Webit 2010: Изповедта на човека в огледалото 27


Ако попитате произволни 100 участника в току-що приключилия Webit 2010 какви са впечатленията им от това тридневно събитие, сигурно ще чуете поне 101 различни мнения. И – разбира се – всеки ще е прав за себе си…

Независимо дали на английски (participant) или на родния ни език, да си участник в едно събитие не означава да си просто зрител, зяпач, кибик, сеирджия… а да си ЧАСТ от него. Дори и когато седиш в залата само като гост.

В България сме. Разбирай – още не сме се отърсили още от балканските мурафети – да мразим успелите, да намираме кусури на всичко (турцизмите не са никак случайни) и да хвърляме не лаврови клонки – а родна кал. Чернозем и гола вода…

Ама в една много Свещенна книга пишело, нещо много мъдро. Което – ако трябва да го поосъвременя малко заради конкретния случай – би звучало като: „Който може да организира по-добре събитие от такъв мащаб – нека пръв да метне камъка!“. Или шепата кал…

Защото наистина трябва да си много, ама много черноглед – за да не отчетеш колко труд, усилия, време, нерви и пари се изисква – за да се подготви, организира и проведе такова нещо. Да припомня – иде реч за „най-голямото за Централна и Източна Европа и едно от най-големите събития в Европа за интернет бизнес и дигитален маркетинг“… а не за самодейна изява на 20-30 „разбирачи“ и „умници“ (каквито обикновено са повечето критикари).

Но – както вече казах – в България сме. И всеки си има право на мнение. Безспорно…

Аз лично съм горд, че такова нещо се случва точно в България – и то за втори път.

И че вместо ние да ходим до Букурещ, Прага или Любляна – другите дойдоха в София.

А освен тях, дойдоха и представителите на компании, за които си мислехме, че сме само петънце на картата – колкото наплютото от муха.

И не само дойдоха, ами ни го казаха направо в очите: „Супер сте, щом такова събитие става точно в България!“.

Но нали знаете, никой не е пророк в собствената си страна. Особено когато нейният национален спорт се нарича „оплюване на всеки, който стърчи прекалено много“…

Не казвам, че трябва да има „свещени крави“. В никакъв случай!

(Но по света за лилавите крави пишат книги – а у нас все още ги замерят с камъни, щото са с различен цвят от останалите).

Не твърдя и че въпросният Webit 2010 е бил безупречно събитие. Нищо и никога не е толкова добро – че да не може да бъде подобрено!

(Например, не само аз ще съм много щастлив ако на Webit 2011 отпадне абсурдната забрана за снимане в залата. Все пак, не може да говорим за важността на социалните медии и да не отразим самото събитие в тях със снимков материал, нали така?!)

Това, което се опитвам да кажа е, че все пак в България такива събития не са чак толкова много. И затова трябва да ги подкрепяме и да им се радваме – а не винаги да търсим под вола теле!

Шапка им свалям – лично на Пламен Русев, но и на целият му екип и всичките „невидими герои“, които са „виновниците“ Webit 2010 все пак да го има!

А ако сте очаквали да ви разправям какви лекции и лектори е имало – просто не сте познали. Да бяхте дошли – щяхте сами да разберете!

Мога само да ви споделя какво най-много ме впечатли от целия Уебит 2010. Не са едно и две нещата, които ще запомня и ще се опитам да приложа в собствената си практика онлайн. Но има едно изречение, една реплика на един от лекторите, която – поне според мен – обобщава цялата същност на всичко, за което се говореше тези три дни:

„Digital is not a channel – it’s an environment!“

Ако не го разбирате – мога само да ви гарантирам, че оттук нататък животът ви ще е още по-труден!

Снимка: личен архив

(направена въпреки забраната за снимане – аз си падам малко анархист) 😉

P.S. Сетих се и още нещо… В една от лекциите беше даден пример с един общочовешки принцип – да погледнем първо себе си и тогава да съдим останалите. За илюстрация на този принцип беше използвана една песен – с която аз пък бих желал да поздравя всички тези, които гледат първо в чуждата паница:

I’m Starting With The Man In The Mirror

I’m Asking Him To Change His Ways

And No Message Could Have Been Any Clearer

If You Wanna Make The World A Better Place

Take A Look At Yourself, And Then Make A Change

httpv://www.youtube.com/watch?v=PivWY9wn5ps

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

27 мисли относно “Webit 2010: Изповедта на човека в огледалото

 • Teri

  Аз лично съм крайно негативно настроен към това „събитие“. Достатъчно е да се каже, че журналисти от технически издания не получиха акредитации за него, въпреки множеството покани и спам, който се изля в техните пощи. Моите уважения към теб, радвам се, че ти е харесало, но за мен това „събитие“ е глупаво. Хубаво, видял си хора от високо, аз вчера се видях с пет вицепрезиденти, сред които на Intel, BMW и CERN, затова тази залъгалка ми се струва много смешна и наивна. А и какво означава Вицепрезидент „Нови пазари“? Ако такъв човек не участва, кой ще вземе участие изобщо.
  Да не говорим за цялата пародия около „влиятелният човек“.
  Съжалявам, това е моето мнение и тази пародия Уебит не съществува за мен.

  • Пламен Петров Автор

   Не разбрах от какво точно си недоволен, но доколкото разбрах говориш негативно за нещо, на което НЕ СИ присъствал?!

   „Тази книга не съм я чел – ама не струва!“ не е принцип, който уважавам особено много. Просто съм искрен…

  • Иво Апостолов

   Че защо трябва журналистите да получават акредитации?
   Това е платено бизнес събитие, ако журналистите ги интересува да си платят и да присъстват.
   Според мен е крайно време журналистите да разберат, че не може всичко на аванта.

   • Teri

    Искаш ли да ти пратя всички писма, които съм получил от тях?

    Пействам едно от тях:

    Здравейте,
    e-Academy има удоволствието да Ви покани да направите вашата акредитация за най-големия форум за дигитална индустрия в Централна и Източна Европа – webit 2010. Той ще се състои от 27 до 29 октомври 2010 г., НДК, София.
    За да ви бъде издаден медиен бадж за достъп до събитието, е необходимо да се регистрирате на посочения интернет адрес:
    https://www.webit.bg/bg/webit_expo/2010/index/webit_expo_2010_-_info_&_registration.html

    Организаторите на webit 2010 имат удоволствието да ви поканят и на коктейл по повод откриването на форума webit 2010 на 27 октомври, 19 ч., зала 1, Главна сцена, НДК.
    Коктейлът ще продължи с церемония по обявяване на посланиците на webit 2010 в Централна и Източна Европа и награждаване на най-влиятелните хора онлайн в Централна и Източна Европа.

    И ако след това ти кажат, че няма акредитация за теб и други твои колеги, какво означава това? За мен това е малко грозно.

 • Teri

  Говоря за отношението. Организацията. За начина, по който се организира всичко. Както и да е.

  • Пламен Петров Автор

   Аз пък говоря за ГРАДИВНАТА критика. Която се отличава от мрънкането по това, че е КОНКРЕТНА…

   Иначе става като в оная приказка за лисицата: „Гроздето е кисело!“. Щото е нависоко…

   • Teri

    Ок. Малко градивна критика, щом желаеш.
    Първо – събитието за най-влиятелен човек онлайн. Никой не може да ме убеди, че въпросния победител е най-влиятелен. За мен ти си влиятелен с това, което пишеш. Но победителя не знам да е защитил някоя обществена кауза, в която да е впрегнал своето онлайн влияние.
    Второ – Въпреки, че пощите на ИТ журналистите бяха препълнени с покани да се регистрират за акредитация на събитието, на тях акредитации им бяха отказани. ПР компанията, обслужваща събитието обясни, че Уебит се целяли в журналисти, чиято аудитория стигала до хора занимаващи се с маркетинг. Така акредитации на много ИТ журналисти бяха отказани. От тях се очакваше да си платят явно, за да присъстват. Което е едно много глупаво решение, вероятно продиктувано от желанието да се продадат максимален брой места.
    Тази градивна критика достатъчна ли е? 🙂

   • Пламен Петров Автор

    Да, сега разбрах къде е проблема – не са те пуснали без пари, така ли? 😉

    Е, аз си платих…и не съжалявам за това.

    Колкото до играта за онлайн влияние – там правилата си бяха ясни. И спечелилите първите места са просто хората, успели да убедят най-много други хора да кликнат където трябва.

    Fair enough.

   • Teri

    Не си прав, не е само да се кликне. На сайта https://influence.webitexpo.com/measure.htm пише следното:

    How do we measure the influence?

    – By the number of unique visitors you manage to motivate visiting your profile at Webit most influential people of CEE web site
    – By the number of people you refer to register for Webit conference in October.
    We also measure the levels of influence up to the fifth level of contacts of your contacts. Thus if you motivate your contacts to register, and they motivate others to register, etc they spread your influence around your country and the CEE region and we measure it.
    Each click counts 1 point. Each confirmed paid registration for Webit Conference counts 10 points.
    Това означава, че регистрирал се с кредитна карта се брои за 10 точки.
    Пламен във своя FB казва следното, копирам:
    „Plamen Russev чрез Webit Expo & Conferences: Предвид големия брой запитвания и с цел да облекчим регистрациите на място, удължихме регистрацията за Webit 2010 до 25 октомври 9:00 сутринта. Регистрацията е възможна САМО при плащане с кредитна карта.“
    А така… За мен това е тотално опорочен начин за избиране на „уеб инфлуенсър“. Но както и да е. Явно това по думите ти е чисто бизнес събитие. Щом е такова, те могат да измерват влиянието онлайн и чрез покупка на сандвичи в МкДоналдс, закупени на касата с изречена ключова дума, за да се отчита кой колко сандвича е успял да продаде по този начин. В такъв случай обаче, трябва ясно да обявят, че става въпрос именно за такъв влиятелен човек. Нищо че е непознат на обществото, важното е че е събрал точки в дадена мисия.
    Но чак пък посланик и най-влиятелен онлайн човек? И да бъде определен като „най-влиятелният интернет лидер“? Айде моля ви се. Вие сериозно ли? (съжалявам, че ползвам думите на ЦЦ в случая). За мен по-голям лидер е Вени Марковски, който се бори в интернет и кара министри да му отговарят с цяла страница в Капитал. Или пък един Григор Гачев, който вдъхновява стотици, ако не и хиляди. А защо не и арестувания преди година или две Мишел. Да не говорим пък за Виктор от БезМонитор, който поведе война срещу Труд защитавайки правата на слепите.
    Съжалявам, но за мен този „лидер“ е бутафорен.
    Ако щете вярвайте в тия глупости. Според мен сте впечатлени от самото събитие, от хората които са били там, от емоциите, които сте изпитали на него. И вниманието, което сте получили от г-н Русев персонално, което ви е поласкало. Разбирам ви. Може събитието наистина да ви е харесало. Обаче това не означава, че изброените от мен неща около това събитие са правилни.

 • Teri

  Не и когато те канят сума ти пъти да се регистрираш за да отидеш там безплатно за да го отразиш и след това да ти кажат – извинявай, ама не може. Да не са канили, иначе става грозно. Аз лично не съм се бутал и дори не съм се регистрирал за акредитация. Но мои колеги, на които се случи същото бяха отрязани по този начин. След купищата покани, попълване на кодове, събиране на информация и т.н. За да ти кажат в последния момент – не си прави труда.
  Не ми отговаряш на въпроса за онлайн влияние. Какви са правилата? Да се плати вход и това прави някой влиятелен човек?
  И ако обичаш, не извъртай нещата. Аз ти казвам къде е проблема, ти го извърташ сякаш нещата опират до нещо свързано със самоуважението – цитирам – „не са те пуснали без пари“. Тук не става дума за пари, а за уважение и отношение. Не и когато са се изгаврили с теб, без дори да си се натискал.

  • Пламен Петров Автор

   Пак ще повторя, че на мен събитието ми хареса. Аз също бях само участник и не мога да се явявам „адвокат“ на организаторите. Пропуски със сигурност има (има ги и на по-големи форуми), но не ми се вярва да са злонамерени („изгавряне“ е силна дума, поне според мен).

   Наясно съм и че не бих могъл да ти променя мнението – каквото и да напиша.

   Затова оставям и негативните коментари – да живее плурализма! Особено когато е цивилизован… 🙂

 • Marina

  Вицепрезидент „Нови пазари“ означава заместник началник на отдел „Нови пазари.“ Intel има около 100 вицепрезидента. Получава се малко като представянето на Кристалина Георгиева преди да я изберат в ЕК – вицепрезидент на СБ, все едно са двама или трама, а всъщност са стотици 🙂 Има още много примери, но да не задълбавам….

  • Пламен Петров Автор

   За да не се повтярям – виж коментара ми по-горе!

   И ти благодаря, че отдели от времето си, за да коментираш публикацията ми. Наистина…

 • Margon

  Господин Няголов,

  Аз лично не можах да разбера какво искате да кажете, но ще Ви поздравя, че с коментарите си генерирахте малко трафик към сайтове, които не бях виждала. :D:D:D:D:D:D:D:D

 • Пламен Русев

  Здравейте,

  Пламен, първо бих желал да благодаря за това, че си отделил от своето време, за да напишеш впечатленията си от поредния Webit. Благодаря за позитивния коментар и за добрите думи.

  Тъй като аз самия проповядвам, че на всеки коментар или мнение, за продукт или услуга, представител на фирмата (колкото по-висока длъжност, толкова по-добре) следва винаги да е на линия и да отговори, напълно нормално е да се опитаме да отговорим на повечето (колкото можем) от коментарите и темите по-горе и се надявам да ни дадеш това право.

  1. По въпроса с акредитацията на журналистите. Не би трябвало да има нито един журналист на който да му е отказана акредитация. Още повече, че достъпа до изложбената площ беше безплатен и няма как да бъде отказан, на всеки (камо ли журналист) който има желание да ни посети.
  2. Журналистическите акредитации, разбира се, даваха и допълнителни права – а именно възможност за планиране на интервю на медия корнера (който се намира в зоната за безплатен достъп и на който всеки лектор беше воден след неговата лекция) и до платените лекции в зали 2 и 3.
  Тук бих искал да отворя една скоба и да кажа, че Webit е голямо събитие (сред най-големите в Европа) и на всички тях, където има платена конферетнта програма медиите, ако изобщо се допускат са много малко. Ние решихме, че няма да се съобразим с това и да направим така организацията, че всички уважавани медии, които проявиха желание да се акредитират, получиха такава акредитация, която им дава достъп до 2 от трите зали на Webit и, разбира се, пълен достъп до изложбената част и медия корнера. Струва ми се, че някой се сърди, че не е получил достъп и до Главна сцена, но за съжаление не можем да си го позволим, въпреки желанието ни. На Webit имаше над 200 акредитирани журналисти от ЦИЕ, ако всички в един момент решаха да влязат на Главна Сцена щяхме да имаме не 700, а 900 човека вътре, т.е с 200 места над капацитета и по-малко за хората, които са платили около 350 EUR, за да са там. Ние изходихме и от идеята, че журналистите са особено заети хора и ето защо направихме възможното те да могат да заявят интервюта и да зададат въпросите си дирекно на лекторите на медия корнера, за което направихме добро планиране.

  Конкретно за коментара от Teri – вие със сигурност ако сте искали сте щели да бъдете акредитиран от V+O – PR агенцията, която обслужва събитието – и сте щял да получите достъп както до официалното откриване, така и като бонус – достъп до всички платени сесии във втора и трета зала на Webit. Най-важното (предполагам) пряк контакт и възможност да вземете интервю от всички лектори на събитието.

  Ако смятате, че бихме могли да направим още нещо за вас – моля пишете и ако е в сферата на възможното – бихме го направили за Webit 2011.

  • Teri

   Здравейте Пламен. Можете да се информирате по въпросите за отказаните акредитации от г-н Даниел Гоцев, който мисля, че работи за вас.
   Аз лично нямах възможност да присъствам, тъй като имах друг ангажимент тогава, който беше извън България.
   Искрено се надявам догодина моите забележки да бъдат взети в предвид и да не се получават такива недоразумения – журналисти да бъдат канени, за да им бъде казано след това, че няма смисъл да ходят. Ако трябва, нека се праща покана само до журналистите, които ви интересуват, а не на всички, за да няма такива разочарования.
   Относно V+O, аз с тях работя отдавна много добре и не се съмнявам, че биха помогнали. Те са много добри професионалисти.

   • Пламен Русев

    Тери, аз се опитах да бъда максимално акуратен в отговорите си и благодаря отново за това, че повдигнахте темата. Но
    1. Не разбрах как точно и кой е отказал акредитации на журналисти? Моля за конкретен отговор. Никой от нашия екип, нито вярвам от екипа на V+O е толкова неразумен, че да бяга от публичност и отразаване. И тъй като вярвам в здравия разум на екипа си бих желал да разбера от къде е тръгнала тази информация относно отказаните акредитации.

    2. Също така ми е любопитно да разбера (ако разрешите този личен въпрос) как след като не сте присъствали на Webit имате толкова „крайно негативно“ отношение към най-голямото събитие за ЦИЕ, което президента на IAB Europe нарече едно от трите най-значими събития за интернет индустрията на Европа, които IAB Europe подкрепя.

    Благодаря ви за двата отговора предварително!

    Поздрави,
    Пламен Русев

   • Teri

    Пламен, вашата система е отказала акредитациите или някой, който е решавал кой може да дойде и кой не. От V-O на обаждания са казвали, че проблема не е в тях. Мои колеги не са получили потвърждение за акредитация, въпреки кодовете, които са въвеждали във вашия сайт. Когато те споменаха за това, беше пусната тази информация в общ канал на ИТ журналисти:

    „[26.10.2010 г. 13:47:21] daniel.gotsev: Ако не сте получили потвърждение за акредитация, утре не се разкарвайте. Сори, но поне ви спестих губенето на време
    [26.10.2010 г. 13:48:49] daniel.gotsev: Не знам защо, но ще пускат безплатно само акредитирани журналисти
    [26.10.2010 г. 14:10:18] daniel.gotsev: Събитието е ориентирано към хората от маркетинговия, рекламния и медийния бранш, и от Уеб бранша, не е ориентирано към техничари и изглежда са акредитирани само медии, за които е сигурно, че аудиторията им е такава и наистина имат интерес да пишат за събитието, а не само да се разхождат“
    Мисля, че имате възможност да проверите това във вашата система с регистрации и да видите черно на бяло кои хора са получили отказ.
    Колкото до втория ви въпрос, негативното ми отношение се дължи отчасти на това, че не ми отговорихте каква точно кауза е защитил победителя. Към самата конференция нямам нищо против, по-скоро към Онлайн лидерите – Лично за мен този вид кауза ми се струва неправилен измерител за обществено онлайн влияние. Вече посочих, че мога да дам много повече примери за влиятелни онлайн личности, които са натрупали своето онлайн влияние по много по-обективен начин от кликове по профили и регистрации. Те са защитавали обществена кауза, а победителя в тазгодишният конкурс е тотално неизвестна личност.
    Нямам нищо против вас и конкурса, но искрено се надявам догодина тези проблеми да се изчистят. Затова и изказвам своето възмущение, с надежда, че този вид критика ще спомогне за по-правилното провеждане и да се избегнат негативни емоции, които са абсолютно излишни.
    Поздрави! 🙂

   • Пламен Русев

    Благодаря ви Тери. Добре е да се направи ясна разлика между събитието Webit и Най-влиятелните хора на ЦИЕ онлайн. Те нямат нищо общо!

    Също така не съм разбрал кога съм пропуснал да ви отговоря, но ето че стана достатъчно дълъг този разговор.

    Що се отнася до г-н Даниел Гоцев – той няма и никога не е имал право да одобрява или отказва акредитации. Всички негови текстове са негова собствена интерпретация. Той е един от най-важните журналсити на eTimes.bg но няма никаква връзка с Webit. Това, че именно журналист като вас ми цитира някакъв си чат някъде с някой като официална комуникация е странно и не е за вярване! Все пак има някакви норми и правила в официалната комуникация. От тук нататък ако имате въпроси аз лично съм на ваше разположение. Хубава вечер!

   • Teri

    Вижте, вие казвате, че искате да разберете откъде е тръгнала информацията, за да решите проблема, аз ви отговорих откъде. Въпросният човек на няколко пъти ни е подканял да се регистрираме и напътствал с помощ в процеса, тъй че нямам основания да не вярвам, че е част от проекта и че информацията идваща от него не е актуална.
    eTimes е ваше издание и не мога да предположа, че служител от ваше издание ще ни подвежда и че казаното по какъвто или друг начин нещо е немеродавно.
    Лично на мен по този въпрос не ми се спори повече. Не съм тръгнал да ви нападам и да давам определения, нито имам това желание. Искрено се надявам, че приемате думите ми като коректив, а не като заяждане, тъй като нямам никакво желание да се заяждам, още повече по тази тема. От думите ви разбирам, че може да е станало някакво недоразумение и приемам това. Желая ви приятна вечер! Ще се радвам да се видим на следващия Уебит. Успехи!

 • Пламен Русев

  4. Най-влиятелните хора онлайн в ЦИЕ (https://bit.ly/9eKZr0) е проект на Webit Ambassadors Honorary Board https://bit.ly/9n9Qh2.

  Той със сигурност не е перфектния мерител на влияние (има ли нещо перфектно въобще), но е мерител, който поставя всички учатстници при еднакви условия и все пак дава представа за това до колко един човек може да мотивира други към конкретно действие. Сред най-добре представилите се в проекта са едни от най-познатите имена онлайн както от България, така и от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, Гърция и др. Сред българските участници са Огнян Младенов, Пламен Петров, Деси Бошнакова, Коос Ян Шоутен, Ива Фазлова, Майк Рам, Събина Панайотова и др. Дали всички ви звучат непознати? Магията на социалната комуникация се крие в това, че ако си истински, честен, ако има какво да кажеш и си постоянен и упорит – няма прегради пред теб. Най-добре представителите се инвестираха много време и ресурс за да постигнат тези резултати и ако и вие се бяхте включили, може би щяхте да оцените колко им е било трудно. Винаги е по-лесно да се коментира отстрани. Това, разбира се, не прави мнението ви по-маловажно, но опитът и резултатите са това, което обикновено придава стойност към думите.

  Бих искал да благодаря на всички, които бяха на Webit 2010 и се надявам, че ще намерите време и желание да споделите какво ви е направило добро впечатление, какво ви е било полезно и какво бихте желали да променим. Така ще ни помогнете да направим събитието още по-голямо и все повече посетители от целия свят ще кацнат за първи път в България, за да споделят после впечатленията си със своите контакти – които са на най-високи позиции в компаниите си. Надяваме се, че освен с образователния елемент, така също сме полезни за всички, които по някакъв начин са свързани с дигиталната индустрия за създаване на невероятни контакти и възможности.

 • Пламен Русев

  5. Относно това, кой и как се избират посланиците и консулите на Webit можете да се информирате на https://ambassadors.webitexpo.com/ или ми се обадете лично. Това, което сте разбрал не е точно. Преди около месец имаше пресконференция по темата, на която бяха поканени същите журналисти, до които впоследствие е била изпратена и поканата за акредитация, която цитирате по-горе. Вас не ви видях на тази пресконференция със сигурнност, но съм на разположение за повече информация и сега. Но коментарите ви създават заблуждаващи връзки там, където ги няма, което явно е наш проблем и следва да ви информираме още по-подробно и настоятелно.

  Пламен, благодаря за това, че позволи да кажа всичко това, но темите бяха прекалено много и някой от коментарите – подвеждащи и се наложи да направя много уточнения.

  За всички журналисти, които четат това, ако някой поради каквато и да е било причина се е почувствал по начин, по който пише Teri (макар и да не е бил на място, а до колкото чувам се е информирал от някой) моля, приемете моите извинения, като за всеки случай, бих желал да ми пишете лично и аз ще потърся отговор от нашата ПР агенция и начин да се реванширам, ако сме сбъркали.

  Благодаря ви 🙂

  Поздрави,
  Пламен Русев

 • Александър Александров

  Вижте, важно е да се знае, че журналистите не ходят на събитията на аванта. Те не си плащат за вход, но са на работа там и организаторите получават публикации, които иначе биха им стрували доста като рекламна площ.

  Не казвам, че тези публикации са добри, лоши, качествени, некачествени и т.н. Казвам, че по-голямата аванта е за тези, чието събитие е отразено.

  Така че събитията авантят от присъствието на журналисти, а не обратното. Иначе просто никой нямаше да кани медиите.

  Второ, г-н Русев, българските журналисти отдавна посещават водещите ИТ и телеком конференции в Хановер, Берлин, Лондон, Барселона, Сан Франсиско, Вегас и др. – няма смисъл да ги убеждавате, че там не се допускат медии.

  Накрая поздравления за хубавия блог постинг и поздрави на всички

 • Даниел Гоцев

  Най-напред никога и ни най-малко не съм бил ангажиран с процеса на акредитиране и изрично заявих това онзи групов чат в Skype между 20 д. – колеги журналисти от ИТ медии (някои работещи за една и съща медия) и PR-и. Никога не съм бил ангажиран и с друго, свързано с Уебит, освен отразяването му в eTimes, за което издание работя като журналист на свободна практика.

  В онзи чат, по моя лична инициатива, изпратих линк към формата за кандидатстване за акредитация и поканих колегите да се регистрират, като преди да направя това поисках изричното съгласие на г-н Пламен Русев и го получих – беше ми отговорено, че акредитираните ще получат потвърждение.

  Преди да напиша съобщението „Ако не сте получили потвърждение за акредитация, утре не се разкарвайте. Сори, но поне ви спестих губенето на време“ попитах отново г-н Пламен Русев дали тези, които не са получили акредитация, ще бъдат допускани и отговорът беше, че няма да бъдат допускани.

  Неразбирателството относно това какво да съобщя в онзи чат, според мен се дължи на фактът, че инициативата бе изцяло моя и не беше част от централно координираните PR дейности по събитието, а сам я координирах, питайки за отделни неща, при положение, че не работя в офиса на еАкадемия, а дистанционно (като всеки freelancer), както и на обстоятелството, че г-н Русев е бил напрегнат и претоварен преди събитието и не е имал възможност да съгласува това мое действие с действията на PR агенцията.

  Следните мои думи „Събитието е ориентирано към хората от маркетинговия, рекламния и медийния бранш, и от Уеб бранша, не е ориентирано към техничари и изглежда са акредитирани само медии, за които е сигурно, че аудиторията им е такава и наистина имат интерес да пишат за събитието, а не само да се разхождат“ са единствено и само мои предположения за причините, поради които журналистите не са получили акредитация и ни най-малко не са съгласувани с еАкадемия, и не случайно съм използвал думата „ИЗГЛЕЖДА“.

  Тези мои думи са изопачени. Казах ги в отговор на немалкото нападки по адрес на Уебит, които се изсипаха в онзи чат в отговор на съобщението ми, че ако участниците в чата не са акредитирани, по-добре да не идват. По начина, по който г-н Тервел Няголов цитира тези мои думи, излиза, че аз съм заявил това нещо директно, като позиция на еАкадемия. Има много голяма разлика между това да заявиш нещо директно, без причина и да го кажеш, за да се опиташ да отговориш на куп нападки.

  Извинявам се лично, от мое име, на всички колеги, които не дойдоха на събитието, защото са били подведени от съобщенията ми.

  Teri – г-н Тервел Няголов, върши следното:

  1. Приема, че официална покана, изпратена от официален представител, е отменена в неофициален канал (групов чат в Skype) от човек, който никога не е срещал лично и не познава. Още повече, че индиректно, но достатъчно ясно заявих в онзи чат, че не съм представител на еАкадеми, което се вижда в цитираните ми думи.

  2. Оплаква се, че не е получил акредитация за събитие, което не е имал намерение да посети, защото по същото време е трябвало да бъде в командировка в чужбина. Разходите за командировките на журналисти за международни събития, организирани от компаниите гиганти в ICT бизнеса, както в случая Intel, се поемат 100% от тези компании.

  3. Изопачава думите ми, както описах по-горе.

  4. Критикува събитие, на което не е присъствал.

  Всичко това е проява на подлост от страна на г-н Тервел Няголов. Изопачава фактите, тълкувайки ги по начин, по който му е изгодно с цел да опетни еАкадеми. Предварително е бил настроен отрицателно към еАкадеми и Уебит. Именно тези действия на г-н Тервел Няголов предизвикаха цялата интрига по-горе. Принципно, подобни действия е възможно да предизвикат и тежък конфликт, ако се намери кой да повярва на непроверена информация.

 • Teri

  Не съм имал никакъв интерес да извършвам подлост, нито спрямо Уебит, нито пък еАкадеми. Лично за мен тази тема вече е изчерпана и не ми се спори по нея. Още повече, че нещата вече почват да избиват към лични нападки, което нямам желание да се случва.
  За да сложа точка на тази дискусия, ще декларирам следното:
  Приемам, че не съм разбрал правилно. Аз съм получил официална покана за събитието, но съм се подвел по това, че други колеги, които не са получили такава, но са се регистрирали и не са получили акредитация, са изразили своето възмущение. Доколкото разбрах, ако бях се регистрирал след получаването на официалната покана, щял съм да получа акредитация. Надявам се, че с това темата ще е приключена.
  Благодаря на г-н Русев и на г-н Гоцев, че отделиха от времето си и най-човешки ми обясниха моето заблуждение и им се извинявам, ако съм съм ги засегнал.
  Желая ви здраве и успехи и се надявам повече да не спорим по този въпрос. Всичко най-добро!