Само Дзен ще ни оправи!

 БЪЛГАРИЯ – НА ТРИ РАКИИ!

Още от времето на Езоп (пък може би и доста преди него), неудобните истини са се маскирали под формата на шеги, басни или притчи. Най-йезуитски ще си послужа и аз с тази изпитана метода, но при мене си е вече навик , поне 80% от хумореските ми да са си чиста истина. (Или обратно – 20% от истините ми да са смешни…).

Затова – днешната шътокуа ще е в секцията „Доктор Смях“. Но вие, все пак, се опитайте да четете и между редовете! Макар че, от това може да ви стане и малко тъжно…

Инспирейшъна (да не кажа „вдъхновението“) дойде от една съвсем сериозна публикация на прочутата Кака Сийка. (Не винаги съм съгласен с мнението – и изказа – на Longalon, но този път ме уцели в десетката!).

Иначе съм писал (тук) и преди – и за патриотизма, и за балканският ни сеир, че даже и за Дзен

Но днес пак ще пиша по тези теми – щото имам и едно революционно предложение.

Откакто Кулеков и Бойчев вдигнаха ония три пръста преди доста време – и бодряшки заявиха, че „Шъ съ опрайм!“ – куп народ се изреди да дава предложения и идеи. Как точно да се оправим…

Днес и аз добавям своя нескромен глас в този хор. Идеята ми е проста, но и супер ефикасна: да приемем Дзен-будизма за нова национална религия!

Ще се аргументирам – даже без да ползвам нито един от аргументите ми защо християнството (в частност – православието) само ни дърпа назад и надолу. (За това – отделно! Но някой друг път…)

Няма и да разглеждам и Дзен в дълбочина (темата е още по-необятна), а ще се спря само на една негова характеристика: липса на противоречие между две крайни твърдения.

Щото – по скромното ми мнение – точно в това ни е проблема!

У нас винаги – и по всеки въпрос – има само две мнения. И задължително и двете са крайни…

Съответно (въпреки това, дето го пише и на герба ни, и на Парламента ни) – винаги има разделение и противопоставяне. За всичко!

Винаги има две групи (нещо като феновете на Левски и ЦСКА), дето се мразят и в червата. И всеки гледа само на другите да им е зле. А това съсипва цялата държава… (Но също и живота и на двете враждуващи групи).

А при Дзен е друго. Дзен ни учи, че няма проблем едно нещо да е така – и да е точно обратното… едновременно.

И ако възприемем – на национално равнище – този нов поглед към всичко в битието ни, тогава няма въобще да ни притеснява, че:

  • да си патриот е и гордост… но и наивност (в зависимост в коя дупка на контакта си бръкнал);
  • трябва да се учим от „западняците“ за много неща – но и не трябва да сме прекалено любознателни;
  • да си богат не е гордост… но и да си беден не е за хвалба (всичко зависи от това как си забогатял – и за какво);
  • можем да обичаме Футбола, но и да продължаваме да си гледаме нашенското подобие на такъв (в крайна сметка, и мазохистите душа носят!);
  • можем да си обичаме родината – без задължително да си намразваме държавата (а само да се наведем – ама не пред управниците, а за да си вдигнем фаса от земята и да го хвърлим на определеното за целта място).

И други такива… до безкрай.

Вярно – в началото ще ни е доста кофти без противоречия, без скандали, без омраза…

Ама ще свикнем! Ние 1300 и кусур години все това правим – свикваме. В това (поне) ни бива…

И като свикнем – децата ни и внуците ни ще свикнат още по-лесно! (Както сега са свикнали с мразенето и мрънкането).

Така че – за нас пак ще е тегло. Ама за тия след нас, може и да е песен…

Хубава песен… И весела!

Щото (до)сегашните ни хубави песни са все тъжни. Като живота ни…

Стига (ни) толкова!

httpv://www.youtube.com/watch?v=tB3e07J1xw8

СНИМКА: ModernaVratza.com

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

1 коментар за “Само Дзен ще ни оправи!”

  1. Галя каза:

    Има хора, които са си весели и не им пречи да са такива. Обикновено човек се задълбочава за неща, които не са толкова важни и подминава други, чиято важност за тях е второстепенна. Въпрос на гледна точка и от кой ъгъл на камбанарията се гледа. Доказването на истината /макар и да е една/ е трудно занятие, понякога недоказуемо. Очите гледат различно, след като се смени местостоенето. Пък който мрази каква ще му е файдата нямам представа. Скоро някъде ми попадна следната мисъл: „Разделяй и владей “ е мъдро правило, но „Обединявай и направлявай“ е по-добро“. В общи линии е добре човек когато е научил нещо и да го е разбрал. А дали ще е Дзен или нещо друго, всичко е психика, която трябва да се пази и за това сме си отговорни самите ние.

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes