С Пламен Русев за Webit и още нещо

 КОИ СА НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ ХОРА ОНЛАЙН И ЗАЩО

Пламен Русев е от хората, които определено не страдат от излишък на свободно време. Особено напоследък – когато новият Webit почти чука на вратата.

Нормално е – когато на плещите ти лежи организацията (за втори пореден път) на най-голямото маркетинг, рекламно и интернет събитие за Централна и Източна Европа – да си доста зает с всичките „дребни“ детайли, които трябва да са „изгладени“ навреме. За да се получи едно перфектно събитие. Което – сигурен съм – е и целта на Пламен и целия му екип.

Причините да успея да накарам един толкова зает човек да ми отдели малко време са две. Първата е, че все пак поисках от него време, но не за да изпием по бира (нещо, което си обещаваме отдавна и  – рано или късно – ще осъществим), а за едно „задочно“ интервю точно по любимата му тема – Webit. (Втората причина, е че, все пак, на адаш по-трудно се отказва…).

Ако сте от активните потребители на Facebook, няма начин тия дни да не сте получили поне една покана от ваш приятел, с призив да гласувате за него или нея в онлайн Webit състезанието  за Най-влиятелна Онлайн Личност в Централна и Източна Европа (Webit Most Influential People Online in CEE). Аз лично получих доста такива покани (на никого не съм отказал), но и „оспамих“ доста от приятелите си със същия призив. (Ако внезапно звездите ви заговорят, че трябва и вие да гласувате за мен – желанието ви може лесно да бъде удовлетворено: http://bit.ly/9CPKD9. С всяко кликане на този линк, шансовете ви да спечелите следващия джакпот от тотото се увеличава в пъти…) 😉

Поводът за разговорът ни с Пламен Русев е точно въпросното състезание по онлайн популярност. Защото, това не е само поредната „кликалка-залъгалка“ – а нещо доста по-сериозно. А вие – (по)читателите на Blogatstvo.com – заслужавате да сте добре информирани.

ИНТЕРВЮ С ПЛАМЕН РУСЕВ

(6-ти септември, 2010 г.)

Пламен Петров: Как и кога се роди идеята за Webit Most Influential People Online?

Пламен Русев: Идеята се появи преди около 6 месеца. Тя имаше малко по-различна логика и концепция. Тя беше замислена като viral на Webit  – с награди. Впоследствие, след одобрение и стартиране на програмата Webit Ambassadors и Webit Consuls и световната подкрепа, която получи в лицето на Webit Ambassadors Honorary Board, идеята малко се промени. За избистрянето на идеята помогна и един друг американски проект и така се роди Webit Influence Project, организиран от Webit Honorary Ambassadors Board.

Каква е целта на това необичайно състезание?

Да открием и промотираме най-влиятелните хора в Централна и Източна Европа. Петте най-влиятелни от всяка държава ще бъдат обявени по време на нарочна церемония в рамките на Webit. Световната маркетинг и дигитална индустрия в лицето на IAB Europe, EACA и Mobile Marketing Association припознаха Webit като събитието, което спомага за развитието на дигиталната индустрия в ЦИЕ. В този смисъл бе и създаването на Webit Ambassadors – програма, в която участват до 4 от най-влиятелните личности в рекламната и дигитална индустрии от всяка от държавите в ЦИЕ. Сега предстои гласуване на номинациите и малко преди Webit посланиците за всяка държава ще бъдат обявени.

Кои бяха пречките и трудностите по пътя от идеята до нейната реализация?

Не бих казал, че е имало пречки, но все пак идеята и реализацията на всеки един такъв проект си отнемат време и ресурси. След съгласуваното одобрение на борда в лицето на Ален Йоро, Доминик Лайл, Пол Бърни и мен, се започна работа. Тук е мястото да благодаря на екипа на design.bg за перфектната работа по проекта.

Очаквахте ли такъв сериозен интерес?

Ние не си поставихме цели за количество, а по-скоро за качество. Не е лесно да мотивираш ангажирани хора от толкова много държави да се впуснат в още едно времеемко занимание. Тази задача поех аз, канейки едни от най-влиятелните и интересни хора от ЦИЕ, които аз имам удоволствието и честта да наричам приятели. Така стартира проекта с няколкостотин покани от мен до мои контакти. Ти също беше сред тях и се оказа, че имаш значително влияние.

Ще „отшуми“ ли, според теб, интереса към състезанието („Всяко чудо – за три дни!“) или ще се задържи чак до средата на октомври?

Към днешна дата, над 1200 участника от над 12 държави от ЦИЕ  – и още около 50 от останалия свят – дейно участват в проекта. 2 месеца не са малко време за един такъв експеримент, но аз се надявам, че ще успее да задържи вниманието на участниците и да привлича все повече нови. Времето ще покаже. Към настоящия момент, България е на първо място, но това може би ще се промени след като аз се оттегля от проекта след известно време. Основните точки на България идват от мен и втория в класирането – Ален. При моето оттегляне, Турция има сериозна възможност да заеме челна позиция, като най-влиятелна държави в ЦИЕ.

Какво би мотивирало един българин да участва в този проект?

Каквото би мотивирало и един турчин, македонец, хърватин или румънец – това, че името му ще бъде сред най-цитираните влиятелни хора в неговата държава, както и че всеки един помага за крайното класиране на държавата му.

Как се приема състезанието извън България?

Много добре. Интересно е, че се наблюдават различни вълни. Първоначално, Гърция беше изключително активна. Впоследствие, Турция пое щафетата, следвана от Румъния и Македония. Сега Молдова и Хърватска упорито преследват местата в първата петица. Унгария също не изостава много.

По-слабо активни са в Чехия и Полша.

Какво означава – лично за теб – да имаш влияние онлайн?

Влиянието, както написахме в проекта, не се измерва само с броя на виртуалните/реалните приятелства в социалните мрежи. Влиянието е процес, в който мотивираш своите контакти към конкретно действие. И тук няма значение дали е онлайн или офлайн. Въпрос на инструментариум.

Може ли да се злоупотреби с това влияние как да го избегнем?

Когато влиятелните хора злоупотребят с доверието на хората, обикновено получават много силен социален шамар. В това отношение дигиталната среда много помага в хигиенизирането на комуникацията.

Да очакваме ли някакви други изненади преди началото на тазгодишния Webit?

Не. Иначе няма да са изненади 🙂

Да бъдем домакини на хора, чиито опит и знания са вдъхновители на дигиталната индустрия в целия свят, е най-приятната изненада. Втора поредна година, за няколко дни България се превръща в световна столица на маркетинг, рекламната и дигитална индустрии. Вицепрезидент на една от най-многолюдните „държави“ в света – Facebook – идва лично, за да открие форума и да сподели опит за маркетинга в социалните мрежи.

Тук е мястото да благодаря на всички, които помагат и правят възможно едно такова събитие, което поставя България на световната карта и мотивира хора от няколко континента да дойдат и да говорят за това, в което света ги е признал, че са най-добри – дигиталната индустрия, маркетинг, реклама и продажби.

Надявам се тази година още повече хора от България да бъдат сред посетителите на събитието. За целта наред с платената програма, сме предвидили и много безплатни панели и сесии. Именно за тях местата свършват най-бързо.

Webit 2009 – Collage from Webit Expo & Conferences on Vimeo.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

3 коментара за “С Пламен Русев за Webit и още нещо”

  1. DANGERZONE каза:

    от екипа на „Днес и утре“ имаш вотче, успех 🙂

  2. Съжелявам, че не успях да присъствам на събитието, но догодина със сигурност ще съм там! 🙂

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes