„Рафтинг“ за бракувани


Един от основните ми принципи в живота е, че няма нещо добро, което да не може да бъде подобрено. (Сега е по-модерно да се казва „ъпгрейднато“). Включително и брака – дори когато имате дългогодишен стаж в семейния живот и ви се струва, че самите вие сте експерти по въпроса…

В днешното ми „задочно интервю“ ще ви срещна точно с човек, който очевидно вярва в същия принцип. Нещо повече – той се е осмелил и да организира т.нар. Family Building семинар за семейни двойки, които искат точно това: израстване в отношенията си помежду си. Във всеки един аспект…

Много се изкушавам (отново) да ви изнеса цяла лекция по въпроса… но най-добре е да дам думата направо на Мирослав Долапчиев.

Пламен Петров: Какъв човек беше преди да се ожениш и с какво бракът те промени като личност?

Мирослав Долапчиев: Бях голям егоист. (Не, че сега не съм, но според жена ми, сега е по-малко 🙂 )

Почти не съм се съобразявал с никого, по-скоро изисквах хората да се съобразяват с мен. Гледах на живота доста лековато, може би защото смятах, че все ще си намеря, „булка“, която да ме търпи.

Когато започнаха да се провалят връзките ми, започнах да си замислям. (Добре, че не беше късно 🙂 ).

Бракът ме промени (и продължава да ме променя) в посока емоционална чувствителност. Ако мога да го обясня по-простичко, това е осъзнаването разбирането и посрещането на основните емоционални нужди на съпругата ми.

Кои от предварителните ти нагласи и представи за брака се потвърдиха и кои се оказаха коренно противоположни?

Ще си позволя леко лирично отклонение. Мислех си, че брака е „залив в морето“ пък той се оказа „бурна река“.

Вървиш в една посока, с много премеждия, бързеи, страхотни препятствия за преодоляване и през цялото това пътуване, сте заобиколени от прекрасни гледки.

Мислех си, че сам ще управлявам лодката, но това е не възможно ако искате да стигнете до крайната цел, без да се разбиете и изпаднете от нея, някъде по пътя.

В първите 3 години от брака, благодарение на интензивно и редовно консултиране (не че много ми се искаше да бъда консултиран 🙂 ) продължаваме да се обичаме със съпругата ми  все по-пламенно. Аз знаех, че съм избрал да бъда с тази жена, и че ще направя каквото и да е нужно, за да се справя със слабостите на характера ми. И до днес усилията, които полагаме с подкрепата на приятели, ми дават твърдата увереност да кажа, че имам прекрасна съпруга, щастлив брак и прекрасно семейство. ( Ако се съмняваш – питай жена ми! 🙂 )

Защо все повече млади хора (не само у нас) губят вяра в традиционните семейни ценности и какво ти е мнението за съжителството без брак?

Тези тема е много сложна, в моя блог преди време написах специален коментар по този въпрос.

Разбирам хората, които не приемат брака и виждат алтернатива в съвместното съжителство, но това не означава, че го приемам.

Примерите, които имаме днес в обществото (в по-голяма степен) не ни стимулират да мислим, за брака, като за нещо стойностно. Когато виждаш родителите – след 25 години брак – да захвърлят всичко, сякаш нищо не се е случило, започваш да си задаваш, много въпроси относно смисъла на брака.

Голяма част от филмите, които гледаме днес, лансират тезите за „свободен и безразборен секс, без обвързване и без последствия“. Хората търсят лесния път във взаимоотношенията,  такъв, който хем да им дава пълна свобода, хем да ни ги ангажира а и както чух скоро: „ Като отмине любовта, ще си търсим други!“.

В интерес на истината, много хора, които днес се женят, дори и да си обещават страхотни неща пред олтара, откровено не ги приемат на сериозно.

Какво представлява твоят Family Building семинар и как се роди идеята за него?

Идеята се роди преди около 5 години, когато бях в Америка и се запознах с няколко семейства, които бяха минали през подобен семинар (но във друга форма) и видях практическите резултати от това в живота им. Тогава си казах, ние в България имаме нужда от подобно нещо.

Отне ми 5 години на подготовка (и събиране на смелост 🙂 ), нямах нито опит, нито знание затова как да го направя, а и трябваше първо да бъда пример, преди давам пример на някого друг.

Това е първият от цялостната серия семинари за семейството, които подготвям. Идеята е много семпла, представям основните аспекти, на които се гради брака в практична и забавна светлина, с казуси, игри, въпроси и отговори .

Този курс не прави магии с браковете и не прави промени за един ден (въпреки, че много би ми се искало), но чрез него хората ще разберат на какво се гради брака, как всекидневно да се развиват заедно и как да го правят забавлявайки се, без да се извадят очите. 🙂

Както в бизнеса, спорта и науката, всички имаме някакъв талант да бъдем добри във взаимоотношенията си с човека до нас, но за да бъдем успешни, имаме нужда от много работа.

Семинара има една изключителна страна: 80 % от нещата, които ще правим се правят с участието на всички, за първи път семейства ще могат да правят това заедно, чувствайки се сигурни, комфортно и конфиденциално в присъствието на други хора.

Когато си тръгнат, те ще могат да обяснят различните ситуации, поведения и проблеми във взаимоотношенията си и ще имат практични стъпки за промяна и подобрение, както може би никога досега.

За кого е предназначен този семинар – и за кого не е?

Както казва един приятел : „Семейството е основна градивна единица за това да сме по-добро, здраво и зряло общество. Хора които не гледат сериозно на брака, семейството и развитието му не биха се чувствали „в свои води“ на този семинар“.

Българите, като цяло, имаме една много отличителна черта – не обичаме много да ни дават акъл. Какво би казал, на хората, които не смятат, че имат нужда от съвети как да подобрят семейния си живот?

Да, прав си, не обичаме да ни съветват много и затова сме на това положение в обществото като цяло. Бих казал, че ако трябваше да говорим повече, отколкото да слушаме, щяхме да имаме две усти а не две уши.

В уебсайта на събитието прочетох, че ти самия си пастор. Доколко това определя насоката на този семинар и би ли приел курсисти, които не са чак толкова религиозни?

Благодаря ти за комплимента, но не съм пастор. Аз ръководя и координирам групата на семейните като част от нуждите на хората в църквата.

Семинара преди всичко е насочен към нерелигиозни хора, това че имам дълбоки морални убеждения и ценности е само в плюс за всеки, който реши да присъства.

Как гледаш на хората, които набързо биха заклеймили подобни прояви като „пълни глупости“?

Винаги ще има някой, който поради една или друга причина няма да хареса това, което правя, но би било добре да разберат какво правя и причините затова, преди да вземат решение, че ще бъде „пълни глупости“.

Какво очакваш като краен резултат от този семинар? За себе си и за участниците в него…

Очаквам да видя хора, които, започвайки да променят и развиват себе си и своето семейство, да започнат и да подобряват това общество.

Резултатът, както казах по-рано, ще се види в по-дългосрочна перспектива.

За себе си се надявам да разбера какво бих могъл да направя по-добре, за да помагам за създаването на едно по-добро семейство, започвайки от моето, попивайки опита и знанията на участниците.

Ако се колебая дали да посетя семинара ти или не – с какво би ме убедил, че си заслужава?

Надявам се, всичко по-горно казано да е отмило всяко колебание, но ако все още е останало някакво, питай жена си какво мисли за брака ви в момента!

А ако в отговора й има дори и малка доза желание за ободряване на връзката ви – значи сте точно за нашия семинар. 🙂

СНИМКИ: личен архив на семейство Долапчиеви

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.