии на open source системите с които разполагаме днес.

Всъщност дори и сега картинката не е много по-различна. Хората имат нужда от нещо просто и лесно.

Тогава бяхме изправени пред избора, да използваме ли вече готова система или да направим нова от нищото.  След няколко експеримента с надграждане в WordPress решихме да започнем на чисто.

За мен лично, като програмист беше важно да изградя гъвкава система, която да не ограничава разработчиците на сайтове по абсолютно никакъв начин. Трудна задача.

Когато започнахме разработването на Microwebеr, нямахме представа дали от това ще излезе нещо изобщо. С времето и от нуждите на нашите клиенти системата се разви до нивото в което е днес.

Борис: Microweber е модерна и гъвкава система за управление на съдържането от ново поколение и с отворен код.

Наричаме го “web builder” и хората могат да го използват за създаване и управление на уеб сайтове, онлайн магазини и блогове, посредством drag-and-drop технология.

Проектът ни има амбицията и потенциала да промени изцяло начина на публикуване на информация в Интернет и е вдъхновен от реалните нужди на потребителите

Сега, като се замисля за всичко, което сме правили и изпробвали през годините, докато правихме  тази система, си давам сметка с какво точно сме се  захванали.

Накратко нещата изглеждат така – през 2009 започнахме да използваме системата, като основа за изграждане на проектите за нашите клиенти.

Не мина много време и осъзнахме, че клиентите ни  се справят отлично и боравят с системата напълно свободно.

Изненада за нас беше тази обратна връзка, защото те не се нуждаеха от никаква помощ за да се справят с предизвикателството, при поддръжката на уеб сайта си.

Това беше годината в в която се роди името на системата – Microweber.

Многократното преписване на хилядите редове код и работата по подобряването на дизайна през годините направи Microweber една лесна и гъвкава система.

Кои са основните предимства на вашия продукт пред всичко, съществуващо до момента?

Петър: Основното предимство е в това, че системата е много лесна за използване от крайният потребител. В същото време предлага на разработчиците пълна свобода и изключително много функции, които им помагат в работата им.

Оставям на Борис да ви представи по-подробно функциите.

Борис:  Много пъти с моя партньор Петър сме се чудили как може функции, които ние отдавна сме внедрили в Microweber да излизат чак сега в най-популярните системи с отроворен код, като WordPress например. Там потребителите до скоро нямаха възможност да направят елементарни неща, като например thumbnail на снимките, които качват. Налага да бъдат програмисти и да добавят функциите си на ръка. Да не говорим за другите системи, в някои от тях нещата са наистина трагични!

Но да се върна на въпроса. Предимства на Microweber пред останалите системи са много.

На първо място бих казал това, че системите, които са на пазара в момента и станаха много бързо популярни избягаха отдавна от първоначалната си идея.

Проблемите се появяват след това, когато поради липса на алтернативни системи те биват използвани за най-различни нужди. Например, WordPress излезе като система за блогове, а не за управление на уеб сайтове и онлайн магазини.

В този ред на мисли бих казал, че Microweber е прецизно планирана система от гледна точка на реализиране на проекти от различно естество и мащаб. Архитектурата на базата данни с която идва инсталацията е пригодена да работи с голямо количество данни. Потребителите имат възможност да дефинират самостоятелно нови параметри (custom fields), необходими им в подобряването на фунционалността на техния сайт или онлайн магазин.

Всъщност, в момента има и функционалност, с която човек може да се направи социална мрежа. Разбира се, с малко повече познания по програмиране, но без да се налага да пише нови функции.

Като основно предимство мога да изтъкна лесната ползваемост.

Интуитивната навигация, която е заложена в дизайна на системата и редактирането на съдържанието в реално време, което ние нарекохме Live Edit, ще направят системата ни в основен конкурент на съществуващите в момента.

Редактирането на съдържанието в реално време, както го виждаме е най-голямата иновация, от която потребителите се нуждаят в момента.

Също и автоматичната оптимизация на съдържанието, бързината с която базата данни обработва заявките и възможността за дефиниране на нови параметри, заедно с редица други подобрения са основните предимства на Microweber.

Мисля, че няма да ни стигне времето, да опишем всички предимства в това интервю, затова ще спра до тук.

Защо Open source?

Петър: Защото, точно такава система търсихме, когато в крайна сметка решихме да създадем Microweber. Защото обичаме свободата. Вярвам, че за развитието на Интернет е важно всеки да допринася с нещо за да поддържаме тази мрежа независима и свободна.

Ако нямаше системи с отворен код – Интернет нямаше да съществува, поне в тази форма която е днес. Такава е моята гледна точка.

Погледнато от друг ъгъл, вярвам че всеки трябва да може да изрази себе си и да използва тази огромна трибуна – Интернет, без да е нужно да бъде, кой знае колко технически грамотен.

Целта е чрез Microweber да направим създаването на сайтове толкова лесно и достъпно за всички, че единственото, за което трябва да се замисли потребителят е какво точно искат да публикува.

Освен това, искаме да дадем на фирмите и разработчиците един изключително добър инструмент, който ще ги улесни в работата им като цяло. Инструмент, който да послучи за успешното развитие на сайтовете за техните клиенти или на човекът като цяло.

Борис: Open Source, защото програмистите наред с уеб дизайнерските компании и потребителите изпитват крещяща нужда от такава система. Най-подходящият начин с който можем да допринесем с нещо на този свят е да оставим хората да я ползват, променят и допълват според техните нужди.

Може ли да се печели от софтуер с отворен код?

Петър: Може да изглежда странно, но от open source се печели и то много.

Най-големия пример е пред очите ни – WordPress – милиони фирми са базирали бизнеса си изцяло на тази система. Тяхната компания регистрира огромни приходи.

Не искам да сравнявам Microweber с WordPress поради ред причини, една от тях е, че WordPress е платформа за създаване на БЛОГОВЕ.

Но нуждите на пазара си казаха, тежката дума. Само 3 години от създаването и тази система се превърна в основен инструмен за фирми и хора, ползващи я за публикувне на  информация в Интернет. Защо? Защото нямат друга безплатна и достъпна алтернатива!

До вчера. Ние идваме!

Борис: Много хубав въпрос. Разбира се, че може.

Всъщност има много примери за успешни компании разработващи продукти с отворен код.

Смятам, че на фона на “пиратските времена” в които живеем, това ще се превърне в политика на още повече компании в бъдеще.

Следващият въпрос тук е КАК МОЖЕ ДА СЕ ПЕЧЕЛИ от софтуер с отворен код, на който ще се радвам да отговоря за читателите в следващото интервю за “Блогатство”, както и в някой друг семинар, ако ме поканят.

Бих отбелязал само, че популярността, която придобива един софтуер, благодарение на това, че е безплатен и достъпен, често се измерва в стабилни финансови параметри.

На какъв етап е проекта към момента и от каква помощ се нуждаете?

Петър: В момента проекта е почти в бета версия. Човек може без проблем да създава страници и да пише и форматира текста по тях.

Имаме още работа по функциите, които позволяват на потребителя да променя самата структура (layout) на страницата си, например да си добави нови блокове от текст или модули.

Искаме да привлечем инвеститор, за да може да концентрираме цялото си внимание върху последната фаза на Microwebеr. Да го довършим и пуснем на пазара в подходящ вид. Трябва да има документация и обучения, нужни на хората, които ще го ползват. Желаещите да ползват Microweber не са никак малко и ние не можем да си позволим да се излагаме!

Разбира се, колегите който искат да ни помогнат с програмирането, може да се свържат с нас по всяко време. Ще се радваме да бъдете част от екипа ни!

Борис: Тук е момента в който искам първо да благодаря на всички, които се включиха в подкрепата на този проект. Специални благодарности на теб Пламен, за това, че даваш гласност на този продукт и в вярваме че лицето на твоите читатели ще намерим подкрепа.

Проектът е на етап – пред премиера.  Предстои наистина голямо “избухване”, ако мога така да се изразя.

Преди това обаче, остава още работа по drag and drop функциалността, която ще се наложи да бъде изградена наново.
Дизайнът, който бяхме предвидили в версията на видеото което сме заснели и може да се види тук  ще бъде подобрен.

Имаме работа по интерфейса на продукта. Също и функциите за редакция на дизайна на сайта.

Трябва да се направи инсталация на Microweber, така че всеки да може го дръпне и инсталира на собствен сървър. Остава да се напише и документация.

На следващ етап – трябва да имаме подготвени сървъри на които да работи системата, където потребителите без собствен сървър ще могат да я ползват за техните нужди

А от какво се нуждаем? От още време. Трябва да работим по проекта за да бъде той напълно завършен готов за ползване. Както се казва в една китайска поговорка “Загубено злато може да се намери, загубено време – никога.”

Моментът е такъв, че покрай работата ни с клиенти не ни остава време да се съсредоточим върху Microweber. Стигнахме до заключение, че е нужен инвеститор и партньор, който да ни осигури възможност да завършим проекта изцяло. Вече разполагаме и с бизнес план в който сме разгърнали цялостната идея, необходимите инвестиции и тяхната възвращаемост.

Излизам с призив към всеки инвеститор, който има желание да инвестира в Microweber да се свърже с нас, за да му покажем как стоят нещата черно на бяло, както се казва.

Въпреки, че проекта има глобален потенциал, ще се радваме най-вече да го осъществим с партньор от България.

Също приветстваме всеки колега, който има желание да се включи в проекта да се свърже с нас за повече информация.

Всеки човек, който има с какво да помогне ще е добре дошъл!

Замисляли ли сте се да продадете идеята си на по-голям „играч“ или ще се борите с трудностите докрай?

Петър: Не сме мислили за това. Бихме искали да намерим инвеститор, който да ни помогне да довършим и пуснем Microweber на пазара. Ако има такива хора в България, ще се радваме да се свържат с нас, както и ние с тях!

Каквото и да предстои да се случи, ще пуснем бета версия на Microweber това лято на 2012 година.

Борис: Често се шегуваме с Петър по отношение на конкуренцията с израза: ”По-добре да ни дават пари, за да не работим”.

Благодарение на иновациите с които излизаме на пазара, вече имаме реални предложения за развитие. На този етап обаче вярваме, че Microweber трябва да се наложи на пазара, след което ще мислим за каквито и да е преспективи.

Преди всичко, ние досега сме инвестирали немалко средства в това да го реализираме и вярваме в големия потенциал на софтуера.

Трудностите ще се борят с нас докрай и ще бъдат победени!

Кои са най-големите ви врагове и най-добрите ви съюзници – в тази битка?

Петър: Не мисля, че това е битка, според мен има достатъчно за всички.

По-скоро вярвам в това че, Microwebеr е следващата стъпка в еволюцията на системите с отворен код, предназначени за изграждане и управление на уеб сайтове.

Правим най-доброто което можем, оставяме на потребителите и разработчиците да оценят нашият продукт. Дотук отзивите са повече от вдъхновяващи, което ни дава сили да продължим напред с пълна мощност.

Борис: Не бих нарекъл компаниите, които се опитват да комерсиализират подобен род системи, врагове. Най-добрите съюзници ще бъдат потребителите на Microweber. Това са хората, които ще наложат тази система.

Цялата общност която вече се създава покрай тази система, наред с хората, които ще я подкрепят проекта сега, са най-добрите съюзници.

Как виждате бъдещето на своя проект, да речем, след 10 години?

Петър: Кой знае какви възможности ще ни предложи Интернет след 10 години? Каквито и да са те обаче, ние винаги ще сме в крак с времето! 🙂

При всички случай, виждам Microweber като разпознаваем и предпочитан софтуер за изграждане на сайтове, онлайн магазини и блогове, а защо не и социални мрежи?

Борис: Смятам, че Microweber има наистина огромен потенциал и след 10 години свързани с много работа проектът, ще се превърне в основен инструмент за публикуване на съдържание в Интернет.

След много по-малко от 10 години хората ще могат да си правят сайтове, онлайн магазини и блогове през мобилният си телефон или през телевизора.

Ще работя за това Microweber да се превърне в основен играч в Интернет. Такива системи не изникват всеки ден, но много бързо стават популярни.

Ако трябваше днес да започнете всичко отначало?

Петър: Сега, след като съм написал стотици хиляди редове код и вече знам какви усилия се изикват, бих сериозно се замислил.

Преди време не се бях замислял какво би коствало да се направи такъв продукт.

Все пак, това че не знаем колко ще е трудно да направим едно нещо е много хубаво, защото започваме да го правим без да се замисляме. Така се раждат най-добрите идеи и продукти.

Борис: Ако има човек възможност да избира дали да се роди на бял свят отново, би го направим без да мисли.

От тази гледна точка бих казал, че както в човешкия живот, трудностите които съм изживял стигайки до тук, не са попречили в развитието на проекта.

Бих започнал всичко от начало, стига Петър Иванов да е до мен. С него съм споделял всяка емоция през годините!

Благодарени на тази дружба, резултатите са налице.

Ето и линк към демото на Microweber: https://demo.microweber.com/2012_02/

Поиграйте си с Microweber от тук: https://demo.microweber.com/2012_02/admin

Usermane: Boris
Password: 123456

Ще се радваме да чуем, какво мислиш ти, драги читателю?

Работещи уебсайтове, изградени с Microweber:

www.omnitom.com

www.digital-connections.tv

www.vitaherb.bg

www.yomexbg.com

www.bozhanov.com

httpv://www.youtube.com/watch?v=x4QG8Jd1pHE

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мисли относно “Microweber и неговите български създатели