Големите идеи на една „Малка книга за бизнеса“ 4


cover_press„Премиера на книга“ само по себе си е клише. И очакванията са стандартни.

Издателят ще дръпне реч, ще похвали автора и ще ни убеждава колко е велик той, книгата му, а покрай тях – и издателството. Или обратното…

После гостите ще се наредят на опашка да вземат автограф и да потупат автора по рамото  – особено ако е „неприлично“ млад, както е в конкретния случай – после ще побъбрят, ще пийнат по чаша вино, ще разменят клюки и накрая ще си тръгнат (и на другия ден ще са забравили за случилото се).

Е, не казвам, че и на вчерашната премиера на книгата „Малка книга за бизнеса“ нямаше такива елементи. Но имаше и неща, които направиха очакваното събитие по-различно. И превърнаха клишето в уникално преживяване. (Което едва ли ще бъде забравено).

Дори и да чувате за тази книга за първи път – вече сте видели корицата й на снимката вляво и знаете името на автора: Боян С. Бенев.

Това, което може би не знаете обаче (освен ако вече не сте надзърнали в клюкарника на Чичко Гугъл) е, че въпросният автор е на „цели“ 25 години.

А сега идва ред на още по-интересното. Въпреки „крехката“ си възраст, Боян се занимава с бизнес вече… 14 години. Да, правилно сте пресметнали – от 11 годишен!

Няма да преразказвам цялата творческа и бизнес биография на Боян.  Удивителното, обаче, е, че само за четвърт век той е натрупал по-значими постижения, отколкото много българи за двойно (че и тройно) повече време. Ако искате да се убедите в това – прочетете внимателно материалите, връзки към които ще намерите в края на текста.

Boyan BenevДостатъчно е да спомена само, че през 2007 година списанието Start Your Business го обявява за най-успелият млад предприемач на годината – в цялото Обединено Кралство!

(Да си призная, стана ми малко тъжно, че този факт не е бил достатъчно „пропагандиран“ в нашите медии. Да, има няколко много интересни статии и интервюта с него – о те в никакъв случай не са повече от жълтите писания за новата изгора на някоя фолк-певица, например. И аз наистина разбрах за този факт едва сега – близо две години по-късно…)

Всяка от публикациите в българският печат за Боян е и един вид тест. В електронния й вариант след текста ще намерите доста коментари, повечето от които са анонимни, разбира се. Не е трудно да се досетите и какво преобладава в тези коментари. Завист, недоверие, съмнения, че успехите на Боян не са само негови, че са помогнали „червените пари“ или широкият гръб на татко… и други такива символ-веруюта на „обикновения“ българин.

Можете сами да тествате вашето отношение към живота – просто преценете дали и вашите коментари биха били от същия вид. Или сте от по-рядката порода – от хората, които вярват, че успехът може да бъде постигнат и по по-трудният, но и по-честен начин.

Аз лично, мога само да се възхищавам на всеки българин, който казва, че:

От моя опит в страната и от разговорите ми с млади българи, забелязвам едно прогресивно увеличаване на оптимизма в последните няколко години. Негативното отношение към случващото се в страната е по-видимо при възрастните и по-слабо образованите, които за съжаление изповядват българската оплакваческа природа и създават неприятен климат. Може би, по-голям песимизъм съм виждал само в Прага, където колкото пъти отида, все гледам оплакващи и жалващи се хора дори за дребни и елементарни неща. За щастие срещам все повече млади и висококвалифицирани българи, които твърдо заявяват, че остават в България тъй като тук е тяхната родина и виждат светло бъдеще. Аз също се връщам тук и наистина съм пълен с оптимизъм за бъдещето на страната ни. Гордея се, че съм българин и представям себе си навсякъде, където ходя за такъв. Ще се радвам ако покрай моята личност, допринеса за популяризирането на доброто име на България.

Откъс от интервюто с Боян Бенев в Money.bg

Но да се върнем пак на книгата…

Вчера успях да я прочета за около 10-15 минути – докато чаках пред зъболекарският кабинет. Книгата наистина е малка (по обем) и се чете лесно и бързо. Но идеите в нея са големи. И в същото време са прости. Което може би е и най-ценното…

В тази книга – или по-точно, чрез нея – няма да откриете „топлата вода“. Нито пък Америка… Но можете да намерите отговор на много въпроси. И най-важният от тях е дали вие самите „ставате“ за предприемач или съдбата ви е цял живот да работите за постигането на нечии чужди мечти.

Дори и само заради този тест – книгата си заслужава!

Да четете „Малка книга за бизнеса“ е не само интелектуално, но и визуално удоволствие. Заслугата за това вече не е на Боян, а на един друг млад и талантлив българин. Всички илюстрации в книгата (включително и корицата и цялото графично оформление) са на Райчо Станев. (Горещо ви препоръчвам да направите една виртуална екскурзия из неговото творчество – ще останете удивени!).

Добра дума заслужават и издателите на книгата – издателска къща „Жанет 45“.  Още повече, че самата книга е от една поредица – „Шестата кохорта“ – която също заслужава адмирации. А самото издателство подготвя за печат и втора книга от Боян С. Бенев.

Още докато четях „Малка книга за бизнеса“ исках да избера най-силният цитат от нея, за да го напиша тук, в блога си. Това, обаче, се оказа нелека задача – всичко в тази книга е толкова синтезирано и концентрирано, че не е никак лесно да отделиш най-доброто.

И все пак – избрах глава 13-та. Но не защото е с този „фатален“ пореден номер. А защото думите в нея са подходяща „храна за размисъл“ точно сега и точно тук:

МИСЛЕТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО

От време на време всеки предприемач се натъква на възможности за краткотрайна печалба. В такива случаи е важно да се запитаме дали краткосрочния ни интерес не вреди на дългосрочния. Последиците от неправилни решения могат да се усетят след години и да ви нанесат огромни щети. Никога не забравяйте бъдещето си и дългосрочните си цели.

Глава 13, „Малка книга за бизнеса“ от Боян С. Бенев

Ами… това е. Мислете за бъдещето! 😉

Още за Боян С. Бенев:

Българин е млад бизнесмен номер 1 във Великобритания (Money.bg)

Боян Бенев: Бизнесът в България има голям потенциал (Money.bg)

Profile: Boyan Benev (Sofia ECHO)

The Little Book of Reality (аудио-интервюта с Боян за втората му книга)

Видеоклипове на Боян в сайта VIMEO

Профилът на Боян във Facebook

Профилът на Боян в Twitter

Личен сайт на Боян С. Бенев

Уебсайтът на компанията му

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 мисли относно “Големите идеи на една „Малка книга за бизнеса“

 • Digital Rebel

  и аз си взех тази книжка поради някои неизвестни причини, но наистина коментарите към автора и успехите му са типични за баснословното българско приветствие и поздравления – за съжаление!

  книгата е кратка, но думите тежки.

  • Пламен Петров Автор

   Ами…има българи и…българи. Аз лично се надявам по-добрият вид да се увеличава с по-бързи темпове. И книгата на Боян е стъпчица в тази посока. 🙂

 • Ивалина Ташева

  Възхитена съм от успеха на Боян, радвам му се и го приветствам.Представянето на книгата и на самия него ме заинтригуваха така, че не само изчетох всички препратки, но поисках да имам книжката му.
  Ще си позволя да напиша моето мнение за книгата с уточнението, че едно е да зачиташ и цениш една личността, а съвсем друго е да ръкопляскаш на всичко свързано с името му, т.е. следва оценката ми на продукта, а не на него самия.
  Да, в книгата има 25 критерия, чрез които читателят може да се тества става ли от него предприемач или не, или както казва авторът „да ви даде някой основни насоки, да ви помогне сами да развиете предприемаческо мислене“.Следва препоръка, че не е нужно да се съгласиш с всичко, „но е задължително да се размислите“. За тези, които искат да развият предприемаческо мислене, книжката е твърде недостатъчна, дори да ги замисли. Тя не дава нищо ново, нито по-различен поглед и за тези, които са „напред с материала“.
  Безспорен е фактът, че от нищо количество /имам предвид обем и качество на информация/ се е получил нещо качество.Твърде сбитата информация е добре илюстрована и луксозно издадена. Продуктът е по-скоро произведение на изкуството, което също заслужава аплодисменти.
  Но за търсещите знание ще се стори като комерсиална заигравка.Е, затова пък е пазарът – гледайте, избирайте и пийте! Вода има за всички жадни!