10 идеи, които ще променят света


идея

Чета една много интересна книга, в която се твърди, че човешкият мозък е като мускул. И трябва да се тренира редовно. Иначе – точно както мускулите – атрофира.

И понеже наоколо направо гъмжи от граждани и гражданки с атрофирали (меко казано) мозъци, реших да се вдигна на оружие. За начало – таз (програмна) статия.

Авторката на въпросното четиво е инструкторка по йога (и съпруга на небезизвестния Джеймс Алтъчър). Но освен да прави гъвкаво тялото си с ежедневни упражнения, тя е открила, че може да прави същото и за мозъка си.

Тук е важно да уточня, че мозъкът в случая е само метафора. Не говорим за онова пихтиесто нещо в черепната ни кутия, а за способността ни да бъдем креативни. (Авторката го нарича idea muscle или буквално „мускул на идеите“).

Замисляли ли сте се някога каква е разликата между това да бъдеш креативен и да нямаш никакви идеи? (Второто състояние аз пък наричам „мозъчен запек“).

Възхищавали ли се се на хора, които винаги имат някакви интересни хрумвания, нестандартен подход или просто щура идея, която да ви накара да погледнете на проблема от съвсем друг ъгъл?

Добрата новина е, че всеки един от нас може да се превърне в такава машина за идеи. Лошата е, че трябва да се тренира всеки ден – в продължение на поне 6 месеца (според авторката).

Не знам дали е права или не съвсем. Още не съм опитал. Но започвам от днес…

А въпросната тренировка съвсем не е толкова тежка. (И това ви го казва човек, дето от близо година ходи по 2-3 пъти в седмицата на фитнес!).

Всичко, което се изисква от трениращите мускула на идеи е да отделят по около 20-30 минути дневно. И в рамките на това време да се напънат да измислят (поне) 10 идеи по предварително зададена тема.

Една от моите  „маркетингови тайни“ е, че когато започвам някакво ново предизвикателство го разтръбявам предварително в социалните мрежи. Като един вид застраховка – че няма да се откажа толкова лесно, щото ще се изложа пред толкова много хора ако не си удържа на думата. Да ви кажа – върши работа! (Красноречив пример за това беше серията от колажи, които публикувах по време на 10-дневната ми диета с лимец – не знам за останалите, но аз наистина се забавлявах).

И сега ще постъпя по същия начин. Нещо повече – ще предизвикам и други да се включат.

Накратко, всеки ден ще публикувам във Facebook профила на този блог по една нова тема – по която всеки да се напъне да напише 10 оригинални идеи.

Започвам след няколко минути.

Можеш да се включиш и ти!

(А можеш и да оставиш онзи мускул между ушите ти просто да си атрофира…)

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.