Мислене извън кутията (без него сте загубени) 16


out-of-the-box-thinkingНе знам дали сте забелязали, че в дясната колона на моя блог има един модул за „Цитат на деня“ (Quote of the day). В нея всеки ден се появява автоматично по една мъдра мисъл. Тази, която се появи вчера не ми дава мира от доста време и в крайна сметка се превърна в повод за днешната ми публикация. Мисълта не е на кого да е, а на един армейски генерал от Втората Световна Война, който удивлява света със своята смелост и дързост. Нарича се Джордж Патън (George S. Patton – на негово име има даже цяла серия американски танкове), а мисълта, за която става дума е следната:

„If everyone is thinking alike, then somebody isn’t thinking.“

А преводът й на български език гласи:

„Ако всички мислят еднакво – тогава някой въобще не мисли!“

Има един израз, който от десетилетия е станал нарицателен израз, любим на всички оратори, учители по успех, маркетингови гурута, специалисти по мениджмънт, лидерство… и какво ли още не.

Изразът пак е на английски – Think out of the box! – но няма начин да не сте чули и българския му еквивалент:

МИСЛИ ИЗВЪН КУТИЯТА!

Ще ви бъде ли интересно да научите откъде произлиза, този странен израз? Аз лично винаги съм любопитен за такива неща – за първопричината на нещата – и смятам, че е прекалено повърхностно да приемаме всичко за даденост и… да мислим винаги „в кутията“. 😉

Формалният повод за възникване на този израз е една математическа главоблъсканица. Самият пъзел или ребус е известен още от далечната 1914 година, но изразът възниква малко по-късно – през 1969 – когато един друг математик го налага като понятие и то постепенно прониква в бизнес средите на корпоративна Америка.

Ninedots-1Задачата е следната: имате девет точки, подредени по строго специфичен начин (като на картинката вляво) и предизвикателството пред вас е да успеете да свържете всяка една от деветте точки… но само с четири прави – и непрекъснати – линии.

Ако не знаете отговора – опитайте да се справите! И ще се убедите , че не е никак лесно. Ако успеете да намерите правилното решение сами – значи сте от хората, които наистина мислят „извън кутията“. А ако не успеете – погледнете верния отговор тук.

Да мислиш „извън кутията“ означава да не мислиш като другите. Същото казва и генерал Патън. Хората, които се различават от всички останали – и които имат повече успехи в която и да е област на живота – са предимно хора, които мислят различно. Ако сте като всички останали – и най-вече ако мисленето ви не се различава от масовото безсмислие – животът ви, доходите ви, успехите ви и щастието ви също ще бъдат… средностатистически. Което винаги означава – недостатъчни.

Мисленето извън кутията винаги се е свързвало с най-прекрасните черти на човешкия характер – креативността, творчеството, фантазията. Погрешно е да се смята, че това са дарби т.е. че или сме родени с такива качества или не сме имали този късмет и положението е необратимо и безвъзвратно. Ако вярвате в това – значи наистина нямате шанс!

Мозъкът е като мускул. Мисленето може да бъде тренирано, подобрявано и усъвършенствано – също както всеки мускул от нашето тяло. И също като боди-билдинга – тренировката на мозъка може да бъде тежка и изтощителна. А на всичкото отгоре изисква много постоянство и още повече време – за да достигнем до прилични резултати. А най-добрите резултати изискват и най-много усилия и най-пълна отдаденост. И точно затова повечето хора въобще и не опитват или бързо се отказват – също както и при физическите тренировки на тялото.

Да се откажеш е лесно. Още по-лесно е да не започваш въобще. Но лесните неща са за хората без амбиции, без цели в живота и без нещо, още по-важно – самоуважение.

Когато се научите да мислите извън кутията – колкото и време и усилия да ви струва това – ще разберете, че цената си заслужава. Няма човек, който да е постигнал каквито и да е успехи в живота без да използва креативност, творчество и фантазия! Факт. А също и въпрос на личен избор

Моят блог не е за всеки. Със сигурност не е за средностатистически хора със средностатистическо мислене. Такива може и да попаднат тук случайно – но бързо ще разберат, че не им е тук мястото. (И ще отидат да четат „жълтите“ сайтове, защото там мисленето не е задължително…)

Моят блог е за хора които вече могат – или поне искат – да мислят извън кутията.

И затова сега ви предлагам едно предизвикателство. Което също може да възприемете и само като игра, но уверявам ви, че резултатите може да ви изненадат. Много приятно…

Ето моето предложение: нарисувайте на един бял лист тези 9 точки, а след това – препоръчително е да е с друг цвят – нарисувайте и вярното решение на загадката. А после закачете този лист някъде, където ще го виждате често – може да е на таблото пред бюрото ви, на хладилника или където и да е другаде… стига картинката честичко да влиза в полезрението ви. И винаги когато изпитвате затруднение да се справите с какъвто и да е проблем – било в работата, в личния живот или в някоя друга област – просто погледнете този лист и нарисуваното върху него.

И мислете извън кутията! 🙂

Защото ако не го правите – ще бъдете като тези „умници“ тук:

httpv://www.youtube.com/watch?v=C1yYB85ArHE

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

16 мисли относно “Мислене извън кутията (без него сте загубени)

 • Ивалина Ташева

  Креативността у хората се събужда под въздействието на осъзнати липси.Липсите не са само материални, дори любопитството е липса, липса на знание, на информация и също провокира креативност.Помислете има ли постижение на човешкия ум, което да не е продиктувано от липса?
  Креативността, както и волята се тренират, просто като се тренират.Но преди това е изборът – изборът да започнеш и волята да успееш.

 • Milena

  По-точно и правилно е да се каже: „предизвикателството пред вас е да успеете да свържете всяка една от деветте точки… но само с четири прави НЕПРЕКЪСНАТИ линии.“
  Сега като оставих и коментар допълнително печеля ли бонус на човек попуднал неслучайно в блогът ти надарен надсредностатистически:))

 • Ilian

  …първата ми идея за решаване на задачата също е „звезда“ -означава ли , че след като не ми е хрумнало първоначално да свържа точките по начина посочени в отговора , че не съм достатъчно креативен ?

 • Sfinks

  Daje koi moje da ti kaje dokade triabva da risuvash liniite i daje mojesh i s 15 ako iskash da si go napravish razbra li sega che dori i tozi koito ti govori da izlezesh ot kutiata ne ti e kazal nai vajnoto „zashto me slushash“
  tova znachi pravi go kakto si poiskash i zashto triabva toi da ti go kazva.
  Sega ubeden li si che sam pravish jivota si tocho kogato pravish kakvoto ti znaesh che e nai dobre za vsichko i za tova na koeto pomagash da razbere tova koeto dosega ti govorih varni se i procheti pak ako ne si razbral vajno e da razberesh!!!

 • dannyv

  Поставял съм задачата най-напред така: свържете с пет прави линии (без да вдигате молива) точките…..

  Което е не много трудно (да не кажа тривиално) да се постигне…. Но те вкарва доста директно В Кутията и следващото условие (хайде сега с ЧЕТИРИ линии) става доста не-очевидно 🙂

  … Такъв един врачански музовирлък