iPhone 5 – началото на края? 11


Чакахме, чакахме – и дочакахме!

Най-лошите ни страхове се оправдаха – Apple вече не е същата.

Няма я харизмата на Стив Джобс. Магията я няма…

Емоционално, ще кажете… Ами да – емоцията беше водеща. Досега…

Тази вечер една обикновена компания представи един обикновен продукт (всъщност, няколко – но за всичките важи едно и също: нищо особено).

Не казвам, че новият iPhone 5 не е добър продукт. Но не е и нищо повече…

Просто е малко по-голям, малко по-лек, малко по-мощен…

Хубаво… ама същото важи и за новите смартфони на Samsung, Nokia или някоя китайска „куче-марка“. Просто такава е логиката на пазара…

А до тази вечер в Apple водещото не беше пазарната логика – а нещо много по-голямо:

МАГИЯТА…

Магията да си пръв. Магията да спираш дъха на малцината щастливци в залата – и милионите, които следят трепетно събитието онлайн.

Тази вечер от мен се изтръгна само една въздишка. На разочарование. И на носталгия – по безвъзмездно отминалите времена…

Сигурен съм, че не съм единственият.

Но дори и да съм – никога не ми е пукало по какво текат лигите на тълпите! Епъл беше моята лична магия – и затова сега се чувствам толкова ограбен и огорчен.

Отстрани това може да изглежда само смешен плач. Нормално. Магията никога не е била стока за масова (зло)употреба. И така и трябва да бъде…

Но истинските Apple фенове днес са  със разбити сърца. И от утре сигурно ще бъдем просто клиенти…

А Епъл ще бъде просто една компания. Като Самсунг, Нокия и всички останали…

Винаги боли – когато ти отнемат магията.

А после животът винаги продължава…

P.S.  Можем само да сме щастливи, че помним времената когато магията още беше жива. Хубаво беше, по дяволите!

httpv://www.youtube.com/watch?v=x7qPAY9JqE4

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

11 мисли относно “iPhone 5 – началото на края?

 • JDeel

  https://www.apple.com/iphone/#video

  Рискът да си фен на нещо 🙂

  Аз като принципно незаинтересован от този род телефони, гледайки това видео се впечатлявам от тази джуджавка – тънка и добре работеща. Перфектно.

  Моите съболезнования към тези за които идването на новия iPhone бележи краят на iPhone.

 • Пламен

  Ето фактите – https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2012/09/12/1905159_apple_pokaza_noviia_iphone_5/
  , тъй като най-вероятно си ги пропуснал като си гледал представянето :)… От друга страна вероятно очилата, през които си го гледал, най-вероятно са били настроени на негативна вълна, а по този начин няма как да уловиш истинската магия на новите продукти на Apple – iPhone 5, iOS, iPhone Touch и всичко останало.

  Фактите показват, че новият iPhone 5 е изключително подобрен и добре обмислен, всеки един детайл е изцяло измислен наново, което отново потвърждава, че Apple са най-добрата технологична компания в света и отново затвърди в нас (потребителите), че сме направили най-добрият избор.

  Аз лично съм изключително доволен от всяко едно подобрение, тъй като веднага виждам как всяко едно от тези подобрения ще ми влязат в употреба от ежедневната работа и всичко това ще ме улесни още повече.

  Поздравления на Apple, и една гореща препоръка за смяна на филтъра/очилата през които гледа Пламен Петров!

   • ivan

    Пламене да не се стресна от АГРЕСИЯТА на Apple почитателите? Няма да те бомбандират с крилати ракети надявам се за това че не харесваш новия им телефон.

 • Пламен Петров Автор

  На част от коментарите не съм отговорил – не от липса на възпитание, а защото стилът (или съдържанието) им ме е убедил, че просто няма смисъл…

 • Raymond Blitzfucker

  Сори, но няма как да не попитам, защо нямаше такъв рев, когато Джобс представи iPhone 4 – телефон, които превъзхождаше харуерно предходните модели и чийто major selling point беше Siri? A iPhone 3?
  Не от вчера се коментира, че дизайна на смарт телефона е достигнал максимума (https://www.slate.com/articles/technology/technology/2012/07/iphone_google_glass_apple_s_tech_innovation_has_gotten_boring_it_s_time_for_something_new_.html), място за грандиозни иновации няма. Остава само борба на фронта на апликациите и да се възплозват от Moore’s law.
  Да, 2007 наистина е имало магия и Apple бяха символ на иновацията и с премиално ценообразуване успяваха да накарат клиентиуте си да се чустват специални и да явно да ги избива на снобария.
  Но каква е реалността 5 години по-късно? В редица пазари проникването на смарт телефоните е 50%+ процента, тоест смарт телефона отдавна вече не е luxury item, а се превръща в commodity.
  (https://blog.nielsen.com/nielsenwire/online_mobile/smartphones-account-for-half-of-all-mobile-phones-dominate-new-phone-purchases-in-the-us/)
  Да се реве, че Apple e загубила магията си е малко като да се реве, че Ford са загубили магията си и новите им модели не предлагат нищо революционно – пак са с 4 гуми, волан и можеби по-икономичен двигател…Сигурно и 1914 година някой е ревнал, че сега сулио и пулио ще могат да си купят Т модела.

   • lyugri

    И хората, и телефоните са толкова еднакви, и толкова различни. Въпрос на възприемане/светоусещане и избор. Сред купищата техника и технологии приветствам всеки знак за наличието на душа и дух.
    А ябълките (във всичките им разновидности) са наистина полезни.

 • Явор

  Интересно е че коментират само тези,които не разбират какво се опитваш да им кажеш 🙂
  Аз съм от „конкуренцията“(Самсунг) и кой каквото и да разправя досега разликата беше именно в отношението на феновете към марката Епъл и Стив Джобс.Другото е доста близко като показатели.Ако изтърват тая нишка от Епъл съм сигурен,че ще съжаляват.

  • Raymond Blitzfucker

   Споко, всички разбрахме, че голямата болка на феновете на Apple e трансформацията на един нишов, премиален продук, в масов продукт.
   Сигурно е кофти да не може да се чустваш специален, част от отбрано общество, след като смарт телефонът ти е в калъф и е трудно да разбереш дали е iPhone или Samsung. Някак не е същото…
   А някога за да гъзарееш, просто беше нужно да имаш GSM…
   Колкото до нишката… съдейки от това, което четох за магазините им, за сега няма такава индикация.
   Все пак замислете се и че при такива близки показатели на технологични характеристики на смарт телефоните, няма как дългосрочно да се поддържа премиалност/нишова стратегия. Учебникарски пример на first mover advantage.