Интервю с Добрин Пелтеков: „Зелен Мерцедес и много хъс!“ 8


Dobrin_PeltekovДобрин е един от най-дългогодишните ми онлайн приятели. Запознахме се задочно преди години – покрай общата ни любов към Joomla. Тогава знаех, само че е готин пич – че е добър човек (и отговаря напълно на името си) разбрах малко по-късно. Когато подкрепи сайта save-darina.org по един изненадващ и много щедър начин…

Преди около година се видяхме за първи път на живо във Велико Търново, но за жалост (и изцяло по моя вина) срещата ни беше прекалено кратка.

Днес ще ви срещна с него в едно друго негово амплоа, за което аз също доскоро не подозирах.

Оказа се, че любовта му към марката „Мерцедес“ е толкова голяма, че Добрин е главният виновник за един фен-сайт на прословутите автомобили. И този сайт става все по-популярен и полезен.

Особено ако също не сте равнодушни към всичко, което се крие зад името Мерцедес…

Пламен Петров: Аз те познавам от доста време, но читателите на Блогатство.ком – не. Представи им се с няколко изречения?

Добрин Пелтеков: Роден съм в Стара Загора, където съм завършил и Музикалното училище. Точно професията ми на музикант ми даде възможност да се запозная с живота и културата на други народи. По този начин прекарах 10 години от живота ми в Дания и 2 в Обединеното Кралство. Импулсивен – когато имам идея започвам с реализацията й, въпреки че няколко пъти това се е оказвало неудачно. Упорит – въпреки някои неуспехи в България, продължавам да се опитвам да мисля оптимистично. Чувствителен и ненавиждащ лукавство и неправда. От 2004 година живея във Велико Търново. Имам дъщеря Дара на 4 години и приятелка, с която живеем на семейни начала.

alt_logo_smallКога и как ти хрумна идеята да направиш фенски портал за Мерцедес? От кога харесваш тази марка?

В Интернет пространството има много сайтове за Мерцедес, но повечето от тях са или изоставени, или са от типа „визитна картичка”. Идеята за сайт с възможно най-много информация за Мерцедес събрана на едно място, започна да кристализира още от средата на 2008 година. За съжаление тази моя идея не беше възприета и след кратък конфликт, група от почитатели започнахме да изграждаме портала заедно с вече добре развития форум в началото на 2009 година. Единият „помощник” живее в Сан Диего, а другия в Бургас. Благодаря също и на всички по-късно включили се в проекта, както и на специалистите, които помагат в разрешаване на различни технически проблеми по автомобилите на потребителите във форума.

Моят първи Мерцедес беше закупен през 1995 – модел 123 с двигател 300 дизел. Невероятна машина на 630 000 километра. След това закупих олдтаймер – модел 110 от 1964, който реставрирах в почти перфектно състояние, но поради преместването ми в Англия се наложи да продам. За ежедневна употреба се сдобих с Мерцедес 190, с който се прибрах и в България и след 5 годишна безаварийна служба продадох. В момента съм с Е класа, модел 124, 250 дизел.

Ако се абстрахираме от цената – ти кой модел Мерцедес би си купил и защо?

Моят любим модел на Мерцедес е S класа – W140. Ако все пак разполагам с неограничени възможности бих си взел G класа. Това е модел, продължаващ да доказва своите невероятни качества в продължение на повече от 30 години. Като допълнение една нова S класа, модел 221. Имах щастието да управлявам този луксозен автомобил и усещането е трудно да бъде разказано с думи – тишина, спокойствие и бързина. И накрая, разбира се един олдтаймер – Мерцедес 500К защото винаги съм се възхищавал на излъчването на старите автомобили, правени с голямо майсторство.

Прочетох в сайта, че ви предстои интересно състезание – разкажи повече за него?

Състезанието, за участието в което всеки може да се регистрира в момента, е част от нашата стратегия за популяризиране на самия портал. Ще се проведе в 3 кръга, като последния ще бъде Финалът. Всеки, с достатъчно голям процент правилни отговори може да продължи в следващия кръг. Времето за отговор и броя на въпросите се съкращава във всеки кръг. Например, в първи кръг ще бъдат зададени 36 въпроса с време за отговор по минута и половина на въпрос, във втория съответно 70 секунди и 30 въпроса, а Финалът ще бъде от 16 въпроса с време за отговор от 60 секунди на въпрос. За класиране във втори кръг участниците трябва да отговорят правилно на 50% от въпросите, а за финала на 70%.. Победителят ще бъде участникът с най-голям процент правилни отговори, но не по-малък от 75%. В момента всеки потребител може да разбере начина на провеждане като прочете напълно подробната документация или многобройно да вземе така наречения „Тренировъчен тест”.

Държа да отбележа, че отговорите на всички въпроси могат да се намерят в статиите на портала. Освен популяризиране на портала по този начин даваме възможност на посетителите и участниците да се запознаят с историята на Мерцедес, интересни факти, технически данни и тенденции в развитието на марката. Не сме забравили да включим и нашите спонсори с въпрос относно тяхната дейност.

Трудно ли намерихте спонсори на състезанието?

Ако трябва да отговоря кратко на този въпрос, не бих се замислил да кажа ДА – дори много трудно! Първоначално се насочихме към фирми от автомобилната сфера, като постепенно разширявахме областта и започнахме да мислим малко нетрадиционно. Това наистина ни позволи да намерим награди, които сега бих казал, че са по-добри от първоначално набелязаните. Изненадахме се от отказа на фирми, които принципно биха извлекли огромна полза, както за фокусиране на бранда, така и чисто икономически. Имаше и такива, които не пожелаха да отговорят с кратко „Не, благодаря” и такива, които поради тежката им структура все още нямат изготвено решение.

Със сегашните спонсори на състезанието ние можем да се похвалим с наистина вълнуващи награди. Бих се радвал да ги изредя, ако е възможно – Бензиностанции Еко, хотел „Банско Спа и Холидейз”, clubS1.bg – (бившите clubF1), датската Kleemann и ozbrokeri. По този начин сме осигурили награда или полза за всички класирали се за втори кръг.

Какъв е смисълът от такива инициативи?

Mercedes-bulgaria.com не е нито клуб, нито организация по смисъла на Търговския закон. Всички потребители са се присъединили по своя воля и желание да споделят опит, знания, възхищение и проблеми свързани с Мерцедес. Това обаче не означава че всичко е хаотично. Само броени седмици след създаването на портала, тогава още малък сайт, реших да се допитам до ядрото от потребители относно развитието му, вземайки под внимание всички мнения и заедно изготвихме план за развитието му. За съжаление, не разполагаме с финансови възможности, които да инвестираме в целенасочена реклама. Това състезание, както и участието ни в тазгодишното издание на БГ сайт на годината, е част от начертана маркетингова стратегия, с която целим няколко неща, като основните са: още по-голямо присъствие в Интернет пространството и привличане на бъдещи рекламодатели. Целта е това състезание да се превърне в традиция, като в зависимост от възможностите ни да се провежда ежегодно, а защо не и два пъти в годината.

Моят сайт е посветен на богатството, а Мерцедес определено е кола за богати хора. Ти лично, виждаш ли и някаква друга връзка?

Някак си естествено в съзнанието на хората Мерцедес се свързва с богатство и заможно състояние, но аз лично бих добавил и сигурност, вяра, удобство, престиж, опит, отговорност, безопасност.

Бял или черен Мерцедес? И въобще, важен ли е цветът?

Много интересен въпрос. Форумът ни е с двама модератори – първият от Сан Диего е заклет фен на черния цвят, а другият модератор от Бургас не признава автомобил с цвят различен от белия. Аз съм със зелен металик и балансирам по средата (шега разбира се). За мен лично цветът има значение и затова не бих си купил розов Мерцедес. (Шега – Радва ме фактът че военното министерство не са разполагали с Мерцедеси.

На практика ти рекламираш безплатно марката – официалният вносител в България забелязва ли по някакъв начин това?

Не съм напълно сигурен дали сме забелязани от Балкан Стар. Ако не, то бихме се радвали това да стане в близкото бъдеще. Със сигурност ще можем да отговорим на този въпрос след година, когато по план трябва да проведем Второто Национално състезание за Мерцедес, свързвайки се с тях за спонсорство. Имаме и планирани инициативи, в които ще бъдем щастливи да участват и те. Ние не сме затворена общност и с удоволствие ще си сътрудничим с всички, които имат подобни или близки на нашите ценности идеи и дейност.

relaxКолко време ти отнема поддръжката на сайта и заслужава ли си?

Поради моментното ми състояние, отделям огромно количество време – между 4 и 10 часа на ден. Вземайки в предвид фактът, че всичко започна в началото на 2009 и не ми е омръзнало, говори достатъчно ясно за желанието ми този портал да продължава да се развива. Отговорът също има и две страни. Финансово няма никаква полза, точно обратното, но погледнато от страната за ползата на потребителите и тези които търсят информация за Мерцедес, или имат технически проблем, или дори искат да се запознаят с прекрасни хора с различно социално положение, то отговорът е еднозначен – ДА. Естествено се надяваме един ден порталът да може да се самофинансира и да можем да участваме и в благотворителни акции.

Сайтът ти има и блог – как гледаш на блоговете по принцип и твоят конкретно полезен ли ти е или не чак толкова?

За съжаление блогът на сайта е недостатъчно добре развит, поради липса на време. Понякога се налага да се превеждат огромно количество новини, свързани с Мерцедес, а те са MUST за нас – целта ни е винаги да сме първи в България при тяхното публикуването. Личното ми отношение към блогосферата в България е положително. Много блогъри са доказали важността от тази тяхна дейност в различни области – политическа, икономическа, социална, както и маркетинг, реклама оптимизация. Аз съм абониран за няколко от тях и следя с интерес публикациите, като нека си призная, се опитвам да взема идеи които могат да се реализират в портала за Мерцедес.

Забелязах, че ползваш активно като средство за маркетинг сайта и Фейсбук. Има ли ефект?

Социалните мрежи имат голямо значение в популяризирането на различни дейности и предполагам това ще продължи в близките няколко години. Използването специално на Фейсбук беше залегнало още с регистрацията на нашия домейн. Групата ни там нарасна на 360 члена. Посещенията от там не са много, но с положителна тенденция. Важното е да не се публикува спам, което може да има отрицателен ефект и затова ние вече ревизираме начина ни на публикуване на новини. Във Фейсбук също периодично търсим хора, които биха ни помогнали с превод на интересни статии, засега не с толкова голям успех. Значението на Фейсбук в маркетингов план е доказано, затова едва ли ще пропуснем тази инвестиция.

Да очакваме ли и други изненади от твоя сайт, освен това състезание?

Можете спокойно да заложите на това.

Сайтовете на Добрин:

Страница на Мерцедес Бенц във Фейсбук
Mercedes Benz – новини, история, модели, галерия, форум за Мерцедес Бенц
AVTOPARTS.NET
Къща за гости Вила Relax
Bulgarian Property Directory
Holidays rentals and places around the world
Мислите на един гражданин на света

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 мисли относно “Интервю с Добрин Пелтеков: „Зелен Мерцедес и много хъс!“