За перлите и за прасетата 6


Pigs_and_PearlsПо време на вчерашната ми презентация за системата iLearning Global, част от гостите ми бяха леко шокирани (или поне изненадани) от един слайд. На него те видяха същото, което виждате вие на картинката по-горе – прасе с перлена огърлица. За по-досетливите посланието е ясно: „Не давайте бисери на свинете!“.

Тази реплика – както и повечето библейски мъдрости – има многопластово значение и смисъл. В днешната си шътокуа ще се опитам да разгърна някой от тези пластове и ще се радвам ако това предизвика вашите коментари и допълнителни мнения, така че да се оформи една интересна дискусия.

Макар и да стреснах леко гостите си с този слайд (въпреки, че това не се харесва на 100% от колегите ми, аз обичам да шокирам, да провокирам и да съм нестандартен презентатор, а не скучен лектор), аз не ги излъгах. iLearning Global (ILG) наистина не е за всеки. Въпреки привидната масовост и достъпност (всичко, което ви е необходимо, за да ползвате тази система за личностно и професионално развитие, е Интернет връзка и поне средно ниво английски), ILG е и ще си остане система за елита. За хората, които са или искат да бъдат нещо повече от средностатистическите доходи, средностатистическите успехи и средностатистическите животи на средностатистическите граждани.

На пръв поглед, това твърдение също може да бъде леко отблъскващо. „Елит“ е понятие, което предизвиква различни чувства и асоциации у различните типове хора. Много от нас, все още мислят по начина, по който 45 години бяхме учени да мислим – че всички хора са равни (разбирай – еднакви) и че те трябва да имат еднакво заплащане, еднакви привилегии, еднакъв живот…

От цялата тази мухлясала идеология, мога да се съглася само с едно – всички хора заслужават еднакъв шанс. Равен старт. (Макар че и тук има много условности).

От там нататък – след като сме чули изстрела на сигналния пистолет – какво и колко ще получи всеки от нас, ще зависи само от това докъде сме стигнали и с каква скорост сме бягали по пистата на живота.

Докъде сме стигнали зависи не само от това, дали сме тичали на спринт или сме пълзели. А и от това, дали сме се движели въобще.

Мнозина просто се отказват. Предават се. Остават без дъх (защото не са достатъчно тренирани или не са преценили добре силите си още на самия старт) и се строполяват в канавката край пътя. И цял живот гледат как другите маратонци преминават на бегом покрай тях и изчезват някъде напред в далечината…

Затова и iLearning Global не е за всеки. Но ако не вярвате в чудесата за един ден, а в упоритото и неуморно изграждане на собствената си личност и таланти – то тази система е точно за вас. И ще ви помогне да бягате по-правилно, по-ефективно и – най-важното! – в правилната посока и към правилният финал. А това е много важно.

Поговорката за бисерите (в оригинал наистина са перли, но това не е чак толкова важно) и за прасетата има и един друг смисъл: не си губете времето с хората, които не го заслужават.

Може би вече имате свой личен опит (и то горчив) по отношение на лъжепророците и фалшивите учители и гурута. Да бъдеш обучаван от недостоен учител е дори по-лошо и от това да не се обучаваш въобще.

В това отношение, ILG отново не е за всеки. В България има достатъчно псевдо-специалисти, които с готовност ще ви научат на това как да правите бизнес, как да сте по-успешни и всичко друго, за което се сетите. И за което сте готови да се бръкнете в портмонето си. Малка подробност: в 99 на сто от случаите, тези „светила“ не са приложили – в собствения си живот или бизнес – и 1% от това, което щедро проповядват . Това вече е проблем. (Поне за мислещите хора). Не взимайте уроци по Кама Сутра от евнуси!

Преподавателите в системата iLearning Global са над 200 и броят им продължава да расте. Всеки от тях е специалист в различна област и има собствен стил, собствена биография и собствени възгледи за това какво  значи успех и как да го постигнем. Но всички те имат нещо общо: никой от тях не е академичен лектор, а човек, който е постигнал собствения си успех и репутация започвайки от нулата и прилагайки на практика всичко онова, на което ни учат в ILG.

Ако не виждате разликата – най-добре се обърнете към някое „гуру“ от вашата махала! (Но не се чудете защо животът ви ще заприлича на неговия – и ще е различен от живота на Браян Трейси, примерно).

Има и трети пласт на въпросната поговорка за скъпоценностите и грухтящите животинки. Преди да поговорим за него – изгледайте докрай този клип:

httpv://www.youtube.com/watch?v=By4NUxd6z3s

Не е ли възхитително да можеш да танцуваш по такъв начин и с такъв синхрон?!

Ако можете да движите краката си – потенциално можете да се научите да танцувате по абсолютно същия начин. Тук не става въпрос за това да сте богоизбрани, а само да имате желанието и волята да направите това, което е необходимо. И да танцувате, да танцувате, да танцувате – може би по 5-6 часа на ден или дори повече.

Колко хора биха се осмелили да опитат? Много малко.

Колко от осмелилите се биха имали постоянството и силата да не се откажат и да не се предадат?

Още по-малко…

Абсолютно същото важи за всичко хубаво и мечтано в този живот.

Включително и за успеха, авторитета или кариерата на всеки един от лекторите в ILG. Тези неща са постижими – и тези хора ни учат точно на методите и начините да постигнем същия успех, пари или каквито и да е други цели.

Но не са безплатни – и в буквалния, но и в преносния смисъл. Цената на месечния абонамент за системата е повече от разумна, но успехът има и друга цена. Която не всеки е готов да плати…

И затова хубавото не е за всеки.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 мисли относно “За перлите и за прасетата

 • дон Айс

  Браво Пламене,и никой няма да разбере,ако не е настроен така да те разберат.А за шока,който са приживели гостите на лекцията ти, е добре/нека има повече шокове за да стимулират ограчничените можаци на хората,немислиш ли?/.Аз съм за шоковете със зачеващ ефект на щастие.Дори хората не търсят малки неща за да са щастливи, а искат големи .А как да стане така.

 • radislav

  Пламка, много е фьешън тази свиня 🙂

  Кийп шокинг, стандартните лекции са по-скоро тежка артилерия във войната срещу безсънието.

 • Hristina

  Please accept my apologies for writing this comment in English (I don’t have a Bulgarian/cyrillic script to hand).
  The article is written well, is capturing and entertaining. Well done Plamen – perhaps a journalist in the making?! The only thing I am missing is a realistic example of the strategies recommended above. I enjoy reading deep thought and philosophy on how to approach life and work, but this may benefit a bit more substance – what one needs to do on a day to day basis, week to week, month to month. Perhaps some practical advice to help guide people who are not as clever and talented as yourself? I think this website can really benefit from better practical guidance.

  • Пламен Петров Автор

   И вие ме извинете за врачанския – ама просто нямам друга самоличност под ръка.
   Принципно съм съгласен с изказаните препоръки, но реалистичните примери са по-скоро частен случай. Моите лични успехи, в моите собствени очи може да са нещо голямо – а в чуждите да са нещо не кой знае какво.
   Опитът е личен и за всеки е различен.
   И така и трябва да бъде…