TRAVEL ACADEMY 2 – туризъм и професионализъм

 ИНТЕРВЮ С РАДОМИР РУСЕВ

Travel Academy 2

Не бях чувал нищо за Travel Academy допреди няколко месеца. Миналата година вече бях лектор на подобно събитие и когато за втори път получих покана да говоря за ползата от блоговете за туристическия бранш си припомних много от нещата, които ме удивиха, докато правех проучването си, подготвяйки се за своята лекция.

Туризмът, както и почти всеки друг бизнес, е доста динамичен и затова ми се наложи да повторя и дори да разширя значително проучванията си. И открих още по-удивителни неща…

Повечето от тях ще разкрия само пред гостите на Travel Academy, които ще бъдат в залата когато се изправя на подиума. Но част от тях ще споделя с вас – тук и сега. И те са свързани със самото събитие.

Не се случва често да видиш в България как хората търсят обединение – вместо разединение (както май вече сме свикнали). Балканските ни предразсъдъци все още ни пречат да проумеем, че дори конкурентите в една и съща ниша могат да имат обща цел – а тя е бизнесът им да има по-добър имидж пред обществото, да предоставя по-качествени, модерни и адекватни услуги на своите клиенти. И че няма нужда пак сами да (пре)откриваме топлата вода – а просто да следваме добрите практики на хората, които вече са утъпкали пътеката…

Ако вашия бизнес или професионална кариера има каквато и да е допирна точка с туризма и съпътстващите го услуги – само ще загубите ако си „спестите“ участието в такъв професионален форум. Честна блогърска!

А защо точно това е събитието – най-добре да научите направо от един от неговите съорганизатори.

Радомир Русев е маркетинг мениджър в Loyal Travel и един от главните виновници вече втора година в България да има събитие от ранга на Travel Academy. 

Лесно ли е да се направи това, коя е причината да има такова събитие у нас и за кого ще е най-полезно то – всичко това ще разберете от моето поредно Задочно интервю и се надявам тази информация да ви направи по-мислещи и по-богати:

ПЛАМЕН ПЕТРОВ: Разкажи с няколко думи как се роди първоначалната идея за това събитие, кое ви вдъхнови, какви бяха целите ви и успяхте ли да ги постигнете?

Radomir RusevРАДОМИР РУСЕВ: Запознах се с Димо Желев и Антон Пенев – другите двама организатори на Travel Academy – преди малко повече от три години и макар да сме конкуренти в работата си, някак успяхме да намерим много общи точки по отношение развитието на туристическия бранш в България. Идеята за Travel Academy беше колкото спонтанно решение, толкова и логично развитие на случващото се. Честно казано бяхме изненадани от големия интерес, който предизвика първото издание на Travel Academy, но пък ни вдъхна увереността, че сме предложили на индустрията събитие, от което много отдавна е имало нужда.

Истината е, че днес, година по-късно, имаме самочувствието да организираме най-голямата и единствената по рода си конференция за туризъм в България. Борим се за обединението на бранша и уеднаквяване на стандартите при обслужването, това е една от най-важните стъпки към развитието на туризма в България.

Втората цел, която си поставяме чрез Travel Academy е желанието ни за открит диалог с управленците на страната, за да бъдат разрешени дълго отлаганите проблеми на бранша. Знаете ли, че туризмът реализира 12% от БВП на страната ни?

Според вашия вече немалък опит, трудно ли е да се организира в България такъв браншови форум и кои бяха най-сериозните ви пречки по пътя? А най-голямото предизвикателство?

Организирането на събития като цяло не е лесна задача, няма значение за кого и как се организира – винаги има пречки, главоболия, проблеми и препятствия. Радвам се, че сме трима в това начинание и успяваме да се допълним във всяко едно отношение. С правилно разпределяне на задачите се постигат високи резултати.

Най-голямото предизвикателство бе да спечелим доверието на колегите в бранша. Добрите отзиви след Travel Academy #1 показват, че сме се справили отлично с организацията, подбора на темите и всичко по логистиката на събитието.

От години все говорим, че бизнеса ни е в криза и върви надолу. Важи ли това за туризма като цяло и как виждаш лично ти бъдещето на този бранш у нас?

Факт е, че през 2009 туристическият бранш отбеляза сериозен спад, който продължи и през следващите години. Имаше сътресения (фалити на фирми), грандиозен спад в доверието на потребителите към туристическите агенции, появиха се нови играчи на пазара, които се доказаха като ефективен заместител на редица туристически услуги. Не можем да не отразим и появяването на сайтовете за групово пазаруване.

Всички тези фактори принудиха бизнеса да търси нови посоки за развитие и да инвестира в нови комуникационни канали.

Въпреки това, смело мога да твърдя че от средата на 2013 година се усеща ръст в целия сектор.  За съжаление държавата продължава по-скоро да „спъва“ развитието на туристическия бранш, вместо да му помага. Именно това е и една от причините да правим открити дискусии, по време на конференцията, между бизнеса и държавата с цел по-добра комуникация, извличане на проблемите и бързото им решение.

С какво новото издание на Травъл Академията ще е по-интересно и по-полезно от миналогодишното?

Всъщност още миналата година с първото издание на Travel Academy успяхме да вдигнем летвата наистина високо.

Различното тази година на първо място е локацията – имаме нов домакин и това е хотел RIU Pravets Resort.

Разширихме обсега на темите и тази година ще имаме 3 зали – Обща зала с кратки лекции от 45 минути и 2 тематични зали – за хотелиери и за туристически агенции. Така ще можем да персонализираме максимално много информацията с цел полезност.

Тази година няма да се набляга само на дигитален маркетинг и реклама, а ще се засегнат и повече теми за самия бизнес и развитието му.

Моята лекция тази година е „Оптимизация на бизнес плана за туристически агенции“. Целта ми е да покажа на колегите как да извлекат областите за промяна в бизнес модела и да визуализират проблемите, които вече са настъпили или предстоят. Надявам се да е интересно за всички.

Не е за пропускане и факта, че в цената сме включили, освен обучението, нощувка със закуска и вечеря в хотел RIU Pravets, което прави Travel Academy уникално събитие.

Ако все още се колебая дали да си закупя билет за събитието – с какъв аргумент би ме убедил, че трябва да участвам?

На първо място – ако наистина искаш да дойдеш и да чуеш най-добрите експерти по маркетинг и бизнес развитие в България, за да разшириш и оптимизираш бизнеса си, – побързай!

Има по-малко от 60 билета, а до Travel Academy #2

остават по-малко от две седмици.

Всички твои читатели имат възможността да закупят билет с отстъпка – ако при регистрация се използва промо код BLOGATSTVO ,  ще се появят 40 лева отстъпка от цените за участие.

Тук е момента да ти благодаря за подкрепата и за това, че се съгласи да си лектор във второто издание на академията. Сигурен съм, че туристическия бранш тепърва започва да прави бавни и трудни стъпки в сферата на блоговете.

Какво още не сте постигнали, но си поставяте за цел за бъдещите издания на Травъл Академи?

Продължаваме да се стремим към по-висок тръст на бранша в конференцията. Това е най-важно за нас.

Предвиждаме през тази година пускането на няколко нови и различни формати, но за момента ще запазя това в тайна.

За да разберете повече – елате в Правец на 27 и 28 Март и се включете в най-голямата конференция за туризъм.

Повече информация за събитието и програмата можете да намерите на адрес travel-academy.org

Travel Academy 2b

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes