In vino veritas, in aqua sanitas 8


wine

Днес е първи февруари. Освен, че е Трифоновден (празник на лозарите, а оттам и на виното), едно време това беше и началото на „Месецът на трезвеността“.

Да има отделен месец на трезвеността, някак си подсъзнателно предполага, че през останалите 11 месеца е приемливо да се натряскваме всяка вечер, без никакви угризения. (Преди време от КАТ пък бяха издигнали един не по-малко абсурден лозунг: „Пазете живота на младите!“. Подсъзнателното продължение на тази гениална сентенция беше, че можем преспокойно да газим бабички и старци на преклонна възраст… ама то от КАТ какво умно да очакваш?!)

Виното е не само ежедневен, но и изключително древен спътник на Човечеството. По нашите земи (за разлика  от земите на инуитите, например), виното е традиционен гост на трапезата и повод както за бурно веселие, така и за грозни сцени, завършващи понякога и с трагични последствия.

Древните гърци са считали ферментиралия сок от грозде за твърде силно питие – и затова са го разреждали с вода. У нас – още от времето на турското робство – отделни кръчмари също са възприемали тези византийски номера, но мотивите им са били по-скоро икономически, отколкото здравословни. С присъщото си чувство за хумор, българският народ нарича процедурата по тайното разреждане на виното с вода – „кръщаване“.

В годините на народната власт се възприема и друга мода – възкиселото домашно винце да се разрежда с лимонада. Тази гледка би могла да докара някой ортодоксален французин до инфаркт… но от друга страна, именно франсетата са на едно от последните места по сърдечни заболявания в света. И една от главните причини за това е именно редовната консумация на червено вино.

Римският историк Тацит (да не се бърка с популярното лекарство срещу киселини, включително причинени и от кисело вино) ни е оставил ред любопитни свидетелства за ролята на виното в различни народи от онова време. Германските племена, например, са го използвали като серум на истината (няколко века преди Гестапо). Нито един племенен съвет не е ставал без предварително членовете му да са се наквасили достатъчно с божествената напитка. Понеже са смятали, че никой не може да бъде неискрен в полупияно състояние, така те са си гарантирали откровеност и прозрачност по време на племенните дебати. (Сигурно са ставали и сакатлъци, но виното превръща във варвари и много по-цивилизовани народи…).

Българите, например, винаги сме били народ на крайностите. От една страна, не съм чувал друг държавен глава (освен нашия хан Крум) да е изкоренявал лозята в цялото си царство-господарство. Но пък за самия него се знае също, че е пил вино от черепа на византийския император Никифор – което (освен, че е върха на мачовското перчене) е и сериозна проява на двуличие – след като си лишил всички останали от удоволствието да сръбнат винце, та дори и от по-прости съдове и чаши.

Не можем да признаем обаче, че за разлика от много други народи, изправени пред сериозната дилема – ракия или вино?! – нашия народ е намерил най-соломоновското решение: „И бира, чедо, и бира!“ 😀

С две думи – честит ви месец на трезвеността!

И наздраве!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 мисли относно “In vino veritas, in aqua sanitas

 • Антон Ранчев

  ОК, и в клипчето и в анотацията към днешният празник „ЧЕРВЕНО ВИНО“ .
  Ама ми се ще да добавя и още нещо , то си е мое не го дава на никого (към списването ти за КАТ)
  1975 година
  За мен е важна, не знам за другите. В Карлово и околностите започнаха снимките на филма „Войникът от обоза“ . Светлана Тома, Анатолий Кузнецов, Владимир Басов, Стефан Данаилов – все ИМЕНА от екрана и афишите. Те присъстваха в ежедневието на града ни. Аз – млад , наперен, всезнаещ постъпих в редовете на родната милиция. Гордеех се много. Бях първият старшина със средно образование в нашият град ако не и в окръга. Точно по онова време научих и един страхотен виц за новите милиционери. Ще го кажа, не мога да си мълча.
  Изпит за милиционери. Комисия от трима полковника и един майор.
  Влизат един след друг млади момчета и излизат бързо, на нито един от въпросите не са отговорили. Така няколко часа.
  Накрая влизам аз. Добър ден- казвам. Те се стъписват, гледат ме трисейтина секунди немигащо.
  Момче, не сме сигурни дали ще издържиш изпита, за това ще те попитаме нещо обикновенно и лесно.
  З А Щ О В Л А К А Т Р А К А ???
  Ще Ви кажа, но ми трябват – черна дъска, тебешир и гъба.
  – ?????
  За да Ви го обясна визуално и аналитично.
  След двадесетина минути четирима яки милиционера носят необходимото и аз започвам:
  За да разберем защо влака трака трябва да си го представим като цяло- рисувам на дъската целият влак. – Така погледнато, виждаме , че той се състои от локомотив , фургон и вагони за пътниците. Машината служи да тегли влака и да го предвижва от гара до гара, значи за момента можем да я елеминираме т.е. изтрием от дъската-изтривам нарисуваното подобие на локомотив.-Остават фургона и вагоните. Фургона е със специално предназначение т.е. изпълнява секретни функции а ние нямаме пълномощия да го разглеждаме, съответно го премахваме и него от дъската. Остават вагоните. Те са първа и втора класа, вагоните от първа класа няма да ги разглеждаме, те са за ВИП пътници, премахваме ги и тях. Остават вагоните втора класа. Но те са еднотипни, значи изтриваме всички без един, ще разгледаме по обстойно него. Какво представлява той: купета за пътниците с коридори, тоалетни, седалки и място за багаж, които са поставени върху рама поемаща целият този товар. От своя страна към рамата е прикрепена колесната система позволяваща на това нещо да се движи по релсовият път. Такаааааа. Значи спокойно можем да изтрием и горната на част на вагона, погледнато детайлно рамата само служи за прикрепване на горната и долната част, т.е. тя е междинно звено. Изтриваме и нея. Остават само осите и колелетата.
  Поглед върху тях и ние откриваме, че те са абсолютно еднакви. Няколко групи с по две колела. Значи можем да изтрием и тях като оставим само една ос с две колела. Но оста само крепи двете колела, премахваме и нея, така и едното колело ще отпадне и ще остане само едно. Ще разгледаме него(всъщност само те се движат по реслите). Какво представлява ТО, ТО представлява кръг, но ние знаем от древноста формулата му – двапътипиернаквадрат(сложничко е но се учи)- която съдържа цифрата две, не ни трябва-махаме я(не сме двойкаджии), ПИ-константа-3.14……., R-стандартизиран по БДС-махаме го и него и остава КВАДРАТА!!! Всеки знае, че квадрата има четири страни и когато той се търкаля ТРАКА . Ето защо влака трака.
  Е, комисията постоя няколко минути мълчаливо, немърдащо и недишашто. Аз излезнах и след два дни ме се обадиха, че съм назначен за командир на отделение в нашето управление на милицията.
  Това е.

   • Антон Ранчев

    Пламка, те историите са за това, да се показват. А ЧОВЕК си е извор на такива неща. Все по нещичко.
    Благодаря ти (имам учители и се уча от тях)

 • Анастас Мавродиев

  Като сме започнали с разкази ще предложа този 🙂

  За жените, виното и още нищо
  Във първи клас баба ми каза “ Опитай,
  попарка със винце и хляб надробих.
  Ще станеш по-умен от своя учител!”
  Аз казах: “Не искам да пия!” Но пих.
  В “Английската” влязох и срещнах Мария
  (за нея написах и първия стих)
  Но чух глас насмешлив: “Пийни! Целуни я!”
  Аз казах: “Не искам да пия!” Но пих.
  Завърших училище, взеха ме “в строя”
  В жена на полковник се страстно влюбих
  Ефрейторът рече: “Пий, брат- и е твоя!”
  Аз казах: “Не искам да пия!” Но пих.
  Решен бях ерген да остана до края
  Но врат пред олтара най-сетне превих
  Нахлузих халката и… паднах от рая
  Тогава не исках да пия. Но пих.
  Жена си оставях да спи незавита
  И щерка си с рядък талант удивих-
  написах есето й: “In vino veritas”
  Но…в виното истина сам не открих.
  Готов съм да срещна Смъртта с празна чаша
  За тази жена капчица не спестих
  Животът без вино изглеждаше страшен
  Сега и да искам да пия, не бих…