Най-хазартното интервю на Вероника


Veronika Ivanova

Хазартът е бизнес. Бизнесът също е хазарт. А какво ще кажете за уроци по бизнес – от човек, който е бивш професионален покер-играч? Звучи, нестандартно, нали?

От години следя събитията, организирани от българската компания Web & Events(WE), на доста от тях съм и участник (не винаги успявам, за съжаление) и от личен опит мога да потвърдя, че почти всяко тяхно събитие е точно такова: нестандартно, предизвикващо любопитство и даващо много нови гледни точки и идеи за развитие.

Горното описание важи с пълна сила и за предстоящото (30 март, 2015 – ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР) им събитие с много необичаен гост. 

За да ни разкаже повече за самото събитие съм поканил чаровната Вероника Иванова – мениджър бизнес развитие в WE.

Пламен Петров: По традиция ще попитам за предисторията – как ви хрумна да организирате точно такова събитие с точно този лектор и защо?

Вероника Иванова: С малко помощ, признавам си. При нас е практика да работим с препоръчани лектори. Caspar BerryКаспър Бери беше препоръчан от предишен наш спийкър и в последствие заедно с него уточнихме темата. За да направи своята теория достъпна за публиката, той комбинира най-новите научни изследвания в областта на бизнеса и заедно с личните си преживявания като професионален покер играч създава силно мотивиращи обучения, които дават нестандартен поглед върху взимането на бизнес решения и управлението на риска. Избрахме него и защото има впечатляващ списък с клиенти – работил е с компании като  Google, IBM, Esso, KPMG, Orange, ASDA Walmart, Visa, Ogilvy, ASDA, Morgan Stanley, Ernst and Young, HP и други. Разгледахме  препоръките му и това ни убеди, че той е нашият човек.

В масовото съзнание няма пряка връзка между покера и бизнеса, даже бих казал, че хазартът има по-скоро лоша слава – как бихте убедили хората с такъв предразсъдък да се осмелят да дойдат в залата?

Покерът в случая е метафора на риска, несигурността,която ни заобикаля, но и на голямата печалба. В покера, както и в бизнеса, за да си успешен трябва да умееш да управляваш риска и да взимаш точните решения. Голяма част от играта на покер е да наблюдаваш и четеш противника, да предскажеш следващия му ход, да се справиш с несигурността. Така е и в бизнеса. Трябва да имаш стратегия и да познаваш процеса на взимане на решение – от едната страна са интуицията и емоциите ни, а от друга неокортексът – частта от мозъка, която отговаря за съзнателните решения. Как да ги контролираме, кое да изберем?

Ето, че вече покерът и бизнесът не звучат толкова различно.

Покерът е просто линия за разказване на историята – хората запомнят и възприемат информацията по-лесно по този начин. Темата е много полезна и за хора, които нямат идея как се играе покер – фокусът е рискът, стратегията и взимането на решения.

Лесно ли се нави Каспър Бери? Винаги съм се питал дали лектори от подобен тип се притесняват от непозната публика като нашата…

Не се притесняват, по-скоро им е любопитно. Поне така казват.

С Каспър преговаряхме дълго, тъй като той е изключително ангажиран и отне време докато стиковаме програмата и уточним условията.  Ще му бъде първо гостуване в България, така че е нещо различно и за него и за българската публика.

На последното ваше събитие, което посетих, бях много впечатлен от интерактивността и участието на публиката – да очакваме ли нещо подобно и този път?

Каспър е много различен и интерактивен лектор. Той веднага изгражда връзка с участниците и ги предразполага да участват активно, за да намерят отговорите на въпросите, за които са дошли. Неговите сесии имат за цел да ни накарат да мислим,  да дадат инструменти за работа, но не и да създават правила. Хората, които се регистрират за подобен тип събития  са точно такива, така че аз очаквам да има много интересни въпроси и интерактивни сесии, които да ни държат  съзнанието ни в режим „искам още“.

Ако трябва да поканиш най-добрата си приятелка на това събитие, но имаш право само на едно-единствено изречение – какво ще й кажеш?

„Големите успехи идват при хора, които имат културата да рискуват и в бизнеса, и в личния живот”. 

Това е смисълът и идеята на събитието. Често сериозните възможности идват с голяма доза несигурност и причината, поради която все пак поемаме този риск е резултатът, който искаме да постигнем.Най-големите награди идват в резултат на големи рискове. Това не означава обаче да се поставяме в опасни ситуации. Означава просто да бъдем смели по различни начини. И да не бъдем нетърпеливи (не само моята най-добра приятелка!). Повечето хора предпочитат краткосрочните резултати вместо дългосрочните цели, което не е печеливша стратегия за „голямата игра”.

Остават по-малко от две седмици до самото събитие – дали още могат да се намерят свободни билети?

Предвидили сме голяма зала, която да побере всички желаещи да се запознаят с Каспър на живо. Все още има свободни места, като вие може да запазите своето от сайта на събитието.

https://www.youtube.com/watch?v=9mtAz5B_-CY&channel=VistageUK

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.