Борил Богоев: „Първият онлайн курс по е-Право скоро ще е факт!“


С Борил Богоев от Webface Consult съм ви срещал неведнъж – на страниците на моя блог.

Днешната ни виртуална среща с него отново ще е по повод на онлайн маркетинга и по-специално – предстоящия много скоро онлайн курс по е-Право.

Когато Борил ми спомена, че се подготвя такова дистанционно обучение, веднага приех поканата му не само да стана „разпространител“ на информацията за този курс, но и да се запиша като участник в него.

Вярвам, че правната защита на онлайн бизнеса и всички въпроси, свързани с нея е нещо, което ще бъде интересно и полезно на много хора – точно днес и точно у нас. И затова и смятам, че това обучение би било изключително полезно за всеки от вас.

Повече за този курс – от неговия създател:

Пламен Петров: Кога стартира и какво ще представлява новия ти онлайн курс „Е-право“?

Борил Богоев: Курсът Е-право стартира на 5 ноември и ще включва един въвеждащ и девет основни модула.

Постарали сме се да обхванем основните теми и въпроси от правно естество, с които се сблъсква всеки един онлайн предприемач като електронен документ и електронен подпис, договаряне в интернет (т.е. кои договори могат да сключат онлайн и при какви условия), търговски съобщения, като сме наблегнали на спецификите на спам, авторски права в интернет и тяхната защита, договори за използване на софтуер, наблегнали сме и на особеностите на лицензите на Open Source софтуер, домейни, защита на личните данни и др.

В отделен последен модул сме направили обобщение на цялата най-важна информация накратко, така че дори и след завършване на курса, всеки ще може да си припомни при нужда отговорите на най-често срещаните въпроси.

Само за „тесни специалисти“ ли е предназначено това обучение или и за по-широка публика?

Обучението е насочено най-вече към не-специалисти, т.е. към хора, които не са юристи.

Целта ни е да послужи като ориентир на хората, работещи в малки и средни компании с онлайн бизнес или присъствие, и по-конкретно на техните управители, маркетинг специалисти и хора, които се занимават с бизнес развитие.

Ако говорим за фирми, които се занимават с разработване на софтуер, насочено е дори към хората, които отговарят за това дали да се ползва Open Source софтуер или не от гледна точка на лицензите, под които се разпространява софтуера и техните правни последици.

Смятаме, че може да бъде полезно и за отделните блогъри.

Крайната цел е курсът да даде базисните правни познания, които всеки един интернет предприемач трябва да има при организиране на бизнесът си онлайн, а не да замени съветът на адвокат или юрисконсулт по даден конкретен проблем.

Курсът дава насока за областите, в които следва да се помисли от правна гледна точка, а при наличие на проблем – въпросите, които да се зададат на адвокат.

За тази цел, се стараем обучението да е представено на разбираем и достъпен език, който да може да достигне до не юристи.

Очаква ли се от курсистите да имат някаква специална подготовка?

Не, курсът не предполага никакви предварителни специфични познания, но при разработването му, нашите юристи в областта на интернет правото са имали предвид, че всеки курсист по някакъв начин участва в онлайн бизнеса или онлайн сферата като цяло и има достатъчно познания за основните интернет понятия.

Защо избра формата „дистанционно обучение“ и свикнали ли са българите да се обучават онлайн?

Избрахме формата дистанционно обучение, защото дава няколко основни предимства, които намираме за съществени в случая.

Курсистите могат да участват в обучението от всякъде и в удобно за тях време, без да се налага да напускат комфорта на дома или офиса си.

Онлайн формата ни позволява да предложим и изгодна цена – значително по-ниска от тази, която би била, ако трябваше да направим серията лекции на живо.

По традиция няма как да не попитам и какво би казал на скептиците, за които такива курсове винаги са загуба на време и пари?

Развитието никога не е загуба, а информацията е един от най-ценните ресурси.

Конкретно с този курс сме се опитали да обхванем и систематизираме малко позната информация по уникален начин, която да достигне до кръг от хора не юристи, които към този момент срещат затруднения в намирането и анализът й.

Спецификите на правото на информационните и комуникационните технологии и конкретно интернет правото, едва от скоро се изучават в университетите и са неясни и за много юристи.

Ние имаме достъп до такива специалисти – както с конкретен практически опит в тази област, така и със специализации в чужбина, с което смятаме, че можем да допринесем за запълване на информационната липса по темата.

И НАКРАЯ – ЕДНА ИЗНЕНАДА:

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.