Конспирацията GOOGLE 6


още една теория на конспирациятаНормално е – след като почти през цялата нощ четох „Изгубеният символ“ на Дан Браун – в главата ми да се въртят всякакви теории на конспирацията.

Но, както е казал навремето самият Хенри Кисинджър: „Дори параноиците имат врагове!“.

Самият аз писах тук преди време, че „Google вижда всичко! И всичко разбира…“ и това беше публикувано в майтапчийската рубрика на блога ми. Но сега взех да се замислям дали пък нещата не са доста по-сериозни…

Дори и още да не са – като нищо могат да станат. Скоро.

Защото днес за все повече хора информацията и познанието въобще е… само и единствено това, до което могат да стигнат чрез Google.

И тепърва положението ще става още по-зловещо. Всички останали източници на информация (книгите, на първо място) постепенно ще загубят позиции като извор на познание и мъдрост.

Всъщност, това вече започва да се случва – замислете се само колко по-малко четем и колко часа на ден сърфираме из Мрежата. А след това сравнете собствените си навици в тази насока – с привичките на поколението след вас. И след тях…

Опасността един ден да бъдем водени за носа и контролирани от Големия брат не ми звучи съвсем като фантасмагория.

А всички се досещате кой е този Big Brother, който вече на практика контролира достъпа ни до огромна част от онлайн ресурсите.

monster googleТочно така – Google!

Би могло да се каже, че все още сме едва в началото на „опитомяването“. На „дресирането“ по отношение на това как и къде да търсим необходимата ни информация. Но темповете са доста стремителни, а младите – все по-податливи на „зомбиране“.

И нищо чудно, това, което днес ни изглежда като мрачна антиутопия – утре да е реален факт.

Защо да мисля с главата си – след като има търсачка?!

Защо ми е въобще глава – след като Гугъл може дори да смята вместо мен, да обръща една мерна единица в друга, да превежда от един на друг език, да търси и да показва адреси… и какво ли още не?!

А апетитът идва с яденето. Гугъл се тъпче с такива чудовищни темпове и мащаби, че апетитът му няма как да не бъде също чудовищен.

Освен основна търсачка (на практика без конкуренция – колкото и Майкрософт да си вярват, че не е съвсем така), Google е и рекламна платформа, глобална електронна поща… и още, и още, и още…

Наскоро ни заля и Google Wave, но може би истинското цунами тепърва предстои…

Концентрацията на такава информационна, търговска, икономическа и дори политическа мощ винаги е плашеща. Защото, като контролира Гугъл – контролира и все по-голяма част от живота ни.

И всичко, което сме гледали в „Матрицата“ – утре може да не ни се вижда толкова фантастично.

Дано да съм лош пророк! Или просто безсънието и Дан Браун да са лоша комбинация…

Но да не забравяме, че най-добрият роб е този, които вярва, че всъщност е свободен.

httpv://www.youtube.com/watch?v=oNofb-OlZyQ

to be continued…

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 мисли относно “Конспирацията GOOGLE

 • johndaddy332

  Електронните книги са добра алтернатива за човек, който стои много пред компютър, особено професионалната, макар че хартията си е хартия, а и роман да се чете на компютър според мен е натоварващо вместо разпускащо. И това Google Wave стоя и го гледам и все още не го разбирам….

 • Ивалина Ташева

  Информацията е много важен ресурс. Този, който притежава ценна информация, държи един съществен инструмент за упражняване на власт. Той лесно управлява и манипулира…

 • Валентин

  Не си лош пророк, много правилно разсъждаваш.Точно натам се движат събитията.“Който има уши да слуша нека слуша“

  • Пламен Петров Автор

   Е, аз все пак се надявам да съм лош пророк! И „краските“ бяха „сгъстени“ умишлено…но въпреки това, заслужава си човек да се замисли – поне в личен план.

 • Пламен Петров Автор

  „В края на месец ноември тази година анализаторската компания Synovate оповести резултатите от изследванията си по повод това до колко са зависими хората от интернет. Проучването сочи, че цели две трети от световното население не може без интернет.“

  Източник: http://www.devstorming.com

 • Деди

  Google …като изключим всички предположения .

  1.Наистина Google знае всичко и може да го анализира примерно как се развивате като личност през последните 10 години и вашите десетки хиляди търсения.
  2.Мечтата на всеки маркетингов директор е да знае от какво се интересуват хората, какво искат , от къде биха го купили , как да им се промият мозъците ,че да искат точно техния продукт.
  Е днес само големите корпорации могат да получат тази информация от Google и нито една агенция са социални проучвания не е в състояние да стигне и до 0.001% от тези знания. Само помислетте колко покупки правите с предварително взето решение с помоща на Google
  Google днес има неограничена власт и това е факт няма никаква конспирация.