Забравете за забравянето

 ПАМЕТТА МОЖЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТРЕНИРАНА

memoryПопадали ли сте в неудобната ситуация да се запознаете с някого – и след 10 секунди да не му помните името? Със сигурност…

Ако той или тя са важни за вашата кариера – това може да ви струва скъпо. Или пък просто да изпаднете в конфузна ситуация. Като мен преди години.

Отидох на гости на една моя учителка и там се запознах с дъщеря й, която беше горе-долу на моята възраст. Съвсем естествено, аз по онова време доста се притеснявах от момичетата на моя възраст. И за да туширам напрежението – галех и си говорех с ловджийската им хрътка… с която също току-що се бях запознал.

През цялото време се чудех защо това момиче ме гледа толкова враждебно?! Чак на края на гостито усетих какъв гаф съм сторил: бях объркал името на кучката и на девойката…

До ден днешен сме приятели и много пъти сме се смели на тази случка – но тогава никак не ми беше смешно, а направо ми идеше да потъна в земята от срам.

А да сте чували – или казвали – израза „Аз не помня добре цифри!“ (дати, телефонни номера, рождени дни, цени…)?!

Ако работата ви е свързана със цифри, цени или дати (дори да сте погребален агент – пак няма начин да не работите с цифри) – това „качество“ на паметта ви също може редовно да ви причинява неудобства или конфузни ситуации.

С две думи: добрата памет е важна! Много важна.

Хората, които умеят да помнят – и имена, и дати, и всичко, което на пръв поглед минава в графата „дребни подробности“ – тези хора винаги ще имат конкурентното предимство да бъдат забелязвани.

И запомнени. Защото и те са запомнили нещо „дребно“ за вас – името ви, рождения ден на детето ви или друг „незначителен“ детайл. Може би дори вече имате лична история, свързана с ваш или чужд успех или провал – точно поради тази причина.

Добрата новина е, че добрата памет не е вроден талант и не се наследява генетично. Тя е просто умение, което – както всяко друго умение – може да бъде овладяно.

Така, както тренираме мускулите си, за да имаме здраво и силно тяло – по абсолютно същия начин можем да тренираме и паметта си. И след време този „фитнес на ума“ ще ни се отплати многократно.

Можем да се превърнем от хора, които живеят в мъгла и полусънно състояние – в харизматични личности с ясен поглед и бистър ум. И остра като бръснач памет…

Как точно може да тренираме паметта си? Начините са много и най-различни. Попитайте чичко Google за memory training, memory improvement или пък директно за упражнения за запомняне. И той ще ви подскаже немалко варианти.

От вас се иска само да изберете една от многото системи – и да я приложите на практика.

Едва ли ще се превърнете от човек с телосложението на Уди Алън в колос като Арнолд Шварценегер (в добрите му години) само с 2-3 тренировки в залата за фитнес. Същото важи и за „мускулите“ на мозъка – тренирането им трябва да е редовно, систематично и продължително.

Но си заслужава! И може да го приемете отначало като забавна игра – но ви обещавам, че след време тази игра може да бъде разликата между средностатистическата кариера и успех, в единия вариант – и „живот като на кино“.

Може би примерът във видеото по-долу е доста краен (и наистина феноменален), но всичко е възможно и постижимо!

Стига да вярваме…

…и да си размърдаме мозъка. А и задника… 😉

httpv://www.youtube.com/watch?v=dAfaM_CBvP8

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

15 коментара за “Забравете за забравянето”

 1. Добър ден на всички.

  Поздравявам те за добрата тема.

  Хората наистина не могат да помнят точна информация ( имена, дати, чужди думи, числа) защото не знаят как да го правят. Това е въпрос на техника. Мозъкът ни не е способен сам да се справи.

  Съществува наука, която се нарича мнемотехника. Тя включва методи, които улесняват запаметяването.

  Ще дам малък пример :

  Да си представим, че сме на тест и асистентът ни дава два текста, които трябва да прочетем само по един път и след това да разкежем.

  Първият текст е обикновена приказка ( непозната за нас).
  Вторият е извадка от учебник по ядрена физика 🙂

  При пточитането на текстовете асистентът ви моли да следите за въображението си.

  При прочитането на първия текс забелязвате, че лесно си представите прочетената информация. На базата на възникналите образи можете да преразкажете приказката.

  При прочитането на втория текст забелязвате, че във въображението ви не се появяват никакви образи.Той е наситен с точна информация, която мозъкът ви не възприема. Вие просто не можете да разберете за какво иде реч. Следователно вие нито сте разбрали текста нито сте го запомнили.

  Изводът е че за да помним ние трябва да си представяме. Това, което не можем да си представим се запомня по специален начин чрез мнемотехника.

 2. Имам личен опит с курсове за запаметяване. Преди време завърших такъв защото предизвикателството, медицински университет беше голямо. След дълги тренировки и разбиране процеса на запаметяване успях да развия въображението си и способността да уча. Преди да започна годишният ми успех беше от порядъка на 5-5:30. В момента се движи между 5.75 – 6.00. Разбирасе това не се дължи на феноменална памет, а на разбирането на това как функционира мозъкът ни, опита, който придобих и постоянството.

  Имената вече не са ми проблем, нито цифри или дати. При тренировките си има ученически норматив ( 100 цифри за 10 минути).

 3. Най-голямата полза, която имах от това обучение е че се научих да помня книгите за личностно усъвършенстване.

  Примерно четем някоя книга ( Лич. усъвршенстване за интелигентни хора на С. Павлина). Казваме си : Уаааа ще приложа идеите му на практика, ще използвам препоръките му в живота си. Това за съжаление не става защото до 1 седмица след прочитането на книгата ние няма да си спомняме почти нищо. Не можем да прилагаме нещо което вече не помним. Следователно 15лв. отидоха на вятъра….

  При мен не е така. Мнемотехниката ми позволява да запазя най-важното от книгата в съзнанието си. Използвам знанията, за да променя живота си към по-добро. Мога да съхраня информацията колкото дълго си поискам защото вече знам как става номерът….

 4. Това, което се показва на клипчето е трик. 🙂

 5. Много интересна информация, Наско! Кажи нещо повече за този курс и как можем да се запишем и ние? 😉

  • Това е система, която съществува от близо 20 години. Казва се Джордано. Авторът е руснак но системата вече е преведена на английски.

   Цялата с-ма се състои от 5 модула, които включват :
   базов, запомняте на текстова информация,точна информация, чужд език и цифрова информация).

   Срокът на обучение е 5 месеца. Всяка седмица ти пращат по 3 писма на и-мейла. Те съдържат упражнения и разяснения. Еднo упражнение отнема 1-1:30.

   Информацията е уникална отвори ми очите за много неща. Не съжалявам за избора защото вече избих парите ( от стипендиите, които спечелих след обучението 🙂 )

   http://www.mnemotehnika.narod.ru (руската версия)
   http://www.pmemory.com (английската версия)

 6. дон Айс каза:

  Здравей Пламене,колко е прекрасна темата за паметта.А ако хората дишаха правилно ,дълбоко и концентрирано автоматичеаски ще се научат да запомнят,но не .Мо же би им е по добре да не правят нищо,че по лесно май.Аз се занимавам с йога от 10 години и съм късметлия,защото научих много неща за концентрацията и да не си пилея и блуждае мисълта ми.Има много ама много обща това да практикува човек Йога и да се занимава с бизнес, и да успява да препрограмира живито си а и защо не хората около него.Чао

  • Това също е интересно.
   Много пъти съм искал да се занимавам с йога…но явно йогата не е искала достатъчно силно да се занимава с моя милост… 😉

   • Ивалина Ташева каза:

    :)) Искал си много пъти, но не си искал достатъчно силно. Не е важно количеството искания, а качеството им 🙂

 7. Макс каза:

  Това с имената на кучето и девойката е много смешно, но и много показателно. Дейл Карнеги нееднократно описва силата да помниш имена и ползата от това. Темата е актуална и важна.

 8. Ивалина Ташева каза:

  Всичко се тренира просто като се тренира. И най-съвършената система не действа, ако ние не се задействаме, но когато ние се задействаме не се нуждаем от супер методи, защото „птичките“ започват да кацат по нас под формата на учители и всякакви средства.
  Наско е бил готов и „чудото“ се е случило.Поздравления !

 9. http://adea-bg.com/
  Тук може да намерите още курсове за запаметяване (мнемотехники) и бързо четене.

  Изкарал съм ги и двата и съм доволен от резултата.
  Може да питате, ако имате въпроси…

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes