„Последната лекция“ – най-важните уроци за живота

 

RandypauschДлъжен съм да ви предупредя от самото начало: този видео-клип няма да остави очите ви сухи!

Това, което ще видите ще ви разтърси. Ще докосне най-тънките струни на душата ви, но и ще ви накара да се замислите много надълбоко за смисъла на собствения ви живот.

Когато го изгледах за първи път, аз бях разтърсен из основи. По това време – преди около година и половина – доктор Ранди Пауш (Randy Pausch) все още беше жив и се бореше със страшната си диагноза: рак на панкреаса.

Но този човек избра да не се предава. Да се бори и да изживее последните си дни по най-добрия възможен начин. И го направи.

Има толкова много ирония, че най-важните уроци от живота получаваме от един умиращ човек, който вече не е между нас…

Доктор Ранди Пауш преподава компютърни науки в университета “Карнеги Мелън”, където съществува една странна академична традиция. Нарича се „Последната лекция“ и идеята й е какво бихте казали на студентите си ако знаехте, че това е вашата последна лекция.

„Последната лекция“ на Ранди Пауш е изнесена в една от аулите на университета на 18-ти септември 2007-ма година. Само месец по-рано – след едногодишна борба с рак на панкреаса – докторите му казват, че разсейките са прекалено много и му остават от три до шест месеца живот.

По това време Ранди е на 46 години, женен е за любовта на живота си и имат три малки деца, най-голямото от които е само на 5 годинки, а най-малкото е още бебе.

Оригиналната лекция на професор Пауш е с продължителност от 1 час и 16 минути. Но си заслужава да се види! Клипът по-долу е съкратен, 10-минутен вариант на оригинала, но също е невероятен. Записът е направен по време на гостуването на Ранди Пауш в „Шоуто на Опра„.

Новината за умиращия професор, който ни учи как да постигаме детските си мечти и как да живеем живота си по най-смисления начин бързо обикаля не само целите Съединени щати, но и света. Ранди става международно известен, а малко след смъртта му е издадена и едноименната книга – „The Last Lecture“ – която той пише до края на дните си в съавторство с журналиста Джефри Заслоу от „Уолстрийт Джърнъл“ (книгата вече е преведена и издадена на български език от издателство „Хермес“).

Ранди Пауш напусна този свят на 25-ти юли миналата година…

Авторитетният „Ню Йорк Таймс“ го обяви за „един от най-влиятелните хора на планетата“.

Вижте защо:

P.S. Благодаря ти, Гери!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Tags: , , , ,

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

23 коментара за “„Последната лекция“ – най-важните уроци за живота”

 1. Възхитителен човек! Последната лекция на Ранди ми напомня за прощално писмо на Габриел Гарсия Маркес – http://bit.ly/NoGGx

  Задължително ще си я купя тази книжка, благодаря за статията!

 2. Наистина възхитителен човек!!! Много се радвам, че издадоха книгата му и на български език. Препоръчвам с две ръце книгата му и видеозаписът от неговата пълна лекция.

  В моя блог съм обявил конкур, в който някой може да спечели „Последанат лекция“ на Ранди Пауш. Ето информация: http://www.inspirelearning.net/2009/07/konkurs-vdahnoviavasht-uchitel/

 3. Гергана каза:

  Страхотна последна лекция, невероятна среща с един прекрасен и силен човек!Притежавам английската версия и смятам, че това е едно от най-хубавите неща, които съм чела.

 4. дон Айс каза:

  добре съгласен съм, че е мотивиращо но със сълзите си какво да правя сега .

 5. Свилен Ангелов каза:

  Това е можеби най-силния материал който съм срещал в нета. И Ранди Пауш е със сигурност един от най-забележителните хора, произнасяли реч някога. Видях я преди около година и през ден си спомням някой от думите му.
  Благодаря ти за това Пламене 😉
  Почивай в мир, Ранди…

 6. Ивалина Ташева каза:

  Ако Ранди казваше всичко това, без да е известно, че живее последните месеци от живота си, едва ли щеше да докосне толкова дълбоко душите на слушателите си.
  Защо най-въздействащите учители са умиращите или мъртвите?
  …Нищо и Никой не е Случайност!

 7. […] „Последната лекция“ – най-важните уроци за живота […]

 8. Марина Илиева каза:

  След като Ранди Пауш орвори сърцата Ви , след като толкова карасиво изразихте възхищението си …………………..защо подминахте въпроса на дон Айс?

 9. Георги Павлов каза:

  Последната лекция на Ранди Пауш с БГ субтитри:
  http://www.viddler.com/explore/komitata/videos/11/

 10. Благодаря, Пламски! От време на време изпадам в ролята на Йори, но определено предпочитам да съм Тигър! Поклон пред Ранди Пауш!

 11. „Последната лекция“ – най-важните уроци за живота – http://blogatstvo.com/successology/teachers/last-lecture/

 12. Без думи съм. Прекрасно!

 13. dima hristova каза:

  такива хора ме карат да д а усетя че сам жива и не е нужно да сме дребнави и зли…. преходни сме….

 14. Eкатерина Благоева каза:

  ………. просто останах без думи…………….Голям урок.Благодаря на този ,който го е поместил.

 15. Ще си позволя само да цитирам Луиз Хей: „Всичко, което ми е необходимо да зная, ми се разкрива“. Благодаря, Пламене.

 16. Женина Богданова каза:

  Благодаря…
  Като пречистване,като претигателна сила е чрез която усмисляме,че сме хора.
  Поклон Професоре.

  Всичко се свършва и всичко започва отново.Само отминалато време и отлетелият живот остават в миналото ,в безвъзвратно изгубеното.
  Нека живеем всеки миг целебно,зряло,потребно….

  Пламене ,просто остани си зрящ.!

 17. man0l каза:

  Уникална, автентична даже епична история!! Бих казал направо Завет, оставен от професора не само за децата му, но и целият свят.

 18. Житейската философия на професора, много ми допада и напълно покрива моите виждания, нагласи и стремежи. Не съм съгласна, че покрива единствено американската мечта. Тук също хората страдат от тази коварна болест, но те се концентрират върху болестта, негодуването, това че никой не се е погрижил за тях и какви ли не обвинения. Не забравяйте че това са болестите които сами си образуваме по подсъзнателно ниво и така си ги обгрижваме докато се погубим.
  Два такива примера в моето семейство. Свекърва ми, която е краен нехилист, винаги на всяка цена е против всичко и всички е с рак на кожата, които успешно лекува от 2 години. Повярвайте ми тя не се промени дори колкото просено зърно, нито по отношение на зловонията които бълват от устата и, нито като отношение към членовете на семейтвото и. За този период един път не е дошла да вземе внуците си за разходка или да си поиграят. Тя и свекър ми виждат внуците си само когато ни ги скиприм и им ги заведем. По време на гостуването децата са обгрижвани изцяло и единствено от мен, защото приоритети са миенето на чиниите и пускането на пералнята, да се нахрани под час кучето… Браво професоре! Браво че и вие мислите че лукса не е в лъскавите и скъпи глезотии а в това да се забавлявате да се смеете и прекарате много време с любимите си хора. Да даваш да се радваш да споделяш е малкото но най- важното в живота.

 19. Бойко Боев каза:

  Наистина колко много житейска истина се съдържа в тези думи.Колко енергия и сила за живот.Няма съжаление,няма оплакване,няма го така познатото ЗАЩО! Животът е просто такъв какъвто е..важно е да следваш мечтите си ,и със сигурност,който следва тези прости истини на Ранди Пауш ,ще живее по-забавно ,по-радостно и по- истински.Любопитни като деца и вечно търсещи новото. Благодаря Пламене!

 20. seo-uslugi.com каза:

  Има върху какво да се замисли човек, но определено не ме трогна толкова силно, колкото беше описано в анонса към статията. Човекът е силен и духом и физически и такъв трябва да остане до края на дните си. Хареса ми мисълта за забавлението, наистина трябва да се научим да се забавляваме и да търсим всеки удобен момент да го правим, независимо от възрастта ни.

Вашият коментар

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Copyright (C) Plamen Petrov

Препечатването на откъси и текстове от този сайт - САМО след изричното съгласие на автора и със задължително посочване на първоизточника!


Блог класация   

  

Вход - BlogNews Theme by Gabfire themes