Семинар Онлайн Маркетинг – впечатления и градивна критика 4


официалният сайт на събитието

официалният сайт на събитието

Буквално преди минути се прибрах от това събитие и бързам да споделя личните си впечатления с всички вас. Още в началото държа да подчертая дебело, че това са наистина само моите лични впечатления и оценки. Не ангажирам никого с мнението си и съм сигурен, че всеки от присъствалите в зала „Мусала“ на хотел „Хилтън“ има своя собствена оценка както за семинара като цяло, така и за отделните лекции (и лектори). Ще срещнете и доста градивна критика, но разчитам, че тя ще се възприеме (най-вече от отделните субекти на приятелските ми забележки) именно като градивна критика, а не като заяждане или безпричинно намиране на кусури.

Вярвам, че няма нещо добро, което да не може да бъде подобрено (може би бирата би била единственото изключение) и затова и ще бъда максимално откровен и искрен.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Официалното заглавие на самото събитие бе СЕМИНАР ПО ОНЛАЙН МАРКЕТИНГ, с подзаглавие „Непознатите работещи решения„. Организаторите – Списание .net и ABC Design & Communication – заслужават поздравления за добре свършената работа. Ако тези думи ви звучат като клише – значи просто нямате никаква представа колко труд и нерви изисква организирането на събития от подобен род. Аз имам…и затова поздравленията ми към тях са напълно искрени и заслужени.

(Реших да отида по-официално облечен – Хилтън, все пак – но още с влизането в залата открих, че съм май единственият мъж с костюм. Добре, че поне реших да не слагам вратовръзка… От друга страна, повечето от дамите бяха (прекалено) леко облечени, а също и прекалено… женствени… което доста разсейваше мъжката публика… включително и моя милост). 😉

ПРОГРАМАТА

Но да се върнем на самото събитие. Лично за мен, по-голяма част от лекторите не бяха много познати имена (с изключение на Жюстин Томс), но пък заглавията на лекциите в предварителната програма ми се сториха интересни и затова реших да заплатя таксата и да участвам. (Дали съжалявам за това или напротив – ще разберете чак накрая на този текст. Нека все пак да има малко съспенс!).

Откриването протече съвсем нормално с няколко встъпителни думи от представителките на организаторите – Биляна Лаундс и Жюстин Томс. (Между другото, след няколко от лекциите се теглеше томбола с награди и аз също бях измежду късметлиите. Падна ми се новата книга на Жюстин Томс и Горица Белогушева: „Уеб сайтът. Мисията задължителна„. Всъщност, подаръкът засега е само виртуален – книгата предстои да излезе на 18-ти този месец. Но пък ми обещаха автограф, като компенсация. Да видим…)

По-надолу ще спазя реда на лекциите и ще дам накратко мнението си за всяка лекция поотделно.

Web 2.0 вече и у нас (лектор: Жюстин Томс)

Когато човек си е изградил авторитет в дадена област (а Жюстин Томс определено е име в българското IT пространство), много по-лесно му прощаваме дребните грешки или недостатъци. Затова и няма да запомня лекцията й с честото потреперване на гласа (в интерес на истината, само в началото, но вълнението й е напълно обяснимо и нормално),  с всички интересни неща, които имаше в нея.

Особено ме впечатли теорията (не е нейна, но аз поне я чух за първи път на нейната лекция) за разпределението 1-9-90. Математиците – убеден съм в това – вече са събрали наум цифрите и са се досетили че става въпрос за 100% от нещо. Така е. Ако приемем, че това е разпределението на 100% от хората в Интернет, то е изразено по следният начин:

1% от хората в Интернет са автори, създатели на съдържание (content creators);

9% са нещо като техни „съучастници“ т.е. те не създават първоначалното съдържание, но го коментират или го подпомагат и допълват в някаква друга форма;

90% или всички останали…са просто консуматори – четат, гледат и слушат. (По-точно – се ослушват).

Не е трудно да се досетим какъв е изводът и Жюстин го каза в прав текст: точно този 1% са хората, които „дирижират“ уеб-пространството и до голяма степен определят мнението и поведението на всички останали! Жюстин ги нарече „инфлуенсъри“ (споко, това не са болни от инфлуенца, а просто побългарен вариант на английското inflencer т.е. „някой, който оказва влияние на останалите„), но аз ви представих собствената си трактовка.

Разбира се, в самата лекция имаше и още много интересни неща, но тук няма да се спирам на всичко с подробности. (А и организаторите обещаха „много скоро“ да качат в сайта на събитието и всички презентации от лекциите).

Дивил Кулев

Дивил Кулев

Представяне на онлайн аудиторията у нас (лектори: Дивил Кулев и Веселин Ангелов)

Двамата лектори всъщност са представители на две (конкурентни) фирми, занимаващи се с маркетингови изследвания, което само по себе си е доста любопитно. Дивил Кулев е Директор “Изследвания и анализи” в агенция за маркетингови изследвания НОЕМА, а Веселин Ангелов е управител на Гемиус България. Бяха си разделили самата лекция на две, като всеки от двамата представи проучванията на своята компания по отношение на „физиономията “ на българският Интернет потребител (за по-младите, съвременната дума е „юзър„).

Веселин Ангелов

Веселин Ангелов

Данните и на двамата общо взето съвпадаха, а тенденциите бяха (също общо взето) обнадеждаващи. Потреблението на Интернет в милата ни татковина нараства, леко нараства и средната възраст на „средностатистическия“ юзър, а също и доходите му…а всичко това може само да радва всеки, който пряко или непряко се занимава с онлайн маркетинг и реклама.

Нямам навика да помня цифри и данни (особено когато знам къде да ги намеря ако ми потрябват), но ви препоръчвам да си свалите и двете презентации (когато се появят, както бе обещано) и да разгледате по-подробно за какво става дума. Аз лично запомних, че в България сме първи по т.нар. response rate (т.е.  пълно е с мераклии да участват в какви ли не анкети и проучвания онлайн), но държим първенството и по брой на умишлено даване на неверни отговори (казано с други думи – обичаме и да лъжем на поразия, което никак не ме учудва).

(И малко пикантерия – все пак сме в БГ! Не мина и без „всезнайковци“ от публиката, които явно имаха амбицията да са лектори на следващото подобно събитие. Имаше някаква дама – доколкото разбрах от друга рисърч агенция – която се опитваше да покаже, че и тя поназнайва нещо по въпроса…но общо взето досади с поведението си на цялата зала. И поразсмя мнозина…)

Венци Костов

Венци Костов

Перформанс маркетинг и реклама, възможностите в България (лектор: Венци Костов)

Венци Костов е изпълнителен директор на австрийската интернет агенция Httpool. И темата определено беше интересна…по принцип. Но няма да скрия, че поне според мен, има още много какво да се желае по самото представяне на материала.

Презентацията беше доста тромава откъм поведението на самия лектор, а непрестанното „а-а-а-а-а-а“, както и разместването на слайдовете и някои други дребни детайли…просто показваха, че човекът не е отделил достатъчно време за подготовка (и репетиция или поне проиграване) на лекцията си. Слайдовете също бяха доста скучни, с прекалено много – и прекалено дълъг – текст и почти без никакви илюстрации. (А въпреки, че текстът беше толкова много, аз все пак успях да забележа, че авторът определено има нужда да си припомни малко българския правопис, а по-точно – кога се пише „я“. И кога – не.)

Още веднъж подчертавам, че това е личното ми мнение, че не искам да обидя никого персонално и че вярвам, че ако критиката ми бъде възприето правилно – ще бъде само от полза ако занапред се коригират тези дребни детайли и нещата бъдат направени по-професионално. Дано да няма обидени…

Ейса Бейли

Ейса Бейли

Асоциативно мислене. Как да създадем успешни вирусни кампании (лектор: Ейса Бейли)

Единственият чуждестранен лектор на събитието, британецът Asa Bailey направи доста интересна (и може би най-издържана във визуално отношение… все пак човекът ползваше епълски Mac) презентация. Но като че ли остана малко неразбран. Дали поради езиковата бариера или поради това, че все още не сме с много опит точно в тази ниша на онлайн маркетинга… но след презентацията му се получи немалък конфуз. Обяви се време за въпроси от публиката… и настана пълно мълчание. Ама наистина гробна тишина… (Впоследствие, друг британец замаза малко положението като все пак му зададе някакъв въпрос, но ми се стори, че господин Бейли остана доста разочарован от българската си публика).

А лекцията му наистина беше интересна, да не говорим, че човекът също очевидно си разбира от работата. Вижте само този сайт направен от неговата (собствена) компания. А после вижте и истинският сайт на Saatchi & Saatchi – първият е просто шега (но и добра демонстрация на находчивост и професионализъм).

Милко Георгиев

Милко Георгиев

Мобилен маркетинг и мобилна реклама: защо ефективността и ROI на комуникацията не са мит (лектор: Милко Георгиев)

Определено, това е моят фаворит от всички лектори на събитието. Човек с тънко чувство за хумор (демонстрира го неколкократно в рамките на своята лекция) и с природно умение да обяснява сложните термини на прост и достъпен език. Всеки лектор трябва да има личен чар, харизма… а при Милко Георгиев тези неща обикновено присъстват и то в изобилие.

Самата тема на лекцията също беше изключително интересна. Макар че много от нещата са все още само теоретични постановки за България (поради „специфичните особености на родните мобилни оператори“, по думите на самия автор), определено Милко успя да ни убеди, че в това е бъдещето.

(Единствената ми забележка би била за термина „облъчване„. Не смятам, че той изразява най-добре целите на маркетинга по принцип…въпреки, че в много отношения – особено у нас – терминът, за съжаление, е точен…)

Александър Варов

Александър Варов

Интерактивен маркетинг микс (лектор: Александър Варов)

Сашо Варов определено също е запомнящ се образ. (През цялото време се мъчих да се сетя на кой ми напомня и накрая успя – на един от актьорите от сериала „Клиника на петия етаж“).

Експресивен и жив, с почти „уличен“ език и облечен само по дънки и тениска – няма как да не го запомните!

А ако го слушате – дано да поназнайвате и чужди езици! Щото българските думи в лекцията му се брояха на пръсти. За сметка на „пенетрация“, „дивайс“, „апликейшън“, „ивент“, „рънване на програми“ и доста нова лексика от този вид…

На Александър Варов се падна честта да обобщи всичко от предходните лекции и той се справи със задачата в своеобразния си стил. Както самия той обеща: „Ще кажа някоя дреболийка за всичките тези неща“.

На негова лекция определено не можеш да заспиш (нищо, че беше последната и всички бяхме поуморени), но човек и не се чувства като на лекция, а по-скоро като участник в приятелски разговор на маса.

Имам и дребни забележки, разбира се. Постоянното гледане в екрана (а не към публиката) не му е в плюс, а освен това бих го посъветвал да вземе под внимание, че аудиторията в залата беше доста „шарена“ и едва ли всеки знаеше какво точно означават термини като ATL, BTL…и доста други.

снимка от моя iPhone

снимка от моя iPhone

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Събитието определено си заслужаваше. Интересни теми, интересни гледни точки и още по-интересни идеи за онлайн маркетинг. Сигурен съм, че всеки от присъстващите си е тръгнал от залата с много въпроси и много нови хрумвания за своя бизнес и за своята специфична ниша.

Ще се радвам да има много повече такива събития и съм сигурен, че всяко следващо ще е още по-добро и още по-интересно и полезно.

Надявам се и да не чакаме прекалено дълго! 🙂

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 мисли относно “Семинар Онлайн Маркетинг – впечатления и градивна критика

 • Жюстин Томс

  Благодаря за подробния и интересен пост! Както и за цялостната оценка за семинара!

  Радвам се, че е имало нещо ново и полезно в моята лекция. Относно потреперването в гласа – просто в моето състояние въздухът все не достига и да се говори много си е истинско предизвикателство. Обещавам за следващия семинар да не се повтаря 🙂

  • Пламен Петров Автор

   Е, може би не беше много джентълменско от моя страна да правя подобни забележки…но просто не успях да намеря други „кусури“ във вашата презентация, а не ми се искаше само да хваля, без никаква „градивна критика“… 😉

 • Пламен Петров Автор

  Получено по мейла:

  Здравейте,

  Благодарим Ви, че се посетихте Семинара по онлайн маркетинг, който се проведе на 9 юни 2009 г. в Зала Мусала, Хотел Хилтън, София..

  Презентациите на българските лектори вече са достъпни на http://www.onlinemarketing.netmag.bg

  Презентацията на г-н Ейса Бейли, видеоматериалите към нея и снимки от събитието очаквайте в най-скоро време.

  Поздрави,

  Списание .net