Курви ли са блогърите?

 НЕПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Определени думи в заглавието може и да шокират определен тип хора. Но рискът е премерен, обмислен и… си заслужава.

Защото темата е сериозна. И отдавна ми се ще да я повдигна. А също и да си кажа личното мнение по въпроса…

Блогър съм от няколко години. На последното публично събитие, на което бях поканен именно в тази си роля, бях обявен като „виден“ блогър – надявам се не само заради чисто физическите ми параметри…

От няколко месеца, под една или друга форма, съм бил и „облагодетелстван“ (дали това е точната дума – ще дискутираме оттук нататък) – точно защото блогът ми се чете от доста хора и се предполага, че малко или много им оказвам някакво влияние.

Не са ми предлагали (засега) пари в брой. Нито красиви жени. За съжаление… 😉 (поемам риска и за последната реплика).

Но съм получавал ваучер за безплатна вечеря за двама, например. За участието си в една блогърска среща…

Получих и възможността да ползвам – пак напълно безплатно – един от най-новите смартфони на пазара. С уговорката да споделя впечатленията си за него в блога. (Неотдавна получих подобно предложение и за един нов автомобил).

Събитията пък, за които също получавам безплатни покани са повече от едно и две…

А от сигурен източник знам, че и останалите по-популярни блогъри постоянно получават подобни примамливи оферти.

Морално ли е всичко това?! Редно ли е да приемаме?! Или така се продаваме евтино – като някои труженички на някоя магистрална отсечка…

Информационната магистрала със сигурност също има своите „магистрални проститутки“. Но дали това са точно блогърите е спорен въпрос. Още повече – дали в този кюп влизат ВСИЧКИ блогъри…

Ще се радвам в тази дискусия да се включат и други колеги-блогъри – едва ли всеки ще се престраши, но това също си е тест.

За себе си съм счел за нужно да „пусна духа от бутилката“. И да си кажа собственото становище по този пиперлив казус. Ето го:

 1. Не пиша за всичко и за всеки – независимо дали някой просто ми е подхвърлил темата или заедно с нея ми е подхвърлил и някое „кокалче“ или друг „лъвски пай“! Пиша само и единствено за неща, които наистина самият аз намирам за интересни, важни и считам, че биха били такива и за читателите ми.
 2. Приемал съм всички досегашни предложения от този род и като някакъв вид признание за блогърската ми дейност. Досега не съм отказал на никой – но не защото съм като „леките жени“, а защото нито едно от досегашните предложения не е било в противоречие с написаното в точка първа.
 3. Никога досега лицето или фирмата, които са ми отправяли подобни покани или предложения не са и намеквали дори, че от мен се очаква само положителна рецензия! Камо ли пък да ми „диктуват“ по някакъв начин какво точно трябва да напиша – или какво не трябва да пиша въобще… Била ми е давана пълна свобода на словото – а всичко друго наистина би замирисало на нещо много лошо. И гнило…
 4. Чел съм много подобни ревюта в други блогове и нямам причина да се съмнявам в морала или съвестта на нито един от колегите си (или поне от тези, които наистина продължавам да чета). Вярвам, че всеки от нас отговаря пред собствената си съвест и пред собствените си читатели. И не би се продал толкова лесно…

Всичко, изброено по-горе важи с пълна сила не само за продуктовите ми ревюта – но и за впечатленията (отзивите) ми от което и да събитие (споделени тук), както и за всяко едно от моите „задочни интервюта“ с мои реални или виртуални приятели.

За мен лично да съм блогър е признание – а не професия. Но има много хора, за които това Е професия… може би има и такива, за които тази професия се доближава доста до най-древната… но това си е техен избор.

Ако темата не ви е безразлична – коментирайте я!

Ще е хубаво коментарите да са аргументирани с нещо повече от предубеждения от типа „Тази книга не съм я чел – но си знам, че не струва!“… въпреки, че съм убеден, че ще има и такива.

А понеже темата наистина е гореща – заслужавате и един по-жежък музикален поздрав:

httpv://www.youtube.com/watch?v=19WUwZYM7bM&feature=feedwll&list=WL

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

29 коментара за “Курви ли са блогърите?”

 1. man0l каза:

  Не са курви блогърите 🙂 И аз приемам разни ревюта, участия по събития и т.н. и смятам, че е напълно редно и морално. Както го каза – това е признание, даже призвание 😉

  Блогът си е медия, била тя и социална, има си съдържание, аудитория, а находчивите бизнеси могат да се възползват ( и някои го правят ) от тази лоялна аудитория. Аз нямам нищо против като блогър, това е вид комуникация между бизнеса и социалните медии.

 2. Biser каза:

  Браво за интересната тема! Щом намеря време, ще коментирам своето виждане, защото по един или друг начин съм попадал и от двете страни – да бъда канен и да каня блогъри. 🙂

 3. Наистина постът е много силен и има много истина в него. На този етап според мен истинските блогъри в България не са се подвели по лошата страна, която ти споменаваш и се надявам да си останем хора с Признание, а не Рекламни платформи. Аз подкрепям Пламен поради факта, че човек трябва да си има достойнство и да не се опитва само да продава, а и да споделя…иначе къде ще отиде човешкото у нас. Категорично мога да застана зад неговата позиция!

 4. Не виждам нищо лошо в това да постигнеш определено положение в обществото (виртуалното и/или реалното) и да получаваш бонификации за това (визирам поканите за срещи и семинари). При положение, че продукт ревютата са искрени, какво значение има дали са платени или безплатни.
  Това за мен е като един вид награда, както бонуса по коледа във фирмата или бонус за добре свършена работа/постигнати резултати и т.н.

  А при професионалните блогове, това си им е част от професията. Не съм чул досега някой да плюе по techcrunch, че правят продуктови ревюта или че ходят по разни семинари. Защо обаче в БГ хората го правят си остава загадка за мен.

 5. Здравейте,

  Съвсем случайно попаднах на темата и не съм блогър, но пък се занимавам с правната страна на интернет бизнеса и всякакви други технологични бизнеси 🙂 и реших да споделя какво знам по въпроса.

  Примерът ми е със САЩ, но мисля, че е добро решение. Там, съгласно Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in Advertising на Federal Trade Comission (FTC), всякакви препоръки, реклами и т.н. комерсиални споделяния на мнения в блоговете трябва да отговарят на 2 условия, за да съответстват на изискванията на FTC:

  1. Да са подкрепени с доказателства

  2. Да е разкрита материалната връзка между блогъра (автора) и продукта.

  Казано по друг начин това означава, че по отношение на доказателствата, блогърите трябва да могат да докажат, че продуктът действа точно така и то за общия брой случаи (не по изключение). Ако има други фактори (различни от продукта), които са допринесли за този резултат, трябва да са посочени. Ако има например преди/след снимки, те трябва да са наистина на човек, който е ползвал продукта, а не случайно намерени в интернет.

  По отношение на второто изискване – блогърът трябва да изрично да спомене дали е получил материална облага в замяна на „рекламата“ – напр. плащане, ваучер за подарък, безплатна вечеря и т.н. Разграничителната линия е в целта на получаване на материалната облага – т.е. реклама на съответния продукт.

  И ако се върнем на въпроса за курвите – няма нищо неморално, ако всичко е ясно и прозрачно. 🙂

 6. Много добър постинг, ама много. Към това само мога да добавя и мието мнение – винаги съм бил убеден, че свободата на словота е майка на всички свободи в модерната демокрация… Или както пише на любимата ми тепинска, ок която имам сигурно десетина: Talk is cheap, free speech isn’t. Свободата на словото е много особен вид отговорност и в нея компромиси не може да има.

  Приятна седмица.

  Максим

 7. Всичко зависи от човека и от блогъра.

  Всеки пише за определена тема/теми и ако предложението за ревю или друга платена (не само с пари) публикация е от областта, в която пише блогъра и ще е интересна и поучителна за неговите читатели и най-важното той запази безпристрастното си мнение няма за какво да се притеснява, че се продава. Тогава е 3 в едно – всички са доволни.

  Аз лично не съм получавал много предложения. Най-големия ми „бонус“, е че бях публикувал 9 съвета как да сме лидери без титлла на Робин Шарма и след няколко дена ми предложи да сложа линк към една е-книжарница и ще ми изпратят книгата. Приех.

  Според мен е важно да изградим образ на професионалсти в определена област и да спечелим доверието на читателите си и да е водещо винаги да предлагаме само полезна и интересна информация.

  нали знаеш онзи лаф, че яките мадами не чакат да минат 15 срещи и след това да правят секс, но пък ако след всяка среща с нов човек се стига до леглото тогава им тръгва името на леки жени, мисля , че подобно е и с блогълите и ухажването от страна на бизнеса.

  Но има и друго една ли има блогър, който не иска да има допълнителен доход от това, че блогва. Тънак момент е и всеки сам решава. Има един лаф, мъжът е мъж когато знае кога да каже НЕ, а женат е жена, когато знае кога да каже ДА 🙂

 8. Ishtar каза:

  Курви сте и се продавате за жълти стотинки или направо за без пари. Повечето сте награмотни или полуграмотни и пишете за абсолютните глупости със идеята някой да ви забележи и да ви пробута някаква безплатна хава, но трябва да знаете че безплатно е сиренето само в капана. По-лошото е, че си мислите, че сте важни или значими а всъщност не виждате колко заслепени сте и как сте част от овчето стадо без мнение. Рядко има нещо наистина ценно и ако това е така блогът скоро бива затворен а пишещия репресиран, ако не сте сред тези значи сте подлизурко и пишете „безопасно“. Казах!

  • Ани каза:

   Г-н Грамотен,
   трети ред „със идеята“ – на български език се пише „с идеята“! Четвърти ред – пред „че“ слагаме запетая обикновено! Пред „а“ също (пети и осми ред)!

 9. Digital Rebel каза:

  Да не забравяме какво е истинския блогър – да изразяваш личното си мнение си по различни теми и да отстояваш тезата си при различни спорни въпроси, без някой нарочно да наклони везните към себе си. Всичко останало е така, както го наричаш.

 10. Божо каза:

  Това за информационната магистрала и магистралните проститутки много ми хареса 😀

  А иначе по въпроса – блогърите са … хора.
  А хората са и такива, и онакива, и още по-така…

 11. БЛАГОДАРЯ на всички за коментарите и изказаните мнения! Те са достатъчно красноречиви и говорят сами за авторите им и затова няма смисъл да ги коментирам изрично… 😉

 12. Всеки блогър сам е решил за какво му е блогът и преценява какви допълнителни ангажименти, свързани с него да приема. В Маркетинг Буркан стратегията ни е да се включваме в блогърски ревюта, срещи или игри само когато техните идеи съвпадат с основните теми на блога – бизнес и маркетинг, и когато имаме какво интересно и оригинално да кажем ние сами по темата. А самата дума „курва“ в мъжките уста вече би трябвало да е комплимент или?

 13. Много повече курви има сред журналистите, отколкото сред блогърите. Дано не съм огорчил някого 🙂

 14. Ани каза:

  Моето мнение или по-скоро желание е блоговете да останат „чисти“! Не искам да ми казвате с какъв прах за пране да пера или с каква паста да си търкам зъбките! Само не и Вие! Уважавам мнението Ви и искрено Ви пожелавам и пари в брой и красиви жени…но аз съм против. В днешно време рекламата се пропива във всяко нещо около нас – дори в съкрални места като тоалетната например (обществената имам предвид 🙂 ). Затова моля Ви – не се продавайте!

  • На парите ще устоим, но на красивите жени… 😀

   • Radi каза:

    Бе на парите може и да устоите, но на многото /лесните/ пари – едва ли:) Просто това си е в реда на нещата – в блоговете като тип медия, неминуемо ще присъстват и реклами. Аз лично не се дразня. Пък и някак си умея да правя разлика между рекламата, макар и добра, и продукта, който се крие зад нея.
    В този ред на мисли – дори и да казвате с коя паста да си мия зъбите:)… Казвайте си, щом има кой да плаща за това – няма лошо:)

   • Ани каза:

    Само така! 🙂
    И аз ще бъда твърда и за съжаление със сигурност ще подминавам със 120 км/ч блоговете, които подвикват „Just do it“ или „I’m lovin’ it“ и махат сексапилно с ръчичка.
    Бъдете истински! 🙂

 15. Всъщност така и не написа най-важното: Колко искаш за платена публикация? 🙂

  Като се сетя, че покрай цялото блогърство, веднъж те поканих на едно събитие, натресох те на скъпата тарифа, ти си плати като поп, че накрая организатора му стана гузно и прави рефънд на част от парите… знае ли човек? Аз лично пиша каквото ме вълнува.

 16. get_peace каза:

  От блог до блог си има разлика, от блогър до блогър си има разлика, от човек до човек си има разлика.

  Лично за мен… блогът си ми е лично пространство в което оставям част от себе си… защото така съм пожелал! Няма да видите 1 платена реклама в него, нито платен линк или статия която съм написал за някоя награда и т.н… (Не че е кой знае колко посещаван, за да си правя сметки за реклами де)
  Мисълта ми е, че всяка една част от него, си е чисто натурална и вдъхновена само и единствено от желанието ми да споделя знанията и мислите си с читателите. Всеки един линк в него е поставен по мое лично желание и дори не съм се свързвал с колегите да ги моля за обратна връзка.
  Хора като мен не преуспяват 🙂 но оценяват малкото което имат…. и благодаря на всички които някога по някакъв начин са ми показвали че са намерили нещо полезно в блога ми… както би бил благодарен и всеки друг блогър, който държи на блога си. Ishtar е трол!

  • Уважавам всяка една позиция (без троловете – тях просто ги подминавам), но продължавам да смятам, че в монетаризацията на блоговете няма непременно зло…

   …стига да няма и прекалени компромиси, разбира се. 🙂

 17. Denny каза:

  Най-важното е да се усеща, че става въпрос за лично мнение. В крайна сметка всеки прави реклама на нещо, дори и когато се похвали на съседа с новия си телевизор :о) Номерът е да не натрапва своето мнение, а да предоставя гледна точка. От там нататък – всеки има глава на раменете си, да мисли и преценя. А и едно от най-хубавите неща в блоговете са коментарите и дискусиите по статиите. 🙂

 18. […] събития аз получавам комисионна. Скоро в блога на Пламен Петров имаше дискусия дали трябва да има реклами в блоговете. […]

 19. анонименВмрежата каза:

  добре де.. относително анонимен – може да ме намерите по IP 😉

  преди повече от век се появили вестниците – наложило се да се появят журналистите
  в края на миналия се появи www – появиха се уеблогърите

  останалото е въпрос на: търсене & предлагане

 20. Божана каза:

  Прекрасна е темата и отношението към нея! Поздравления! Само ще ви кажа, че в сферата на медицината това се прави отдавна и то върху нездрави хора. Хора в бели престилки предлагат на пациентите си нови продукти и за тези продукти те са получили нещо…. Но за това никой не говори???2 Чест прави на Пламен, че повдига завеси! За мен смисълът на живота е да се говори по теми, които са табу за стадото! Аз не съм нито лекар, нито блогър.

 21. […] събития аз получавам комисионна. Скоро в блога на Пламен Петров имаше дискусия дали трябва да има реклами в блоговете. […]

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes