Новите правила на FACEBOOK 24


Фейсбук, та Фейсбук! Напоследък тази думичка май се споменава по-често и от „криза“… Ама и няма как да е другояче – във Фейса има близо милион и половина българи. А в кризата сме три-четири пъти по толкова, но мнозинството псува в реалните кръчми по села и паланки (села без църква и школо има, но без кръчма – нито едно!), а не във виртуалния хоремаг Facebook…

Пак се поувлякох в интродукцията (специално за Truden„въведението“), сори! Знам, че ви дразни, ама и вие ми влезте в положението – аз съм от старомодните мъжове, дето още не могат без foreplay. (Г-н Сисоев – помагайте! Това на нашенски май ще е нещо като „предонождане“?) 😉

И преди да сте извадили ножовете – да си призная без бой: заглавието е много подвеждащо! (Не устоях на SEO-изкушението…)

Щото Фейса няма нови правила – глобално погледнато. Само аз имам такива. В смисъл, въвеждам нови порядки в  прякото ми общуване с „лицекнигата“ – и всички лица (и задници) вътре.

Както може да се очаква от един истински Овен – правилата са еднолични, деспотични, анти-демократични… т.е. строги, но справедливи!

И нарушителите ще бъдат сполетени от цялата строгост на собствените ми закони – а незнанието им, няма да е извинение (то така май е и в правото… нищо, че у нас е по-скоро „криво“).

Все пак, в пристъп на необясним хуманизъм (човеколюбие), реших да сведа правилата до простофейсието:

НОВИТЕ ПРАВИЛА НА (МОЯ) ФЕЙСБУК:

 1. Временно (повечето временни неща са почти вечни) се забранява писането на моята Стена. Щото някои фейсбукници пишат там като с пръстче по стената на обществена тоалетна. А от такива драскачи рядко се пръква нещо стойностно и заслужаващо внимание… (Разбира се, всяко правило има и изключение – като онзи прословут тоалетен бисер: „Ебането е селска работа – а чекията оформя характера!“… ама такива шедьоври се раждат веднъж на 100 години… а моето търпение се изчерпва доста по-скоропостижно.
 2. Повече няма да приемам препоръчани приятели (т.е. да се самопредлагам на непознати хора) – освен ако учтиво ми е обяснено защо лицето Х ми препоръчва за приятел лицето Y. (Или пък се окаже, че Y има такива цици, че няма кой да я гледа точно в лицето…).
 3. Не одобрявам за приятели и профили без снимка – или без „човешка“ такава! Пеперудките, зайчетата и цветенцата – в зоопарка или ботаническата градина! На моя профил се мъдри собствената ми снимка (нищо, че общото ни с Брад Пит е само, че и на двамата главата ни е между ушите) и очаквам реципрочност (съответствие) и от тези, дето искат да ставаме дружки…
 4. Не съм го закъсал чак толкова, че да се сприятелявам с нечовеци. Затова всички хотели, курорти, ресторанти, фирми и  други подобни профили – просто нямат шанс! (Веднъж си общувах много сърцераздирателно с едно дърво… но това беше отдавна и то в не особено трезво състояние. А във Фейса влизам сравнително трезвен…)
 5. Ще пращам в рециклатора (кошчето) всеки смелчага, който се осмели:
 • да ми праща покани за ферми, игри, цветя, напитки (виртуалните не ги уважавам), храни и други безмозъчни приложения и времегубки;
 • да ме кара да гласувам за внучето на лелята на втория братовчед на свако му по линия на чичо му по майчина линия (обичам децата, цветята и конкурсите за красота – ама не съм във Facebook за това);
 • да ме ползва като рекламен билборд (рекламно пано) за собствения си бизнес, кауза, религия, политическа партия и пр. (изключение – само за тези, които са достатъчно интелигентни, за да знаят как се прави).

В заключение – от днес нататък ще преценявам сравнително внимателно с кого се „сприятелявам“ и защо. Ако в профила ви пише само глупости и не намирам нищо, което може поне да намекне, че ще си допаднем като събеседници – не виждам защо да „трупам бройки“ и да си усложнявам живота с поредния кибик без собствено мнение и житейска позиция…

И не на последно място – наясно съм, че всичко написано дотук ще вбеси доста хора.

(И си признавам, че това ме прави поне мъничко щастлив…) 😀

My Facebook – My Rules!

httpv://www.youtube.com/watch?v=4xmckWVPRaI

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

24 мисли относно “Новите правила на FACEBOOK

 • Майк Рам

  Както се казва – да останат малко, но качествени приятели.
  Те и моите правила са такива, но друго си е човек като ги напише. Изглежда сериозно.

  • Пламен Петров Автор

   То и аз писах няколко пъти вече, ама накрая направо взех секирата… 😉

   Лозето не ще молитва – а мотика! А някои „приятели“ – само „брадвата“ ги оправя!

 • Lyubz

  Въобще не трябва да те е грижа за вбесяването. Това са си твои принцпи, които далеч немалко хора имат. Малко сме хората, които се дразнят на прекомерния спам..

 • Събина

  Пламски,

  аз съм така от вроятно година, малко по-добре са нещата. Което си личи, по това че пак съм повече време във Facebook, сравнено с Twitter.
  Сега чакам да имам същите възможности и в Twitter. 🙂

   • Събина

    А казала съм много отдавна – Block/Hide му е майката! От вчера дудна за локейшън спама. Като започнеш да триеш хора, които злоупотребяват с 4sq и други такива, да не кажеш, че не съм предупредила! 🙂

 • Борис Христов

  Аз въведох подобни правила за самия себе си още когато се регистрирах във Фейсбук. Много трудно беше решението ми да го направя, но не съжалявам(за създаването на профил).

  В началото се извинвях на хората, които ми постваха на стената глупости – безмислени изказвания, покани за игри, някакви аппове с късметчета и т.н, защото знам, че малко или много ги убиждам. Малко след това престанах да го правя, просто триех без да давам обяснение. Не могат да разберат тези младежи и девойки, че има хора, които ползват Фейсбук по различен от техния начин и това е…

   • Борис Христов

    Аз доста дълъг период не знаех, че приложенията и игрите, както и определени абонати, разбира се, могат да се скриват. Беше истинско мъчение. Добре че един колега ме светна. Това спаси news feed-а ми от сигурна смърт…

 • Fiore

  Повяхнаха ми венчелистчетата като го прочетох това 🙂 И сега какво правим с моя цветен профил без фейс ? 🙂
  От известно време все се чудя, какво им става на хората.Всеки се наврял в тоя фейсбук дето никакъв фейс няма и никакво приятелство няма.Само спам,реклама,ферми,сърчица и глупости на килограм.
  Май пак аз не съм в час.Чудя се вече нормално ли е да предпочитам да се виждам с приятелите си на масата в кръчмата.И ще има ли с кой да изпия една бира поне. Тия хора,които искам да ме намерят ме намират и за това изобщо не ми е нужна социална мрежа, в която няма нищо социално.Като седна на компютъра се занимавам с много по-интересни неща.Май само аз нямам нужда от фейсбук.Пак аз съм последния динозавър 🙁

  • Пламен Петров Автор

   Ще ти напоим градинката – и пак ще разцъфтиш! 😉

   А иначе, в БГ все гледаме на нещата само в черно или в бяло…

   Фейсбук може да бъде много досадно и тъпо занимание – за хората, които, така или иначе, са досадни или тъпи и ИЗВЪН Фейсбук.

   А може да бъде и интересно място. В което да намираш интересни неща и интересни хора…

   Аз съм избрал за себе си второто.

   Щото всичко е въпрос на избор…

 • Надя

  Браво Пламене, тези правила напълно съвпадат с моите представи за ползване на Фейсбук с единствената разлика че аз не се организирах/наканих да ги напиша и публикувам ! Благодаря за идеята!

 • Андрей Димитров

  Много се чудех дали да пусна моят коментар по този въпрос, но ще го направя.
  За човек, който има почти 3000 абоната във Facebook (нарочно пиша абонати, а не приятели) звучи някак си иронично това, което пишеш. Същото ми е мнението и за предишният ти пост – Чистка!!!
  Обявяваш публично, че започваш да премахваш абонати, махаш 200 човека и до една седмица след това си добавил още 1200!!!
  Как му се викаше на това? Ефективна маркетингова стратегия? Или „аз се дърпам, те ме гонят“?
  Ако хората ти досаждат – не се сприятеливяй с тях! И това, че еди коя си имала силиконови цици или се е снимала с еди коя си чалга звезда – всеки човек е свободен да прави каквото си иска. Ти защо си и потвърдил приятелството тогава? Който го е страх от мечки да не ходи в гората.
  Знам защо го правиш – като се дърпаш провокираш интерес към хората, казват си „брей какъв ли е тоя пич дето не ще да ми потвърди приятелството“. И по този начин добавяш още повече приятели. А не е ли това най-лесния начин да си осигуриш още повече посещения към блога си?
  Наскоро и аз реших да започна да добавям някакви общи приятели, ей така – без да ги познавам. И посещенията към моя блог също се увеличиха в пъти.
  Но тази стратегия е много по-добра от моята – да слагам линкове към моите SEO колеги с цел и аз да засуча някой линк от тях. Колкото повече се натискам – те толкова повече не ме ебават (съжалявам за думичката, но не се сещам за друга по-описателна).
  Не приемай коментара ми като заяждане, просто разсъждавам.

  Поздрави.

  • Пламен Петров Автор

   Благодаря за съветите. И за отделеното време…

   Всъщност…май пак съм ироничен.

   Много погрешно си разбрал част от действията ми (или мотивите им), но от досегашния си опит знам, че ще е напразно да разубеждавам някого в това, което си е избрал да вярва…

   Поздрави и от мен.

 • Geo Malkов

  Днес жена ми взе че ме вкара във Фейсбук, но престоях в него само няколко часа. Дотегна ми, че всяка следваща страница ми се отваря на литовски, т.к. по определени обстоятелства живея в Литва. Реших след като го деактивирах да опитам повторно да се регистрирам с надежда да се избавя от подобна досада. Да, ама не!… Събщават ми че абонат с този имейл е регистриран, а така също, че по всяко време мога да си подновя предишното участието във Фейсбук. Тъпо ми изглежда, че след като съм деактивиран пак си оставам на същата позиция!…А и не ме радва никак перспективата на всяка страница да превключвам езика! Може би не съм наясно с тънкостите по настройката на Фейсбук?!…Ще съм благодарен на всеки, който може да ме просветли по този проблем!…

 • Diana Georgieva

  Извинявам се че нямам снимка но понеже съм от по-старото поколение и не съм се научила да качвам снимки.Иначе мразя да крия самоличноста си.Аз съм си аз.

 • Google Plus

  Новата мода е Google Plus. Единственото нещо, което му липсва са хора. Все пак за 88 дни достигна 50 милиона потребители, докато Фейс-а успя да ги достигне за над хиляда 😉 Лично аз спрях да влизам в Facebook или влизам 1 път на 3-4 дни. Даже мисля да си го изтрия.