Хостинг на блог – безплатно или сериозно 20


blogging-101-2В миналия урок ви убеждавах защо трябва да имате блог. И ако сте приели аргументите ми, сигурно вече имате силно желание да си направите собствен блог, но не знаете нито как точно става тази работа, нито къде да хоствате своя блог.

Под звучната (не)българска дума „хостинг“ се разбира мястото, на което ще се намира физически вашия блог – т.е. определена част от твърдия диск (един от многото твърди дискове, ако трябва да се съвсем точни) на някой Интернет-сървър.

За да не ви занимавам с излишна (и объркваща) терминология, да приемем, че вашият блог има нужда от апартамент, в който да живее, да се помещава. И от тази алегория стигаме и до основната дилема при блоговете новодомци: дали да го настаните в апартамент под наем или да му купите самостоятелно жилище?!

Преведено на по-професионален език, това питане звучи така: дали да ползвам безплатен хостинг за своя бъдещ блог или да го хоствам на собствен домейн?!

Верният отговор – както винаги – е: зависи

Съществуват десетки (по-скоро стотици) места в Интернет, където може да се регистрирате и да създадете (напълно безплатно) свой собствен блог.

Най-известните блогохранилища в световен мащаб са безспорно wordpress.com и blogger.com, а в края на публикацията ще видите списък и с някои от българските им еквиваленти.

Безспорно, да създадете блога си в един такъв „жилищен комплекс“ за блогове си има много предимства. Ето някои от най-важните (поне според мен) от предимствата на този „масов“ хостинг:

 1. Цена. Цената тук е без конкуренция – да създадете блог в тези сайтове е напълно безплатно.
 2. Поддръжка. Ако не разбирате нищичко от WordPress, от обновяване на нови версии, ъпгрейд на компоненти, бекъп на база данни и други подобни забавления – това е мястото за вас! Избирате си име за блога и просто пишете, а за всичко останало имат грижата хората, които администрират самия сайт.
 3. Сигурност. Донякъде това пак е свързано с поддръжката, но тук иде реч за една по-специална поддръжка – в кризисни моменти. Ако тъмни сили са се възползвали от дупка в сигурността и са направили някоя беля в блога ви – това няма да е ваша грижа. Невидимите пазители, за които вече споменах, ще имат добрината да ви отърват от злосторниците и да върнат нещата в предишното им състояние.

Към плюсовете на този вид блог-хостинг могат да се добавят още няколко по-незначими (на пръв поглед) предимства, които може обаче да са особено важни за някои от вас. Едно такова предимство е, че ако някой ден ви писне да се занимавате с блога си, вашите писания все пак ще се запазят за бъдните поколения (докато при собствения домейн, след изтичане на периода, за който сте заплатили, шансът написаното да остане е почти нулев).

Не бива да се подценяват и „вградените“ опции на някои от тези глобални блог-агрегатори да популяризират отделни блогове или блог-статии чрез свои „вътрешни“ опции като класации, модули за най-четено съдържание, най-популярни блогъри и други подобни.

Разбира се – безплатен обяд няма! Освен мноното предимства, този начин на хостване на блог има и немалко недостатъци. По-значимите от тях са следните:

 1. Затруднен брандинг. Може да се окаже, че името, което сте избрали за блога си е вече заето. И ще ви се наложи да се примирите с друго, не чак толкова подходящо име.
 2. По-ограничена визия. В повечето такива „люпилни“ за блогове имате някакъв избор на шаблон, с който блогът ви да изглежда по различен начин. Но все пак възможностите за избор не са чак толкова много. Хостването на собствен домейн на практика ви дава почти неограничен избор в това отношение.
 3. Лимитирана монетаризация. На прост език това ще рече, че ако искате да печелите пари от блога си – този начин на хостване е доста неподходящ за тази цел. Възможностите за поставяне на Google Adsense или други рекламни модули в повечето такива сайтове са силно ограничени или дори липсват. Същото важи и за рекламни банери или други добавки (плъгини) свързани с монетаризация, реклама и маркетинг…

По обясними причини, всичко, което е недостатък на единия вид блог-хостинг е предимство при другия.(Обратното също важи с пълна сила).

Точно затова предимствата на безплатния хостинг са (донякъде) недостатъци при хостинга на собствен домейн. Казвам донякъде, тъй като при определени условия (едно средно или по-високо ниво на познания по основните правила за Интернет безопасност, примерно), повечето от тези недостатъци се превръщат в предимства.

Ако направим още едно сравнение – с автомобилите, да речем – и при блоговете тенденцията е същата. Има хора, които упорито твърдят „Аз нищо не разбирам от коли!“ и предпочитат да отидат на сервиз дори и ако трябва да се затегне едно-единствено болтче. А съществува и другата крайност – хората, които обичат сами да си правят всичко и с времето придобиват познания и умения като всеки професионален автомонтьор. (С изключение на отношението… но това е друга тема).

При хостването на блога на ваш собствен домейн имате свободата не само да изберете по-подходящо име и визия (шаблон) за вашия блог. Можете да добавяте към блога каквито се сетите добавки (т.нар. плъгини и „джаджи“), но това също е и нож с две остриета и моят съвет (почерпен от горчивия ми опит) е винаги да тествате на друга инсталация как работи въпросната добавка, преди да я включите в реално работещ блог. Ще си спестите доста главоболия…

Възможностите за монетаризация когато имат неограничен достъп до настройките на блога си също са неограничени. Начините  това не са един и два и може би ще е най-добре да поговорим за това по-подробно в някои от следващите уроци. (Още повече, че самият аз още не печеля от блога си и ми е сравнително рано да ви давам акъл как да го правите…)

На практика, съществува и нещо като „междинен вариант“ на двете алтернативи за хостинг. Той се състои в това да имате блог в общ сайт за блогове (като изброените по-горе) и същевременно да имате и собствено домейн име за вашия блог. Става въпрос за т.нар. domain mapping, който освен, че е платен е подходящо решение само за определен вид случаи и лично аз не бих го препоръчал като масово решение. (Накрая ще видите и две връзки към статии, в които се обяснява по-подробно как точно става тази процедура в две от най-популярните блог-хостинг платформи).

Ако не ми е проличало досега – моите лични предпочитания са за хостване на блога на собствен домейн. По ред причини, но може би водещата е, че обичам да имам възможно най-пълен контрол над нещата, които правя. А също и защото не обичам някой да ограничава креативността ми…

Затова и от тук нататък уроците ми ще се отнасят предимно за този вид блог-хостинг. С уговорката, че много от нещата, разбира се, са общи и за двете алтернативи.

Надявам се да съм ви обяснил на достъпен език разликата между двата вида хостинг. Кой от тях ще е най-подходящ за целите на вашия собствен блог – това можете да решите само и единствено вие самите!

Но е хубаво когато решенията се взимат след внимателно и задълбочено проучване на фактите.

До следващия урок! 😉

Полезни връзки:

bg.wordpress.com – българската версия на wordpress.com

blog.bg – един от най-популярните български блог-хостинг портали

log.bg – още един подобен портал за български блогове

glog.dir.bg – подобна услуга и от Дир.бг

Собствен домейн за блог на Blogger.com – много полезна статия от Димитър Николов (kreativen.com)

Собствен домейн в WordPress.com – още една подобна статия от blog.unone.org

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

20 мисли относно “Хостинг на блог – безплатно или сериозно

 • Пламен Петров Автор

  Ще се радвам и ако някой друг блогър сподели своите възгледи или личен опит по въпроса къде да се хоства блога – самостоятелно или в общ сайт?

 • Огнян Чипев

  Това което мога да споделя е, че от скоро ползвам интегрираните Интернет услуги на GDI (Global Domain International), като съвсем накратно съм описал нещата тук:

  https://integritylife.blog.bg/kompiutri-i-internet/2009/07/21/kak-da-pritejavame-i-da-obslujvame-sobstven-virtualen-dom-v-.367414

  Доволен съм и засега ме устройва, но определено съм още в началото.

  Успех на всички и ви предизвиквам да опитвате смело – голямо забавление е. 🙂

 • Поли Козарова

  Зависи от целите на блога, но ако не е дневник, отразяващ чувства и лични преживявания, а е свързан с блогване по професионални, политически и особено бизнес теми, в това число и за корпоративните блогове, аз като маркетьор определено препоръчвам собствен домейн, който като име подсказва целите на блога и лесно се помни.

  • Пламен Петров Автор

   Всъщност, само съм загатнал нещата. Може да се разсъждава още доста по темата, но основния мотив е, че всеки си решава сам – в зависимост от целите на блога си.

 • dimiter_mandov

  Ех разсмя ме много, особено с коментара за джаджите и собствения опит -:) Толкова години вриш и кипиш в CMS-ите и пак явно слагаш смело всичко на работещия си сайт. Но както казва един познат … щом те влече …
  Бих добавил и нещо много логично за платения хост – можеш да си пишеш каквото искаш и никой не те докладва. Блог като cynical-speech например едва ли ще стои дълго на безплатна услуга без да го махнат заради „недопустимо отклонение от политиката на съдържанието“. Освен това винаги можеш да си продадеш платения хост барабар с блога, което в другия случай е сложно някак си.

  • Пламен Петров Автор

   Въпросът е много общ и затова и отговорът ми ще е такъв: с много четене и още повече практика! 😉

   Един съвет като препатил – направи си един тестов блог и там се упражнявай, преди да правиш промени или да инсталираш нови неща в реалния ти блог! Иначе стават бели…

   И малко реклама: ако следиш редовно Блогатство.ком – и по-специално секцията Блогиране 101 – неминуемо ще си повишиш грамотността…а и настроението! 😀

 • Гергана Божкова

  Здравейте,
  Аз съм още в много начална фаза на блогване и изпитвам някои затруднения. Започнах от blogger.com преминах в wordpress.com, но бих искала да добавя доста плъгини. Уча комуникации в университета, страшно съм запалена по специалността, но все още не смея да пиша много за тези неща и се притеснявам, че ако прехвърля блога на собствен домейн, ще ми е по-трудно в началото. В същото време си казвам, че без някои детайли блогът няма как да стане успешен… Бихте ли ми дали мнението си по въпроса? Какво е най-доброто за моя случай?

  • Пламен Петров Автор

   Много си права, Гергана – аз (като човек отстрани) мога само да дам мнение…
   …а Отговор можеш да дадеш само ти – ти си Авторът на този блог! 🙂

   Плъгините и всички други джаджи и украшения са точно това – само аксесоари. Диамантите може да разхубавят още повече хубавата жена – но грозната и с диаманти ще си остане грозна. Ако ме разбираш правилно… 😉