10 (много) тъпи аргументи при спор 10


да спориш с магаре (нищо, че е пони) не е много умноТази снимка илюстрира прекрасно идеята на цялата ми днешна публикация: да се спори с магаре не е особено зряла постъпка.

Става въпрос за хора-магарета, разбира се. Но „магаретата“ измежду човеците често пъти са по-големи инати (и магарета) от въпросните клепоухи животинчета…

Споровете с „магарета“ са безсмислени и са само загуба на време (а може би това важи за всички спорове по принцип) по една проста и очевидна причина: магарето не разбира от логика и може само да хвърля къчове или да реве кански насреща ви.

Единствените „аргументи“ в спора на всяко едно „магаре“ са от типа ad hominem. Понеже и на мен латинският не ми е най-силната страна,  да го преведа на български: магарето може само да ви ритне или да ви напсува. Обикновено – и двете.

Българската Уикипедия твърди, че:

Спорът е разговор, в който се сблъскват различни гледни точки на разговарящите. По време на спор се изясняват разногласията между двама или повече спорещи. За да има спор е нужно да има различно виждане или разногласия между участниците. Ако няма разногласия или ако участниците в спор стигнат до единомислие спорът се приключва, достигането на единомислие се нарича още консенсус. Възможно е различията между участниците да достигнат точка, в която спорът се превръща в „нерешим“, т.е. невъзможност за достигане на единомислие.

Като всяка енциклопедия, тази също се е изказала прекалено благоприлично. Като повечето блогъри – аз също нямам проблем да наричам нещата с истинските им имена:

Има ли спор – магаретата са всъщност две!

Най-мъдрите въобще не допускат да бъдат въвлечени в спорове, а единственият начин да се спечели един спор е той да бъде избегнат.

Но да си мъдър не е лесна задача. А и изисква доста време…

Така че – поне докато станете истински мъдреци – сигурно ще ви се налага да участвате в много спорове, дискусии, кавги или обикновени скандали.

Предоставям на вашето внимание 10 сигурни признака, че човекът отсреща е голямо магаре.

Вече се разбрахме, че щом сте участник в спора и вие не сте стока, но можете поне да бъдете по-малкото магаре – просто не използвайте никога нито един от тези аргументи:

 1. „Ти ли ще ми кажеш?! На мен това ми е професия от … години!“. Тъпо, Седларов! Много тъпо… Това че от 20 години си адвокат, примерно, не те прави автоматично добър адвокат. Същото важи и за всяка друга професия, длъжност и занимание.
 2. „Как не те е срам?! Аз имам внуци на твоите години…“. Тъй като и аз вече не съм първа младост, много би ме се искало мъдростта наистина да беше функция на одъртяването. Но и това не е задължително. Има и 80 годишни глупаци, така както има и 18 годишни мъдреци. (Междувпрочем, на същия този аргумент, мой съученик навремето отговори на възмутената от поведението му бабка по следния шокиращ начин: „И к’во от това?! И аз имам баба на твоята възраст…“. Желязна логика!) 😀
 3. „Вие, жените…“/“Вие, мъжете…“. Колкото и да не ми се ще да си призная и това – полът също не е аргумент за правота. Или поне не е особено умен аргумент. (Това важи и за тези с неосъзнатия пол…)
 4. „Ти винаги…“.  Един от най-често използваните аргументи в семейни спорове. Но и един от най-тъпите… (Предишните грешки, не значат задължително, че сега пак грешиш – нито пък обратното).
 5. Оперетно надмощие. Така съм кръстил тъпото вярване на много хора, че техните аргументи са с по-голяма тежест, само защото гласът им е по-силен (или са с по-висок фалцет).
 6. Петпръстова аргументация. Шамаросването никога не печели спора (поне по демократичен начин) и който използва дланта или юмрука си за аргумент – явно няма никакви други. (А му/й липсват също и здрав разум, възпитание и контрол над емоциите).
 7. „Ти знаеш ли кой съм аз, бе?!“. С такива викторини също само може да се изложите още повече. Или да получите отговор, който ще ви накара да прибегнете до Аргумент №6 или №7…
 8. „Я се виж на какво приличаш!“. Събеседникът ви може да е грозен, дебел, некъпан, куц или в нетрезво състояние… но въпреки това все пак може и да е прав. А и най-добре първо с погледнете в огледалото…
 9. „Ако това е вярно – аз съм трамвай!“. Не само тъп, но и опасен аргумент – спомнете си какво е работил Евгени Минчев преди да стане светски лъв! (А дали пък нямате някакви подсъзнателни въжделения точно той да ви е ватман?!) :-0
 10. „А бе що не си …. майката!“. Аз поне не съм чул кръвосмешението да е разрешило който и да е спор. Точно обратното. Пък и с „каруцар“ е излишно да се спори  – по принцип…

Мога да изфабрикувам поне още дузина подобни тъпи аргументи, но не искам да спекулирам с търпението ви.

Следващият път когато чуете някой да ви опонира с поне един от гореизброените мотиви – просто му/й кажете, че вместо да се излага – по-добре да отиде и да прочете какво пише в Blogatstvo.com!

Времето може да е не само пари – но и усмивки! 🙂

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 мисли относно “10 (много) тъпи аргументи при спор

 • Райна

  Що? Един зов за помощ се изроди в 60 и кусур страници спор, предимно вън от темата. С всичките описани от теб 10 точки, с акцент върху последната. (че и аз се включих на някакъв етап). Та ме наведе на разни размисли това развитие, пък ти взе, че го описа точно.
  Може и да не разбрах кво е ХУ 🙂

  • Пламен Петров Автор

   Не е к’вото си мислиш… 😛

   Авторите на въпросния сайт са решили така да съкратят израза „хора с увреждания“. (По-добре да не коментирам).

 • Деяна Илиева

  Особено трябва да се обърне внимание на точка 4. Доколкото другите са по-често срещани при спорове между малко познати или непознати, обвиненията „Ти винаги…“, „Ти никога…“ и подобни са точно приоритет на семейната среда и не водят до нищо добро.
  В момента, в който някой започне с „Ти винаги“ или другото, за мен спорът е приключил. Все пак често се опитвам да го върна в релси с предложение от рода „Нека говорим за конкретната ситуация“, но засега нито един не се е хванал 🙂

  • Пламен Петров Автор

   Няма забранени думи – за хората с фантазия! 😉

   „Ти винаги се обличаш толкова елегантно!“, „Ти никога не ме прекъсваш като другите!“ и други вариации с „лошите“ думи могат да направят чудеса…

 • pouvoir

  Мерси:)
  Точно това мисля да направя:

  просто му/й кажете, че вместо да се излага – по-добре да отиде и да прочете какво пише в Blogatstvo.com!

 • Нина Николаева

  В подкрепа на гореказаното, ще спомена няколко съвета на баща ми (вечна му памет):
  Убий го с мълчание – по-умният млъква.
  Всичко може да се каже, зависи кога и как.