Facebook типове и типажи 11


Свят голям – хора всякакви! Този стар лаф отразява по-доста толерантен начин идеята, че не само света, но и хората в него са шарени, различни…

FACEBOOK също е голям. Доста голям – наскоро потребителите му достигнаха 500 милиона души. Което си е един немалък свят. В който хората също са всякакви – от шарени, по-шарени (макар че има и доста безцветни).

Невъзможно е да се каже колко са типовете и типажите измежду милионите Фейсбук потребители. Има безброй подобни класации – според различни признаци и демографски или личностни белези.

Днес ще се опитам да дам и една скромна моя класификация (с малко помощ от Фейсбук-приятели – за което им благодаря), без ни най-малко да претендирам, че тя ще е изчерпателна.

Напомням и че не задължавам никого да гледа на нещата по същия начин като мен. Но е задължително да не приемате нито една дума от написаното за нещо повече от добронамерена шега…

След всичките тези уговорки, да видим все пак какви са различните

FACEBOOK ТИПОВЕ И ТИПАЖИ:

 • ЕКСХИБИЦИОНИСТИ. Изпитват удоволствие да се показват. И го правят повсеместно. Нищо, че показаното не винаги е балсам за окото. Има ги и от трите пола. И показват – кой каквото има. Жените пускат снимки с много предизвикателни тоалети. Или символични такива. Не липсват и недвусмислени пози. При мъжете, както винаги, разнообразието е ограничено. Бицепси, „разграфени“ коремни области, стегнати задници – подходящо облечени или разсъблечени. И татуировки. На много от тях би завидял всеки клозетен Микеланджело… (Нищо човешко не ми е чуждо, обаче аз такива работи досега май не съм правил във Фейса. Ако не броим това, дето наскоро си пуснах снимка с обръсната глава и брада. Веднага получих ултимативни лични съобщения, че повече няма да ме четат ако на сменя снимката. По принцип не преговарям с терористи, но след 48 часа махнах скандалната снимка – мир да има!)
 • ДУШЕВНИ ЕКСХИБИЦИОНИСТИ. Тия са по-зле и от ония, дето дебнат по парковете само по шлифер. Щото вместо да те скандализират с разтворените пешове на шлифера си, те се изпречват пред очите ти и си разтварят душата. Някои я разтварят като проститутка, която вдига с отработено движение двата си крака във въздуха и ги разтяга в противоположни посоки. То и душевния ексхибиционизъм си е проституция донякъде. И издава колко много хора на тоя свят – и в тоя Фейсбук – са самотни и тъжни, като пазач на фар в държава с пресъхнало море и прогнили кораби… (Няма нужда да си самопризнавам, че често съм от тази групичка. Но се научих и да се държа прилично – когато се налага).
 • ГРАФОМАНИ С ДИАРИЯ. На тия пък някой им е прерязал маркучетата на спирачките. И те пишат ли, пишат. За каквото им хрумне – те все има какво да кажат. По всяка тема. Драскат не само по собствената си стена, но и по дуварите на другарчетата си. И са на всеки коментар мерудия. (Доста често и мене ме прерязва на две и правя подобни неща. Ама имам и периоди когато си седя кротко в ъгъла и само гледам сеир).
 • ПРИЛОЖНИЦИ. За тях Фейса е само нещо като зала за видео-игри. Те са тук не за да контактуват с живи хора, а за да ползват приложенията му. Подразделят се на:
 1. Колхозници – копат вирутални лехи с домати и доят сек’ви виртуални добичета. И са доста досадни като те молят да им полееш ягодите или да им почешеш козичката зад ухото – да не се депресира и да престане да дава мляко. За моя гордост, FarmVille е нещо, от което душата ми не изпитва ни най-малка потребност.
 2. Мутри – играят MafiaWars до степен на пълно вманиачаване. Ще ги познаете, че и „навън“ – в реалния живот – вече страдат от такава параноя, че се придвижват само нощем. С прибежки и припълзявания между отделните сгради. От мене мутра не става – въпреки телосложението. На мене ми дай Civilization III и суха храна за поне две денонощия…
 3. Рейсъри – те пък се състезават с коли. Една част от тях го правят, щото в реалания живот нямат пари и за колело. На тях им е простено, ама останалите са си за психиатър. Ама той пък кой не е… в наши дни.
 4. Други геймъри. Сигурно има още много подобни заболявания във Фейса, но по простата причина, че не ме вълнуват – не мога да направя и по-задълбочена класификация и диагноза.
 • ТУБАРИ. Цялото им присъствие в социалката се изчерпва предимно с публикуване на клипчета от YouTube илиVBOX7. Достойни наследници на Тома Спространов, но понякога са и също толкова досадни. Зависи дали сте на кеф в момента да слушате точно този тип музика… (И на мен ми се случва да бълвам клипове на конвейр. Особено като ме удари Пинк Флойдската „петминутка“, която може да продължи с часове).
 • ЗАГАДЪЧНИ. Техните аватари не са собствени снимки – а нещо по-така! Обикновено е животинче, сюрреалистична картинка или някакво неразбираемо лого. В профила им почти няма лични данни. Всичко е недоизказано или изказано по особено претенциозен начин. Не съм от тях и не си падам по такива. Старая се да ги избягвам, но и не ги съдя прекалено строго  всеки е свободен да прави каквото си ще.
 • ФАЛШИВИ ЗНАМЕНИТОСТИ. Донякъде са разновидност на загадъчните. За аватар си избират не собствена снимка а фото на някоя кино, музикална или спортна знаменитост. Често пъти и вместо имена имат някакви измислени прякори. Не знам що го правят това, но пак не си падам по хора, дето си крият физиономиите от мен. Аз не го правя и държа много на реципрочността…
 • БИЗНЕСМЕНИ. Те са във Facebook само за едно – да създават бизнес контакти. Рекламират и промотират бизнеса си – някои го правят доста фино и ненатрапчиво, но други направо стават досадни. Почти никога не си позволяват лични постинги или коментари, да не говорим пък за вицове и шеги. Сухари са или си мислят, че на сериозните бизнесмени не им отива несериозно поведение. Световните тенденции обаче ги опровергават – хората все повече се доверяват на бизнеса „с човешко лице“. И без костюм и вратовръзка… (Ще излъжа ако кажа, че не ползвам Фейса и за бизнес цели – но това е само една от многото му употреби. Пък и дори когато правя бизнес – аз държа да се забавлявам и да има купон).
 • ХАМЕЛЕОНИ. Те публикуват много или малко – но винаги чуждо съдържание. Включително цитати и мъдри мисли. Рядко имат свои такива… но пък поне са мнозинство. Както при бизнесмените – някои го правят добре и не е безполезно да ги четеш, но други са откровено бездарни и безинтересни…
 • БЕЗПАРДОННИ. Има ги навсякъде, що пък да липсват във Фейсбук?! Винаги имат своя позиция и тя винаги е или черна или бяла. За тях няма други цветове. Нямат и никакви скрупули да ви кажат какво мислят за вас, за любимия ви футболен тим, политическа партия, религия… а понякога дори и за близки ваши роднини от нежния пол. Някои са истински „талибани“ и да ги баннеш е най-малкото, което заслужават…
 • ЧЕШИТИ. Имат доста общи черти с безпардонните, но не е задължително да са отрицателните. Някои са просто симпатични особняци, от които винаги има какво да се научи. В тези случаи лесно им се прощават определени странности. Но има и психопати… (За жалост, не винаги им личи от самото начало).

Мога да продължа тази класация още доста дълго, но не искам да ви втръсне от напъните ми да съм интересен.

Истината е, че всеки от нас – включително и аз – може да се разпознае в почти всеки от типажите. Защото в живота – и във Фейсбук – не винаги сме в едно и също настроение и понякога се държим доста по-различно от „нормалното“ ни състояние и поведение.

Както казах в самото начало: светът е шарен.

Фейсбук – още повече. 😉

httpv://www.youtube.com/watch?v=rSnXE2791yg

P.S. Ако се сещате за други типове и типажи – сега е момента да ги споделите в коментарите тук!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

11 мисли относно “Facebook типове и типажи

 • Ирина

  Горкият Пламен! Само това ли ти се случва в Фейсбука?!

  А аз, наистина, си намирам приятели.

  • Пламен Петров Автор

   „Напомням и че не задължавам никого да гледа на нещата по същия начин като мен. Но е задължително да не приемате нито една дума от написаното за нещо повече от добронамерена шега…“

 • Aelita

  Здравей.
  Пропуснал си един тип от геймърите – аз бих ги нарекла „Fashion кукли“. Това са предимно жени, които играят на всякакви игри, в които можеш да си сменяш дрехите и аксесоарите – като Sorority Life, Fashion World, Mall World, Diva Life, City Life и т.н. Според мен това има някаква връзка с времето, когато са били малки и са играели на Барби-та, а също и желанието да имат дизайнерски тоалети, които в реалния живот не могат да си позволят… 🙂

  • Пламен Петров Автор

   Със сигурност съм пропуснал много повече от един тип. Всеки човек си има своя „класификация“ – по свои си причини. А в текста, аз не съм изброил дори половината от „моите“ типажи. Целта в никакъв случай не беше да съм изчерпателен – просто защото това е невъзможно точно по тази тема. 🙂

 • mayon

  Има и лепки – като пиявици са – там са, само за да одобряват всичко, което някой публикува – ‘харесвам’ се натиска без значение дали е снимка на леля ти, или последния скрийншот от Call Of Duty 4 🙂 Големи досадници.