Банкиране от бъдещето с UniCredit Bulbank


bulbank

Тази сутрин имах честта и удоволствието да присъствам на поредната блогърска среща, организирана от UniCredit Bulbank (отново благодаря за поканата на Георги Грънчаров – експерт по онлайн комуникации в банката).

И този път поводът беше представянето на нещо ново, свежо и иновативно – новооткритият банков „филиал на бъдещето“ в Бизнес Парк София. (Предишният път от УниКредит Булбанк ни представиха своя корпоративен блог, а ние – като „професионални аматьори“ в тази област – дадохме своето мнение и съвети). На срещата присъства лично и г-н Левон Хампарцумян – главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Ако сте свикнали банковият клон да е едно скучно и стандартно място, в което чакате на безкрайни опашки и „благославяте“ на ум мудността на касиерките като постоянно си гледате часовника – ще останете много приятно изненадани от това място. Защото главното тук е, че Клиентът наистина се чувства по коренно различен начин. (И главната буква никак не е случайна).

Проектът е пилотен не само за България, но и за цялата мрежа на банката в Централна и Източна Европа. Всичките технологични новости и нововъведения са описани подробно тук и затова няма да ви занимавам с описанието им. Вместо това ще ви разкажа как се чувства човек, влизайки на това място.

Всъщност, усещането, че този банков офис не е точно „като другите“ започва още отвън – по няколкото огромни витрини няма нито една от стандартните рекламни пана на банката и нейните услуги.

Влизайки те посреща не само усмихнат банков служител (както ни обясниха, това не е отделна, „портиерска“ длъжност, а всеки от служителите в клона изпълнява тази функция на ротационен принцип), но и… специално подбран аромат на грейпфрут. (Според Джонатан Блекни от екипа на I-AM – бранд консултантска компания, специализирана в създаването на customer experience решения и консултант на проекта – това също не е случайно).

Вдясно е зоната с модерни банкомати, от които не само може да се теглят – но и да се внасят пари, както и отделен кът за онлайн банкиране. На практика тази секция от филиала е достъпна за клиентите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. (Много ми се ще във всички банки да беше така и се надявам примерът на UniCredit Bulbank да бъде заразителен).

В целия клон има безплатен Wi-fi достъп за клиентите – а паролата за достъп е изписана на бележката с автоматичния номер, който получавате от системата за управление на входа. Ако вече сте клиент на банката, можете да пъхнете картата си в тази система и тя автоматично ще ви упъти към съответното гише, тъй като помни най-често използваните от вас  услуги при предишните ви посещения.

Но това, което несъмнено ще привлече вниманието ви в тази зона е огромната интерактивна стена точно пред очите ви. Реално това е един гигантски таблет, чийто информационни менюта се управляват с докосване с ръка – точно както при таблетите и някои смартфони. (Някои от нас не устояха на изкушението да си поиграят с тези функции…).

Вляво пък е зоната за изчакване, в която можете да се настаните на удобните дивани и да погледате новини на екраните, окачени към тавана или да изпиете едно кафе на масичките отпред (и тук усещането е по-скоро като в модерна кафе-сладкарница, отколкото за банков офис).

Нещото, което мен лично много ме впечатли е, че офисът на банковия мениджър е разположен в самото начало на клиентската зона и е с напълно прозрачни стени, така че – в пиковите часове или когато просто има нужда – самия мениджър да замести някой от служителите си и да обслужи клиента.

Въобще, цялото усещане е, че на това място Клиентът наистина е цар.

И ако не ви се вярва – съвсем лесно можете да проверите това сами!

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО съм публикувал тук.

httpv://youtu.be/nR1FApfsLFQ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.