Петъчно кафе с (л)афоризми


Ще започнем с кафето. Тъй като повечето от нас започват деня си тъкмо по този начин. А ще завършим с това, в което повечето от нас завършват жизнения си път – с гроба.

Дано последната дума да не ви е стреснала. Защото днешната ми публикация, все пак, е петъчна. Което обикновено значи, че няма да е с претенции за сериозност (то нищо в този блог не е – включително автора). Но да не забравяме, че хумора е най-добрият вазелин за да навлезе истината… където трябва…

Надписът в чашката кафе казва всичко: „Животът е кратък, наслади се на кафето си!“.

То си е така. Животът не само, че е кратък, но и индивидуалната му дължина е абсолютно неизвестна величина. Поне до момента, в който и да я знаете – вече ви е все едно. (Черният хумор пак е хумор – надявам се, да не сте расисти!).

Никой не знае колко кафета още му е „писано“ да изпие. Но ако знаехте, че това точно ще ви е последното – със сигурност щяхте да му се насладите по-истински.

„Ако живеете всеки свой ден сякаш е последният ви – един ден със сигурност ще се окажете прави!“ – един от любимите цитати на Стив Джобс.

Същото важи не само за кафето. Последната глътка бира, последната прегръдка с децата си, последния секс с любимия… (За по-емоционалните дори последното ходене до онова място, в което и царят ходи сам, също може да бъде трогателен ритуал – ако имаше как да знаят, че за сетен път полагат заголения си задник върху файансовия олтар, разбира се…).

Гаранция – Франция! Никой не знае кога и как… Затова не е лошо да се презастраховаме – да живеем като за последно!

В представата на повечето хора това би означавало някаква стряскаща (средностатистическия морал на средностатистическия гражданин) вакханлия от плътски разгул и прекаляване с всички земни удоволствия и субстанции. Грешка! Не е задължително да сте анархист или антихрист. Просто се забавлявайте! Вместо да сте сериозни като „бастуни“… (Този термин може вече да е поизветрял, но по мое време така наричахме хората, за които забавлението беше по-опасно и от дребната шарка).

„Човек се състои от разум и тяло. Но тялото се забавлява много повече…“ – Уди Алън

А забавлението не изисква прекалено много теоретизация – а много практика! Забравете за глупостите, които ни набиват в главите още от малки – че има нещо нередно, невъзпитано или неморално в това да се забавляваме! (Неслучайно повечето религиозни институции щедро заклеймяват почти всяка проява на истинско забавление. И неслучайно повечето свръх религиозни индивиди изглеждат сякаш страдат от хроничен запек поне от десетилетие…)

„Ако спазваш абсолютно всички правила – пропускаш всичкото забавление!“ – Катрин Хепбърн (жена, която определено е знаела как да се забавлява)

Преди време ви споделих какви бих желал да са последните ми думи. А днес пък се сетих кой би бил най-мъдрият надпис за надгробна плоча (макар че, този също е много готин… пък и този):

КЕФИ СЕ! ЖИВОТЪТ Е КРАТЪК…

Много ми се ще да ми повярвате – преди да е станало прекалено късно! 😉

„Unless each day can be looked back upon by an individual as one in which he has had some fun, some joy, some real satisfaction, that day is a loss.“* – Anonymous

Традиционният ми музикален по-здрав е с едно от любимите ми парчета – от времето, когато да се забавлявам ми се отдаваше доста по-лесно от сега:

httpv://www.youtube.com/watch?v=CETTZpsYax4

* „Ако не можете в края на деня да погледнете назад и да видите колко забавление, радост и истинско задоволство сте изпитали днес… то този ден е бил загубен!“ – анонимен автор

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.