WordPress инсталация и първи стъпки 5


blogging-101-3В предишните два урока (по блогиране за абсолютно начинаещи) разгледахме защо въобще ви е нужен блог и изяснихме (надявам се) дилемата относно хостинга на този блог.

Ако сте избрали вариантът да започнете блогърската си кариера не със самостоятелен блог, а като се включите в някои от безплатните блог-общности – можете просто а пропуснете настоящият урок. Защото днес ще си поговорим за втората опция: да имате блог на отделен, собствен домейн (хостинг).

Както при всяко нещо в живота, при този вариант също сте изправени пред нов избор. Новата дилема е свързана с това дали да изберете автоматична инсталация или да я направите ръчно.

Преди да обясня по-подробно какви са предимствата и недостатъците на двата варианта, нека все пак да кажа и няколко думи за избора на хостинг провайдър. Hosting Provider-ът е вашият онлайн домакин или казано по-просто – това е фирмата, на която заплащате, за да разположите своя сайт (в случая – блог) на нейните сървъри, така че сайтът ви да е достъпен за всички Интернет потребители.

Изборът на хостинг провайдер е много ключов момент за всеки автор и притежател на собствен уебсайт (включително и блог). Ако доставчикът ви е несериозен, с недостатъчно добър технически капацитет, с недостатъчно обучени служители (тук не включвам само системните администратори) или има каквито и да е други недостатъци – това ще се отрази пряко на вашето Интернет присъствие. Най-леките последствия биха били сайтът ви да се отваря бавно и трудно (този „ефект“ може да постигнете и напълно сами, разбира се – без значение кой ви е провайдър), да бъде уязвим за хакерски атаки (това също си зависи до голяма степен и от вас), често да не е достъпен и други подобни негативни събития. А в най-лошият случай (ако, да речем, въпросната фирма се управлява толкова некомпетентно, че фалира) може дори да останете и без сайт или блог. (Да не забравяме, все пак, че живеем в страната на неограничените възможности, където всичко се случва, но обикновено се случва все най-лошото!).

Съвсем не на последно място бих добавил и още един фактор: уменията за работа с клиента на служителите на съответния хостинг доставчик. Повярвайте ми, имам дългогодишен опит в общуването с подобен персонал (почти няма хостинг провайдер с повече от 5 годишен стаж, на който да не съм бил клиент) и хората, на които им липсват първите 7 години могат реално да ви съкратят живота поне с толкова!

superhosting_logoИ след всички тези думи относно хостинг доставчиците в България (за тези извън БГ нямам преки наблюдения, но ако това ви е насоката – по форумите има доста мнения и за тях), ще си позволя да направя една неплатена, но не и незаслужена реклама. У нас има доста фирми, които ще ви свършат нелоша работа по отношение на хостинга, но от 5 години за мен има само една компания, която отговаря изцяло на всички изброени по-горе изисквания за професионализъм и качество. Тази компания се нарича SUPERHOSTING.BG и мога да кажа, че напълно оправдават името си. (Клиент съм им от над 5 години и хоствам при тях над 20 отделни сайта – мои или на мои клиенти – включително и save-darina.org, за който от Суперхостинг направиха много повече от това, за което им беше платено…).

Поувлякох се… но изборът на хостинг доставчик наистина е много важен момент от вашата стратегия за онлайн присъствие.

Да се върнем на инсталацията на WordPress. (А защо точно WordPress, а не някой друг софтуер, мога да обясня само се едно-единствено изречение: защото е най-популярната платформа за блогове и е с отворен код!).

Както казах, имате две възможности: т.нар. „чиста инсталация“  (clean install) или инсталация през контролния панел (cPanel).

Аз лично предпочитам чистата инсталация по няколко причини:

 1. Дава ви по-голям контрол над целия процес.
 2. По-бързо се надгражда до нови версии на софтуера.
 3. Незаменима е в определени случаи на специални инсталации (свързани с някои по-сложни шаблони).

И все пак, за самостоятелната инсталация е са ви нужни малко повечко познания и умения, т.е. възможността да сгафите и да „омажете“ нещо поради незнание е доста сериозна.

Точно затова е създадена и втората възможност – инсталацията чрез Fantastico. (Тук не става въпрос за веригата хранителни магазини, а за една опция да инсталирате софтуер автоматизирано и с минимална намеса от ваша страна).

Как точно става автоматичната инсталация (както и доста други важни подробности относно създаването на блог) е описано доста подробно в този урок, създаден за клиентите на Суперхостинг. (Горещо ви препоръчвам и другите им уроци за начинаещи уебдизайнери).

Без съмнение този метод на инсталация е доста по-лесен (не само за начинаещите), но има известни ограничения. Най-сериозното от тях е, че ще можете да обновите до по-нова версия едва когато и версията във Фантастико е обновена. А това не винаги става за часове (както е в другия вариант).. но пък и не винаги е „болка за умиране“.

В крайна сметка, който и от двата варианта да изберете – ще ви свърши работа. А дали вашият блог ще е наистина четен, посещаван и полезен – това зависи изцяло от вас и вашата стратегия за успех.

В следващия ни урок ще направим още една важна стъпка към тази крайна цел: да имаме професионален и успешен блог.

Ако написаното в този урок ви е било полезно – оставете коментар, изпратете линк на свой приятел, гласувайте за публикацията или я споделете в някоя от социалните мрежи, в които членувате! Другите ще са ви благодарни за споделената информация! 🙂

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 мисли относно “WordPress инсталация и първи стъпки

 • Роси

  Много полезни са уроците,които ни даваш Пламене!Следя ги редовно и когато пусна тази публикация,веднага я „хванах“ :)При мен се получава точно както в мисълта:
  „Когато ученикът е готов,учителят се появява“
  Явно аз-ученикът съм готова 🙂

 • Пламен Петров Автор

  Още веднъж благодаря за оценката, Роси – наистина се радвам когато виждам, че трудът ми не е бил напразен.

  Колкото до уроците по блогиране, не бих си позволил да давам акъл за нещо, с което нямам личен (и то практически) опит. Със сигурност аз самият имам още много какво да уча за блогирането, но защо да не споделям с останалите вече наученото, нали така?! 😉

 • Мирослава Михова

  Само ще вмъкна, че аз също избрах superhosting.bg и съм впечатлена от техния професионализъм и отношение към клиентите. Изцяло ми помогнаха за инсталацията на WordPress/явно доста бях успяла да я омажа :)))/ за което съм им много благодарна..

  • Пламен Петров Автор

   Аз си знам, че не съм единственият, който ги е оценил по достойнство! 😉

   (Между другото, замислих се колко лесно правим „антиреклама“ на фирмите, от които сме недоволни – и същевременно колко колебливо хвалим тези, от чиито услуги сме впечатлени..)