8 съвета за успешна благотворителна кампания 8


thumbs-upДа даваш съвети за нещо, от което не разбираш (или имаш само „академични“ познания и нулев личен опит) е най-сигурният начин да покажеш на света, че си въздух под налягане.

Обратното, обаче, също е вярно. Да споделиш с другите личния си опит, който може да им бъде от полза… това не е само правилна постъпка, но дори бих го нарекъл задължение…

Без да звучи прекалено нескромно – мога да заявя, че имам немалък личен опит в организирането и провеждането на благотворителни кампании в Интернет. Виждал съм кое „работи“ и кое – не чак толкова. Следя тази дейност доста отблизо през последните 3-4 години и всички съвети, които ще прочетете по долу не са „изсмукани от пръстите“, а са проверени в практиката.

Искрено се надявам, че поне един от тези 8 съвета за успешна благотворителна кампания ще ви помогне да постигнете по-добри резултати във вашата конкретна кауза! Ще се радвам и ако споделяте резултатите си – а защо не и своите идеи? – като коментари под тази публикация.

А ето и обещаните…

ОСЕМ СЪВЕТА ЗА УСПЕШНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ

1. БЪДЕТЕ РАЗЛИЧНИ!

Няма какво да се лъжем – българското Интернет пространство е доста „пренаселено“ откъм какви ли не благотворителни инициативи и кампании. И всеки ден се появяват нови и нови… (Няма да се спирам на причините за това – една от които е, че държавата ни просто не си върши работата за всички тези хора и те са принудени да вземат нещата в свои ръце. Това е обект на друг тип публикации, а сега ще се фокусираме върху конкретните съвети).

Голяма част от тези кампании са прекалено клиширани, еднотипни и нека да си го кажем направо – скучни!

Снимка, „зов за помощ“ и банкови сметки. Не е достатъчно…

Ако искате вашата кампания да успее – и то колкото се може по-бързо – трябва да сте различни! Трябва да мислите „извън кутията“. Да избягвате клишетата – във визуален, текстови и всякакъв друг план – и да създадете собствена „физиономия“ на вашата кампания. (Как точно може да стане това ще разберете от следващите 7 съвета).

2. ОТ ПЪРВО (НАЙ-МНОГО – ВТОРО) ЛИЦЕ

Убедил съм се, че кампаниите от трето лице не са много ефективни. Едно е когато „Х. има нужда от вашата помощ“ и съвсем друго, когато човек сам се обърне директно към хората с добри сърца и им заяви: „Аз се нуждая от помощта ви!“.

Хората помагат най-много и се включват най-активно в благотворителни каузи не когато им преразказват нечия чужда трагедия, а когато са трогнати до дъното на душата си – а това става най-добре ако си директен, без „посредници“.

Разбира се, това не винаги е възможно. По най-различни, но доста уважителни причини. Ако човекът, за когото е кампанията е в много тежко състояние (например в кома) – ясно е, че този съвет става неприложим. Ако кампанията е за бебе или много малко дете – също няма как да се изпълни това условие. Но в такива ситуации препоръчвам зад кампанията да застане някой много близък човек – брат, сестра, родител, дете, брачен партньор…

(Първоначалната кампания за Даринка нямаше да е това, което беше ако призива да й се помогне не беше дошъл от сестричката й Лора. А моята благотворителна дейност започна няколко месеца преди това – когато прочетох в един форум простичките думи на едно младо момиче: „Помогнете ми да спася мама!“…)

3. БЛОГЪТ Е ПО-СИЛЕН ОТ ОБИКНОВЕНИЯ УЕБСАЙТ

Признавам чистосърдечно, че опитът ми в блогирането е все още доста скромен – от едва няколко месеца. Но дори за това кратко време вече съм убеден в предимствата на това да имаш блог – особено ако става въпрос за благотворителна кампания.

Преди всичко – блогът се възприема много по-лично. А това условие е много важно и вече бе разгледано в предходния съвет. Връзката с първия съвет също е много пряка – все още не са никак много кампаниите, които използват блог, а не „обикновен“ уебсайт и това моментално ще ви направи различни от останалите.

Няма нищо, което да може да бъде направено с „нормален“ уебсайт и да не може да бъде направено и с блог. (Сам по себе си, блогът също си е един сайт, но да не задълбаваме в концептуални дискусии).

Ако се страхувате, че няма да се справите сами – винаги може да се намери помощ от професионалистите! Българската блогърска „гилдия“ е доказала неведнъж, че може да бъде задружна. И щом могат да го направят ПРОТИВ правителствто – със сигурност биха го направили и ЗА всяка благородна кауза… 😉

4. ТЪРСЕТЕ ПОМОЩ НА КОНКРЕТНИ МЕСТА, А НЕ НАВСЯКЪДЕ!

Колкото „по-таргетирана“ е една кампания – толкова по-големи са шансовете й за успех. Какво искам да кажа с това?! Да използвате конкретните професионални или личностни черти, наклонности и интереси на човека, за когото е кампанията.

Ще дам и няколко конкретни примера, за да стане по-ясно какво имам в предвид. Да речем, че кампанията е за човек, който е пострадал в тежка пътна катастрофа, докато е бил зад волана. Един такъв зов за помощ ще има многократно по-голям ефект ако бъде пуснат в конкретен автомобилен форум (или сайт), отколкото в какъвто и да е форум. Същото важи и за всяка друга характерна черта, хоби или интерес.

Ако човекът е бил спортист – потърсете съдействие в спортен форум за конкретния спорт или по принцип. Ако се интересува от готвене – търсете кулинарни форуми. И така нататък…

Всеки човек има характерни и лично негови интереси, занимания, хобита (а същ и настоящи и бивши професии – това не трябва да се подценява). А хората сме много по-склонни да помагаме на някой, с когото можем да се идентифицираме по някакъв начин. И точно за това става дума тук.

Пак ще се върна на примера с бебе ли много малко дете. Разбира се, в този случай трудно бихме определили хобита и професионални занимания… но това не значи, че съвет №4 е неприложим в такива случаи. Напротив! Вече имам буквално десетки сайтове и форуми за родители и точно към тях трябва да се фокусира една такава кампания! (Тук е мястото да спомена един такъв форум, който, лично според мен, е най-силният в това отношение и е помагал многократно както за кампаниите на децата от „Спаси, дари на…“, така и за „порасналите деца“ от Коледа 365. Става въпрос за форумът към сайта „БГ Мама“ – тези мами са наистина невероятни!)

5. УЧЕТЕ СЕ ОТ УСПЕШНИТЕ!

Ако нещо работи – няма причина да не проработи и за вас, т.е. за вашата благотворителна кампания. Търсете успешните кампании и вижте защо и как са успели те. И прилагайте същото и във вашия конкретен случай!

Можете – и горещо ви го препоръчвам – да се свържете и лично с хората, които стоят зад кампанията, която ви харесва и считате за модел на подражание. Сигурен съм, че те не биха ви отказали помощта си и ще ви дадат конкретни съвети и насоки, които могат да са ви много полезни.

Просто не спирайте да търсите!

6. БРЕЙНСТОРМИНГ НОН-СТОП

Две глави мислят много по-добре от една глава. А двеста – още повече!

Не преставайте да се „ослушвате“ за нови, нестандартни идеи и не се притеснявайте да помолите даже непознати хора (чрез блога или сайта на кампанията или по какъвто и да е друг начин) да ви дадат някоя нова и неизползвана досега идея.

Всеки ден, сядайки пред компютъра, за да проследите как вървят нещата – затворете за миг очи и се запитайте: „А какво друго би могло да се направи?“.

Със сигурност добрите идеи ще ви осенят много повече от веднъж. А когато в този своеобразен брейнсторминг („мозъчна атака“) се включат още и още нови хора- добрите идеи ще завалят като пороен и освежителен дъжд.

7. ОБРАТНАТА ВРЪЗКА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!

Ако кампанията ви няма обратна връзка с хората, които участват в нея – тя просто е обречена!

Повярвайте ми – бил съм свидетел на това как не една или две благотворителни кампании се провалят точно за това. И най-хубавият сайт или блог ще имат почти нулев ефект ако съдържанието им не се актуализира редовно. И колкото по-често – толкова по-добре!

Ако сте избрали като формат блог – пишете всеки ден (даже по няколко пъти на ден ако блогирането ви идва отвътре) в него и споделяйте с хората как се чувствате (ако вие сте автор на блога и кампанията е за вас) или какви са новините за човека, на когото помагате. Това е много, много важно!

Публикувайте редовно и отчет за даренията по банковите сметки или по другите начини за дарение ако имате такива. Ако имате възможност – публикувайте и имената на дарителите! (Колкото и да е суетно – някои хора обичат това и фактът, че ще си видят името в този списък може да определи до голяма степен сумата на тяхното дарение… или пък дали да го има въобще).

Пишете  – и то навреме, а не с месец закъснение („щото момчето, което поддържа сайта сега има изпити“ или по друга такава несериозна причина) – за всяко събитие (като концерт или каквато и да е друга проява) в подкрепа на вашата кауза.

Ако имате възможност – стигнете и още по-далеч. Напишете открито писмо (в блога или сайта, но ако прецените – може и по пощата т.е „истинско“ писмо) с благодарност към всеки отделен дарител (или дарител с по-голяма сума) или група дарители. Тези хора заслужават благодарността ви и тази обратна връзка със сигурност ще направи кампанията ви много по-успешна. Без нея – наистина шансовете са минимални!

8. ПРЕВЪРНЕТЕ КАМПАНИЯТА СИ В КАУЗА!

Да се превърне една отделна кампания в кауза не е никак лесно.

Но не е и невъзможно. Знам това от личен опит. Някой да не е чувал още за save-darina.org?!

Когато кампанията и стане кауза, това не само ще й гарантира по-бърз успех. Тогава ще се получи и нещо ще по-хубаво – ще оставите наследство след себе си!

Универсалните закони на Вселената изискват от нас не само да получаваме. Да даваме – безвъзвратно и без мисъл за лична облага или изгода – е наше върховно човешко преимущество, но и наш човешки дълг.

Защото (никога няма да се уморя да го повтарям!):

„За да повярваш в доброто – трябва да започнеш да го правиш!“

Дано всичко написано да ви бъде наистина полезно!

Желая ви успех и наистина – споделяйте тук отзивите и коментарите си, но и новините за вашите успешни благотворителни кампании!

P.S. Добавям тук и тази връзка към списъка със сайтове за безплатно публикуване на прес-съобщения, който Огнян Младенов е публикувал в блога си. Мисля, че сами ще се досетите защо… 😉

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 мисли относно “8 съвета за успешна благотворителна кампания

 • Свилен Ангелов

  Да, много верни и важни неща. Мога да добавя още едно-две (като приемам, че става въпрос за кампания, целяща събиране на средства за лечение):
  Ангажирайте медиите, местни и национални! Май не се сещам за усшешна дарителска кампания, целяла голяма сума, без широка медиина разгласа.

  Използвайте само дарителски сметки! Те дават известна гаранция за целесъобразност на даренията. Осигурете пълна прозрачност за дарителите, предоставете им договора с банката и както Пламен е споменал – публикувайте възможно най-често движенията по сметките. Дарителското доверие е много крехко нещо и като го губум, го губим и за тези след нас, двойна е отговорността ни.

  Посочете конкретна сума, подкрепена с оферта. Не просто „Х. има нужда от средства за лечение“, а „Х се нуждае от 50 000 евро за да живее“.

  Не се отказвайте от битката с държавата, която явно не си е свършила работата щом сте стигнали до такъв тип кампания. Понякога може все пак и да се задейства.

  И ако трябва да обобщя най-важните моменти само с няколко думи – прозрачност, публичност, конкретна цел, обратна връзка, актуализиране на информацията. Без последните две, апелът ви няма да доксне душите на видялите го, а просто ще е поредното съобщение, пред което цъкаме с език и чукаме на дърво…

 • Nadejda Hadjieva

  Здравейте!Отчаяно се нуждая от помощ.От три години съм на легло поради лекарска грешка-7 несполучливи операции на гръбнака. Не мога да ходя,болките са ужасни.Нуждая се от 5000 лв. за 8 операция,която ще се извърши във Варна.Това са пари,с които ще се закупят имплантите за вграждане в гръбнака.Моля,ако е възможно,помогнете ми.Много искам да ходя пак Като заспя,сънувам,че ходя,а като се събудя е най-кошмарно,защото осъзнавам,че никога няма да мога,ако някой не ми помогне.Осакатиха ме ,преобърнаха ми живота и сега отказват всякакъв контакт с мен.Моля Ви,помогнете ми да си върна живота.Операзията е спешна,защото се парализирвам.Вие познавате много хора,които като вас много помагат.Преди 2 години Нова телевизия излъчи моя случай .Моля ви,спасете ме от тези болки.
  Надежда
  Банкови сметки

  BG59BPBI79404062156101 BGN
  BG41BPBI79404462156101 EUR Postbank

  Помогни на Надежда – изпратете SMS с текст“ DMS NADEJDA“ на номер 17 777
  тел 0887306837 02/8283096

 • Мариела Бончева

  Здравейте!

  Аз съм една от организаторките на благотворителната кампания „Да протегнем на Алекс ръка!“, която в момента се провежда в Добрич. Целта й е набирането на средства за лечение в Израел на 4-годишната Александра Маркова. Съветите Ви са чудесни и, за наша радост, прилагаме почти всичко. Искам да подкрепя мнението на Свилен Ангелов за медийната разгласа. Нашата кампания е подкрепена от всички медии в Добрич. Ние и с това започнахме. Подкрепи ни и общината и лично кметът Детелина Николова. Ние страшно много държим на отчетността – във всяка информация за инициатива или дарителски жест оповестяваме сумата, набрана до момента. И, според мен, това е изключително важно. В една от инициативите написахме в страницата на Алекс във Фесбук имената на над 200 деца, които изработиха сурвакници и коледни и новогодишни суерини за благотворителен базар. Кампанията ни засега върви добре, целият град, а и цялата област знаят за нея. Можете да ни пожелаете успех! Успех и на всички вас, които се борите за някаква кауза! Дерзайте!

  Мариела Бончева, Добрич

 • Мариела Бончева

  Благодаря, ще имаме нижда от такъв!

  Г-н Петров, сайтът Ви е чудесен! Но не мислите ли, че ще сте още по-полезен, ако публикувате информация за успешни благотворителни кампании – в национален и световен мащаб? Така всички ще си бъдем полезни!

  Мариела

 • Илиана Илиева-Дъбова

  Интересни съвети. Ще се възползвам, защото търся начин да осигуря 14 оптични мишки за българското училище в Тарагона, Испания. Целта ни е да въведем в обучението български софтуерен продукт.