Пламен ТМ (Твърде Много) 12


Казват, че това, което не ни убива – ни прави по-силни. Бих допълнил също така, че което не може да ни обиди – може поне да ни направи по-мъдри. Освен ако… не сте от зодия Овен. Като мен…

Моите родители са се разделили (развели) когато съм бил само на 7. Майка ми ме е отгледала (и мен, и сестра ми) почти сама. И със сигурност не й е било никак лесно…

Със сигурност също и тя – като всички други хора – си има недостатъци и кусури. Случвало се е да си изпуска нервите (въпреки че не е от същата зодия, като мен) и да казва неща, за които после съжалява. (Ако на някой от вас не му се е случвало подобно нещо – значи просто е лъжец).

Много често, когато беше ядосана на някой мой лош навик (или просто ядосана на собствения си живот… може би), майка ми изкрещяваше по мой адрес следната реплика: „Същия си, като баща си!“.

Ставаше ми болно (все пак, въпреки неразбориите помежду им, аз си обичах татко… обичам го и до ден-днешен… лека му пръст), но търпях. Все пак тя ми беше и майка, и баща, т.е. единственият родителски авторитет вкъщи.

Да, ама пък все пак съм Овен. И един ден не успях да си затрая.

След поредното „Същия си, като баща си!“, не се стърпях и й изкрещях в отговор: „А ти на кого искаш да приличам?! На комшията ли?!“.

По онова време бях вече с една глава по-висок от нея, но не мисля, че това я стресна. А истината в моите думи.

Повече никога не чух от нея онази реплика… (Може пък с годините да е осъзнала, че все пак аз и татко сме твърде различни… в някои отношения).

Поводът да се сетя за това точно днес е една не особено весела „случка“ във Фейсбук. Съвсем случайно открих, че една жена, която никога не съм познавал наживо (но се знаеме „задочно“ от години и през цялото това време сме били в прекрасни приятелски отношения) ме е „разприятелила“.

Потърсих причината и намерих, поне, повода. Друга наша обща приятелка пуснала в нейния профил апел към приятелите си – да ме подкрепят в тазгодишния конкурс на Webit за „Най-влиятелна онлайн личност“ (Споко! Няма да давам линк и няма да ви моля да гласувате!).

И това подразнило някои хора. Включително и въпросната доскорошна приятелка. „… и на мен ми дойде в повече фръцкането му и аз го отприятелчих.“, написала.

Е, няма да крия, че малко ме заболя. Такъв съм си. Овен…

Овенът обича да бъде пръв в избраното от него поприще. Свободомислещ е, разточителен с времето и материалните придобивки. Умира да бъде водач, съпровождан от шумни фанфари и възхитени погледи. Но не очаквайте от него проницателност, такт или покорство. Типичният Овен вероятно се е бил сврял зад вратата на обора, когато Бог е дарявал тези качества.

Линда Гудман, „Слънчевите знаци на Зодиака”

Сигурно има основание на хората да им писне от овнешките ми напъни и „фръцкане“. Толкова да им писне, че даже да си направят труда да ми лепнат една кратка психологическа характеристика: „Тоз човек ми дойде твърде нервен, твърде недоволен от всичко, твърде мрънкащ, твърде незнаещ какво иска… и го отприятелчих. Сори, неговите каузи са винаги прекалено едностранчиви и егоистични.“.

Сигурно довечера няма да мога да спя. След тези думи…

Ще се въртя (като шугав) в постелята и ще се самоизяждам и самобичувам. Може даже да стана и да почна да си бия главата в стената. Любима поза на повечето Овни…

А може и да пропусна. Или да не спирам с фръцкането и едностранчивите си каузи…

Овенът е най-сърдечен и великодушен от всички слънчеви знаци. Не е жесток. Езикът му може да бъде подигравателен, язвителен или направо злъчен. Гневът му се разразява като мълния, но обикновено преминава преди жертвата да е разбрала какво става, и доволна, наивна детска усмивка отново грейва на лицето му. Нека си спомним за един невъздържан Овен, Никита Хрушчов, който в изблик на гняв свали обувката си и затропа с нея по трибуната на ООН пред очите на телевизионните зрители от цял свят. Бил пренебрегнат, а нима тактът значи нещо за Овена, когато го пренебрегват? И стана тя каквато стана. Но същият този Овен бил дълбоко съкрушен, когато се разминал с възможността да се порадва като дете на Дисниленд.

(пак там)

Каквото и да направя – ще го сторя по мой си начин.

Такъв съм си.

Мога да бъда и друг – само за да не ви развалям настроението и да ви троша хатъра.

Но пък тогава няма да съм себе си…

А това няма как да го допусна.

httpv://www.youtube.com/watch?v=WTXzOC9Uu3g

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

12 мисли относно “Пламен ТМ (Твърде Много)

 • radislav

  Неизбежно е, не го взимай присърце. „…твърде нервен, твърде недоволен от всичко, твърде мрънкащ, твърде незнаещ какво иска…“ Явно изобщо не те познават 🙂

 • Tania Jordanova

  Като човек ,който редовно чете твоите писания намирам ,че те понякога са смешни,провокативни,друг път са тъжни,романтични,но никога не са скучни.Като дъщеря на овен и като истинска лъвица те разбирам.Но по -важното е да си истинския ти отколкото дали ще се харесаш на някой. Да сме истински спрямо себе си ни помага да срещнем и истинските хора ,които да ни харесват.

 • Илиана Илиева-Дъбова

  Най-важно е да бъдеш себе си, какво от това, че на някой не му харесва? Хората трябва да се оценяват по това какви са, а не какви искаме да бъдат. Така че, изобщо не се главоболи.
  Поздрави за таланта, който притежаваш и който щедро раздаваш.

 • Иван

  След поредното “Същия си, като баща си!”, не се стърпях и й изкрещях в отговор: “А ти на кого искаш да приличам?! На комшията ли?!”.

  Подобно нещо се беше случило преди години и на мен, обаче в училище. Нещо не бях на кеф в един от часовете, а съучениците си лафеха с даскалката. Изведнъж някой каза, че синът и много приличал на съпруга и , а както казах не бях на кев, много викове много нещо, и като се изцепих – А на кой да прилича, на съседа ли. Мълчание, след което смях. Потънах в дън земя. Все пак това си беше обида, все едно я наричам к…..а. Дано ми е простила, за тези мои младежки изблици 😀

 • силвия георгиева

  продължавай в същия дух ! светът има нужда от истински хора, а не от нагаждачи!

 • Ивалина Ташева

  Време ти е за ваксина „антиобида“ 😉 Трудно изгражда имунитет, но пък с него се живее страхотно 🙂 Ти май си я поставил, но когато те споходи вирус се усеща все още 😉