Българският Джизъс 15


Не са само евреите – българите също сме богоизбран народ. Само дето май не един и същи Господ ни е приютил под крилото си…

За евреина Христос се разказва, че проповядвал едно странно учение: „Бог е Любов!“.

Българският Джизъс най-обича да мрази.

И го прави нон-стоп. С голям кеф. И неизчерпаема енергия…

Българинът открай време си мрази управниците. Независимо колко са леви, десни, в центъра или където и да е другаде.

Мразехме Жан Виденов, мразехме и Костов (не казвам, че е било без основание). Успяхме да намразим и Царя, а Бат Бойко също е на път да разбере колко „обичлив“ народ сме. Който и да дойде след него –  рано или късно и него ще намразим.

Щото така сме научени. И мразим да учим нови неща…

Мразим си политиците, мразим си правителството, мразим властта, мразим системата, мразим държавата, работата си мразим, мразим шефа, мразим колегите, мразим половинката, мразим роднините на половинката, мразим комшията…

… даже себе си мразим. Най-много.

Щото – колкото и да плюем другите – дълбоко в треперещата ни от омраза балканска душичка се крие една истина: сами сме си виновни. Чат-пат излиза на светло и ни боде право в сърцето. И едно тънко гласче почва леко да ни шепне в ухото:

„Като не ти харесва държавата – що не се махнеш? Като не си доволен от работата си – що не я смениш? Като плюеш правителството – що не се кандидатираш ти да оправиш държавата? Жена ти била такава и онакава – ми смени я, де?“

И други такива…

Когато заговори това гадно гласче, единственото, което се сещаме да направим е да го заглушим.

Има много начини. Да надуем чалгата до дупка. Да се загледаме в поредната безсмислена сапунка. Да го удавим в евтин алкохол…

Но най-сигурно е да го удавим в море от омраза.

Това поне го можем. Ех, как го можем! Никой не може да мрази толкова добре като нас. Ни-кой!

Поне в едно нещо да сме най-добрите… Голям кеф!

Ей такива хора сме ние, българите – мразещи…

Вярно, не всички… но пък са прекалено малко изключенията…

И аз мразя повече неща, отколкото са тези, дето ги обичам. Но вече ми дотегна от толкова омраза. Задушавам се…

Но не ми се ходи другаде. Може и да е мазохизъм, но си обичам родината. И роднините. Даже себе си все още обичам (макар че, понякога доста се караме).

И знам, че само любовта ще ни спаси.

Като индивиди – но и като нация.

За Бога, братя – обичайте се!

Амин.

httpv://www.youtube.com/watch?v=njTYtDqbHyo

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

15 мисли относно “Българският Джизъс

 • Петя Димитрова

  Така е! Тъжно, но и оптимистично, защото ако искаме можем да го променим. Само ако искаме!!!

 • Марина Илиева

  Негативизъм не, но имам забележки!
  Едва ли не трябва да изпитваме вина за емоционалните си сътояния. Омраза! Силно казано за моя начин на възприеманае на българската действителност, но че ме е яд понякога – признавам. Много е сложно! Като въпроса за яйцето и кокошката! Къде е причината? Не е ли това една масова култура налагана от медиите? (Защото каквото да си говорим, медиите са мощен фактор за манипулиране на общественото мнение) Или читателя е толкова зажаднял за зрелища, че не се интерсува от друго.
  Отворете който и да е вестник! Ако откриете една статия, която да предизвика национална гордост или да мотивира деня на българина или просто да предизвика усмивка, ми се обадете (черпя една вечеря).
  Отвсякъде ни залива престъпност, далавери, проституция………..
  Какви индивиди да формира това? Мразещи!!
  Прочетох прекрасната притча за чашата мляко……….но е толкова плах опит за показване на другата страна на човешките взаимоотношения, че се боя да не остане малък слънчев лъч в облачно време.
  Около нас има толкова много хора, моито ежедневно извършват героизъм!!! Като се започне от тези които прославят името на България по световните сцени, медицина, нови технологии и се стигне го тези които оцеляват с нечовешки усилия в бруталната ни действителност. Покажете ни героите на новото време. Не тези от криминалната хроника, а другите истинските, забравените!! Къде са?Тези които са като нас и на които с топлина в очите бихме дали чаша мляко…….
  Статията не предполага кометари и дебат. Тя казва всичко абсолютно както е , но не предлага решение на проблема, нито дискусия, която да предизвика решаването му!!!
  Съжалявам че съм отвратително откровена и мога да разсърдя някого, но за да ме накара някой да си размърдам мозъка и да напиша нещо, е необходимо не да ми казва колко съм мразеща, а да ми покаже кого да заобичам. Защото ако се зачете или заслушате по новините, просто няма такива. Ето и статията за чашата мляко…..
  Нещо се случва някъде в „приказките“. Все едно е четиво на братя Грим. Много е хубаво, прекрасно е, но си казваш:
  – В България няма как да се случи…….
  Защо никой не се обръща към драгия читател и не го направи съпричастен с проблема, с въпроса – Хей, ти на кого би дал чаша мляко?
  Сигурна съм, че ако обърнем поглед към себе си, към собствената ни действителност, хората които ни заобикалят, ще открием ГЕРОЯ на НАШЕТО време.
  Все някой някъде навън е идеален, а тук е „мазало“!!

 • Чъд Цанков

  Браво Пламене!

  Страхотна статия!
  Но моля те напиши и продължение.Например за Зависта.

 • Марина Илиева

  Чъд, завистта, както и омразата са абстрактни понятия когато са извън контекста на собствения ни живот. Всеки си кава – Това не се отнася за мен! Аз не съм такъв! Да си безразличен е по-страшно от това да мразиш. (Нека си спомним Ботев.) Излиза, че омразата не е толкова страшна, когато индивида който я притежава, притежава равна по сила ОБИЧ в сърцето си.
  Нека ти задам въпроса по следния начин:
  Ти КАКВО мразиш?
  Като толкова те вълнува завистта, отговори ми –
  Завистта в черния регистър на скалата на човешките емоции ли е или сила провикираща собствените възможности.

 • Марина Илиева

  А, да………песента е тоно в десетката!
  Тя пък колко въпроси провокира……………….
  Можем да отворим нова дискусия.
  Незнам напоителен ли ми е коментара, но някак не се сдържах:)))))))

 • Любка Лазарава

  Вярно и точно, но нали сами решаваме,какво да четем,гледаме ,слушаме ,може би този избор е решение на много от въпросите ,които си задаваме. Не копувайте вестници ,които не ви харесват,по този начин ще се промени тяхното съдържание.Сами решаваме дали да обичаме-мразим,за се радваме на успеха или да завиждаме.Забравихме да вярваме в доброто,да се обичаме,да се уважаваме и най-важното ,че живота е един и много кратък .Хубава тема!

 • Георги Андреев

  Абе ей шматки, стига сте си живели във розовия свят…. цените на всичко се вдига, само шибаните заплати не се вдигат, какво предлага държавата на своя българин, та после да не я мрази… безхаберие навсякъде, корупцията е на лице, не може да ми идва сметка от топлофикация 550 лева за месец Май Юни Юли…. като сме на бойлер, а парното не го пускат по това време на годината… Как да са доволни гражданите ? Уредил се някой тъпанар към някоя фирма да взима по 1000-2000 лева на месец, за никаква извършена работа и после плюе обикновения човек що мразел… като отиде в чужбина що не мрази?

 • Георги Андреев

  И моля ви не показвайте своята простотия и селяния със такива снимки и заглавие…. за някои хора това е надежда в живота. Говорите защо сме се мразели, а в същото време потъпквате интересите на други хора.

 • Христо Вълканов

  Пич, земи се в ръце. Аз лично мнразя само 1 нещо… и това е скапания начин по който си си написал статията…

  Между другото, относно теорията „ако не ти харесва, оправи го“ или „сами сме си виновни“.

  1. Управник не става нито най-можещия нито всеки желаещ! В момента управниците няма да споменавам как се избират, но мен ако питаш по време на избори дори не се броят и гласовете, ами просто пускат някакви числа и после ходи доказвай кой крив и кой прав.

  2. Като сами сме си виновни, кажи ми как да помогнем на света без да свършим в някоя канафка! (варианти като код за безсмъртие не важат!). Кой е виновен и кой не е, е съвсем друга тема…

  Колкото до омразата… пич, както казах, омразата не е само при българите… ама нали трябва да си свалиш розовите очила за да го видиш?

  Единственото правилно нещо в статията е че трябва по-малко омраза, защото както се казва: „Накажи лошия с любов“, но пределено не трябва и да се толерират простотиите на управляващите дупетати и така наречения „елит“.

  Научи се да пишеш, научи се да мислиш, научи се на уважение към чуждите религии и после пиши такива статии, защото така навместо да покажеш колко си умен, тъпотата ти лъсва като гол гъз на черен фон!