Тодор Христов – човекът с Nova Vizia 11


Тодор Христов (снимката е от alabala.org и е предоставена с разрешение на автора)

Тодор Христов (снимката е от alabala.org и е предоставена с разрешение на автора)

С настоящият материал започвам една нова рубрика в блога: „Задочно интервю“. В нея ще ви представя мнението на най-интересните хора (до които успея да се „добера“) 😉 по теми, които смятам, че ще представляват интерес за всеки от вас.

Случайно или не (според мен, „случайни“ неща няма) първото интервю в тази нова секция е именно с Тодор Христов. Лично аз видях за първи път усмихнатото му лице  от снимка в един от най-популярните бизнес-блогове в България – NovaVizia.com. По-късно разбрах, че той е един от създателите му, че е  варненец ( и ревностен фен на „Черно море„). На първата SEO конференция се видяхме и наживо… само че тогава аз вече знаех кой е той, а той си нямаше и представа, че след по-малко от два месеца ще бъде интервюиран за моя бъдещ блог. (Аз пък реших да стана блогър горе-долу точно на същото събитие, но това е вече друга тема).

Ето още малко информация за Тодор и дейността му:

novaviziaЗа NovaVizia.com

Блогът за мениджмънт, бизнес и професионално развитие NovaVizia.com е стартиран през Февруари 2006г. и оттогава досега не спира да публикува на ежедневна основа статии в сферата на управлението, маркетинга, брандинга, човешките ресурси, работата в екип, иновациите, предприемачеството, образованието, кариерата и др.

NovaVizia.com е един от най-популярните и посещавани български блогове, с близо 90 000 посещения месечно и рекорден брой RSS абонати – около 3500. NovaVizia.com е и един от най-печелившите български блогове, както е и медиен партньор на различни професионални форуми в България. Над 100 други български блога и сайта са поставили линкове към NovaVizia.com.

Зад NovaVizia.com стои екип от трима души – Татяна, Симеон и Тодор Христови от „Сита Мениджмънт Консулт“ ООД (www.SitaManagement.com) И тримата работят в областта на обученията и консултациите по управление, работа в екип и продажби, като клиентите им са почти без изключение известни частни фирми с позиции и сериозни обороти в своите браншове.

Блоговете, които Тодор Христов притежава и в които взема участие със статии, генерират общо около 7000 посещения дневно. Отделно от това е съдействал технически и концептуално за сглобяването и старта на други два тематични блога на български език, които получават общо около 3000 посещения дневно.

Повече за Тодор Христов: https://www.sitamanagement.com/about-us/todor

dsc09625А сега дойде време и за самото интервю. Всъщност, това е само първата му част – очаквайте утре и продължение на задочния ни „разговор“ с Тодор Христов.

Пламен Петров: Как и кога възникна идеята за NovaVizia.com?

Тодор Христов: Идеята за NovaVizia.com се роди през лятото на 2005г. като плод на стечение на няколко обстоятелства.

От една страна, аз и колегите ми от „Сита Мениджмънт Консулт“ бяхме направили първата стъпка в интернет с първия български сайт за работа в екип Websita.com, който стартира в началото на Януари 2004г. Между другото, Websita.com наскоро се сля тематично с NovaVizia.com, а тогава в него чрез редица статии разглеждахме въпроси, свързани с добрата практика в екипната работа (които ще са онлайн и занапред). С този сайт натрупахме опит и впечатления и разбрахме, че в интернет има перспектива за нас.

На второ място, аз вече замислях да изоставя активната си работа в сферата на продажбите и външната търговия и да се пренасоча изцяло към консултантската работа. За целта, заедно с колегите ми обмисляхме начини за популяризиране на обученията и консултациите ни (с по-малко финансови ресурси) и идеята за NovaVizia.com съвпадна изцяло с това наше желание.

И на трето място, изпитахме разочарование в комуникацията с известни хартиени издания на бизнес тематика. Стана ни ясно, че месечните хартиени издания са тромави, негъвкави и не могат да отговорят адекватно на желанието ни да пишем активно по темите, които ни интересуват професионално.

Самото име – „NovaVizia.com“ не дойде лесно. Исках задължително името да е в „.com“ областта, но лично аз съм прехвърлил над 100, може би 150 алтернативи за имена (повечето бяха вече заети), докато успея да измисля име, което да ми хареса и да отразява ясно философията ни за работа.

Реализацията на първата версия на NovaVizia.com стана факт 7 месеца по-късно, като след изключително дълга и мъчителна за мен софтуерна работа от страна на фирмата, на която бях възложил разработката на проекта най-накрая бяхме онлайн – на 17 Февруари 2006.

От тогава досега сайтът се разви в значителна степен и придоби облика, който е познат на приятелите на NovaVizia.com днес.

Пламен Петров: Защо реши сайта да е точно блог и доволен ли си, че стана точно така?

Тодор Христов: В самото си начало NovaVizia.com не бе замислена да бъде на всяка цена блог, а и през 2005 година много малко хора бяха чували самата дума «блог». Например, не използвахме някоя от популярните блог платформи (имахме наша собствена платформа, както споменах по-горе), външният вид на сайта също не бе типично блогов, по скоро приличаше на интернет списание.

Освен това, още с първите статии в NovaVizia.com показахме, че сме по-далеч от идеята за типичен блог (ако под това се разбира личен дневник), тъй като започнахме активно да каним външни автори, най-вече чуждестранни, но и български също.

Все пак, с течение на времето NovaVizia.com по естествен начин се оформи като блог. Днес ползваме най-известната блог платформа в света – WordPress, и уеб проектът ни притежава всички останали технически и концептуални характеристики на един блог.

Блогът е хубаво нещо, тъй като ако не бе блог, NovaVizia.com трябваше да бъде един по-класически, стандартен, вероятно скучен сайт, в който авторите често пъти са неизвестни за хората и не общуват с тях, публикуват се новини, които могат да се прочетат на още 100 места… Мисля, че за нашите цели блогът е най-добрият метод за самоизява към днешна дата. Вероятно и за по-голямата част от читателите ни е по-добре така.

Пламен Петров: Промени ли се мнението ти за блоговете като средство за бизнес, след като премина „от другата страна на барикадата“?

Тодор Христов: Всъщност, мнението ми за блоговете никога не е било различно „преди“ и „сега“, за да търпи развитие или да се променя. Блоговете са отлично средство за правене на бизнес и това е идея, която проповядвам от както работя в тази сфера. Тази идея застъпвам многократно в мои статии в блога ми за блогове Alabala.org, както и в статии в NovaVizia.com.

Благодарение на NovaVizia.com например ние имаме достъп до многохилядна аудитория – нещо немислимо, ако трябваше да развиваме бизнеса си с обучения и консултации по стандартния начин. Това ни носи популярност, изключително удобна форма е да демонстрираме компетентност в областите, в които работим и е начин да се запознаваме с нови хора и фирми, част от които стават наши клиенти в бъдеще (на обучения, консултации, одити, книги).

Също така, NovaVizia.com сам по себе си е печеливш уеб проект и носи директни финансови постъпления. Това също е форма за правене на бизнес и с течение на времето аз вярвам, че този бизнес ще се разраства.

Пламен Петров: Кой е най-ценният урок от досегашния ти опит с този блог?

Тодор Христов: Трудно ми е да определя само един единствен урок, който съм получил, по-скоро са няколко важни урока. Някои от грешките, които допуснахме през годините ни костваха много нерви и немалко пари, но всичко това учи на нещо.

Например, оказа се, че допуснахме грешка, като заложихме на неудачен софтуер за нашите цели. Този софтуер (разработван от външна фирма на база на техен стандартен CMS продукт) лично на мен ми костваше невероятен обем от нерви, тъй като в един момент просто спря да работи (а дотогава работеше с променлив успех), бе ужасно неприятелски настроен към Google от гледна точка на SEO и бе много негъвкав за всякакви бързи промени. Всяка най-малка дреболия, която решавахме да направим по NovaVizia.com, всяко едно дори най-малко нововъведение отнемаше няколко седмици работа и немалки суми пари.

В крайна сметка, „благодарение“ на избора ни на неудачна софтуерна платформа загубихме 4000лв. и много по-лошо – огромно време (около 18 месеца). Това е горчив урок, който не искам да уча отново.

Друг урок (или по-скоро извод) е свързан със самото естество на блоговете. Те се създават лесно технически, в рамките на примерно половин-един ден, но за да стане един блог успешен и да постига целите на собствениците си, се изисква къртовска работа – голямо постоянство и систематичност, сериозна дисциплина и непрекъснато, ежедневно усъвършенстване (техническо, умения за писане, SEO умения, ако щете бизнес умения).

В тази връзка аз лично се радвам, че предварителната ми идея за развитие на NovaVizia.com съвпадна с нещата, които описах по-горе като важни за успеха на един тематичен блог и не ми се наложи да променям нещо кардинално в уеб поведението си.

Пламен Петров: Разкажи някоя интересна случка, свързана с блога NovaVizia.com?

Тодор Христов: Нещо, за което ми е забавно да си спомням е когато публикувах официалната рекламна тарифа на NovaVizia.com.

Нашият блог бе първият български блог, който публикува черно на бяло рекламна тарифа с подробно описание на позиции и цени на банери и текстови линкове и още на същия ден една дама, блогърка, не пропусна да пише в блога си, за да съобщи на света възмущението си от този акт. Едва ли не, как може така да се печели от блог, не ни ли е неудобно… Не с тези думи, но точно в този смисъл.

Две години по-късно NovaVizia.com е блог, който си партнира с голям брой рекламодатели – известни компании и рекламни платформи и печели честно и добре.

С част от печалбата за 2008г. от блог дейността ми (която освен NovaVizia.com включва и още няколко блога) си купих чудесен мощен Nissan Primera (https://www.alabala.org/1861.html), с който сега пътувам до различни градове в България, за да провеждам обучения. С друга част от приходите покривам хостинг, домейн разходи и други платени уеб услуги – теми за WordPress, плъгини, статистически модул (общо четирицифрено число на година).

А за въпросната блогърка-«специалистка», която се опита да ни размахва публично пръст заради това, че ясно и открито афиширахме целите си NovaVizia.com да печели, оттогава не съм чул нищо повече.

Пламен Петров: Кои са най-любопитните отзиви или коментари за блога?

Тодор Христов: Отзивите за блога са добри, много сърдечни и това наистина ни радва. Наскоро проведохме сериозно проучване сред няколкостотин души наши читатели – написали са ни страхотни неща, при това съвсем непредизвикано от нас, често пъти анонимно дори. На редакционния ни е-мейл адрес ежеседмично получаваме много хубави писма от читатели, които ни поздравяват и окуражават да продължаваме да се развиваме.

Затруднявам се да посоча конкретен отзив или коментар за блога ни, защото наистина са много. Дори преди време създадохме специална секция за отзиви в NovaVizia.com, която може да се види тук – https://www.novavizia.com/otzivi Там е публикувана обаче една относително малка част от всички хубави отзиви за нашата работа.

Пламен Петров: Как виждаш NovaVizia.com след 5 години?

Тодор Христов: Визията ми за NovaVizia.com след 5 години е да се затвърди трайно като най-професионално поддържаният, най-богатият на материали и най-посещаваният български блог в сферата на мениджмънта, бизнеса и професионалното развитие.

В същото време, бих искал блогът ни да се запази малък, в смисъл да продължава да се управлява от мен и колегите ми, за да сме гъвкави и самостоятелни. Освен ако няма изключително детайлна и атрактивна оферта, поне на този етап не планирам да влизаме в партньорства, свързани с промяна на собствеността.

Пламен Петров: Какво е според теб бъдещето на блогърството у нас и ролята му в бъдещето на България?

Тодор Христов: Най-напред, би било добре да правим разлика между блогове и блогове. Много хора имат типично лични блогове или тепърва ще правят такива, просто за да общуват с приятелите си или да търсят някаква форма за (забавна) самоизява, която може да не е със сериозно значение за бъдещето на България. Това по-вероятно ще бъде по-голямата група блогове у нас, което е съвсем нормално.

Тематичните блогове обаче (бизнес блогове, политически блогове и др.) вероятно ще търпят развитие и ако блогърите зад тях са достатъчно умни и работливи хора, могат да ги разгърнат до статут на мини-медии с реална аудитория и влияние.

По отношение на ролята на блогърството в бъдещето на България – самият факт, че блоговете дават възможност на всеки човек да стане уеб издател само за 1 ден сам по себе си означава много. Така могат да се чуват повече гледни точки, избягва се медийния монопол, на който комфортно са се радвали в миналото само класическите хартиени вестници и списания, както и радиостанции и телевизии. На мен лично ми е писнало от тях и почти не ги следя.

Това е хубаво, защото ако човек има какво да каже и то има смисъл, може да го стори и да бъде чут, без да зависи от друг (редактор, главен редактор и т.н. – цяла бюрократична машина, която лесно казва „Не“ и трудно казва „Да“.)

Пламен Петров: Би ли дал няколко съвета на начинаещите блогъри (като мен)?

Тодор Христов: Да, разбира се. И не само няколко, а цели 10:

 1. Винаги работи със собствен домейн. Това е важно за брандинга в дългосрочен план.
 2. Ползвай WordPress. Платформата е страхотна, тествана и дава всичко, което един блогър може да иска.
 3. Ако искаш да имаш тематичен блог – помисли внимателно каква може да е потенциалната аудитория. Ниският трафик обезсърчава и деморализира, а ако причината за това е в обективната липса на аудитория (някой би казал „липса на пазар“), вероятно блогът няма бъдеще.
 4. Преди да започнеш тематичен блог, обмисли реално и честно нещата – компетентен ли си в сферата на блога, който искаш да развиваш? Най-лошото нещо е да се чувстваш неуверен в нещата, които пишеш – това личи след това в статиите ти и в общуването с читателите. Голямото желание не винаги може да компенсира крещящия дефицит на знания или умения.
 5. Всеки ден чети минимум 10 статии на блог тематика (аз лично чета ежедневно около 40-50) – за WordPress, за SEO, за монетизация, за писане на статии. За една година това ще са 3500 статии и ще си истински експерт.
 6. Създавай уникално съдържание. Не винаги ще е възможно, но винаги е за предпочитане.
 7. Експериментирай смело – ако искаш да направиш промени в блога си – прави ги без да отлагаш. Винаги можеш да поправиш грешките си, но без експерименти няма реално познание.
 8. Винаги използвай коректно чужди материали – поставяй обратен линк, когато цитираш абзац или два от чужда статия (книга), използвай коректно графични изображения (с линк и втори линк към CC лиценза). Бъди безкомпромисен с крадците на съдържание и си защитавай правата.
 9. Използвай социалните мрежи активно, в т.ч. за популяризиране на блога ти там. Ако разговорът се измества и от блога се пренасочва към социалната мрежа – ОК, нека бъде така, това читателите го определят. Важното е да има разговор.
 10. Ако усетиш, че минават 3-4 месеца, а ти си изгубил стръвта към блогването – помисли каква може да е причината. Ако наистина си се изчерпил откъм теми и нямаш какво ново да кажеш, както и ако не ти е приятно и забавно да блогваш – по-добре се откажи и продай (подари) блога на някой друг. Но ако виждаш потенциал блогът ти да се „завърне в играта“ освежен и променен – действай и ако идеята зад блога е хубава в своя зародиш, усилията ти няма начин да не се отплатят.

А ето още 11 съвета как конкретно да се развива личен блог, само че написани в ироничен стил (това го казвам за хората без чувство за хумор) – https://www.alabala.org/394.html

Пламен Петров: И един последен въпрос: харесва ли ти идеята за „задочно“ интервю и защо?

Тодор Христов: Да, идеята е хубава. Аз също съм провеждал такива интервюта. Не винаги е възможно двама души да седнат и да разговарят на живо, а и когато човек отговаря на въпроси по е-мейл, може да обмисли по-точно отговорите и да каже това, което наистина иска да каже по най-добрия начин.

Желая ти успех в това начинание, ако планираш нови интервюта с други хора в бъдеще!

Утре – втора част на интервюто с Тодор Христов. Уверявам ви, че във втората част ще научите още по-интересни неща (а и въпросите ми са малко по-лични).  Най-сигурният начин да не пропуснете новите публикации в Blogatstvo.com е да се абонирате (виж формата в дсната колона) и да бъдете известявани по е-мейл за всичко ново в блога. Направете го още сега – не боли и е абсолютно безплатно! 😉

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

11 мисли относно “Тодор Христов – човекът с Nova Vizia

 • Мариела

  Не знам защо очаквах повече от това интервю… както и винаги очаквам повече от материалите в блога на Тодор Христов. В тях винаги има анонс за нещо страшно интересно и по-нататък в изложението човек почти се докосва до него, но ПОЧТИ.. и когато стане време за наистина задълбочено разглеждане на нещата, статията вземе че свърши..
  Липсва ми нещо в това интервю.
  Същото, което ми липсва и в материалите, които Тодор Христов публикува в блога си.

  И въпреки, че този коментар прилича на критика – редовно чета Нова визия 🙂
  и много харесвам Пламен Петров /задочно/ от форума на Joomla 🙂

 • Пламен Петров Автор

  Може би утрешната, втора част на интервюто ще ви хареса повече… 😉

  Сигурен съм, че и двамата с Тодор занапред ще се стараем още повече за да ви удовлетворим по-пълно. Продължавайте да ни четете и няма да съжалявате!

 • Тодор Христов

  Пламене, благодаря сърдечно за вниманието към мен и за твоите въпроси по отношение на NovaVizia.com и блоговете!

  Ще изчакам да публикуваш и втората десятка въпроси и отговори утре, за да пусна наведнъж линкове към двете части на интервюто в моя блог.

  Желая ти успех в твоите начинания – както с блога Blogatstvo.com, така и по принцип в другите области, в които работиш!

 • Пламен Петров Автор

  Благодарността е от мен. Знаеш, че изборът ми не беше случаен – учил съм се от това, което си направил ти и ще продължавам да го правя!

  У нас половин България (а май всъщност доста повече) винаги завижда на успелите хора. Аз съм от другата половина. Радвам им се и се уча от техните постъпки, а понякога и от грешките им…

  И вярвам, че това е правилният начин! 😉

 • raina

  Светът не е чак толкова голям, нищо че добрите блогове не дебнат отвсякъде 🙂
  Фен, абонат и читател на NovaVizia.com съм от години. Научих много неща по теми, които ме интересуват. Даже и по теми, които не ме. Благодаря на Тодор Христов и екипа.
  Поздрави,
  Райна

 • Недялка Лазарова

  Да се включа с коментар ме провокира коментара на Мариела. Аз се абонирах за NovaVizia.com почти в началото на стартирането на блога. Както и тази статия, така и всичко което чета в NovaVizia.com ме зарежда с енергия, дава ми стимул за работа, нови идеи. Не мисля че ако в една статия е казано всичко и не ти остава място за размисъл, не те провокира ти да помислиш е по добрият вариант.