8 неистини за неуспеха 23


„Пак се издъних!“, „Отново ударих на камък!“, „Защо все се провалям?!“

Ако някога сте си казвали някоя от тези реплики – или други подобни – много е вероятно да вярвате в някои „истини“ за успеха и провала, в които не е задължително да вярвате.

Понякога ме упрекват, че промивам мозъци, но аз не го отричам. Защото глаголът „промивам“ има доста значения. И едно от тях е да промиеш рана – с дезинфекционен разтвор. За да я предпазиш от инфекция.

Ако вашия мозък е инфектиран от който и да е от изброените по-долу митове за провала – значи и вие имате нужда от промивка.

Но дори и да не е така, може би все пак нещо от написаното ще ви накара да се замислите. И дори да започнете да мислите по нов начин.

Иначе, тази публикация би била пълен провал. 😉

Ето и моите

ОСЕМ НЕИСТИНИ ЗА НЕУСПЕХА

 1. Успелите хора са имунизирани от провал. Голяма, опашата лъжа! Историята и света около нас са пълни с хиляди примери на успели и уважавани личности, които са претърпели шумни и нееднократни неуспехи. Десетте хиляди опита на Едисон с електрическата крушка е може би най-известния пример в това отношение. Но е известно и че самият Едисон никога не е приемал това за провал.
 2. Щом се провалям – значи съм лузър! Само ако още вярвате в подобна глупост. Защото провалите и неуспехите са процеси – а не личности. И както вече разбрахме – най-големите също се провалят редовно.
 3. Успехът това е липса на провали. Все едно да кажеш, че в денонощието има само нощ. Всеки успех е стъпил на раменете на десетки, понякога и стотици провали. Неуспехите са само стъпалата, по които ще се изкачите до мечтания успех. Освен ако не се предадете и не закретате по обратния път надолу с увесен нос.
 4. Провалите трябва да се избягват. Това че в тъпото даскало ни наказват за грешките ни, до голяма степен ни е научило да се плашим от тях и да ги избягваме. Само че грешките и неуспехите са естествена част от процеса на израстване. Искам да видя поне един даскал, който не е падал на задника си – когато е бил бебе и се е учил да ходи. (Повечето от тях май са си падали по-често на главите, но това вече е друга тема…).
 5. Неуспехите ме отдалечават от успеха. Понякога е точно обратното. Стига да не оплакваме всеки провал с ред сълзи и сополи, а да си седнем на Д-то и да видим какъв урок се опитва да ни научи Вселената. Ако разгадаем посланието от поредния ни провал – значи сме с поне една стъпка по-близо до успеха.
 6. Няма смисъл да опитвам повече! Ако наистина го вярвате – вече сте в душевна кома. От нея се излиза трудно, но понякога хубав ритник в задника помага. Я се огледайте около себе си! Със сигурност ще видите хора без ръце или крака, без зрение, слух или нещо друго… И те не са се предали! Борят се с живота и отвоюват от него всеки ден, всяка минута… Ако имаш очи, уши, два крака и две ръце – значи ти липсва само сърце. Ама не „заешко“…
 7. Аз съм вечният неудачник! Щом вярвате, че все на вас ви се случват неприятностите, гафовете и провалите – не чакайте скоро това да се промени! Но ако приемете, че в живота не всичко е само черно или само бяло – може и да се измъкнете от омагьосания кръг на самосъжалението. За предпочитане е.
 8. Уморих се да се боря с живота! Сигурен признак, че ви трябва не само ритник отзад, но и един здрав бой. За това са приятелите… Животът е дар! Животът е приключение! Пътешествие…но не безкрайно. Няма да сме тук вечно и затова е престъпление да пропиляваме дните си в песимизъм, самосъжаление и обреченост. Ако сте толкова уморени – един ден ще (си) починете! И то за дълго…

Ако сте станали с лице към възглавницата (или просто сте с хемороиди в мозъка по рождение), сега ще завалят коментари как това е само напразно напомпване, т.е. въздух под налягане.

Всеки е свободен да вярва в каквото си иска. Включително и тези, които си мислят, че всичко е изгубено и няма смисъл повече да се опитва… след толкова много провали…

Аз пък избирам да вярвам, че след неуспехите рано или късно идва голям успех. И после още и още…

И нямам намерение да се предавам.

(това научих от една зебра):

httpv://www.youtube.com/watch?v=bx796zSg5gs

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

23 мисли относно “8 неистини за неуспеха

 • Марина Илиева

  „Сит на гладен вяра не хваща.“ Народна мъдрост
  Ритника само допълва картината…………

 • Валентина

  Къде го тоя с ритниците – много българи имат ( имаме ) нужда от такъв „супервайзър“.

 • Елена Петкова

  Да „удавиш“ и „сриташ с копита“ страховете, песимизма и отчаянието си! Добър урок/ритник :)!
  А въздухът под налягане движи балона и извън метафорите – той лети!Нали!

 • ковано желязо

  Добри съвети… Също така една доста интересна книга „Аз ще те направя богат“ от Пол МакКена, може да се прочете, заради поучителните истории в нея 🙂

 • Мария

  И все пак не може всички да печелим – ето и със зебрата, тя спечели, но лъвът остана гладен. Ако един печели, друг губи.

  • JDeel

   Мария, този въпрос изключително много ме вълнува. Идеята за това всеки да може да спечели, без за това да е необходимо друг да загуби.
   Да, така е в природата. Така е в момента и във финансовия живот. Но мисля, че това може да се пречупи. Все още не знам точно как, но някой ден ще стане 😉

 • Красимир Михайлов

  По-добра есенция на книгите на Ричард Марчинко – поредицата Свирепия, не съм срещал!

  Браво!

  Красимир Михайлов

 • fofolle

  Много мотивираща статия. Браво !
  Особено ми хареса тази хубава българка думичка лузър. Какво звучене само…

 • sunny

  Много ми харесва статията. В момента имам нужда някой здраво да ме нарита. Надявам се скоро да се измъкна от тази серия на неуспехите…

 • Гадаене

  Нека си признаем, че в България за да успееш или се издигнеш в кариерата трябва да извадиш връзки, само със способнисти не се стига далече, може би в Америка, но ние сме доста далеч

 • Владимир

  Повечето хора сме така когато се провалим това за повечето значи вечен провал и въобще да не се захващаме повече с нищо и никои, и се качваме на въртележката както пишеш в една от статите.Та дори твоите хора когато решиш да почнеш наново ти казват „нали помниш какво стана миналия път“ Всеки знае приказката падам ставам продължавам и така докато не стигнем до успеха трябва да се борим никога не става от първия път, но желаем ли нещо работим ли здраво(да трябва да се работи и то здраво) за да се полочи рано или късно ще имаме успех само трябва да не се отчайваме когато преминаваме през следвштия камък по дългия път на успеха.Поздрави на всички.

 • Кликатило

  Разума вървеше по пътя, вече изгубил надежда да срещне някой с който да си поговори, когато забеляза човек чиито очи бяха затворени, а лицето му ведро усмихнато.
  – Здравей – зарадва се Разума.
  – Здравей – отвърна радостно човека.
  – Какво правеше преди малко? – попита Разума.
  – Опитвах се да променя живота си – отговори човека.
  – Но как? – заинтригува се Разума.
  – Просто е, трябва само да мисля положително – обясни човека.
  – За какво?! – учуди се Разума.
  – За това, което искам да ми се случи. Да стана богат, известен, такива работи . . .
  – Искаш да кажеш, че мислиш, какво трябва да направиш за да станеш богат и известен – уточни Разума.
  – Не, не, не разбираш! Няма нужда да правиш каквото и да е, просто трябва да мислиш за това какво искаш да постигнеш, а не как да го постигнеш. Това е силата на положителното мислене.
  – Искаш да кажеш силата на положителното желание?
  – Не, това е мислене! – ядоса се човека.
  – Но как, ще постигнеш нещата които целиш, ако само мислиш за тях, но не и за начина по който да ги постигнеш? – упорстваше Разума.
  – Трябва силно да вярваш и всичко което желаеш ще се осъществи.
  – Значи това е силата за осъществяване на желанията чрез вяра – поправи се Разума.
  – Ти нищо не разбираш, основното е мисленето. Първо мислиш за това което желаеш, след това трябва да повярваш, че ще се осъществи и накрая Нещо се случва и всичко за което си мислил става реалност.
  – Какво се случва?! – обърка се Разума.
  – НЕЩО, толкова ли е важно какво? Всякакви неща могат да се случат, които да доведат до осъществяване на желанията. – раздразнено отвърна човека.
  – А ти вземаш ли някакво участие в нещата които се случват? – попита Разума.
  – Не разбра ли, аз просто мисля и нещата се случват.
  – Значи разчиташ, нещо да се случи, докато мислиш за нещата които желаеш? Това не се ли нарича късмет, не си ли оставил съдбата си в ръцете на случайноста?
  – Каква случайност бе, не ме ли чуваш? Всичко идва от положителното мислене. Мислене, замисли се малко.
  – А досега осъществило ли се е някое от желанията за които мислиш? – прояви интерес Разума.
  – Ти какво целиш, бе – разкрещя се човека – да ме превърнеш отново в песимист, в човек без бъдеще? Да ме съсипеш? Махни се от тука и ме остави да реализирам мечтите си, не ми губи времето с безцелни разговори.
  И Разума продължи по пътя си . . .