„Всичко е простено“


С Шарли Ебдо (на френски: Charlie Hebdo) сме набори. Набор 1970.

Не знам целта на моето зачеване. Целта на създаването на френски ежеседмичник е известна: да бъде продължител на месечното списание „Хара-Кири“, което е забранено от властите, след като си позволява да се подиграе със смърта на може би най-известния френски президент, Шарл дьо Гол. (Да си президент, а и политик въобще, е много сериозна работа…а сериозните хора никак не обичат хумористичните издания, а и хората с чувство за хумор, по принцип…).

От създаването си, вестникът е обект на гневни критики и призиви за закриване. И няма как да е иначе, след като карикатурите в него (а също и разследващите статии) не спестяват почти нищо. Всичко и всеки е обект на острото перо – или молив – на журналистите на „Шарли Ебдо“. Но най-честите мишени са сектантите, десния екстремизъм, католицизма и ислямизма.

Със сигурност, границата между добрия тон и политическата сатира е различна за всеки. За карикатуристите от „Шарли Ебдо“ тя е там някъде, отвъд хоризонта, но това е право на всеки творец. А всеки, който иска да му отнеме това права е сатрап. Или обикновен цензор. Понякога и терорист.

Светът, като цяло, не подозираше за съществуването на „Шарли Ебдо“. Поне до 7-ми януари 2015 година.

Към 11:30 часа в редакцията на вестника на парижката улица „Никола Апер“ нахлуват двама мъже, облечени в черно и с автомати „Калашников“ в ръце. Откриват огън и в крайна сметка са убити 12 души: карикатуристите Кабю, Волински, Шарб, Оноре, Тинюс, икономиста Бернар Марис, психолога Елза Каят, Мишел Рено, гост в редакцията, коректора Мустафа Урад, двама полицаи – Франк Бринсоларо и Ахмед Мерабет – и Фредерик Боасо от помощния персонал.

За причина за нападението се смята карикатури с пророка Мохамед. (Вестникът е получавал много заплахи по същия повод и преди, а четири години по-рано редакцията му а запалена с коктейл „Молотов“ зарази подобни карикатури).

Цивилизованият свят е потресен от трагедията. В знак на подкрепа и солидарност, милиони хора поставят в профилите си надписа JE SUIS CHARLIE („Аз съм Шарли“).

Веднага след терористичния акт, един от оцелелите журналисти заявява пред пресата: „Следващата сряда вестникът ще излезе, те не победиха“. 

Брой №1178 на „Шарли Ебдо“ наистина излиза на 15 януари 2015 год. Наричат го „броят на оцелелите“.

На цялата първа страница на изданието е нарисуван пророка Мохамед, който отронва сълза,и държи плакат с познатия надпис „Je suis Charlie“.

Заглавието на този брой е… потресаващо.

На специална пресконференция, карикатуристът Люз, който е автор на корицата на този наистина специален брой, е помолен да разкаже как се е стигнало до това неочаквано заглавие. Ето неговия разказ:

„Проблемът с карикатуристите е, че те рисуват, защото не са много добри в приказването. Светът е сложен и ние правим тези малки рисунки, за да обясним този сложен свят, също като децата.

Много дълго време вярвахме, че да обясняваме сложността на света с нашите малки рисунки ще ни предпази от глупостта на хората. Но не стана така. Никак даже.

Терористите също са били деца някога. Рисували са, като всички нас.Като всички деца.

Но един ден са загубили чувството си за хумор. Може би са загубили и детската си душа, която ни позволява да гледаме на света от разстояние.

Ето затова е Шарли. За да гледаме на света от разстояние.

Докато рисувах корицата си мислех: „Аз съм Шарли“. Но тази идея не стигаше. Не беше достатъчна за първа страница.

Затова реших да нарисувам Мохамед с надписа „Аз съм Шарли“. Видях го. Той плачеше…

И тогава надписах най-отгоре: ВСИЧКО Е ПРОСТЕНО.

И се разплаках.

И така се появи първата страница. Така стана. Най-накрая измислихме проклетата корица…

Това беше на първа страница.“

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.