SEO без шапка (и без вманиачаване) 18


снимка: www.sxc.hu

Нека да си кажа от самото начало: не съм против SEO-оптимизацията по принцип! (Опазил ме Бог, освен „противници“ във футбола да ставам съпeрник на Огнян Младенов и в професионален план! 😉 )

Това, на което не съм привърженик е вманиачаването на тази тема. Защото, както всеки друг аспект на уебдизайна и Интернет-маркетинга, SEO също е едно необятно море от информация. А на всичкото отгоре, нивото на това море се покачва не с дни, а с часове. И човек лесно може да се удави (ако не може да плува) или пък водата просто да му стигне до гушата. Ако само се кисне в нея и не се занимава с нищо друго…

Без съмнение, оптимизацията за търсачки (всъщност, в 99% става въпрос за оптимизация за търсене предимно в Google) е нещо много важно за всеки фирмен или какъвто и да е друг сайт. По този въпрос няма две мнения. Проблемът е, че в самата философия на SEO има прекалено много течения, мнения и схващания – немалка част от които са взаимноизключващи се и противоречиви сами по себе си. И дори на специалистите им е трудно да се ориентират – още повече, че Google променя правилата прекалено често. А и правилата не винаги са прозрачни. (Хората от най-популярната търсачка винаги крият по някой коз в ръкавите си и на практика никой, освен самите тях, не знае алгоритъма за класиране на сайтовете по търсене за ключова дума или израз). Всичко това е не само объркващо, но и доста изнервящо. В резулат на което доста от т.нар. SEO-мастъри са големи нерваци (споко – шегичка!), а на „новобранците“ (като мен самия) въобще не им се стъпва в това блато. (Ако се върнем на сравнението с море – бързо ще ви хване „морска болест“, а нейните признаци са известни на всички).

ЧЕРНИ И БЕЛИ ШАПКИ

От гледна точка на одобрението на Големия Брат (Гугъл), всички техники за SEO-оптимизиране се разделят на два вида: „черни“ (black hat) и „бели“ (white hat). (Според други има и трети вид – „сиви“ шапки – но да не издребняваме чак дотам). Разделението е същото, както в магьосничеството, където също има „бяла“ и „черна“ магия. И това е доста удачен езиков избор – да владееш СЕО-изкуството си е наистина вид магия и най-добрите в тази област могат спокойно да бъдат наречени „магьосници“. Разбира се, не липсват и шарлатани – включително и по нашите географски ширини – които ще ви вземат парите само за да регистрират сайта ви (и то не ръчно, а с помощта на съмнителен софтуер) в стотици Интернет-портали и директории…което не само, че не е SEO-оптимизация, но в повечето случаи дори ще се окаже мечешка услуга.

SEO „шапките“ имат и друга много важна характеристика – цветът им е доста променлив. Методите, които ползвате днес като „бели“, много лесно могат след време да бъдат счетени (пак от абсолютния монополист Google) за некоректни и да минат в графа „черна магия“, а сайта ви да бъде шамаросан зад врата (Големия Брат обича да наказва провинилите се поданици и го прави без да му мигне окото).

ЧТО ДЕЛАТЬ?!

Всичко това наистина може да охлади ентусиазма на всеки новопрохождащ в тази сложна материя и да ви накара да намразите всякакво SEO (а и Google – и то не без основание). И е факт, че огромен процент от сайтовете не са оптимзирани (макар че, не само това е основната причина). Но пък същият факт е добра новина за фирмите и лицата, които предлагат тази услуга – все повече хора ще ги търсят, тъй като не могат да се оправят сами в тази бъркотия. (А дали пък всичко това не е някакъв пъклен заговор на самите SEO-мастъри и Гугъл?! Нищо чудно…) 😉

В никакъв случай не се изживявам като специалист по SEO (както подчертах нееднократно), но все пак за последните десетина години съм имал честичко вземане-даване с правенето на сайтове и тяхното популяризиране. И макар че, в това поприще също се оценявам само като професионален аматьор, все пак ще си позволя да дам няколко прости съвета относно SEO-оптимизацията:

 1. Следете най-актуалните новини относно тази динамична тема и експериментирайте смело! Ако някои нови или пък стари тактики ви носят желания резултат – прилагайте ги без да се колебаете! Понякога ще грешите, но това е напълно в реда на нещата. Глупакът се бои от грешки, а професионалистът се учи от тях (и просто прави нови).
 2. Направете поне елементарна оптимизация на сайта си! Има правила, които са безспорни и 100% ще ви бъдат само от полза. Голяма час от този процес може да бъде автоматизиран в зависимост от софтуера който ползвате (SEF-компонентите в Joomla CMS, например или плъгините за WordPress).
 3. Ако имате фирмен сайт или сайта ви е с комерсиална насоченост (онлайн магазин, примерно) – задължително ползвайте услугите на SEO-специалист. Заслужава си, а у нас тази услуга все още е сравнително достъпна като цена. (С чиста съвест бих препоръчал SEOM, защото знам кой стои зад тази фирма и каква е професионалната му репутация в тези средил Разбира се, има и други фирми в бранша и всеки може да направи сам избора си).
 4. Не слагайте черни шапки! Някой от тези трикове са толкова прости, че изкушението е голямо. Но наказанията на Гугъл също не са малки, а освен това Големия Брат е и доста злопаметен…
 5. НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ И НЕ СЕ ВМАНИАЧАВАЙТЕ! Времето, с което разполагате за работа по сайта си е ограничено – и със сигурност няма да ви е достатъчно ако тръгнете да спазвате абсолютно всяка SEO-препоръка или да прилагате всеки нов трик. Освен ако това не е най-главната ви цел (в което силно се съмнявам).

И накрая, един много специален съвет. (Не си спомням кой и къде го беше казал за първи път, но съвета наистина е от чисто злато:

НЕ ПРАВЕТЕ САЙТОВЕ ЗА ТЪРСАЧКИТЕ – ПРАВЕТЕ ГИ ЗА ХОРАТА!

(Обърнете внимание и на картинката горе вляво. Изборът й никак не е случаен – човекът е пред SEO, а не обратно!)

Останалото е просто суета…

(В някоя следваща шътокуа, ще ви разкажа как преди 3 години направих един сайт без да ползвам абсолютно никаква SEO-оптимизация – и въпреки това той стана изключително популярен, посещаван и полезен за огромен брой хора).

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

18 мисли относно “SEO без шапка (и без вманиачаване)

 • райна

  Сайтовете са за хората, не за търсачките! Мислиш ли?
  В последната фирма, в която работех се правеха страшни хватки, само и само сайтът да се хареса на гугъл. А това, че на хората, които четат им се премрежваха очите и се усъмняваха в здравия разум на пишещите (не друго, а обяви за имоти)… еми…
  После пробвах фрилансърство. Там пък всеки втори проект е опит да се сложи ъъъ сива шапка, а всеки трети – откровено черна.
  Особено ме грабна разнообразният софтуер за създаване на статии, които да се четат от ботовете на гугъл. Някак хората стават откровено излишни 🙂
  хич не съм специалист, признавам, само наблюдател (от мърморещите)

 • Веселин

  В SEO шапки няма 😉 Има похвати дето бачакт дълготрайно, такива, които изобщо не работят, и такива които правят ефект тип 10 минути слава. Според зависи всеки сам си избира. А в основата на изкуството на SEO-то е да направиш сайт, както за търсачките, така и за хората 😉

 • Труден

  Пламене, аз съм дърводелец, но не сека дървета, не разбичвам дъски, не правя талашитени бордове, бои, лакове и винтове.
  Аз правя мебели с нещата, които другите са направили за мен.

  SEO-то е ВАЖНО, но както мога да направя мебел без винтове, боя и лак, и пак да се харесва и да се поръчва, така мога да направя web site без познания за SEO и пак да стане известен и четен.

  Нека оставим на професионалистите нещата, които не ги можем.
  Така ще имаме време да станем професионалисти в онова, което ни харесва и го можем.

  Прав си, че трябва да правим блогове за хора, а не за търсачки, но ако го нямаше Facebook, без SEO знания, ти щеше да имаш няколко читателя на месец.
  Не забравяй, че на твоите няколко хиляди „приятели“ във Facebook не им трябва Google, за да те намерят. Ти им се пъхаш под носа всеки ден.
  Сега помисли какво щеше да е без тези няколко хиляди ФБ приятели.

  И кажи ИЗВИНЯВАЙ на Оги 😉

  • Пламен Петров Автор

   Задължително се извинавам – когато осъзная, че не съм бил прав. В случая, не смятам, че съм обидил Огнян или който и да било друг…

   Преди време сигурно бих се обзаложил с теб, че мога да направя нов сайт и за няколко месеца той ще има не по-малко посещения от този блог – без нито едно линкване от моя страна във Фейсбук…

   …но към днешна дата не мисля, че трябва да доказвам на който и да е каквото и да е.

   Освен на себе си.

   • Труден

    ОК, за себе си отвори Google Analytics (надявам се, че го ползваш), и провери източниците си на трафик.
    Виж колко посещения имаш от Google, колко от Facebook и колко директенто са дошли в блога ти.
    Това може да ти покаже някои пропуски в мисленето ти.

    По принцип съм съгласен с част от написаното в тази статия, но не до толкова, че да пиша срещу SEO науката 😀

    От друга страна SEO-то не ми харесва като инструмент, който може да повдигне сайт с лошо съдържание над сайт с ОТЛИЧНО съдържание.
    Но пък това го срещаме всеки ден вън от Интернет, като търговски и рекламни техники.
    В днешно време, за все повече хора се издигат, стъпвайки на купчина с мръсотия.

   • Пламен Петров Автор

    ОК, престъпление ли е да ползвам всички канали за маркетинг на блога си – само това не успях да схвана от мнението ти?!

    Изрично съм подчертал, че не съм ПРОТИВ SEO – а само, че (според скромното ми мнение) не бива да се залита прекалено в тази посока. За сметка на качественото съдържание.

    Виждам, че уж и ти си на същата принципна позиция…и в същото време в коментарите ти съзирам едни нотки, които не мога да разбера с какво съм предизвикал?!

    Човек, който не те уважава, колкото мен, би си помислил дори, че има нещо като завист…

   • Труден

    Айде сега, завист… 🙂
    Че то ако е до его-доволство, truden.com ми пълни чашата до горе.

    Първо, стори ми се, че прокарваш една идея, която се стреми да омаловажи SEO-то като необходимост в Интернет.
    Подобна идея е вредна, именно защото ще помогне на мръсната пяна да се задържи отгоре.

    И второ, заедно с първото обичам да изучавам приятелите си – колко от онова, което показват е истина, и дали мислят, че им завиждам 😉

 • Огнян Младенов

  Извинявай Пламка, видях че си ме споменал с добро, но можеш ли да резюмираш какво точно си искал да кажеш с тоя си пост ?

  В любимия ми 1 абзац, до 3 изречения , до 600 символа ? 🙂

  И можеш ли да ми кажеш защо си решил да споделиш този си пост във Facebook посредством svejo.net ? (аз знам защо, но дали ти ще си признаеш ???)

  Погледни този резултат https://www.google.bg/search?q=%22SEO+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%88%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B0+(%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B2%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5)%22&hl=bg&rlz=1T4GGLL_en&ei=P4tYTIudD-KVONL8gZoJ&start=10&sa=N

  Погледни го пак след няколко дни … и ще ме разбереш добре 🙂

 • Пламен Петров Автор

  Резюмирам:

  1. Посланието ми е следното: SEO-то е важно, но е най-добре да се прави само на елементарно ниво от авторите на съдържание, а другото да се остави в ръцете на специалисти. А авторите да си авторстват, т.е. всяка жаба да си знае гьола и да не вдига крак когато подковават вола – това ми е философията дори и днес, 14 месеца след като съм писал горния текст.

  2. В началото на блогърската ми „кариера“ нямах бутон за споделяне в Свежо. И затова сега периодчно – като попадна на такъв стар пост – го добавям в Свежо и „притоплям“ интереса към съответната статия и чрез Фейсбук. Не мисля, че това е лошо, нередно или „черношапково“…или – според теб – е?

  3. Никога не съм разбирал много от SEO (но това не единствената причина да те уважвам) и затова и не схванах „намека“ с горния линк. Може и да е щото съм от „оня отбор“ или щото просто още не съм пил кафе – но наистина не разбрах какво би трябвало да разбера?

  И накрая – в никакъв случай не смятам, че думите ми а били обидни към СЕО-то или към който и да е СЕО-специалист. Нито ми е в стила, нито ми е цел. Честна левскарска! 😉

 • Евгени Йорданов

  Приятели, няма нужда да задълбавате толкова много. Аз ще кажа само 2 неща. В SEO-то шапки за съжаление има. И е по-добре младоците да си изберат определена шапка и да си стоят с нея, а не да ги сменят през 5 мин. За вманиачаването… по-скоро на това трябва да бъде обърнато внимание на клиентите. Ние SEO-тата, с най-голямо удоволствие си се вманиачаваме в SEO-то. Та нали това ни е работата. Но виж клиентите, които са вманиачени в SEO са опасни. Ние не сме. Ние сме мили хрисими птички, които си кълват систематично, каквото има за кълване. Вършим работата, за която ни се плаща.

  • Пламен Петров Автор

   Получи се малко „счупен телефон“ и пак направихме от мухата слон.
   И понеже заговорих в рима – всякакви SEO-специалисти има! 😉

   Мир! Висок ранг в Гугъл и студена бира – какво повече му трябва на човек?! 🙂