Webit 2011 – наистина ли го заслужаваме? 2


Много често си мисля за това колко лесно слагаме етикети на това или онова. И подминаваме. Без дори да разберем, че сме пропуснали поредния си шанс да станем поне малко по-добри. Или по-обективни…

Винаги съм изпитвал и вътрешно отвращение към мисленето от типа „Аз тая книга не съм я чел – и никога няма да я прочета – ама да знаеш от мен, че не струва!“.

„Е, те такова животно НЕМА!“, казал шопът. И отишъл пак да си пасе овцете…

Всеки, поне средно интелигентен човек, се е убеждавал неведнъж – на собствен гръб – че нещата изглеждат по един начин „отвън“, а по съвсем различен начин „отвътре“. Когато си „зад кулисите“ и проливаш собствената си пот за представлението, което част от публиката ще хареса, а друга ще оплюе… щото така сме свикнали.

Нямам претенциите да познавам най-голямото ежегодно събитие за дигиталната индустрия на Централна и Източна Европа „отвътре“ (въпреки, че съм присъствал и на двете му досегашни издания през миналата и по-миналата година – но само като гост).

Обаче познавам главният „виновник“ това събитие да го има – Пламен Русев – и с гордост „признавам“, че е един от приятелите ми. А общото между моите приятели е, че на всеки от тях искрено се възхищавам – макар и по различни причини.

Пламен Русев е не само инициатор, организатор и лице на Webit изложенията. Неговата най-голяма „вина“ (и главна причина за моето възхищение) е донкихотовската му идея такова мащабно събитие да се провежда именно у нас – в България.

Малцина наистина могат да оценят какво реално значи това и колко му струва на Пламен – не толкова като пари, а по-скоро като време, нерви, здраве и битка с какви ли не „вятърни мелници“ – да се хване на това хоро. И още да не му е писнало толкова от родната действителност (всички я знаем), че да се пусне от хорото…

Най-добре ще е май да цитирам директно думите му:

… Всички лектори и участници от Европа и света идват на Webit Congress въпреки България. Въпреки, защото в повечето случаи им се налага да се лети с прикачване; въпреки, че нямат никакъв или почти никакъв интерес към локалния ни, беден и малък пазар, въпреки, че България никога не е била на дигиталната карта на Европа със своите под 20 милиона евро оборот – сравнен с над 300 милиона в Турция, около 400 милиона в Полша, около 200 милиона в Чехия, Унгария и Гърция с около 100 и т.н.,  да не говорим за западна Европа, където Великобритания и Германия имат над 5 милиарда общи бюджети в дисплей реклама.

България представлява изключително малък бизнес интерес за посетителите. Въпреки това те идват в София за трета поредна година и стават все повече. Би било добре ако българския бизнес би могъл да се възползва от тази привилегия да се срещне и общува с хора, които представляват маркетинг, рекламния, дигиталния, IT, инвестиционен и гейминг бизнес в Централна и Източна Европа, останалите страни от стария континент и света…

Може да наречете това перчене, хвалене или както искате. Но за мен това са възрожденски усилия – да върнем страната ни на дигиталната карта на Европа. И за това ги подкрепям. С каквото мога…

Защото наистина съм горд, че такова събитие се случва именно в България – и е създадено от един българин. (Който има достатъчно авторитет и възможности, за да организира същото нещо в която и да е друга европейска столица, между другото).

И ще е наистина срамно да допуснем следващият Webit да е в някоя съседна държава. Където пречките са по-малко, а публиката не е чак толкова нихилистична и „преяла“ от IT събития… (Нашата май вече е).

И ще е тъпо, българските професионалисти в който и да е дигитален бранш да си купуват билети за чужбина, да си резервират хотели и всичко останало… (Сега това правят колегите им от 36 други държави – за да дойдат на нашия Webit, в София).

Разбира се, това може и да ни се размине. Все пак, колкото и бавно да „узряваме“, надежда все още има.

Тазгодишният Webit 2011 – който е само след три седмици – ще покаже дали заслужаваме и Webit 2012 да бъде отново в България. И на мен много ми се ще този път да не го докараме – по стар нашенски обичай – до под кривата круша…

Затова, ще ви „агитирам“ от все сърце да посетите това събитие. Регистрирайте се, докато все още имате такава възможност (ако сравните лекторите и цените за регистрация за Webit и за други подобни събития в Европа, ще установите, че за едни и същи лектори посетителите на Webit заплащат около 8 пъти по-малко!) или поне посетете безплатните семинари (за тях също се изисква предварителна регистрация), които са още един подарък от страна на организаторите. За всички нас…

И още нещо. Предстоящият Webit 2011 е събитие, което ще бъде интересно и полезно на много широк кръг от хора. Но въпреки това – Webit 2011 не е за всеки!

Той е само за хората, които искат да усетят дигиталния пулс на времето.

Лично…

httpv://www.youtube.com/watch?v=7_MBIbcJKL8

СНИМКА: Webit Expo & Conferences

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мисли относно “Webit 2011 – наистина ли го заслужаваме?

 • asdsa

  НАЙ-ТЪПАТА РЕКЛАМА НА СВЕТА. Постоянно като гледам нова плей и като ми ги пуснат тия двамата некадърници, които докарвали мениджърския и маркетинговия елит на най-„иновативните“ компании в Света, направо ми иде да се издрайфам.

  кой изобщо ги брои за живи, не знам, но дразнят супер много.

  Повтарям:
  – най-тъпата реклама на света
  – най-дървените докарвачи на елита в Света
  – най-дразнещите в родния ефир и, вероятно, отвъд

  • Пламен Петров Автор

   С готовност бих приел тази оценка…
   …стига да не беше анонимна. Щото „тия двамата“ не са…
   И също ако беше от човек, който през живота си е организирал нещо повече от собствената си злоба. Поне една селска вечеринка, примерно…
   (колкото да има идея как се прави) 🙂