Призраци в блока

 СПАСИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ

Spuk im HochhausДнес направих едно потресающо откритие: в нашия блок има призраци!

И когато казвам „в нашия блок“ нямам предвид буквално жилището ми. Това е метафора.

Донякъде и призраците са метафора. Ама донякъде са си и съвсем истински…

Първият призрак, който разкрих се зове „Държавата“.

Всеки пцуе „тази шибана Държава“. Всеки втори си обича Родината – но си мрази Държавата. Държавата ни е виновна за почти всичко. Държавата нехае. Държавата върши глупост след глупост и безхаберие след безхаберие. Да де, ама има една дребна подробност:

ДЪРЖАВА ПРОСТО НЕМА!

Нема, бе! Нема…

Не можеш да пипнеш държавата. Нито да я дръпнеш за ухото. Даже да я потупаш по задника не можеш. Щото държавата е фикция. Измишльотина. Призрак.

Това е призрак. Измислено понятие, с което да оправдаваме собствения си страх, овчедушие или откровен непукизъм.

Държавата строяла пътища. Нъцки! Строят ги едни почернели от слънцето хора, дето миришат на асфалт и пот. Ама държавата им плащала… Таратанци плаща! Ние си го плащаме – от джоба. И затова вместо да плащаме на Държавата – по-добре да платим на някой, дето поне ще го свърши като хората. А не като Държавата…

Държавата се грижи за нашето здраве и старини. Разсмяхте ли се? Само едни невидим призрак може да се грижи така незабелязано. И понеже пак ние си плащаме – прочетете пак края на горния параграф. Същото предложение.

Със същия небивал успех Държавата се грижи за бъдещето на нашите деца, за настоящето на нашите бащи и майки, а след някоя и друга годинка – за пълните ни памперси. И затова ви призовавам, братя българи: дайте да не вярваме повече в призраци, а само в себе си! Докато още не сме напълнили памперсите…

Дойде ред и на втория призрак. И той обитава нашия блок, но не в мазето – а на тавана. Щото и името му едно такова, високопоставено: Българският Народ.

И такова животно нема, да ви кажа аз на вас! И тоз призрак нито можеш да го пипнеш, нито даже да го черпиш една ракия. А комшията – може. (Комшийката пък е харна за пипане, ама да не се отплесвам от актуалната политическа тема).

Българският Народ е толкова измислено понятие колкото и Държавата. И ако осъзнаем, че когато им се кланяме… или псуваме… или се оправдаваме с техните действия, бездействия или характерни черти – всъщност се уповаваме на едни призраци… чак тогава в нашия блок нещата може да тръгнат да се оправят.

А на нашата улица да изгрее слънце…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

2 коментара за “Призраци в блока”

  1. […] И се замислих аджаба кой и как може и трябва да бори бедността. Вероятно в очите на повечето хора това е задача на Държавата. Същата тази държава, която товарим с какво ли не, но това е друга тема. Апропо Пламен се вдъхнови по темата и писа доста свежо за Държавата в блога си тук (http://blogatstvo.com/top/spuk-im-hochhaus/) […]

  2. Силвина каза:

    Любимите ми призраци си описал, Пламене. 🙂 Има и трети призрак, нещо като събирателен образ. В много дочути разговори съм срещала името му: Те. Те вдигат цените на парното и тока, правят глупости и общо взето са виновни за всяка неудача на Българския Народ. А кои са те никой не може да ми каже. Някакви извънземни може би?

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes