Не правете като щрауса!

 КОГАТО ПРЪЦНЕШ – НАЙ-ДОБРЕ ОТВОРИ ШИРОКО ПРОЗОРЕЦА!

Формално, идеята за тази шътокуа ми дойде след като прочетох публикацията “SM” наивно откраднаха идея в блога на Бисер Вълов. Не познавам въобще фирмата, която се е издънила с „взимането назаем“ на една чужда идея, без да стане достатъчно ясно, че идеята все пак наистина не е твоя. Аз и самия Бисер почти не го познавам… но не е там работата.

Въпросът в никакъв случай не е личен, нито имам намерение да демонизирам някого. (Още повече, че самият аз също често „взимам назаем“ чужди идеи, снимки, клипове… но се старая – когато прословутата ми разсеяност не ми попречи – да посочвам честно авторите, стига да ми е възможно).

За друго ще иде реч сега. Не за самият гаф – от гафове и издънки никой не е застрахован. Нито личностите, нито фирмите…

Но големите мъже и големите компании се познават по това как реагират – когато осъзнаят, че са сгафили! Тоест, когато се размирише…

В конкретния случай (поне по скромното ми мнение), господинът, който е коментирал случката от позиция на самата компания (нямам идея дали въпросното лице е собственик или само служител на въпросната фирма) е допуснал втори – още по-голям – гаф.

Щото вместо да си признае, че нещата може да се направят и по-малко двусмислени, откъм това чия идея са ползвали за техния клип… той почва да дава акъл на Бисер за какво всъщност би трябвало да пише той в блога си. За героичните им (на въпросната фирма) усилия да оцелеят в българската корпоративна джунгла, а не за това че при всяко пръцкване миризмата е, меко казано, неприятна за околните…

Наскоро от TOYOTA обявиха, че обмислят да изтеглят около 27-хиляди автомобила от пазара. Щото някой от техните инженери не можал да стиска и пръцнал – когато и където не трябвало.

Примери като този – бол. Преди време и от TOSHIBA изтеглиха сума ти лаптопи – заради дефектни батерии.

Без съмнение, след тези „пърцвания“ реномето и на Тойота, и на Тошиба пострада. Обаче, представете си какво би станало ако не бяха го направили – ако не бяха си признали за дефектите? И вместо това, да кажат високомерно на жуналистите от „Ройтерс“, примерно: „Я не бъдете толкоз черногледи, ами по-добре напишете какви хубави заплати взимат висшите ни мениджъри или каква пищна сватба вдигна миналия уикенд една от щерките на големия шеф!“.

Смешно звучи, нали?!

Ама на бас, че никак няма да ви е смешно ако работите или сте собственик на компанията, в която е станал гафа.

Затова – трябва да се действа мъжката! Ако си „пръцнал“ – признай си и се извини! Човещинка е…

А после отвори широко прозореца. 😉

P.S. Ако не сте на „вие“ с езика на Шекспир (и Дейвид Бекъм… макар че той повече само се усмихва) – ето ви и една бърза подборка от полезни четива по темата как да се справяме с „пръцкането“ на обществени места:

P.P.S. В знак на доброжелателност – и от уважение към Бисер Вълов – и аз изтрих името на въпросната компания. Написаното от мен наистина е принципно становище, а не лично заяждане с хора, които не познавам…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

10 коментара за “Не правете като щрауса!”

 1. Blogatstvo.com News: Не правете като щрауса! http://is.gd/dqmcZ

 2. Biser каза:

  Днешната публикация от блога за „Social Me“ e итрита лично от мен. Причината е достойна реакция от тяхна страна. Затова прекратих материала, за да не нанеса огромни щети. Повече по казуса ще напиша утре. 😉

  • Бисере, с нетърпение очаквам твоето продължение „по казуса“ и се надявам да не са те плашили и тебе със съд като мене…
   За достойната им реакция, честно казано, малко се съмнявам – защото помня реакцията в коментарите под публикацията ти…а може да погледнеш и реакцията им тук.

   • Biser каза:

    Много си прав! 🙂
    Учуден съм от реакцията или по-скоро упоритата юридическа защита на един предимно етичен казус. А да се направи опит за съдене на известен блогър при такъв казус би било наистина много глупаво…

    Скоро ще публикувам откровеното си мнение за вчерашния ден. Само да ми остане малко време да допиша. Мерси за отбелязването на това действие. 😉

 3. Вижте какво „изпръцка“ един от нашите експерти.
  Следващия път ще ви съдим за клевета!
  Написано специално от експерт:
  Видеото не нарушава по никакъв начин правата на видеопрезентацията на г-н Е. Куалман, тъй като информацията в него не подлежи на защита по Закона за авторските и сродни права. Това са статистически данни от източници, които са упоменати в края на клипа на SocialMe, както и изпълнителя на музиката към видеото.

  Видеопрезентацията на г-н Куалман е уникална единствено с визуалното представяне на тези статистики, каквато е и тази на SocialMe.

  Кенетик типографията като подход за представяне на текстово съдържание посредством статични или динамични визии не е измислена от Ерик Куалман или Scoalnomics.

  И двата клипа са с Creative Commons права, единият на български (предполагам с цел усвояване на представената информация от 100% от присъстващите на Social Market Seminar 2010), другият на английски.

  Качването на видеото на SocialMe в безплатни сайтове за споделяне на видео не цели финансова облага от последващо излъчването на същото, а достигане до по-широка аудитория (Задайте си въпроса какъв процент от българското население знае английски език?)

  • Господин Ангелов, ако вие (или някои от прословутите ви експерти) смята, че с нещо съм ви оклеветил – моля, съдете ме!
   Така и би трябвало да бъде…само че и начинаещ адвокат би ви казал, че в моята публикация няма и запетайка, която може да мине за клевета пред който и да е съд…
   Вярно е, че живеем във все по-полицейска държава, но дори и у нас май още не съдят хората за ирония и сарказъм…Пък може аз да съм първия – тъкмо ще се прочуя! 😀

   А сега малко по-сериозно. Ако наистина прочетете публикацията ми внимателно, наистина няма да откриете клевети – но може би все пак ще намерите полезни съвети в написаното. За достойна реакция в подобни случаи…

   …Защо да плашите един (сравнително) популярен блогър със съд не само, че не е достойна реакция – но и доста глупава!

 4. expert каза:

  „Не познавам въобще фирмата, която се е издънила с “взимането назаем” на една чужда идея, без да стане достатъчно ясно, че идеята все пак наистина не е твоя. Аз и самия Бисер почти не го познавам… но не е там работата.“

  А къде е?

 5. Абе… Има напредък… Преди години надпис „Снимка: Интернет“ беше достатъчен (според вестниците), за да се извърши откровена кражба на някоя снимка и да се публикува във вестника. Че си спомням и първите реакции на обида – ама как можело то така, те нали ясно си били указали автора под снимката. Така и никой не пожела да ни открехне нас, простите – как, аджеба тоя Интернет е успял за крехката си възраст да наснима толкова различни неща по толкова различни места. Сега все пак имаме наличие на опит за сърдито и ощипано начало на диалог. Много е далече от истината, ама….. има развитие.

  А, и господин Ангелов… Аз не съм експерт, само чисто аматьорски вече 20-ина години се занимавам… Още по-малко съм гледал видеото на господин Куалман или вашия дериват. И, по мои съвсем скромни наблюдения през годините, всеки един опит да се измести една чисто етична дискусия към хипотетични юридически последици е завършвал по един и същи начин – с пълно фиаско. Така че ще си позволя един скромен съвет – недейте така с рогите, в този случай има доста по-страшни неща от морална гледна точка от предполагаемите лични и фирмени нападки, които съзнателно търсите.

 6. Валентина каза:

  Никъде в материала на Пламен Петров не съзирам и намек от клевета – само откровено мнение на един почтен и етичен в отношенията си с хората човек. А реакцията, която очаквам от „оклеветените“ , е едно честно извинение за пропуснатото обяснение за първоизточника на идеята на въпросната публикация. В това няма нищо страшно, нито пък опасно за когото и да било. Можем само да спечелим като общество!

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes