Лъжите, които ни правят бедни

 АКО НЕ ОБИЧАТЕ ПАРИТЕ, ЗАЩО ОЧАКВАТЕ ТЕ ДА ВИ ОБИЧАТ?!

Вчера си поговорихме за някои неистини за неуспеха, но днес ще стане дума за откровени лъжи… които хората приемат за азбучни истини. И така се самолишават от много по-добър живот, отколкото всъщност водят…

Ако живеете в пещера, в подножието на някой планински връх и се храните с горски плодове и слънце – тогава сте един от малцината щастливци, за които тази шътокуа ще е напълно излишна.

Но за останалите ще има много изненади. Защото смятам да ви провокирам, да ви настъпя там, където най-много ще ви заболи, да ви накарам да намразите мен и дори себе си… за да може в крайна сметка да се погледнете в огледалото и да видите истинското си лице. И да разберете някои истини за себе си. И за живота…

Да започнем с най-опашатата лъжа.

ПАРИТЕ НЕ СА ВАЖНИ.

Наистина не са. Ако сме в каменната ера. Или ако сте въпросния отшелник в планината…

За всички останали – парите не само са важни, но са много важни. Жизнено важни, тъй като съвременния живот е почти немислим без пари, под една или друга форма.

За да се храните ви трябват пари. За да имате дреха на гърба си и покрив над главата си – също ви трябват пари. (Дори и ако живеете на гърба на държавата – в някой затвор, примерно – пак трябва първо да сте откраднали пари, за да ви бутнат зад решетките).

А сега си представете, че си имате ново гадже. Да я наречем Мария – все пак всяка втора жена на света би се идентифицирала с нея по този начин. 😉

И сега си представете, че вашата Мария постоянно ви слуша как разправяте наляво и надясно едно и също: „Мария не е нищо особено! Мария не е толкова важна за мен! Мария не ме вълнува изобщо!“. И така нататък.

Сещате ли се колко дълго въпросната Мария ще ви бъде спътница в живота? Повече от кратко…

И ако се оплаквате от липсата на пари – сега е момента да се запитате дали те са важни за вас или напротив!

Не, парите не са най-важното нещо на света! В никакъв случай не твърдя това.

Но липсата на пари може да ви лиши от наистина важните неща в живота. А именно:

 • Здраве. Ако не знаете, че здравето струва пари, сигурно не сте и чували какво е Здравна каса.
 • Любов. Тя, по принцип, е безплатна. Но поддръжката й никак не е евтина…
 • Време. То е безценно. Но ако имате пари, можете да го отдадете на любимите си хора или занимания. Вместо да се въртите – като хамстер – омагьосаната въртележка.
 • Удоволствие. Без него живота просто не си заслужава! Безплатно е да се полюбуваш на лазурното море, чайките и прочее. Но има разлика дали го гледаш от борда на тримачтова яхта (балкона на петзвезден хотел също става) или от водно колело за 20 лв на час…

Втора, опашата лъжа:

АЗ СЪМ БЕДЕН, НО ЧЕСТЕН

Бедните са по-скоро глупави. Или поне с много ниска финансова интелигентност. Но това е поправимо… (Най-малкото, можете да четете моя блог всеки ден, нали?!) 😉

Тази лъжа е най-честото оправдание за хората, които са просто мързеливи. Или им липсва талант, амбиция и качества.

Да бъдеш богат не означава непременно да си мошеник и престъпник. Дори и в България!

И ако не вярвате в това – не се чудете защо броите с нетърпение дните до следващата заплата!

Трета, мустаката лъжа:

НУЖНИ СА МИ ПАРИ, ЗА ДА НАПРАВЯ ПАРИ

Исторически, може би е имало време, в което тази опашата лъжа да е била поне полу-истина. Но днес времената са съвсем други.

Никога не е било по-лесно да направиш състояние само с това, което ти е между ушите! Независимо къде си роден, на каква възраст си, какъв е цвета на кожата ти, пола ти, образованието, произхода…

Наоколо е пълно с успели и преуспели хора – започнали от нулата (някои и доста под нея). Само с една мечта

… и много вяра и упоритост.

И понеже имахте търпението да бъдете с мен почти до самия край на днешната ми шътокуа – ще ви издам и една голяма тайна:

БОГАТСТВОТО Е ИЗБОР!

Богатството е състояние на ума. И на духа. Един от моите ментори, Робърт Кийосаки, неотдавна каза:

„Парите не са нещо, което имате  в ръцете си – парите са нещо, което имате в главите си!“.

Ако главата ви е куха – в кесията ви също няма да дрънчи! 😛

Съжалявам, ако някой се е почувствал засегнат. За да се излекува човек от бедността – първо трябва да му се сложи правилната диагноза!

Ако вярвате в поне една от тези три опашати лъжи – вярвам, че вече знаете причината за незавидното си финансово състояние.

Не се отчайвайте! Никога не е късно човек да си промени мисленето! А от там идва и промяната на действията… и на стандарта на живот…

Един, доста по-мъдър от мен, философ, беше казал, че:

„Най-доброто, което можем да сторим за бедните е… да не бъдем едни от тях!“.

Звучи ли ви цинично? Значи има още много за лекуване

Доктор Криза иде – с голямата инжекция!

А някои вече са имунизирани…

Изборът е само твой!

httpv://www.youtube.com/watch?v=WCkOmcIl79s

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

59 коментара за “Лъжите, които ни правят бедни”

 1. Борил каза:

  Еее, Пламене, тази статия е супер! Гласувам с две ръце и всичките си палци! Няма как да има по-вярно написан материал :)).

  Всичко започва от главата и свършва там. Включително промяната (към по-добро или по-лошо)!!

  Поздравления, изпревари ме с няколко дни по темата :ppp :)))

  • Благодаря ти, Бориле! Ценя мнението ти – не само защото не е анонимно (като някои измислени герои с измислени е-мейли…) 😉

   • Борил каза:

    Wow, нещо не ми работеше мейла и не получавах updates. Тази тема станала много популярна :))). Разбира се, че няма да ми е анонимно мнение, който дава мнение, трябва да застава зад него…

   • …не и ако цялата му житейска философия се изчерпва с „Всички са маскари, лъжци и престъпници! Да им… мамата!“ 😉

 2. Кликатило каза:

  Пълен булшит на консуматорската пропаганда!

 3. Всичко това е безспорна истина!!! На теория всичко е толкова ясно…..
  Диагнозата си я знаем сами!
  Лекарството кое е ?
  Как да мислиш за светлото бъдеще докато калта и помията влиза в ушите и лепне по очите? Какъв е НАЧИНА?
  Ето една задача с повишена трудност ,над която автора си струва да поразсъждава.
  Убеждения? Визуализация? Самовнушение?
  Приложната психология е необятна материя и ако искате да сте наистина полезни на другите, не ни казавайте за какво не трябва да мислим ,а КАК ДА ЗАПОЧНЕМ да мислим по правилния начин!

  • Четете Blogatstvo.com – по три пъти дневно, преди ядене!

   (а най-добре – вместо) 😉

   • Димитър каза:

    Начинът е само един – да се направи първата крачка! Убежденията, визуализацията, самовнушение и чистата вяра са полезни да се навиеш да направиш първата крачка. Можем да си говорим за хиляди причини, хиляди идеи и сигурно милиарди лъжи, но само направата на първата крачка е утвърждаваща. В изкуството на войната има стратегия за това – мостовете се рушат зад гърба и няма път за отстъпление. Има пътека само напред през противниковата армия. Богатството си има цена и тя трябва да бъде платена.

 4. Благодаря!
  Да искаш да вярваш и да повярваш ,са две различни неща!
  Нещо се изплъзва , но не мога да кажа какво………..
  Може би един крясък „ХЕЙ, ТИ МОЖЕШ“!
  Може би някой трябва да повярва в теб ,за да повярваш и ти в себе си.
  Или обратното?
  Къде е истината?

 5. Философски погледнато е така …….
  Логически обаче – изглежда всичко е лъжа!

  • Тц…

   Всичко е Любов.

  • eX_bg каза:

   Илиева, моля погледнете investor.bg и сама си отговорете, наистина ли финансовите инструменти са недостъпни и неразбираеми за обикновените хора или е въпрос на личен избор да се напънем да научим нещо непознато, да си повярваме и да го реализираме….не изисква повече от 100$, а това е СМЕШНО начало, което води до сериозни резултати, ако си инвестирал личното си време и усилия! Успех!

 6. Една от "умните" каза:

  Уникален стил! Изпитах душевен ор…ъм, докато четях!

 7. marina ilieva каза:

  Аз изпитах физически …….ама то едното винаги е за сметка на другото!! 🙂

 8. теодор каза:

  Едностранчиво, американистично и глупаво 🙂

 9. Чудесна статия – наистина всичко е в главата на човека. Няма да забравя преди години имах приятелка в Будапеща и пътувах всеки уикенд от Виена дотам и обратно. И веднъж се запознах там с един австриец – банков директор и професор по икономика, който изнасяше лекции в хотел „Елит“. Когато разбра, че мога да превеждам симултанно на БГ и руски, той ме нае срещу щедър хонорар. Никога няма да забравя някои от лекциите му за човешкото мислене, например: “ Печелите екскурзия до Ню-Йорк и ви питат: – Как искате да летите до там – фърст клас или туристик? Естествено всеки ще лети фърст клас, защото е безплатно. Ами мисленето също е безплатно, но повечето хора мислят за жалост второкласно и третокласно, а трябва винаги да се мисли първокласно! Повечето хора се чудят как да изкарат до края на месеца с мизерната си заплата, вместо да се опитат да реализират някоя бизнесидея… Човешкото мислене е основата за успеха.“

 10. Twis7 каза:

  Приятелю в България няма начин да си богат и да не се забъркал в някоя далавера с дебело-вратите момчета. Може да си стигнал до някакво ниво честно, но после без мафията не можеш да се задържиш там. Поне аз така смятам.

  • JDeel каза:

   Тогава действай с мафията, бъркай далавери, стани богат с помощта на мафията. Това и без това с нищо няма да промени нещата за другите, нали все някой и без това ще заеме място там.
   Пък ако си малко по-готин, можеш да направиш и нещо по-смислено от това да изнасяш богатствата от България в Германия например (в замяна на някой чисто нов Мерцедес)

 11. Dalboki sa mi djobovete каза:

  Abe avtore, ti si ebati prostiq bastun. Kak moje da pishesh takiva gluposti kato samiq ti si edin neprokopsanik. Hahahah, palnata izlagaciq i lichnostno padenie. Sigurno ti e mnogo qko che nqkoi ti pishe komentarcheta hahaha.
  Izmisleni e-mail-i imali i bili anonimni. AHAHAHAH ahahaha AHAHHA skriii se be mishoooocheeeee. Ne ne, prosto ne moga da povqrvam che v balgarskoto internet prostranstvo vse oshte se pishat takiga gluposti, no glupaci, no vse pak glupostta nqma nacionalna prinadlejnost. Po strashnoto e che nqkoi umnici gi chetat tezi gluposti i im vqrvat.
  Dobre che e qsno che mnozinstvoto ot balgarite sa si prostichki i nikoi ne im obrashta vnimanie. Ta inache ako bqhme v nqkoi druga darjava, pazi boje, mojeshe da stanesh ‘izvesten’ s tezi skapocenni biseri 😀 😀 :D:D

  Leka i meka

  • Безкрайно уважавам речника Ви, графемите на които пишете и начина на мислене. Те издават цялата Ви същност!
   Думите „простаци“ ,“глупаци“ и техните производни са употребени точно 8 пъти, а обръщенията – „къртят мивки“……. Определено средата ,в която се движите и хората с които общувате са формирали манталитета Ви.
   Понякога се чудя как такива свободни електрони попадат не на място ,мърсят страниците и разнасят зловония!
   Единственото което мога да кажа е:
   – Господи ,бъди снизходителен!

 12. Коментарите са точно такива, каквито и очаквах…

  Мисленето ни – също.

  • JDeel каза:

   Аз не очаквах такива коментари, наистина.
   Предполагах, че тези неща вече са станали достатъчно публично достояние, за да се смятат за възприети и ако щеш – изтъркани.

 13. Албена Александрова каза:

  Адски си прав за това, че всичко е в главите ни… Разбира се, че са ни достатъчни талнта и това, което би трябвало да имаме „между ушите“, за да можем да подобрим благосъстоянието си… НО, казваш, че е възможно „дори и в България“… С това съм съгласна с мнението на Twist7… Просто тук нещата стоят така – управляват ни мафиоти и дебеловрати борчета… Ако решиш да развиваш някоя бизнес идея започваш да заемаш територия – както географска, така и пазарна… Тук започват да се намесват онези момчета, които споменах, и искат „наем“, за да не ти правят проблеми на бизнеса… Познавам достатъчно такива „честни“ (в кавички, защото вече не са) хора, занимаващи се с бизнес, които вече са „хванати в мрежата“ на дебеловратите… И веднъж хванат ли те, няма измъкване, дори и тези момчета да са зад решетките…
  Ако искаме да „прокопсаме“, както се казва, просто трябва да сме на друго място, с други хора и друг манталитет… Не мразя България, даже си я обичам, не искам да я напускам… Но условията са такива, че карат хората да се замислят за алтернативи – като да напуснат родната си страна примерно….
  Това е моето мнение..

 14. Биляна каза:

  Крайно време е да престанем да търсим причината за бедността си във всичко друго но не и в себе си ….

  Отлична статия!

 15. Peter каза:

  Браво Пламене, страхотна статия 🙂

 16. […] една умна писаница в своя блог, която е озаглавил “Лъжите, които ни правят бедни”. Започнах да я чета и на третия ред се захванах да пиша. […]

 17. Освен „Евала“ няма какво друго да кажа 🙂
  Веднъж бях говорил на някой да инвестира 500 лв. в някакъв малък бизнес ( не си спомням какво точно ). Това можеше тотално да промени живота му, но отговора беше „Добре, прав си, ама ми дай 500 лв“.

  • Борил каза:

   В тази връзка и аз имам подобен случай: на един мой курс, курсист направи проблем, че не съм го предупредил, че трябвало да плати 5 долара на месец за абонамент в E-junkie, като се има предвид, че това приложение му поема изцяло продажбите и доставката на дигиталните продукти… :))

 18. vasil каза:

  типично по американски

 19. Валентина каза:

  Отлична статия! Но силно се съмнявам, че ще бъде оценена от българската аудитория. Ние, българите, се отчайваме от първия си неуспех, а ако пък той е финансов – направо губим желание за живот. Това е мнението ми, изградено въз основа на много, много примери на провалили се в правенето на пари хора ( близки и познати), все хора образовани, начетени, дори интелигентни… Мисля, че освен „нещото между ушите“, за успеха са необходими много хъс, постоянство, готовност за срещи с тъпи чиновници и борбен, та чак войнствен дух. Защото България не е страната на неограничените възможности. Нито е нормална европейска страна. Но знам, че и у нас се срещат успели хора. Въпреки всичко ! Това поддържа моя оптимизъм. И статии като тази, която коментираме !

 20. Илиана каза:

  Малко се пообърках след като изчетох коментарите, та трябваше пак да прочета статията…Напълно съм съгласна /със статията/, и най-вече с това че богатството е въпрос на избор. Единственото което не може да бъде променено, а само подобрено е това между ушите /поне докато не открият хапче за поумняване/. От това и зависи дали ще си богат, по-богат или колко богат-мое мнение.
  Ето и едно клипче от TED http://www.ted.com/talks/lang/bul/cameron_herold_let_s_raise_kids_to_be_entrepreneurs.html
  на Камерън Херолд, което е доста интересно и мисля, че има връзка с темата, а и с коментарите.

 21. Славо каза:

  Евала за гледната точка… скоро мислех да пиша нещо по въпроса… и ще го напиша…

  „Един от моите ментори, Робърт Кийосаки…“ – кога се виждахте последно с него?

 22. Георги Соколов каза:

  Ей Пламене гледам хората ти се възхищават на творческите ти умения,но да ти кажа не разбрах ти от коя категория си ?
  А и защо мислиш че това да си беден значи да си болен или нещастен в любовта ,да нямаш бреме или да си лишен от удоволствия.
  Според мен това е въпрос на критерийте за тези неща,ако си от богатите (финансово интелигентен) искам да те питам -не боледуваш ли ,щастлив ли си в семайството или не си и женен даже,защото нямаш време или ти е твърде ценно,а и удоволствията които си позволяваш да ли те правят по-щастлив……………?
  За третата ти истина искам да те питам тебе лично ти от какво направи свойте пари или ти беше послано за да не се тормозиш?
  А и нещо друго прочетох че е нужно една мечта и……..много вяра и упоритост.
  Пак да те питам за каква вяра говориш……..че то вярата е много важнано ако е в парите е загуба на време ,защото пак идваме на втората ти истина.
  Тъй че мисля за да си здрав и щастлив не е нужно да притежаваш много пари а много вяра че Бог ще бъде милостив към тебе за да ти ги подари и да се погрижи за теб.
  Другото както казваш е въпрос на избор какво ще жертваш за да имаш едното или другото.
  Това е все пак мойто мнение.
  Желая ти успех по пътеката на успеха
  😉

  • Виждам, че не всичко си разбрал по начина, по който бих искал да бъда разбран… но сигурно вината за това е само моя.

   Успех и на теб! 🙂

   • Георги Соколов каза:

    Ами помогни ми да те разбера 🙂
    А иначе ти също можеш да отговориш това дето питах аз!!!!
    🙂

   • Rossy каза:

    Kakto se kazva:

    „I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.“- Robert McCloskey

  • JDeel каза:

   Соколов, въпросът дори не е до някакви пари. Въпросът е на Свобода. Въпросът е до разбиране за свободата, а за това се изисква наистина огромна доза разбиране на нещата като цяло.
   Точно това разбиране куца на хората, защото погледът им обикновено стига не по-далече от носа. Знам че е така, защото аз съм бил такъв.

   Знаеш ли, през цялата история на човечеството животът е бил борба за свобода. И в миналото тази борба е била наистина много жестока. Представи си – войни, инквизиция, робство. Не мисля, че ти би искал да живееш в който и да е период от миналото. Днес отново на дневен ред е свободата, но тя поне за голямата част от хората е само финансова. А ти ако си здрав и можещ, ти си един от щастливците, защото все още има много в наистина незавидно положение – болни, осакатени, гладуващи, в робство.
   Да, ти можеш да се качиш на някоя планина, да си построиш малка хубава къщичка и да си живееш там като отшелник с твоята любима. И знаеш ли какво – това можеш да го сториш веднага, защото не изисква много.
   Но ако си долу, в цивилизацията, там има определени правила. И те сега се въртят изключително много около парите. Твоето съществуване в тази цивилизация зависи от парите. Защото те са цената на свободата.

   В цивилизацията да си богат означава да си свободен. Ето защо сега повечето семинари на тази тема са насочени в посока на това да накарат хората да излязат от своят финансов затвор, в който са влезли без да искат.
   Да, наистина е без да искат. Влезли са в този капан не защото са искали да бъдат несвободни, а защото са искали да бъдат свободни. Разбира се, някой ги е подлъгал да направят това, например една Банка. Но дори и Банката не е завлякла никой насила там, не го е вързала и не го е накарала да изтегли нито един заем. Това се е случило съвсем доброволно, и причината е, че хората просто не разбираме от пари. Не разбираме от това, от което се състои животът ни!
   Иначе и Робърт Кийосаки го е казал „Аз съм се чувствал нещастен и без пари, и с пари. Но е някак по-хубаво да съм нещастен, когато имам пари.“

   Знаеш ли още нещо? Психологията на богатите хора е друга, тя е много различна. Говоря за тези, които са успяли да го направят с познанията си. При тях богатството е само в следствие на това, че правят нещата по правилния начин, и това им носи огромно удовлетворение. И тези хора не са ни най-малко мързеливи. Ако един ден нямат възможност да правят това, което ги е направило богати – те ще се чустват безкрайно отегчени. Това е тяхната страст. Голямата страст у тези хора ги е направило такива. Ти мислиш ли, че някой с толкова голяма страст може да бъде нещастен?

   А единствената страст на един пропаднал пияница, каквито са голямата част от българското бедно население каква е? Оставям те да помислиш върху това.

 23. Георги Стоянов каза:

  Интересувам се от това , което пишете. Благодаря…

 24. Аз съм напълно съгласна с вас – богатството е състояние на ума. Когато човек не обича парите, и те няма да го обичат и няма да седят при него. Поздрави за хубавия материал!

 25. kadebg каза:

  Доста коментари изчетох и като обикноено, истината е по средата.

 26. kadebg каза:

  А Робърт Кийосаки прави всичко да звучи по-лесно, отколкото е.

 27. Daniela каза:

  Интересно и наистина е така !!! Поздравления !

 28. данко каза:

  КАТО СИ ТОЛКОВА УВЕРЕН , ЧЕ ОТ ТВОЯТА УСТА ГОВОРИ ИСТИНАТА И ДАВАШ КРИТИЧНИ ЗАБЕЛЕЖКИ, ЧЕ УЖ НЕ СИ БИЛ РАЗБРАН – ЗАЩО СИНКО СИ НЕ СТО В ТВОЯТА ВРАЦА , А СЕ ПО ТЕРЛИЦИ ИЗМЪКНА КЪМ СТОЛИЦАТА И СЕ ОПИТВАШ ДА ДАВАШ ЪКЪЛ? МНОГО ДРЕБНО И ПРОВИНЦИАЛНО ! е, ЯСНО СЪМ СИ НАПИСАЛ АДРЕСА , И ? НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА ЦИТИРАШ КИЙОСАКИ – ВНИКНИ ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА МУ !

  • Я не ми повишавай шрифт! 😛

   • Ей тоя отговор е велик: „Я не ми повишавай шрифт“
    Първо не мога да разбера как може да има такива хора – ти им даваш толкова ценна информация и то БЕЗПЛАТНО, а те пак не са доволни, тц, тц, тц.. 🙂
    Второ – Едно голямо ЕВАЛА, Пламене, че не им се връзваш на коментарите.
    Чета редовно блога ти, но това е първият ми коментар.
    И накрая – Поздравления за всичко и продължавай в същия дух напред! 🙂

  • Ванко от Враца каза:

   Скъпи Данко,ти кои галошки би си избрал, розови или жълти?Щото ми се струва, че си „столичанин в повече“

 29. […] 2010 Предишната ми публикация по темата за богатите – “Лъжите, които ни правят бедни” – предизвика бурна полемика и доста крайни мнения. […]

 30. Пламен каза:

  Браво за статията! Препоръчвам на всеки да прочете Джон Кехоу. 🙂 Той ми отвори очите за тази истина! Обичайте парите за да ви обичат и те 😉

 31. Hristo каза:

  Dokoga shte ima takiva demagozi kato teb? Da vtalpqvat na horata che te sa si vinovni za deto nqma kade da otidat da rabotqt ili ako sluchaino si namerqt rabota to e za jalti stotinki.I s teq pari trqbva da vrashtame i otkradnato ot ….nqmam dumi da gi oprilicha.I videte li,za vsichko tova sa si vinovni horata che sa bedni.A pensionerite,koito broqt stotinkite za hlqb,i te li sa si vinovni che im ograbiha pensionnia fond?A az prodaljavam da gledam cinizma na upravlqvashtite nad smirenite.

 32. 11 каза:

  Автора на статията е искал да се изфука ,че знае 🙂 вместо да я насочи към съзнанието на масите ,по масовият начин ,в който да е заложен позитивно мотивиращият заряд. И нека не се прави на интересен по този „възвишен“ начин :)))))) ами продължи да се осъвършенства по по-висша посока ,където критиката е неуместен похват.

  Като деца ние сме чисти и щастието е резултат от нашата чистота,любов и радост че сме вестоносци на живота ….. това е безименна безформена безУмствена ликуваща радост.
  Когато порастнем обличаме тази ликуваща радост във заучености ,започваме да им вярваме ,защото „така казват“ :))))) и постепенно затравяме това чисто съзнание и създаваме фалшиво , така наречената маска. Започваме да си купуваме щастието ,като служим на масовото отаено замърсено подлудено колективно несъзнато!
  Парите трябват защото правилата на този свят ги изискват ,но нека не са самоцел а резултат от едно отворено добронамерено състрадателно леко маскирано бизнес съзнание:))))) СЪ знание! изчистено от слабостите на мрака ,приело мрака като неосъзната светлина 🙂

 33. Женина Богданова каза:

  Чета и пак чета….
  Просто дишам.И ми е светло!

 34. Галя каза:

  Здравей Пламене :} Интересен блог. Днес много прочетох от него. Кое ме провокира да влезна? Цитат: „Бедните са по-скоро глупави. Или поне с много ниска финансова интелигентност. Но това е поправимо… (Най-малкото, можете да четете моя блог всеки ден, нали?!“ Започвам да се замислям за категорията към която би трябвало да се причисля, но ми се ще, поне на мен, да съм с ниска финансова интелигентност, което всъщност си е истина. :}

 35. anika каза:

  … много неща са истина в тази статия.
  Обаче-всеизвестно е, че парите на света са в еднакво количество. И като в скачените съдове ако един някъде става богат то някой друг по света обеднява.
  И много е опростено като се генерализира, че само ниската финансова култура е причина за бедността. Аз лично смятам, че много фактори играят роля.
  По света виждаме и други примери. Но никойне може да ме убеди, че в България тези с т.н.висока финансова култура са богатите , а другите бедни. Примери-дал господ. Истина е, че дори завършвайки уни печеленето и управляването на парите са последното нещо за което се говори или изобщо не се говори. Но и истина е, че докато едни се учат за да упражняват добре своята професия, другите-често не само без „висока финансова култура“, но и нисък коефициент на ителигентност по неведоми пътища намират начин да печелят по-вече от изучилите се. И често методите граничат с чиста наглост и безочие! Дано това да не се смята за финансова култура.

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes