Хайръм Смит и определението за характер 10


Clipboard03

Обещах да ви разказвам периодично за част от лекторите в системата за онлайн обучение iLearning Global и днес дойде реда на Хайръм Смит (Hyrum Smith).

За този човек, може да се напише много. Вече близо 20 години, Хайръм Смит мотивира хората да виждат по-ясно реалността и да придобият по-добър контрол върху личния и професионалния си живот. Неотдавна писах за Стивън Кови и неговата книга „Седемте принципа на високо ефективните хора“. Всъщност това не е само книга, а цяла система, чието преподаване и разпространение по цял свят дължим на организацията FranklinCovey. Както подсказва и името, единият от основателите на този институт е самият Стивън Кови. Но малцина знаят, че другият е точно… Хайръм Смит. (Той е и автора на популярния Franklin Planner и аз имам щастието – след като завърших едноседмичния курс по тази система – да притежавам един такъв органайзър… въпреки, че засега не мога да се похваля, че го използвам на 100%).

hyrum_smithХайръм Смит не е съвсем непознат у нас. На български език е издадена неговата книга „Десетте закона на успеха„.  Ако сте от най-наблюдателните читатели – ще намерите името му и в оценката на не по-малко популярната книга „Риба„, за която той пише, че е „чудесно средство за преподаване на четирите основни принципа, върху които се гради всяка преуспяваща фирма“.

Ако ви е интересно да прочетете как започва кариерата си на лектор и преподавател и защо избира за свое „бойно поле“ корпоративния свят – горещо ви препоръчвам тази статия, тъй като това е неговият собствен разказ за необикновената му съдба и кариера. А освен всичко друго, Хайръм Смит е създател и на още една образователна инициатива – The Galileo Initiative – която основава през 2002 година.

С това не изчерпвам напълно всичко, което може да бъде казано за Хайръм Смит. Просто исках да ви покажа какви са преподавателите в iLearning Global, за да разберете защо аз намирам тази обучителна система за толкова ценна и полезна.

Тази сутрин – както почти всяка сутрин в последните два месеца – направих своята „сутрешна гимнастика за духа и разума“ с поредния видео-урок от iLearning Global. Лекторът беше самия Хайръм Смит, а темата на урока беше за човешкия характер.

Още в самото начало на урока, Хайръм Смит дава едно доста странно – поне на пръв поглед – определение за характера:

„Характерът е способността ни да продължим да изпълняваме всяко струващо си решение, дори след като емоцията породила това решение е отминала“.

photo_CandyBars_largeСлед това Хайръм разказва, че през годините когато е работил като висш мениджър в компанията ADP,  всяка сутрин когато влизал в сградата на компанията е изпълнявал един и същ свещен ритуал. Който се състоял в това да отдаде своята почит на едно „светилище“ – машината за десертчета в края на коридора. Всяка сутрин, преди да стигне до офиса си той пускал вътре своите монети, за да се сдобие с едно шоколадово десертче, което разбира се веднага изяждал с нескрито удоволствие.

Докато един ден, не чул зад гърба си (по време на същия свещен ритуал) думите на двама от подчинените си: „Ама Хайръм наистина вече е заприличал на прасе, не мислиш ли?“. Те не осъзнавали, че той можел да ги чуе, а той пък знаел много добре, че ако поиска може да ги уволни. По това време вече тежал около 104 килограма – с близо 20 над здравословната норма за неговия ръст. Признава също, че жена му вече две години го тормозела да отслабне (самата тя – запалена спортистка с превъзходно тяло).

Та в този момент – когато чул неласкавата реплика по свой адрес – Хайръм Смит вдига телефона и казва на жена си с глас, който трепери от емоция: „Този път наистина ще отслабна!“.

Колко време мислите, че траят обикновено такива обещания? Четири часа…

Защото след около четири часа, продължава урока си Хайръм Смит, човек огладнява и неусетно се озовава пред пълния хладилник и преди да е разбрал как – вече отново е започнал да се тъпче.

Казано по най-простия начин, да притежаваш характер означава просто да изпълниш това, което си казал, че ще направиш. Две трети от обещанията, давани в света на бизнеса или не се случват навреме… или въобще не се случват.

Ако си изградите репутацията на човек, който държи на думата си, вие вече сте си осигурили нещо безценно… не само в корпоративния свят, но и в живота като цяло. Защото хората ще знаят, че когато кажете, че нещо ще стане – то ще се случи по точно този начин, който сте обещали.

Това се нарича характер.

Характерът е способността ни да продължим да изпълняваме всяко струващо си решение, дори след като емоцията породила това решение е отминала.

Нека тази мисъл проникне и стане част от вас, а след това направете нещо по въпроса!

На това ни учи Хайръм Смит – един от най-ценните учители в iLearning Global.

А ето и самия урок:

httpv://www.youtube.com/watch?v=qTMigu6orq0

Качеството на клипа е далеч от оригиналното качество (High Definition Video), на което можете да се наслаждавате като абонати на системата iLearning Global, но все пак се надявам, че сте придобили поне първоначално впечатление за какво става дума. Невероятните личности, които преподават в iLearning Global не се изчерпват само с Хайръм Смит , така че очаквайте скоро нови публикации на тази тема.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 мисли относно “Хайръм Смит и определението за характер

 • Ивалина Ташева

  Характерът е нашата лична „диагноза“. Това, което ни отличава от другите и прави протичането на „болестта“ ни специфично.Ако диагнозата е определение на „болестта“ чрез симптоматиката, то лечението е нашия отговор на събитията.Ние можем да изберем:
  1)Хапчето от рецептата, което се изписва на всяка личност с тази диагноза.Това не изисква особени усилия.
  2)Да търсим алтернативни лечебни методи.Нещо по-различно, но пак да сърши работата вместо нас.
  3)Да се подложим на самонаблюдение, да не търсим навън, а да разровим вътре, да разберем кой е бацилът и как е влязъл, да го открием и атакуваме, използвайки целия си ресурс.

  Нашият характер не е наш избор, както никой болен не си избира диагнозата.Той е функция на биологична обусловеност, на семейна, социална и физическа среда.Но само ние избираме дали да се примирим и подчиним с оправданието „такъв съм“ (лечебни методи 1,2) или да се лекуваме проактивно.

  „Характерът е способността ни да продължим да изпълняваме всяко струващо си решение, дори след като емоцията породила това решение е отминала“.

 • Ивалина Ташева

  @Пламен Петров

  Аз написах „ИЕЕЕ? Каква оценка!“, а не „Иеее?Каква шега?“.
  Пламене, ти да не се „засегна“, че не те приех „на сериозно“ :))

  „…когато се шегувам казвам най-много истини…“ и затова няма да е излишно да се научим да четем отвъд шегите.Обикновено те съдържат повече от една истина, зависи от кого са поднесени.В „шегата“ някак набираме кураж да си кажем неща, които иначе заобикаляме или стискаме 🙂

  Усетих, че шегата за теб е средство както за релакс, така и за изказ, даже за протест:) и това е супер 🙂

 • Ивалина Ташева

  @Пламен Петров
  Засегна съм поставила в кавички. Вероятно не си отдал значение на този дребничък детайл:)
  Е, разбира се, че не те познавам, но мисля, че имам правилно усещане за теб.Засягането е присъщо на хората с ниска самооценка, които градят образа за себе си на база оценката на другите за тях.Те живеят сериозно :))За теб не бих помислила сериозно, че си засегнат 🙂
  Всъщност нещата, които предприемаме в живота си обикновено са сериозни, но успехът идва само, ако не се вземаме на сериозно, осъществявайки ги.Съгласен ли си?